Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Manglende lugtesans

1234689

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej

    Jeg har gennem 20-30 år haft løbenæse. Sidste år i august besluttede jeg at få gjort noget ved problemet. Gik til Hals-næse-ørelægen. Han kunne ikke se noget "forkert" i næsen og besluttede, at det nok var allergi. Jeg fik ordinæret næsespray Avamys og piller Aerius 5 mg, 1 stk dagligt. 10 dage efter jeg startede syntes jeg min smagssans havde ændret sig, men tænkte ikke mere over det. Efter yderligere 4 dage blev jeg syg, og stoppede med både piller og næsespray. (Når nu næsen ikke løb mere samlede væsken sig i ørerne - av.)
    Først i midten af september gik det op for mig, at jeg havde mistet min lugtesans helt. Jeg er overbevist om, at det er næsesprayen/pillerne, der har taget den, men det siger lægen nej til. Det var kommet alligevel - siger han. Jeg skal bare lære at leve med det.
    Da lugtesansen ikke kom tilbage kontaktede jeg en ny hals-næse-ørelæge her i marts og han opdagede, at jeg har refluks. Han mente at det måske var årsagen til den manglende lugtesans. Nu får jeg Omeprazol piller dagligt og tager Atrovent næsespray. Jeg syntes - lige som jer andre - at jeg i korte perioden kan lugte og smage lidt. Lægen siger der skal gå længere tid før virkningen kommer, så jeg håber stadigvæk......

    Hilsen Tulle
  • Indstillinger
    Hej alle

    Har læst mange af disse indlæg på tråden. Har selv ingen lugtesans, har fået astma og næsepolypper. jeg vil høre om der er nogle af jer der har fået GIGTMEDICIN (NSAID) Mit opstod efter 7 mdr. med gigtmedicin. stoppede da jeg til sidst ikke kunne tåle dem mere. (fik voldsomme opkastninger)
  • Indstillinger
    Jeg har heller ingen lugtesans og erindre ikke at ha haft en.

    Jeg er medlem af denne facebook gruppe for folk med Congenital Anosmia,
    https://www.facebook.com/groups/86722811174/
    hvis i har lyst så meld jer ind. Jeg deltager ikke så meget i debatterne, men synes det er spændende at læse om andre som har det på samme måde og deres forskellige historier.. Tit man kan kende sig selv i dem :)

    Det var sådan set bare det, at dele gruppen hvis det ku ha interesse for andre :)

    Mvh Sara
  • Indstillinger
    Helt nye undersøgelser viser, at lugtetræning 2 X dgl kombineret med binyrebarkhormon-spray forbedrer lugtesansen efter 4 mdr. specielt for mennesker med viral anosmi. Læs her: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd= ... querykey=1
    Det prøver jeg.
  • Indstillinger
    Spændende, men dit link virker ikke. Vil du ikke prøve at sætte det ind igen?
  • Indstillinger
    Redigeret 27 januar, 2013, 16:57
    Jeg forsøger i stedet at sætte referencen direkte ind - så kan du google artiklen. Har du problemer med sproget kan google vel også lave en slags oversættelse.

    Fleiner, F., et al. (2012). "Active olfactory training for the treatment of smelling disorders." Ear, nose, & throat journal 91(5): 198-203.

    Olfactory function appears to be influenced by repeated odor stimulation. We conducted a nonrandomized, nonblinded, retrospective study of the impact of an 8-month period of olfactory training in patients with olfactory dysfunction.

    Our study population was made up of 46 adults-14 men and 32 women (mean age: 59.17 ± 13.25 yr)-with olfactory dysfunction of different etiologies (sinonasal: n = 15; post-upper-respiratory-tract infection [URTI]: n = 16; post-traumatic: n = 7; and idiopathic: n = 8). All patients had been previously treated without success with systemic or topical corticosteroids.

    For their training, patients exposed themselves to four different odors twice a day.

    Olfactory function was evaluated at baseline and again at 4 and 8 months, and results were quantified in the form of each patient's TDI (threshold, discrimination, and identification) score. Of the 46 patients, 28 had undergone olfactory training only, while the remaining 18 had received topical corticosteroids in addition to training.

    At study's end, the mean overall TDI score in the entire group increased by 4.09 points over baseline--a statistically significant increase (p = 0.01); this increase was mainly attributable to improvement in the identification component of the TDI, which increased by 2.51 points (p = 0.02). Among the 18 patients who received a topical corticosteroid in addition to training, the mean TDI increased by 6.83 points (p = 0.001), primarily because of improvements in the discrimination and identification components. The 28 patients who underwent olfactory training alone experienced a mean increase in the identification component of only 2.20 points (p = 0.14) after 8 months. Olfactory function in the post-URTI patients increased significantly at 4 months.

    We conclude that olfactory discrimination and identification can be enhanced by the addition of a topical corticosteroid to a program of defined, daily, short-term exposure to olfactory training.
  • Indstillinger
    Man kan finde en letforståelig vejledning i optræning af lugtesansen på en vistnok nyere engelsk hjemmeside:
    http://fifthsense.org.uk/
    Se under fanen 'Support and advice'
  • Indstillinger
    Hej jeg hedder signe jeg er 11 år og har aldrig haft en lugtesans jeg kender ikke nogen på min alder der ikke har en fordi de fleste først opdager det når de er 15 år eller fordi de mister den men jeg opdagede det der jeg var omkring 2 år og har været til en masse undersøgelser men uden held vær sød at skriv hvis i kender en på min alder uden lugtesans
  • Indstillinger
    Her et år efter mit første indlæg må jeg konstatere, at jeg ikke har fået min lugtesans tilbage og nok heller ikke får det. MEN det undre mig, at jeg får den tilbage hver gang jeg er syg. I sommeren 2012 var jeg indlagt på hospitalet i 6 dage og allerede på 3-4. dagen begyndte jeg at kunne lugte. Det varede ca 6 uger før den forsvandt igen. I december var jeg forkølet og der kom lugtesansen også igen. Jeg havde den i ca 4 uger. Hvilken nydelse....
    Hvorfor kan jeg ikke bare få lov til at beholde den altid. Hvad er det der sker. Ingen kan give mig en forklaring. Øv - øv og atter øv.
  • Indstillinger
    Efter syv år har jeg fået min lugtesans og ikke mindst min smagssans tilbage. Troede aldrig at det skulle lykkes, men har nu kunnet lugte ganske fint i en uges tid, så jeg krydser fingre for at den bliver hos mig.

    Mit forløb har været det samme som mange af jeres; ringe luftgennemstrømning i næsen, tendens til hurtigt at blive forkølet, stoppet eller løbemde næse - og altså absolut ingen lugtesans.

    På et tidspunkt blev det dog for meget og en undersøgelse viste godt med polypper. Fik fjernet dem et par gange ambulant, men de blev ved med at komme igen. Blev scannet på Hillerød Sygehus og kom på operationsbordet efterfølgende. Fuld narkose, fjernelse af polypper, rensning af bihuler, fjernelse af 'muslinger' og en reduktion af næseskillevæggen.

    Nu kom der mere luft i næsen men stadig ingen lugtesans. En måned med 6-7 daglige næseskylninger, penicillin, et skud binyrebarkhormon og avamys næsespray og vupti. .. i onsdags kom den tilbage. Den forsvinder til tider et øjeblik, men så spules næsen i saltvand og så er den snart tilbage igen. Og næsten bedre og stærkere for hver dag.
    Hvor fantastisk at kunne dufte og smage den timian, som jeg brugte i stor stil idag! Tak tak tak og hvor er jeg bare taknemmelig!
Log in eller Registrér for at kommentere.