Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Manglende lugtesans

1356789

Kommentarer

  • Indstillinger
    Gad vide om nogen af Jer der deltager i debatten er stødt på dette problem....
    Jeg døjer med en kombination af manglende lugtesans - i perioder - og så det at jeg lugter noget 'som ikke er der', eller ting lugter anderledes end de plejer. Smagssans enten tilsvarende ude af kraft eller let påvirket.
    Jeg er pollenallergiker så det er sikkert derfor lugtesansen periodisk sætter ud. Mht. lugteforstyrrelserne har jeg fået behandlet formodet infektion med bactroban + rhinocort. Det hjalp måske/måske ikke kortvarigt. Men problemerne er vendt tilbage.
    Jeg tafer mildin (tabletter) mod allergi - ingen næsespray p.t.
    Har også forsøgt med saltvand som spray og skylning, det hjælper ikke.
    Jeg tror det startede i forbindelse med en indlæggelse efter en skade - kan det mon være en genstridig 'hospitalsingektion'? Næsen løber dog ikke.
  • Indstillinger
    Hej Alle!

    har læst alle indlæg her og desværre er der kun en, der kommer lidt ind på det jeg ser, som bare noget lign. mit problem. Jeg har indtil for små 10 år siden ikke vidst, jeg rent faktisk ikke har nogen lugtesans. Jeg har altid været super kræsen, men aldrig i stand til at forklare det, så derfor er jeg blevet behandlet som kræsen, besværlig og forkælet, for jeg kunne jo godt smage??? det her er jo også rigtigt.... mennesket smager 4 ting surt, sødt, salt og bittert. For små 10 år siden, falder min onkel om, slår sit hovede og kan lige pludseligt ikke lugte noget.. først her, finder jeg rent faktisk ud af, at det lige præcis er det problem jeg har og haft siden jeg var et meget lille barn.. 3-4 år alderen.. trods jeg har prøvet "alt" læger, psykolog og ikke mindst hypnose hvor jeg håbede på at et svingende pendul og ordene du kan spise alt , du kan spise alt ville løse alle mine problemer, men nej.. Mit største problem er, at jeg "smager på konsistensen!!! jeg skal kunne definere de enkelte råvarer, hver for sig, hvilket medfører jeg spiser meget tørt mad. jeg spiser ikke så usundt, jeg spiser bare ikke alt muligt, hvad "normale" kalder for det lækre. pizza, burger, lasagne, sovs, dressinger og ja nok nemmere at liste op hva jeg spiser. alt skal være gennemstegt med stort g! så min tallerken er typisk et stykke tørt kylling men en slags kartoffel til. kaffe nej tak ligesom f.eks tonic er for mig noget der minder mest om galde... er der andre, der kan nikke genkendene til kræsenhed grundet manglende lugtesans, kunne det være skønt at høre fra jer! og med risoko for at lyde en smule useriøs, så må man se på de lyse sider (de få der er) sved, prutter og bøvser lugter ikke i min verden det varmer bare en smule!! :) humor er den bedste kur...

    Bedste hilsner

    Awils
  • Indstillinger
    Hej alle - i et desperat forsøg på at finde information omkring mistet lugtesans faldt jeg tilfældigt over alle jeres indlæg. Har læst dem alle - med stor interesse og frustration. Frustration fordi ingen af indlæggende (næsten) giver forhåbning om at det er muligt at få lugtesansen tilbage.

    Jeg har så vidt muligt regnet mig frem til at have mistet lugtesansen for ca. 5 år siden. Havde inden da en del problemer med manglende "gennemtræk" i næsen når jeg trak vejet. I den forbindelse gik jeg til en næse, hals og øre specialist i Århus. Specialisten kiggede på mig i 10 sekunder hvorefter jeg blev befriet for 2 næsepolypper - og gennemtræk og lugtesans var tilbage - men også en meget anderledes "oplevelse" rigere.

    Efterfølgende har jeg med jævne mellemrum fået trukket polypper ud hos samme specialist - men de sidste par år har der ikke været nogle polypper - og min lugtesans er væk igen. Har også prøvet Rhinocort osv. uden held.

    Specialisten jeg gik ved sagde det samme til mig som mange af jer nævner " kan ikke gøre mere for dig" og "du er ikke allergisk overfor noget". Har haft de samme oplevelser med at kunne lugte ca. 10 min efter en påbegyndt løbetur - kan lugte alt når jeg løber - og ca. 5 min efter endt løbetur er lugtesansen væk igen.

    Det er dybt frustrerende at vide lugtesansen er til stede - men den ikke er til at finde frem til igen permanent.

    Jeg har heller ikke løsningen på problemet eller ideen til at komme løsningen næmere - men har blot konkluderet at lugtesansen er INTAKT når man kan lugte når man dyrker sport og (formoder jeg) slimhinderne trækker sig tilbage.

    Men hvor går man hen med disse oplysninger? Det må da være muligt at kunne gøre noget ved? Har nogen overvejet at tage fat i programmet DIAGNOSE SØGES med Peter Geisling for at få belyst problemet?

    Mvh
    Christian
  • Indstillinger
    Hej brugere


    Til et eksamensprojekt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, søger vi en kvinde i alderen 20-38 der har mistet sin lugtesans i københavnsområdet.
    Vi er 4 studerende der arbejder på et projekt om forandringen der sker i et menneske når de mister en af deres 5 sanser.
    Projektet skal resultere i et 3 minutters TV-indslag, der bliver filmet og klippet af os studerende.
    Kunne du tænke at hjælpe os med vores projekt og føler du at du har noget på hjertet, vil vi blive super glade for din henvendelse.

    Mange hilsner

    Kathrine Rauff Gyngstrup

    Mail: kathrine@dk4.dk
    Tlf: 30744755
  • Indstillinger
    Hej læsere


    Til et eksamensprojekt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, søger vi en mand i alderen 20-38 der har mistet sin lugtesans.
    Vi er 4 studerende der arbejder på et projekt om forandringen der sker i et menneske når de mister en af deres 5 sanser.
    Projektet skal resultere i et 3 minutters TV-indslag, der bliver filmet og klippet af os studerende.
    Kunne du tænke at hjælpe os med vores projekt og føler du at du har noget på hjertet, vil vi blive super glade for din henvendelse.

    Mange hilsner

    Kathrine Rauff Gyngstrup

    Mail: kathrine@dk4.dk
    Tlf: 30744755
  • Indstillinger
    Dette er mest et svar til fister61.

    Jeg har flere gange hørt folk der har mistet lugtesansen fortælle om at de kan lugte en 'fantom lugt'. Ofte er fantomlugten noget folk som har mistet lugtesansen oplever når de er ved at få deres lugtesans igen.

    Læs evt. denne tråd fra yahoo-gruppen (på engelsk):
    http://health.groups.yahoo.com/group/an ... sage/20211
  • Indstillinger
    Hej Bente,

    Kan se at dette er et gammelt indslag, men håber at kunne komme i kontakt med dig alligevel.

    Sagen er den at jeg har konstateret at min søn på 5 år ikke kan lugte og jeg er ret overbevist om at han aldrig har kunnet. Dels fordi jeg selv gennem længere tid har haft en fornemmelse af det, men ikke rigtig har kunne definere hvad fornemmelsen gik ud på (man forventer jo at alle kan lugte), men også fordi han nu selv siger at det har han aldrig kunnet.

    Vi har i dag været til en specialist og min fornemmelse var at han ikke rigtig troede på det, da han sagde, hvis han kunne smage kunne han også lugte. Jeg har selvfølgelig ledt efter noget materiale der beskriver problemstillingen men er ikke kommet videre end at jeg kan konstatere,at der er andre der har det som min søn. Jeg leder derfor nu efter noget materiale der kan gøre mig klogere, dels på hvorfor,men i særdelelshed også på om der kan være noget at gøre ved det. Ligeledes vil jeg også meget gerne i kontakt med en specialist på området, hvis der findes en sådanne? Jeg er derfor interesseret i at vide, om du i din forsking kom frem til nogle resultater der kunne være interessante for mig i min søgning?

    Mvh Mette
  • Indstillinger
    Prøv at læse på denne hjemmeside:
    http://www.med.upenn.edu/stc/
  • Indstillinger
    Jeg har ikke nogen lugtesans og husker ikke til at nogensinde have haft sådan en, dog har der været nogle få kortvarige dufte-glimt igennem livet, og nogle gange har jeg været heldig at have haft én med mig, som jeg så kunne spørge om, hvad det var jeg duftede. Det er faktisk kun et år siden, sidste gang jeg fik sådan et duft-glimt, det var foråret 2009. Jeg var ude at gå sammen med en veninde, da jeg lige pludselig begyndte at dufte et eller andet, og jeg belv så overrasket at jeg stoppede op, kiggede på hende og spurgte; Hvad er det jeg dufter? Efter en lille forklaring, så kunne hun konstatere at det var træerne jeg duftede. Det var så også første gang jeg fik et lille duft-glimt af træerne, den var faktisk meget behagelig :D

    Det generer mig ikke at ikke have lugtesans (eller meget kraftigt nedsat én), men det kan være et handicap... Da jeg var ca.13 år tog jeg noget mad frem (en eller anden hakkekøds-gryderet), som havde været lavet et par dage inden, og min mor sagde at jeg skulle dufte til den før jeg spiste den, for at se om den var stadig ok eller om den skulle smides ud. Det gjorde jeg selvfølgelig, og konstaterede at den var helt ok, da den lugtede overhoved ikke, og endte med at få en forfærdelig madforgiftning... Puha, en omgang...
    Det var så inden jeg selv var klar over at jeg ingen lugtesans havde, og regnede bare med at jeg ville kunne lugte råddent mad.
    Og så da jeg var blevet klar over det, at jeg ingen lugtesans havde, så skjulte jeg det i flere år, og lod som om jeg kunne dufte alle de dufte (og lugte) som de andre kunne.

    Jeg kan ikke smage al mad, og hvis jeg fik bind foran øjnene ville jeg nok ikke engang vide hvad det var jeg spiste, om det var fugl eller fisk eller noget helt tredje. Det er ofte at jeg går efter konsistensen... en lækker konsistens? Fx er en tør kylling ikke lige så "sjov" at tygge, som en saftig en.

    Jeg kiggede forbi denne tråd, fordi følelsen af for lille eller nærmest forstoppede næseborer er begyndt at genere mig. Det begynde for ca. to år siden, men efter at have læst alle jeres kommentarer, så tror jeg bare jeg tager det som det kommer, og går ikke til lægen med det.
    Det var dog interessant at læse jeres kommentarer, og at finde ud af, at jeg er ikke alene om dette her :)
  • Indstillinger
    AnonymousAnonymous
    Redigeret 3 juni, 2013, 08:07
    Halløjsa.
Log in eller Registrér for at kommentere.