Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Hvem har forstand på medicin

persille1persille1
Redigeret 17 september, 2013, 05:40 i Hvordan gik behandlingen?
Er der nogen her, der kan fortælle mig om der er forskel på Besilat og Besylat. Et tilsætningstof/hjælpemiddel i medicin.
«13456721

Kommentarer

  • Indstillinger
    Besilat er dansk stavemåde

    Besylate er engelsk/amerikansk stavemåde

    Indholdstoffet er det samme i begge tilfælde
  • Indstillinger
    Tusind tak for dit svar.
  • Indstillinger
    Nu hælder jeg mit hoved til dig. Mon du kan fortælle mig om

    Krka ( Som Besilat) ( Amlodipin )

    Pfizer (Som Besylat) indeholder nøjagtig det samme.


    Pfizer er jo holdt op med at sælge det og jeg er rædselslagen for at blive så syg igen, som jeg har været i flere år.
    Jeg fandt ud af at de tabletter, der indeholder Mesilat gør mig syg. Om så der kan være andre ting i også, jeg ved det ikke.

    Jeg ved bare, at jeg hostede forfærdeligt, blødte på hovedpuden om natten, havde stærke brystsmerter. Det brændte som ild.
    Lægen troede naturligvis ikke på mig. Men en, på en debat, fortalte mig, det kunne være kopimedicinen og det var det. I to år har jeg haft det godt og nu kan mareridtet så begynde igen, hvis ikke jeg køber den originale medicin: Norvasc
  • Indstillinger
    Kære Persille

    Jeg er meget beæret over at du sådan læner dit hovede til lille mig :-)

    Jeg har set lidt på indholdsstofferne -mesilat som du ikke kan tåle, og besylat som åbenbart går godt. Og så har jeg kigget på amlopidin som jo er det aktive stof i din medicin -en klasse II calcium-antagonist. Der var flere interessante ting, men husk detteher er kun hvad jeg tænker om det.

    Helt overordnet så er besylate og mesylate (jeg skriver den engelske form for her får du flest brugbare hits på Google) kemiske salte, der bindes til amlopidin-molekylet for at amlodipin kan optages via tarmen. Vores tarmvæg er nemlig designet til at optage salte men ikke underligheder som amlopidin. Derfor bruger man et salt som bærermolekyle.

    Mesylate-salt er en svovlester-forbindelse og er fuldstændigt og hurtigt vandopløseligt, ligesom amlopidin-molekylet er. Det optages derfor meget hurtigt og fuldstændigt gennem tarmvæggen.

    Besylate indeholder en benzenring (ja, ligesom benzin men bare rolig det gør den ikke til det samme som benzin) sammen med en svovlforbindelse, altså en organisk (benzen-delen) svovlsyre. Du husker måske svagt fra kemitimerne, at svovlsyre kan blandes med vand, dvs er opløseligt i vand, mens benzin ikke er. Det betyder at besylate både kan opløse sig i vand OG kroppens fedtvæv. Det betyder også at vejen fra tarmen til blodbanen sandsynligvis er lidt langsommere end for mesylate. Og at din besylate-bundne amlopidin kan bindes i dit fedtvæv så du får en mere ensartet frigivelse af stoffet mellem to tabletter -i modsætning til mesylate-bunden amlopidin der suser direkte ind i blodbanen.

    Håber du er med i denne her biokemi-time endnu :-)

    Du skriver, at du blødte på hovedpuden da du fik mesylate-bundet alopidin. Du har måske her på siderne mødt nogle der skriver at de er "slow-metabolizers", altså at de pga. deres gener nedbryder bestemte typer medicin langsommere end normalt. Noget kunne godt tyde på at du har svært ved at nedbryde større mængder amlopidin. For en af de sjældnere bivirkninger, og den slags er ALTID relateret til dosis, er lige præcis at man holder op med at danne blodplader -dvs så begynder man at bløde ud af næsen! Når du så får en pille hvor frigivelsen er lidt langsommere, går det fint.

    Amlopidin bliver nedbrudt i leveren af et bestemt enzym der hedder CYP 3A4. Det er det leverensym vi har mest af, og bruges til det meste. Men særligt:

    Perikon
    Grapejuice
    + en lang række lægemidler

    Så du skal nok holde igen med perikon og grapefrugter, og sige til dine læger at du ikke må få medicin der nedbrydes via CYP 3A4 UDEN at de så nedætter din amlopidindosis.

    Krka's amlopidin indeholder som du selv skriver besylate, som du har erfaring med du kan tåle. Du kan få et overblik over besylate-synonymer her:

    http://www.drugbank.ca/drugs/DB00381


    Men udover amlopidin + et salt indeholder tabletter også tablethjælpestoffer. Og her er man på Herrens mark for de er nemlig hemmelige og varierer producenterne imellem. Det er før set at folk har haft problemer med tablethjælpestofferne. Så det bedste du kan gøre er at tage en dyb indånding og så prøve. Du ved jo hvad du skal mærke efter og at du kan stole på hvad din krop siger. Og så må du slå i bordet. Ovenstående lille farmakologi-foredrag kan også gøre underværker overfor en krakilsk læge.

    Håber dette kunne hjælpe, ellers er du velkommen til at spørge igen.
  • Indstillinger
    Tusind, tusind tak, jeg forstod fuldkommen, hvad du fortæller mig. Jeg har også gemt en kopi, så kan ingen slette det.

    Det kunne sagtens tænkes grunden var den, som du beskriver.
    Desværre kom smerterne langsomt, men nu kan jeg heldigvis stoppe, hvis de så småt begynder igen. Nu kender jeg årsagen.

    Jeg tror faktisk den årsag du beskriver er korrekt. For jeg kan ikke tåle at tage 10 mg amlodipin på en gang. Jeg tager 5 mg om morgenen og 5 mg om aftenen.
    Tager jeg 10 mg med det samme bliver jeg dårlig tilpas. Hænger det sammen ??

    Tænk hvis min læge havde vidst dette, så ville jeg måske været sparet for års lidelser og mistro fra lægeside.

    Jeg har lagt mærke til at man ikke kan læse om indholdsstoffer mere. Der sidder noget og holder øje med, hvad der skrives har jeg fået mistanke om.
    De sider, hvor jeg før læste om indholdstoffer er slettet. På medicinsider kan man heller ikke mere læse om dem.

    Tusind, tusind tak, du har hjulpet mig virkelig meget. Nu tør jeg prøve den svenske model. Går det så galt igen må jeg købe originalen og sparer endnu mere på mad. Jeg er ikke så begejstret for, at blodtrykket bliver for højt, det bliver jeg også syg af.
    Af hjertet tak.
  • Indstillinger
    "slow-metabolizers."

    Nej, jeg kendte ikke ordet, jeg anede ikke hvad det var. Men nu gør jeg. Jeg tror du har ramt hovedet på sømmet. For jeg læste om det og det passer på mig. Jeg fryser også næsten altid. Sommetider bliver der sagt: Hvad vil du tage på, når det bliver vinter.
    Hvor er jeg dig taknemmelig. Jeg har fået en forklaring, som er til at "tage og føle" på. Jeg kan meget bedre leve med viden.
    Tænk, hvis den vagtlæge, som snerrede af mig havde haft denne viden. Hun er ikke for klog. Men indbilsk.

    Jeg kæmper en kamp med mig selv om at være stærk. Havde jeg ikke været så stædig og stærk havde det system forlængst nedbrudt mig. Men jeg kan ikke sige mig fri for at føle had, til den vagtlæge, som bare blev gal og skældte ud, da jeg fortvivlet bad om hjælp. Det er så nemt, når man er syg.

    Så var det ikke mig, der var helt tosset. Jeg er glad over, jeg mødte dig. 3 mennesker på debatten har været mig en uvurderlig hjælp. Rita, Kameliadamen og nu også dig.
    Og så bliver jeg en smule flov, for der var en fjerde, som skrev til mig, jeg skulle vælge atacand. Jeg kendte det ikke, jeg var bange og usikker. Men rådet var rigtigt.


    citat

    En langsom metabolisme kan være forårsaget af mange faktorer såsom din kost, genetik, infektioner, thyreoidea betingelser eller daglige livsstil. Slow metabolism can cause weight gain and poor blood circulation in the body. Langsom metabolisme kan forårsage vægtforøgelse og dårlig blodcirkulation i kroppen. Many people who have a slow metabolism also complain of having increased sensitivity to the cold. Mange mennesker, der har en langsom metabolisme klager også over at have øget følsomhed over for kulde. People who have a slow metabolism can help to speed it up through diet and exercise. Folk, der har en langsom metabolisme kan bidrage til at fremskynde det op gennem kost og motion

    citat slut
  • Indstillinger
    Kære Persille

    Hvor er jeg glad for at du kan bruge mit svar.

    Ja, det giver mening at du får det skidt af at tage 10 mg amlopidin på een gang, det er nok mere end din lever kan klare i et hug.

    Men jeg vil lige rette en lille misforståelse, som er kommet af alt det udenlandske:

    "Slow metabolism" som du har et citat om, betyder på dansk "nedsat stofskifte", og hentyder til at skjoldbruskkirten (på engelsk: thyreoidea el thyreoid gland) ikke laver nok stofskifte-hormoner, dvs. T3 og T4. Så bliver man kuldskær, langsom og depressiv. Lægen kan måle hormonerne i blodet ved en rutine-blodprøve.

    "Slow metabolizers" betyder på dansk "langsomme nedbrydere" af bestemte stoffer, oftest ment på lægemidler. Det har intet med stofskiftet (dvs skjoldbruskkirtlen) at gøre, men derimod leverens evne til at nedbryde lægemidler. Dette er, hvis leveren ellers er rask, betinget af dine gener. Der skal derfor en gen-test til at afsløre om du har en gen-variant for CYP3A4-enzymet, der gør at du nedbryder amlopidin langsommere. Der findes også "fast metabolizers", disse skal så have større doser end normalt da de nedbryder bestemte lægemidler hurtigere end normalt.

    Jeg vil lige understrege at man altså ikke er syg, hvis man er "langsom nedbryder". Det får bare betydning når du skal have medicin eller spiser fødevarer (bla. grape og perikon) der nedbrydes af samme enzym som amlopidin, nemlig CYP 3A4-enzymet.

    Hvis du tager 10 mg amlopidin og er langsom nedbryder, vil du opnå koncentrationer i blodet der nærmer sig forgiftning simpelthen fordi det tager længere tid for din lever end gennemsnittet at nedbryde amlopidin.

    Når du får amlopidin bundet til besylate "gemmes" lidt af amlopidinen i dit fedtvæv og afgives efterhånden, derved kan din lever lidt bedre følge med.

    Jeg håber du kan bruge det link jeg gav dig. Det er som sagt meget nemmere at finde tingene på google når du søger på engelsk.

    Hvis du fx skriver: "amlopidin product specification" i søgefeltet og fx krka eller et andet firma, kan du hente firmaernes egen produkt-beskrivelse i pdf-format. Heri står de bærer-salte de bruger. Tablethjælpestofferne er desværre hemmelige. Du kan få google til at oversætte til et nogenlunde forståeligt dansk hvis du ikke er så vant til engelsk.

    Det lader altså til at du skal passe på lægemidler der nedbrydes af CYP 3A4. Og det er der desværre mange lægemidler der gør. Men det vil fremgå hvis du slår op på medicin.dk og vælger "pro" og så søger på lægemidlet.

    Venligste hilsener

    Asklepios
  • Indstillinger
    Ok tak. Jeg har forstået det hele, men var bare "overivrig" med det citat.
    Jeg troede det drejede sig om medicinen. Det passer nemlig på mig, jeg fryser altid. Nej, jeg kan desvære ikke engelsk, så jeg skyndte mig for meget. Det er en af mine fejl, jeg er somme tider lidt for hurtig.

    Men jeg har fuldstændig forstået det du fortalte mig. Tak, igen.

    Nej, naturligvis ikke virkningen af medicinen, men havde sammenhæng med man ikke tålte den så godt. Jeg udtrykker mig for dårligt, undskyld.
  • Indstillinger
    Kære Persille

    Jeg synes nu ikke du udtrykker dig dårligt, tværtimod. Du er helt sikkert ikke den eneste der har blandet "metabolizers" og "metabolism" sammen. Det er jo fagsprog. Jeg ved heller intet om fx. ingeniørfaget. Det gør mig jo ikke hverken dum eller dårlig til at udtrykke mig. Det er bare et fag jeg intet ved noget om.

    Dit indlæg kommer helt sikkert til at hjælpe andre der læser tråden. Man bliver altid så glad når andre har stillet eller lavet de såkaldte dumme fejl. Selv om jeg nu ikke mener den slags findes. Der findes kun modige mennesker der tør spørge eller tør lave en fejl for åben skærm, og derved hjælper en masse andre som ellers ville gøre det samme.

    Min kloge mand siger altid: erfaring er, når jeg laver den samme fejl en gang til -og genkender den!
  • Indstillinger
    Hej Asklepios

    Jeg begynder småt at få rystet de tre brikker på plads. Tror jeg da nok.
    Da mit blodtryk steg og jeg skulle have mere medicin blev jeg jo meget syg.
    Det var inden alle mine brystsmerter havde taget fat for alvor. Jeg prøvede mange forskellige slags og blev virkelig dårlig. Blod i urinen, smerter i nyrerne eller også var det besvimelser, svimmelhed o.s.v. Til sidst gav jeg jo op og fortsatte alene med amlodipin, hvor jeg så langsomt blev mere og mere syg.

    Da mit blodtryk efterhånden blev meget for højt sagde jeg til min læge, jeg gerne vile have atacand. Hvilket jeg fik og til min store glæde blev jeg ikke mere syg.
    Jeg havde fået rådet om atacand her på debatten.

    Er jeg helt forkert på den, når jeg tror, jeg før er blevet "overlæsset" med calcium-antagonist. Jeg hostede som en gal sommetider, så meget at jeg følte jeg skulle kvæles, men lægen var helt kold over for det.
    Man er sørme alene.

    At jeg højst tåler de 10 mg om dagen og at dette skal være med besylat.
    At atacand er noget helt andet medicin. ???

    Er det grunden til jeg blev så forfærdelig dårlig hele tiden. I næsten to år fik jeg så det ene og så det andet og jeg var hele tiden syg. Derfor måtte jeg "nøjes" med amlodipin og noget forhøjet blodtryk. Men som fortalt blev jeg langsom syg igen.

    Men det blev jeg ikke af atacand og de 1o mg amlodipin med besylat, fordelt morgen og aften.

    Jeg tænker kan du nok høre, det knager og jeg er ved at blive en pind til min mands ligkiste, for han HADER alt den slags.
Log in eller Registrér for at kommentere.