Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Manglende lugtesans

1246789

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej alle sammen!

    Jeg har læst hele tråden og der er 2 ting, der går igen i næsten alle indlæg.
    1) Alle medicinske og kirurgiske indsatser har ingen eller begrænset virkning
    2) Lugte/smagssansen kan vende tilbage omend kun for en kortere periode. Den er med andre ord ikke væk, blot forhindret i at "komme ud".

    Det undrer mig at der i alle disse indlæg ikke er et eneste indlæg der fortæller om næseskylning.
    Er der nogen der har prøvet dette (altså at skylle næsehulen igennem med en lunken, 0,9% saltvandsopløsning.
    Der er adskillige beretninger om hvor stor virkning dette har på den almene helbredstilstand, men da der ikke skal udskrives recept på denne metode, kan jeg godt forstå hvorfor lægerne ikke anbefaler denne metode. Den står sikkert heller ikke nævnt i lægemiddelkataloget og hvad skal de stakkels læger så gøre?
    Nå, men ikke flere spydige bemærkninger - det er jo et meget alvorligt emne. Jeg synes bare ikke lægerne tager det særlig alvorligt.

    Jeg har selv mistet smags og lugtesansen, men satser på at den kommer igen en dag. Jeg vil ihvertfald prøve næseskylningerne. Det er næsten gratis og har ingen skadelige bivirkninger som de fleste af næsesprays har.
  • Indstillinger
    har misted lugte og smags sans efter er forkælelse.
    jeg går til lægen i dag ,ser hvad han siger,
    køber mig en næse renser på arpoteket,og prøver osse denne.
    skriver tilbage om resutatet.
  • Indstillinger
    Hej

    Som svar på disse indlæg og især de nyeste (erjegrask1) kan jeg starte med at oplyse at jeg er astmapatient og har ikke haft min lugtesans i 3-4 år.

    Jeg har nu i et år forsøgt mig med næse-skylninger (lægeråd) og det giver en god effekt på hævelsen af slimhinder, men det hjælper ikke mig med at give min lugtesans tilbage.

    Dette har jeg kun oplevet at een ting gør og det er kure med Binyrebarkhormon (prednisilon). Via pilleform får jeg en del kure (pga Astma) og her finder jeg ud af at efter 7-8 dage kommer min smag langsomt tilbage.

    Jeg har også forsøgt mig med diverse næsespray som avamys og nasonex, men de har ikke hjulpet for lugtesansen.

    Men da vi alle ved at binyrebarkhormonet ikke er sundt at tage pga bivirkninger kan man jo ikke tage dette i lange perioder.
    Mit problem bliver ligesom værre af at jeg også har astma. Da min næse hurtigt lukker helt til igen (også og især ved indtagelse af øl, vin og kaffe!!) efter en prednisolon-kur kommer min astma også tilbage igen efter ca 14 dage. jeg kan så ofte starte på en ny kur. For mig er dette ikke holdbart.

    Jeg har gået til 3-4 øre - næse og halslæger, hvor de 3 af dem oplyste mig at lugtesansen er da ikke det værste at miste og at det kan jeg leve med.
    Men ingen af os kan jo acceptere dette og ikke hvis det giver følgesygdomme som astma osv.
    Derfor fortsætter jeg. Jeg er endnu ikke blevet opereret mod polypper og venter på en skanning på sygehus efter den 4 øre hals læge sendte mig til dette.

    Det ser ud til for mig, efter også at have læst en del amerikanske sider om problemet, at der simpelthen bare ikke er prestige for læger at forske i dette emne. Ikke een læge har kunne forklare mig, hvad der sker med mig.

    Et af mine næste forsøg bliver akupunktur.

    /Jacob
  • Indstillinger
    Hej Jacob.

    Prøv at kigge ind på denne hjemmeside:
    www.tungmetal.dk

    Viden om eksponering overfor tungmetaller og manglende lugtesans.
    Søg viden af: Richard L. Doty, Ph.D., Professor and Director,
    Smell & Taste Center, www.med.upenn.edu/stc
  • Indstillinger
    Hej alle

    Jeg har for nogle år siden mistet min lugtesans (anosmi).
    Jeg tror det startede med, at jeg syntes, jeg havde sure tæer. Jeg forsøgte på alle måder at fjerne lugten fra mine tæer, men intet hjalp. Min kone og mine børn kunne ikke lugte, at jeg havde sure tæer. Jeg måtte konstatere, at det nok så var min næse, der var noget galt med. Efter nogle måneder forsvandt den grimme lugt af sure tæer, men efterfølgende har jeg kun en meget svag lugtesans tilbage. (I en periode mente jeg, at jeg kunne lugte røg alle steder)
    Det er meget frustrerende, da jeg har været meget god til at genkende de fleste dufte fra krydderier, urter, m.m. Der er heller ikke ret meget ved at få god mad og vin mere, da det hele næsten smager ens.
    Jeg vil ønske at der var nogen der havde de vise sten så jeg/(vi) kunne få lugtesansen tilbage.
  • Indstillinger
    Som mange af jer andre i tråden har jeg også mistet lugtesans og smagssans. For ca halvandet år siden forsvandt den fra den ene dag til den anden. jeg bruger nasonex dagligt og har en lille effekt af den, hvis jeg stopper med den, lukker min næse helt til, men når jeg bruger den, har jeg "lugte/smags glimt" næsten dagligt. jeg oplever også en god lugtesans i forbindelse med løb, og smagssansen kan ofte fremtvinges ved at holde sig for næsen og "udligne trykket" som når man dykker. det giver mig ofte en fuldspektret oplevelse af hvad jeg har i munden. meget underligt. jeg har også fået foretaget blodprøver, priktest og scanninger og er ikke allergisk overfor noget, det eneste man kan se er at mine slimhinder er hævede og det stemmer meget godt overens med den fornemmelse jeg går med.
    det er meget invaliderende sådan ikke at kunne lugte og smage, og da jeg før var en ivrig fritidskok, har det gjort det meget svært at acceptere. jeg har også prøvet at skylle med saltvand, men uden den store effekt.

    Min læge siger jeg ikke har polypper og skulle efter sigende ikke fejle noget, så jeg forstår ikke man ikke kan gøre noget ved denne tydelige blokering, der er, som forhindre smagsstofferne i at nå frem.

    Det er rigtig dejlig at vide man ikke er den eneste, men synes ellers det er rigtig svært at finde information om da man ikke har fået en diagnose, man kan søge på.

    Videnskaben kunne for 40 år siden sende en mand til månen, men den kan ikke i dag få mig til at smage igen, der er et sted der proriteres forkert.
  • Indstillinger
    hej alle sammen
    jeg har ikke kunne lugte i 15år jeg lider af kronisk pande og kæbe og bihulsbetædelse jeg er blevet operegeret 17 gange sidste gang jeg blev operageret fik jeg sku min lugte sans tilbage og det er veld 2 år siden og den er der stadig ikke den beste men den er der :) jeg blev operageret på riget hvor de havet en smart ting der suget skar og brændte polyberne
  • Indstillinger
    Jeg mistede min smags og lugtesans for 4 uger siden ifbm. en kraftig forkølelse. Lugtesansen er kommet igen, men ikke helt som før, men smagssansen er bare væk. Jeg synes det er helt forfærdeligt ikke at kunne smage noget som helst. I forløbet har der været 2 dage hvor jeg har kunnet smage noget og hver gang har jeg troet at nu var den der igen, men næste dag var det bare det samme. Jeg er ikke forkølet længere, det er forlængst væk og lider mig bekendt heller ikke af allergi, så jeg er virkelig bange for at den virus jeg havde, bare har ødelagt mine smagsløg.

    For 3 uger siden var jeg på apoteket, og da kunne ekspedienten fortælle at hun havde haft den samme forkølelse og efter 1 måned kunne hun stadig intet smage, så det er virkeligt underligt. Min mand havde forkølelsen/influenzaen først, men han fik heldigvis ingen mén af den.

    Håber der er nogen der kan komme med et godt råd, til een der bare er SÅ madglad og vild med vin, eller rettere VAR, for nu kan det jo nærmest være lige meget om man drikker Chablis eller Cola ...
  • Indstillinger
    Øv - Øv - jeg havde sådan håbet at finde noget, men de mange indlæg tyder ikke på, at der er meget hjælp at hente.
    Har ikke lugtesans (mere) og savner det forfærdeligt.
    Jeg har dog igennem et par år fået en sprøjte cortison/prednison, og lugtesansen vender tilbage indenfor de første par dage.
    I flere år "holdt" virkningen i næsten ½ år, og det er det "fornuftige" interval for den slags. Det er selvfølgelig ikke holdbart, og jeg føler mig som en narkoman, når jeg tigger om at få een i utide (for at kunne smage egne jordbær, ærter, krydderurter og den slags fra haven - og på efterårsdage i skoven efter svampe skal man altså kunne lugte for at kunne bestemme nogen af dem.)
    Jeg tør aldrig tage samme bluse på i flere dage (fik tidligere min nu voksne datter til at godkende såvel tøj som parfumer/doser) og er helt klar over, at jeg ikke vil være i stand til at lugte, om huset står i flammer.
    Har netop forsøgsvis fået allergitabletter (Cetizin Actavis) for at se, om de slår en evt. allergi ned (er selvfølgelig priktestet og den slags), men jeg tvivler nu....

    Mangler at tilføje, at begge mine brødre lider af det samme, mens min far var nærmest hyper-lugter og kunne lugte alting på lang afstand. Min datter har siden hun var barn kunnet lugte, om en mælk havde stået udenfor køleskabet, og hendes lugtesans er nærmest generende for hende, fordi den er så intens!!

    ØV - øv! Vi er vel nødt til at insistere på, at nogen må finde på noget.
    Jeg står gerne til rådighed som forsøgsdyr og er vel nærmest villig til at prøve det hele, for selv om jeg kan smage de 5, er det altså ikke i orden, at man ikke kan vide, om der er kanel eller allehånde i maden eller om man spiser hindbær eller brombær.

    Lone
  • Indstillinger
    Jeg har nogenlunde samme problem som jer og jeg synes det er forfærdeligt.

    Min mor er sikker på at jeg havde lugtesans da jeg var lille. Så længe jeg selv husker har jeg aldrig kunne lugte noget. Jeg husker da jeg var lille og man skulle på eksperimentariet med skolen. Det var de her sanse tests hvilket var rigtig sjovt. Der gik det op for mig at min næse ikke var som de andres.
    Jeg har holdt det hemmeligt rigtig længe. Jeg er nu 24 og først for omkring 4-6 år siden fortalte jeg mine forældre om det. De forstod selvfølgelig ikke at jeg ikke havde sagt det før. Jeg har altid sys det var pinligt - jeg ved faktisk ikke hvorfor.

    Jeg har altid været vant til bare at lyve om det. Når folk stikker en blomst op i hovedet på mig og spørg hvordan den lugter lyver jeg bare og siger at den dufter fint. Det er SÅ ubehageligt, synes jeg.

    I en periode prøvede jeg at fortælle det til folk tæt på mig - mest for at undgå at de konstant stak ting op i hovedet på mig jeg skulle lugte til osv. Men nu er det bare blevet for meget for mig. Jeg er startet på studie og har lært en masse nye mennesker at møde. Det er bare som om de allesammen har supermands lugtesans og snakker konstant om hvordan ting lugter og ikke lugter. Jeg er ved at få panik.

    Er det kun mig som ikke har lyst til at fortælle hele verden at jeg ikke kan lugte noget?

    Jeg har prøvet at gå til lægen og øre-næse-hals læge. Jeg fik en næsespray som ikke virkede på noget. Lægen sagde at alt ser normalt ud og hun troede nærmest ikke på at jeg ingenting kunne lugte.

    Jeg vil gøre alt for at bare prøve at lugte hvordan verden lugter....
Log in eller Registrér for at kommentere.