Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Funktionelle lidelser - en skadelig modediagnose?

145791016

Kommentarer

  • Indstillinger
    Forskere skønner, at op mod 45.000 danskere har glutenintolerance eller cøliaki uden at vide det. Og det kan få fatale konsekvenser. Dødeligheden er fire gange højere hos mennesker med en ubehandlet glutenintolerance, ligesom der er større risiko for udvikling af tarmkræft.

    "Danske læger er ikke opmærksomme nok på sygdommen, sådan som de er i vores nabolande", indrømmer formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), Lars Gehlert Johansen i radioudsendelsen Dokumentar den 29.09.12 på P1: http://www.dr.dk/P1/P1Dokumentar/Udsend ... 9/26165422.

    Spørgsmålet er så, hvordan det vil gå med de 45.000 udiagnosticerede danskere med glutenintolerance, når DSAMs vejledning om funktionelle lidelser bliver udsendt til alle praktiserende læger sidst i 2012. Gastrointestinale problemer som hyppige, løse afføringer, mavesmerter, oppustethed, spændings- eller tyngdefornemmelse i maven, diarré, opgylpninger eller opstød, forstoppelse, utilpashed eller kvalme, opkastninger, brændende fornemmelse i brystet eller epigastriet kan resultere i den psykiatriske diagnose 'funktionel lidelse' eller 'Bodily Distress Syndrome'.

    Vil danske læger fremover diagnosticere omkring en million danskere med den psykiatriske diagnose 'funktionel lidelse', sådan som tilhængere af TERM-modellen forudser? Hvis ja, hvad vil det få af betydning for de danske lægers omdømme, både herhjemme og blandt deres kolleger i udlandet?
  • Indstillinger
    Et lægekursus om funktionelle lidelser og TERM-modellen bliver afholdt på DSB's kursuscenter i Nyborg den 4. og 5. oktober, med undervisning af psykiater Per Fink, Marianne Rosendal og Lene Toscano. Denne hilsen ventede lægerne på vej til kursuscenteret: Minde for TERM-ofrene

    https://www.facebook.com/groups/1785324 ... =1&theater
  • Indstillinger
    Hej hrasme

    At sætte dette smukke minde for TERM-ofrene op var da i hvert fald et godt forsøg på at råbe kursusdeltagerne op.

    Men billedet efterlader mig også i en tilstand af afmagt. For hvad i alverden er det for et samfund, hvor den slags er nødvendigt?

    Og desuden er jeg bange for, at mindeskiltet og blomsterne vil have den modsatte virkning på mennesker, der i den grad er hjernevaskede til at tro, at modstandere af TERM-modellen er stakkels psykisk syge, som man gør klogest i at ignorere.

    Per Fink & co. er flere skridt foran deres modstandere. Og det er de af to grunde, for det første fordi afmagtens sprog, dvs. satire, der plejer at være virksomt mod tyranner og diktaturer (f.eks. mod Putin i Rusland) ikke nødvendigvis virker på kyniske læger. De vil muligvis bare tolke satiren som et udtryk for psykisk syge menneskers behov for at manifestere sig og måske trække på skuldrene.

    Den anden grund til, at Per Fink er foran, er at han er trænet i manipulation og hvidvaskning af sin version. Det er jo manipulation, der bruges i TERM-modellen, og den færdighed har han udviklet til perfektion.

    F.eks. har han løst problemet med den voldsomme kritik af TERM-modellen ved at skifte ordvalg. Han taler nu stort set kun om funktionelle lidelser, ikke om TERM-modellen. Han siger bare, at moderne forskning har leveret værktøjer til at behandle funktionelle lidelser.

    Det har den virkning, at der ikke i særlig grad kommer kritik frem. Vi kritikere har endnu ikke fået gennemslagskraft i forhold til den nye terminologi. Hvis man googler på ordet ”funktionelle lidelser”, vil man ikke finde kritik – kun forherligelse. End ikke denne tråd her på Netdoktor, hvori ordet ”funktionelle lidelser” indgår i overskriften, er at finde blandt søgeresultaterne.

    Hvis man derimod søger på ordet TERM-modellen på google, kommer der kritik frem i flere af de allerførste hits.

    Sådan! På den måde blev problemet med dårlig omtale løst.

    Der er ikke andet at gøre, end at bruge metoder, der er direkte tilpasset til at ramme manipulationen. Og i den forbindelse er det, at jeg tvivler på, at satire og latterliggørelse er virksomt. Jeg forfalder selv af og til den slags, netop fordi det er afmagtens sprog, men jeg tror, at vi kritikere skal være forsigtige med at bruge den metode.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    persille1persille1
    Redigeret 9 oktober, 2012, 13:15
    Det tænkte jeg også, hvad er det for et samfund, et eller andet sted mener jeg, man må gøre noget. Hvorfor ikke "fortælle" kursusdeltagerne, at man er opmærksom. "Råbe op" på tænkelige og utænkelige måder.
    Eller hvad. ?
    Jeg er ikke trænet i manipulering, så jeg må jo f.eks. protestere på den måde jeg kan. Hvad skal man ellers gøre. Alternativet er jo, man intet gør.
  • Indstillinger
    Kameliadamen - denne tråd på Netdoktor.dk ligger på side 3, når man googler 'funktionelle lidelser'. 'Bag om funktionelle lidelser og bodily distress syndrome, ikke-funktionelle-lidelser.dk/' ligger på side 1.
  • Indstillinger
    Redigeret 11 januar, 2013, 07:20
  • Indstillinger
    Kære Helle

    Jeg har kigget på dit link, og jeg må da retfærdigvis give Alice Rasmussen ret i, at billederne er historiske. Under alle omstændigheder synes jeg at det er en helt forkert front at angribe TERM/funktionelle lidelser-diagnosen på, dertil er emnet alt for alvorligt. Havde billederne været illustration i en artikel i et større dagblad kunne man måske retfærdiggøre det. Her ender I ærlig talt bare med i bedste fald at blive genstand for en hovedrysten, i værste fald en bekræftelse i at I er neurotiske!

    Det er lidt det samme med en af hjemmesiderne imod funktionelle lidelser-diagnosen som du tidligere har linket til. Her er der beklageligvis linket til videnskabelige undersøgelser af ufattelig dårlig kvalitet, som følgelig er udgivet i et obskurt tidskrift fordi studie-designet er lavet for dårligt. Det er meget ulykkeligt når det tager 2 minutter at finde undersøgelser fra tidskrifter med væsentlig højere impact factor, som er en form for karakter hvert tidsskrift gives- Nature, Science og Cell har her den højeste karakter.

    Jeg ved det er fristende at linke til dårlige undersøgelser, når de understreger ens pointe, og det kræver ofte en videnskabelig uddannelse med indsigt i biostatistik og forskning at kunne gennemskue den slags, men man kan tit komme langt med simpel sund fornuft. Grunden til at jeg skriver dette, er at når I prøver at kæmpe imod TERM med dens slags argumenter baseret på dårlig videnskab, kommer det til at virke som en boomerang imod jeres sag, og det synes jeg er umådeligt trist og katastrofalt.

    TERM-lægerne bruger empiri og hård videnskab imod jer, jeres eneste chance er at give igen med samme mønt!

    Er der tale om forsøg med fx MTX (metrotrexat) mod kronisk træthedssyndrom, så SKAL det være et randomiseret, dobbeltblindet forsøg (fremgår af afsnittet "Studie design") ellers er det INTET værd, fordi der ellers ikke tages højde for placebo-effekten. Og det nytter ikke at sige, at placebo også er en slags god medicin i den slags forsøg, som man nogle gange kan høre alternative behandlere plædere for. Det vil egentlig også bare understøtte TERM-lægernes pointe om at det skyldes en form for hysteri.

    Grunden til at jeg er så berørt omkring dette her, er at jeg som nævnt tidligere, selv har været i kløerne på TERM-læger da det var i sin begyndelse. Det har kostet ufattelig mange sygedage, smerter og et beløb jeg slet ikke tør tænke på, for ikke at tale om et betydeligt tab af livskvalitet. Heldigvis ser det nu ud til at jeg måske kan blive helt rask, men det er udelukkende min egen fortjeneste og det held at jeg har kunne komme med den nyeste viden af god kvalitet.

    Det bedste argument mod TERM, er faktisk kommet fra Persille, og burde være det der råbes ud fra tagene: Funktionel lidelse stilles jo som en udelukkelses-diagnose når lægen ikke har kunnet finde noget tegn på somatisk sygdom. Men selv HVIS TERM-lægerne skulle have ret, så bliver det overtrumfet af Persilles meget meget vigtige pointe:

    De danske læger er simpelthen ikke dygtige nok til sikkert at stille en udelukkelsesdiagnose!

    Bla. fordi danske læger traditionelt er langsomme til at ændre klinisk praksis ved ny international viden, fordi der i DK er den besynderlige ide, at videnskabelig viden ikke er til at stole på, medmindre det er blevet bekræftet i et dansk studie, og fordi den måde det danske sundhedsvæsen er opbygget på, ikke opfordrer læger til at følge med i den nyeste viden. De praktiserende læger er her i nogen grad undskyldt, da det er Sundhedsstyrelsen der sender nye retningslinier ud, og Sundhedsstyrelsen sætter nærmest en ære i at være ufattelig sendrægtig. Dertil kommer at der ikke er nogen kontrolinstans der tjekker om de retningslinier der trods alt kommer, bliver fulgt.

    Det er DET argument I bør bruge i krigen mod TERM! Og I bør være forberedt på, at dette argument vil medføre at I får ikke så få ærekære (men ikke nødvendigvis dygtige) læger på nakken. Men hvad er alternativet?
  • Indstillinger
    Forhåbentlig kommer der ikke et klinisk vejledning om funktionelle symptomer og lidelser i Dansk Selskab for Almen Medicins regi med støtte fra Trygfonden, for mange høringsvar og senere faglige kritiske røster fraråder, at TERM-modellen udbredes på den måde til praktiserende læger ud fra en forældet bio-psyko-sociale model.
    Funktionelle lidelser er ikke en anerkendt diagnose!
    WHO ICD 10 stillede diagnoser skal respektereres også på Forskningsklinikken for funktionelle lidelser i Århus.
    Desværre er professor Per Fink, og speciallægerne i almen medicin Lene Toscane og Marianne Rosendal ikke lydhøre, når de konfrontereres med somatisk forskning, som modsiger deres liaisonpsykiatriske besparelses "felttog".
    Modbøger og underskriftsindsamlinger er ikke nok, selv om jeg har gjort mit bedste i bogen om "Liaisonpsykiatri & TERM-modellen - Fra forebyggelse til fejlbehandling?"
    Subjektive skøn om funktionelle lidelser er skadelige, når læger mangler kompetancer til at differentialdiagnosticere, og der er som tidligere nævnt allerede for mange ofre for TERM-modellen - ikke mindst blandt mennesker med nye overfølsomhedsssygdomme.
    Derfor var Vivians happening og konfrontation med kursusunderviserne d. 5. oktober 2012 en påkrævet og nødvendige modig aktion.
    Stor tak til Vivian.
    Der er en fin beskrivelse på http://me-cfs.info/TERMofre.htm
  • Indstillinger
    Kære Kameliadame

    Du skriver: "Og her er det, at jeg spørger: Hvordan i himlens navn kan et sådant liv med al den overbelastning og dybe sorg være et argument for ikke at kontrollere for jernmangel, når jeg beder om hjælp for træthed, svimmelhed og hjerteuro?"

    Det kan aldrig nogensinde blive et argument, og det må nødvendigvis være en vurdering, der er baseret på fordomme - de har dømt dig på forhånd, hvorfor de ikke finder det nødvendigt at foretage en helt basal udredning.
    Det er desværre det, der bliver sat i system.

    Jeg har heller ikke selv været på forskningsklinikken. Jeg baserer mine udtalelser på deres eget materiale, herunder nogle af de videoer, de er lagt op på deres hjemmeside.
    Det er simpelthen en del af det samlede tankesæt, at såvel patientens som lægens fokus på, at der er noget fysisk galt, fastholder og forværrer sygdommen.

    PS:
    Jeg er helt på linje med dig, når det kommer til at lytte til kroppen, og godt, du gjorde noget. Jeg har lige skrevet et indlæg om det i dag:
    http://ikke-funktionelle-lidelser.dk/in ... t-for-dig/

    PPS:
    Jeg ser, du skriver noget om kritiske tekster på Google... Et lille tip: På s. 1 i denne tråd har et indlæg nederst. Her kunne du måske lige redigere og skrive en linje, der indeholder søgefrasen "Funktionelle lidelser" ;)

    Hav en rigtig god søndag <3
    Jeg må vende tilbage til resten af tråden senere...
  • Indstillinger
    Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at Dansk Reumatologisk Selskab glædeligvis er et af de faglige nationale speciallæge-selskaber, der forholder sig særdeles kritisk til Per Fink og hele grundlaget for de nye retningsliner for de såkaldte funktionelle lidelser. Faktisk stiller selskabet rettelig videnskabeligt spørgsmålstegn ved om man overhovedet kan tale om funktionelle lidelser!

    Høringssvaret fra Reumatologisk Selskab er ikke det lettest læste, men jeg vil lige komme med dette citat:

    "Der henvises i aktuelle kliniske retningslinjer til de behandlingsmæssige negative konsekvenser affravær af målrettede psykiatriske behandlingstilbud til patientgruppen med somatoform lidelse/Bodily Distress Disorder, og en fejlagtige håndtering af patientgruppen i det specialiserede somatiske system. Dette udsagn synes at være baseret på en meget selekteret litteraturgennemgang af psykiatriske arbejder og ikke en systematisk litteraturgennemgang, der også omfatter den store
    vidensproduktion, der er tilgængelig fra det somatiske forskningsfelt relateret til patienter med kroniske smerter i bevægeapparatet, herunder patienter med fibromyalgi."

    http://www.dsam.dk/flx/dsams_kliniske_v ... _lidelser/


    Der står på godt dansk, at Per Finks diagnose somatoform lidelse/bodily distress disorder, simpelthen er baseret på dårlig videnskab!

    Vel og mærke sagt af et fagligt selskab, der huser nogle af landets bedste specialister og forskere inden for smerte-fysiologi og smertebehandling.

    Med andre ord: En lige højre!
Log in eller Registrér for at kommentere.