Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Funktionelle lidelser - en skadelig modediagnose?

Redigeret 21 januar, 2017, 04:00 i Stress
Funktionelle lidelser – en skadelig modediagnose ?

En ny psykiatrisk modediagnose er ved at vinde udbredelse hos danske læger, nemlig ’funktionel lidelse’. Det er en psykiatrisk forsøgsdiagnose, som er opfundet af Forskningsklinikken for Funktionelle lidelser, der ledes af psykiater Per Fink. Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) har planer om at udgive en klinisk vejledning om funktionelle lidelser, som skal sendes ud til alle praktiserende læger sidst i 2012. Vejledningen er baseret på psykiatriens TERM-model. Hermed kan lægerne lære at diagnosticere ’funktionelle lidelser’, hvis behandling ifølge psykiaterne er kognitiv adfærdsterapi, gradueret genoptræning og psykofarmaka.

DSAMs kommende kliniske vejledning om funktionelle lidelser vil kunne resultere i, at fysiske sygdomme overses og fejlagtigt diagnosticeres som psykiatriske lidelser, med risiko for fejlbehandling og tab af menneskeliv til følge.

Mange lægeforeninger, patientforeninger og enkeltpersoner har ved en offentlig høring kritiseret udkastet til den kliniske vejledning om funktionelle lidelser. Kritikken af vejledningen er hård, og den vokser dag for dag: http://www.mcsfokus.dk/mette-toft/skarp ... g-fra-dsam


Hvis du mener, at DSAMs kommende vejledning om funktionelle lidelser er et skridt tilbage for det danske sundhedsvæsen og at den vil skade patienterne og danske lægers omdømme, så skriv under på underskriftindsamlingen ’Opfordring til DSAM om at stoppe deres vejledning om funktionelle lidelser’ http://www.ipetitions.com/petition/stop ... -lidelser/

Med venlig hilsen
Helle Rasmussen


Baggrundsinformation:

Over 1 million danskere er i risikozonen for at få den psykiatriske diagnose ’funktionel lidelse’ (Trygfondens vurdering). Ifølge psykiaterne er funktionelle lidelser en gruppe af sygdomme, hvor man har fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen. Den præcise årsag kendes ikke, men man kan forstå det som en sygdom, hvor hjernen og kroppen af forskellige årsager er overbelastet og ikke fungerer normalt.

’Funktionelle lidelser’ er således et meget omfattende begreb. Det deles ind i to andre psykiatriske diagnoser, nemlig ’helbredsangst’ (et pænere ord for hypokondri) og ’Bodily Distress Disorder’. Sidstnævnte forsøgsdiagnose omfatter gruppen af somatoforme lidelser (F45) undtagen hypokondri. Den omfatter desuden omkring 20 – 30 fysiske sygdomme, som nu gøres til psykiatriske lidelser. Mænd skal have 4 symptomer og kvinder skal have 6 symptomer fra forskellige dele af kroppen for at få diagnosen ’Bodily Distress Disorder’.

Den psykiatriske diagnose 'funktionel lidelse' kan således omfatte alt fra hypokondri og somatoform forstyrrelse til fibromyalgi, postviralt træthedssyndrom, irriteret tyktarm, duft- og kemikalieoverfølsomhed, whiplash, bækkenløsning, hjerteproblemer og kroniske smerter.

Eksempler på betegnelser for 'funktionelle syndromer' som er i udkastet til vejledningen om funktionelle lidelser på side 8:

Bækkenløsning (W99)
Kronisk smertetilstand (A01)
Fibromyalgi (L18)
Colon irritabile (D93)
Syndrom X, "hjertesmerter" (K74)
Kronisk træthedssyndrom/Chronic Fatigue Syndrome/postviralt træthedssyndrom /Myalgic Encephalomyelitis (A04)
Kronisk whiplash/distorsio columnae cervicalis sequelae/Whiplash Associated Disorder (L83)
El-overfølsomhed
Infralyd overfølsomhed
Kemisk intolerans /duft- og lugtoverfølsomhed/ Multiple Chemical Sensitivity / Sick building syndrome.
Somatoform forstyrrelse (P75)
Neurasteni (P78)

LINKS:

Høringsudkast til DSAMs vejledning for funktionelle lidelser: http://www.dsam.dk/files/12/funktionell ... delser.pdf

Høringssvar til DSAMs vejledning for funktionelle lidelser:
http://www.dsam.dk/flx/dsams_kliniske_v ... _lidelser/

TERM-modellen:
http://www.aarhussygehus.dk/files/Hospi ... todate.pdf

TrygFonden har mistanke om, at muligheden for at få erstatning i væsentlig grad yderligere sygeliggør mennesker med ’funktionelle lidelser’. - Hvor har du din forsikring stående?

TrygFondens flerårige handlingsplan for funktionelle lidelser: http://www.kronisktraethedssyndrom.dk/D ... n_2009.pdf

TrygFonden har sponseret forskning i ’funktionelle lidelser’ med over 48 mio. kr. http://www.kronisktraethedssyndrom.dk/D ... fonden.pdf

TrygFonden vurderer, at hver femte dansker har symptomer på den psykiatriske diagnose ’funktionel lidelse’. Den sponserer en befolkningsundersøgelse med 10 mio. kr. http://www.trygfonden.dk/Projekter/Funk ... e-lidelser

TrygFonden har udgivet et forslag til pensionsreform, der bygger på ideologien om ’funktionelle lidelser’: Syg, - men ingen diagnose? http://www.trygfonden.dk/~/media/PDF/Sy ... gnose.ashx

Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser http://funktionellelidelser.dk/
«13456716

Kommentarer

 • Indstillinger
  Jeg skulle besvare et indlæg for at beholde min konto.
 • Indstillinger
  Jeg kan kun give skribenten om Funktionelle lidelser- en skadelig diagnose ret.

  Diagnosen er i høj grad betænkelig, og TrygFondens massive støtte er lige så betænkelig, og måske endda i modstrid med dens regler, som siger, at den skal handle ud fra almenvældets vel. Og det kan man ikke sige, at den handler ud fra i dette tilfælde.
  Tværtimod er det skadeligt for folk med fysiske sygdomme at blive sendt til psykiater og måske få psykofarmaka. Og det føles som et overgreb at man oven i en fysisk sygdom skal have en psykiatrisk diagnose 'i tilgift'.

  Læs også her om bedraget med de såkaldte funktionelle lidelser, som er en forskningsdiagnose, som psykiaterne har opfundet, for at få flere 'kunder'.

  Psykiaterne har konverteret en mængde fysiske sygdomme til psykiatriske lidelser, hvilket kan medføre fejlbehandling, så man ikke bliver taget alvorligt med f.eks. en kræftsygdom, fordi det på forhånd er besluttet, at det er noget psykisk man fejler.

  Læs mere her, hvor vi i facebook-gruppen "MEnneskesynet bag term-modellen og lægekonsulenternes arbejde" godtgør, at at de fleste at de konverterede diagnose har fysisk baggrund:

  http://www.funktionellidelse.dk
 • Indstillinger
  Når man som patient med en alvorlig fysisk lidelse, stiller på kommunen med en lægeerklæring fra en privat praktiserende specialist, bliver denne ikke anerkendt.
  Man får simpelthen beskeden:" man kan betale sig fra meget."

  Er det mon denne strategi Trygfonden har brugt, for at få flere mennesker erklæret psykisk syge? De fleste private sygeforsikringer dækker jo kun fysisk sygdom og dermed kan Trygforsikring spare en masse penge.

  Jeg synes at det er under al kritik at Trygfonden er med til at finansiere uredelig forskning, til skade for en frygtelig stor mængde patienter i Danmark.
  En forskning, der bygger på en enkelt mands ide om at han er klogere end alverdens specialister.

  Med venlig hilsen
  Dorte Rønnov
 • Indstillinger
  Jeg kan kun erklære mig fuldstændig enig. Mange mennesker er så trætte af hele det "cirkus". Men hvad gør man mod overmagten.
 • Indstillinger
  På hjemmesiden og bloggen 'Funktionelle lidelser - er du bare syg i hjernen? går Pia Bjerre Christensen bag om psykiaternes diagnoser 'funktionelle lidelser' og 'Bodily Distress Disorder'. Hun ønsker at kaste lys over og gå bag om den psykiatrisering og voldstolkning der foregår af mennesker med alvorlige fysiske sygdomme.

  Funktionelle lidelser - er du bare syg i hjernen? http://ikke-funktionelle-lidelser.dk/
 • Indstillinger
  Hej alle sammen

  Jeg synes, at det er dejligt, at der nu er kommet gang i debatten om dette vigtige emne – også her på Netdoktor.

  Jeg vil gerne nævne min egen sygehistorie som et eksempel på den banalisering, ignorering og fejltolkning af fysiske helbredsproblemer, som finder sted.

  Mine helbredsproblemer startede med jernmangel, som ikke blev opdaget, eftersom der ikke blev taget blodprøver, da jeg gik til læge med træthed, hjerteuro og svimmelhed. Eftersom jeg tidligere har haft depression, blev mine problemer enten anset for psykiske eller forårsaget af overgangsalderen, og det var totalt umuligt at få lægehjælp.

  Selv om jernmanglen omsider blev opdaget, og der blev kompenseret for den, blev jeg ikke rask. Så jeg går ud fra, at den langvarige og voldsomme jernmangel har givet mig skader, blandt andet hjerteproblemer, og hjerteproblemerne har tilsyneladende givet mig central søvnapnø, som det skulle vise sig:

  Efter 11 år, hvor jeg ikke kunne få lægehjælp, fandt en vågen speciallæge i hjertesygdomme nemlig ud af, at jeg har søvnapnø, altså at jeg ikke trækker vejret tilstrækkeligt om natten. Der er tale om den sjældne form for søvnapnø, der hedder central søvnapnø.

  Jeg har løseligt kigget linket i indlægget ovenover igennem, og jeg så, at der et sted stod noget om ”autonom arousel”. Det er lige præcis sådan, jeg har det. Efter at jeg hver nat vågner mange gange, fordi jeg er ved at blive kvalt, kommer jeg i en stress-tilstand, der gør, at jeg ikke sover tilstrækkeligt og derfor er meget træt, men på den anden side heller ikke kan sove mere. Jeg er på én og samme tid meget træt og i alarmtilstand.

  Mit ærinde med dette indlæg er at fortælle, at søvnapnø altså også kan være en af de sygdomme, der fejlagtigt bliver anset som noget psykisk, og som lægerne derfor mener, skal manipuleres eller ignoreres væk.

  Jeg vil ikke sige, at jeg er blevet behandlet efter TERM-modellen, men jeg har af og til mærket tendenser til, at mine tidligere læger har talt ned til mig eller forsøgt at manipulere mig på den måde, der anbefales i TERM-modellen (den model, der anbefales til læger, der kommer på TERM-kursus). Den slags vil jeg selvfølgelig ikke finde mig i, så jeg skiftede læge.

  Mange hilsner

  Kameliadamen
 • Indstillinger
  Redigeret 30 september, 2012, 15:46
  Hej alle

  Persille1,
  Næ. Jeg bliver også noget fortvivlet over, hvad man lige skal gøre. Men du kan jo starte med at skrive under på den underskriftsindsamling mod DSAM's udgivelse af vejledningen vedr. de såkaldt funktionelle lidelser.
  Pyha. Ja, og så er der jo altid læserbreve, (åbne) breve til politikere, debatter som her, hvor vi gøre opmærksom på problemet osv.

  Kameliadamen1,
  Hvilken forfærdelig historie.
  Det er ikke sikkert, at du er blevet behandlet efter TERM-modellen, men din beretning om jernmangel, fortæller jo, at mangel på et livsvigtig mineral er blevet overset, fordi lægen på forhånd har haft den antagelse, at du havde en funktionel lidelse - dvs. en psykosomatisk sygdom.

  Det er jo farligt, og et godt eksempel på, at alvorlige sygdomme eller ernæringsmæssige mangler, der kan føre til det (f.eks. også D3-vitamin) bliver overset, når vi først har fået det stempel. Der er overhængende fare for, at nye eller forværrede symptomer vil blive betragtet som "emotionel kommunikation".
  I udkastet til vejledningen for funktionelle lidelser, bliver de praktiserende læger således vejledt til at være stoiske overfor patientens udsagn om at fejle noget fysisk.

  Jeg håber, at du ender med at få den rigtige behandling for din søvnapnø!

  Pia Bjerre Christensen
 • Indstillinger
  Jeg har også været udsat for at få denne modediagnose påstemplet i min journal af en speciallæge, som tydeligvis havde været på TERM-kursus, men det var inden, at jeg fik min lidelse, der anses for at være kronisk og uhelbredelig, konfirmeret ved bl.a. scanning.
  Selvom videre undersøgelser altså har vist, at der er beviselige grundlag for mine symptomer, så er fejldiagnosticeringen, som lidende af en funktionel lidelse, ikke blevet slettet i min journal.
  Måske skulle der køres nogle retssager med patienter for at få slettet således fejlagtige diagnoser ?

  Jeg har været i kontakt med en del patienter, som er fejldiagnosticerede efter Per Fink´s system.

  Ikke nok med, at denne modediagnose kan være regulær psykisk vold mod den enkelte patient, så er systemet med til generelt at bygge grøft læge og patient imellem og medvirke til manglede tillid til hele lægevæsenet.
  Det sidste bidrager absolut ikke til at gøre de fortravlede lægers arbejdsdag mere behagelig.
  TERM-modellen svider desværre også til de læger, som ikke går ind for denne uvidenskabelige metode til diagnosticering.
  Forleden hørte jeg, at praktiserende læger, af kommunen, kan blive presset til at henvise patienter til Psykiater Per Fink´s afdeling.

  Funktionelle lidelser - en skadelig modediagnose. .......Jeg er sikker på, at man vil kunne finde eksempler på patienter, som er blevet "jagtet" ud i selvmord af dette umenneskelige system.
 • Indstillinger
  Tak for respons, Pia Bjerre Christensen

  Nej, som jeg skrev, er jeg IKKE blevet behandlet efter TERM-modellen, for den eksisterede ikke for 11 år siden eller mere ;o

  Og den læge, der forsømte at tage blodprøver, sådan som en læge normalt ville gøre ved symptomer som træthed, svimmelhed og hjerteuro (samt voldsom menstruation og fibromer på livmoderen), skiftede jeg ud, så snart det kunne lade sig gøre.

  Men ved det første lægeskift lod jeg journalen følge med, og i min journal stod der muligvis notater, som kunne give det næste lægehus anledning til at fejlbehandle mig efter TERM-modellen. Jeg fik ganske vist en kopi af journalen, men der var passager, som var blevet slettet i min udgave. Så jeg ved ikke, hvad denne inkompetente læge har skrevet om mig.

  Da jeg opdagede tendenserne til TERM-snak, skiftede jeg læge igen, og denne gang lod jeg ikke journalen følge med. Nu har jeg fået en venlig og fornuftig læge, som ikke kunne drømme om at snakke TERM-snak.

  I øvrigt synes jeg, at ordet ”modediagnose” er meget godt, både fordi det passer så udmærket, og fordi det mediestrategisk set er meget velegnet. Tak for det ord.

  Ja, Brugernavn, jeg er også sikker på, at man kunne finde eksempler på folk, som er blevet drevet til selvmord af læger, som er blevet hjernevaskede tilhængere af denne modediagnose!

  Mange hilsner

  Kameliadamen

  P.S. I folkemunde er en ”fink” en sygehistorie, der ender med, at patienten faktisk får den rigtige diagnose − men først på dødslejet eller ved obduktionen!

  Denne skrappe vandrehistorie skal man muligvis passe lidt på med. Den ligner lidt de galgenhumoristiske historier, som psykisk syge fortæller. Så måske er den lidt for ”vovet” til medierne.
 • Indstillinger
  Jeg bliver altså vred Kameliadame, når jeg læser, hvad du skriver.
  Og selvfølgelig har du ret til at få udleveret hele din journal.

  Men tillykke med din læge! :)

  Jeg regner lidt på fingrene, og nej TERM eksisterede jo ikke der.
  Siden har klinikken jo også løbende ændret navn og retorik, og jeg synes ærligt talt også, at Helle Rasmussens betegnelse af funktionelle lidelser som en modediagnose, er ramt lige i øjet.

  Hav det godt!
Log in eller Registrér for at kommentere.