Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme

Funktionelle lidelser - en skadelig modediagnose?

2456716

Kommentarer

  • Redigeret 14 september, 2012, 08:07
    I sin nye bog "Liaisonpsykiatri & TERM-modellen. Fra forebyggelse til fejlbehandling." giver psykolog Bente-Ingrid Bruun skarp kritik af ideologien bag Dansk Selskab for Almen Medicins kommende vejledning om funktionelle lidelser: http://www.bod.dk/index.php?id=465&objk_id=664867

    Hun skriver bl.a.: "Skal tidens syge placeres i en fælles diagnosekasse Bodily Distress Syndrome (BDS) ud fra simpel symptomtælling, og skal WHO's ICD-10 diagnoser konverteres til funktionelle syndromer, som ønsket af professor Per Fink i den århusianske liaisonpsykiatri, der støttes af TrygFonden og nogle sundhedspsykologer?"

    Bente-Ingrid Bruuns kritik af TERM-modellen kommer efter, at psykiaterne Per Fink, Marianne Rosendal m.fl. tidligere i 2012 udgav en lærebog for praktiserende læger: Funktionelle lidelser - udredning og behandling http://www.gyldendal-akademisk.dk/Books ... 11249.aspx

    Psykiaternes bog giver både en teoretisk gennemgang af funktionelle lidelser samt vejledning i diagnosticering, behandling og opfølgende behandling af patienterne. Interviewteknik generelt, samt hvordan den anvendes over for patienter med funktionelle lidelser, er bogens omdrejningspunkt. Specielle forhold vedrørende børn og unge gennemgåes separat. I et omfattende appendiks findes bl.a. skemaer som anvendes til udredning og behandling. Bogen henvender sig til alle læger, der møder patienter med funktionelle sygdomme i deres praksis.

    Hvis din læge har Per Finks bog 'Funktionelle lidelser - udredning og behandling' stående på boghylden i lægekonsultationen, kan det være en god anledning til at spørge til hans/hendes holdninger til TERM-modellen og funktionelle lidelser. Bagefter kan du så vurdere, om du er tilfreds med dit valg af praktiserende læge eller ej.

    Med venlig hilsen
    Helle Rasmussen
  • Jeg har endnu aldrig hørt om en person, som har været tilfreds med behandling efter TERM-modellen, men dersom der her på dette medie skulle være en person med positiv erfaring med denne type behandling, så kunne det være yderst interessant at høre sagen fra den vinkel.
    Når de personer, som jeg har haft kontakt med, har været utilfredse, så skyldes det, at de alle har været fejldiagnosticerede og dermed har været unddraget en egentlig behandling for deres lidelser.
  • Hej alle sammen

    Som jeg tidligere har skrevet, når jeg har forsøgt at blæse liv i en debat om funktionelle lidelser og TERM her på Netdoktor, vil det måske være en god ide at fokusere på økonomi. Hvis der er noget politikere og andre beslutningstagere forstår, så er det, hvis der tales om penge.

    Hvad mon denne modediagnose koster samfundet?

    Jeg tænker selvfølgelig på, at det jo koster samfundet penge, når praktiserende læger af Fink & co. hjernevaskes til at forholde sig stoiske over for deres patienters helbredsproblemer – i stedet for at diagnosticere og behandle eller henvise til behandling, så patienterne kan blive raske.

    De mange ubehandlede patienter koster samfundet penge til sygedagpenge og førtidspension, og i de tilfælde, hvor sygdommene faktisk bliver diagnosticeret, sker det med en forsinkelse, der ofte vil gøre behandlingen vanskeligere og dyrere (f.eks. kræft).

    I mit tilfælde har fejltagelsen foreløbig kostet samfundet førtidspension i 8 år!

    Som jeg tidligere har skrevet, så har jeg IKKE diagnosen funktionel lidelse, og jeg er heller ikke systematisk blevet ignoreret og manipuleret efter TERM-modellens principper. Men det er sådan set lige meget for min argumentation. For det er samme tankegods, der ligger bag stemplingen af mig, som én, der er træt og stresset på grund af ”ondt i livet” eller overgangsalder – tankegods, som dengang blandt andet havde sit udspring hos psykologen Lise Ehlers.

    Hvis min daværende læge havde taget en simpel blodprøve, så det kunne være blevet påvist, at jeg manglede jern, var jeg nok aldrig blevet så syg med atrieflagren og søvnapnø. Og selv om jerntilskud på et tidligt tidspunkt måske ikke kunne have forhindret hverken mine hjerteproblemer eller min søvnapnø, så ville samfundet have sparet penge, hvis jeg var blevet behandlet for 11 år siden, i stedet for nu! Og samfundet havde sparet førtidspension i 8 år!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Tenna Vebert Birk, bestyrelsesmedlem i SF Region Sjælland, har skrevet et debatindlæg i Politiken den 9.9.2012: Psykose eller sclerose?

    Tenna skriver: "Jeg har hørt det igen og igen. Borgere med kroniske fysiske, nogen gange autoimmune , inflammatoriske sygdomme, som er blevet placeret i psykiatri regi, fordi lægerne ikke liiige vidste hvad de skulle stille op.

    Man bruger altså en masse penge på at behandle fysisk syge borgere i psykiatrisk behandling, i stedet for at behandle det virkelige problem. Ja nogen er endda gået syge i op til 15 år inden den korrekte diagnose stilles. Ups."

    Deltag gerne i debatten på Politikens hjemmeside:
    http://politiken.dk/debat/laeserbreve/E ... -sclerose/
  • persille1persille1
    Redigeret 14 september, 2012, 03:58
    citat fra artiklen:

    Men læger tager jo aldrig fejl eller?!

    Sørgeligt men sandt. Er der noget galt med patienten?! Eller er det bare det danske sundheds system der er noget galt med

    citat slut

    Der har i mange år været noget galt og jeg syntes det bliver værre og værre.
    Jeg blev selv i flere år behandlet for mine "dårlige nerver" med bl.a. fluanxol. Fejltagelsen blev først rettet, da en anden læge greb ind.

    Det viste sig at være for højt blodtryk. Inden da var mit blodtryk ALDRIG blevet undersøgt og jeg blev mere og mere syg. Virkelig dårlig tilpas, voldsom svimmelhed og en afsindig hovedpine.

    For højt blodtryk, tjae der skrives mange gange det ikke mærkes, men det gjorde jeg i allerhøjeste grad. Lægen gjorde INTET og det passer jo heller ikke, jeg fik nervemedicin. !!!!!
  • Det var da frygteligt, Persille!

    Når det kommer til stykket, er vi nok mange, der kan fortælle den slags ting. Der er endnu aldrig nogen læge, der har forsøgt at overtale mig til at tage midler mod skizofreni. Men der er blevet begået alle mulige andre fejltagelser!

    Den provokerende overskrift, som indlægget i Politiken har (”Psykose eller sclerose?”), er altså ikke så langt ude endda! I dit tilfælde kunne der stå: ”Skizofreni eller højt blodtryk?”!

    Nu ved jeg selvfølgelig godt, at skizofreni-medicin som Fluanxol i visse tilfælde gives som beroligende medicin, hvor lægen udmærket ved, at der ikke er tale om skizofreni, men alligevel!


    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Ja, det er frygteligt, at en læge gør den slags uden nogen undersøgelse, kun en lille snak. Jeg anede ikke, hvad det var han gav mig. Da jeg fik det værre og værre gik jeg til en anden læge i ferien, som heldigvis tog affære.
    Men først nogle år senere, gik det op for mig, hvad jeg i min naivitet havde indtaget. Det var da pressen begyndte at skrive om den slags medicin. Jeg blev dybt rystet.
    Siden da har jeg ikke fået nervemedicin, men blodtryksmedicin.
  • Det er heller ingen garanti at være læge, når først man havner i sygedagpengesystemet. Det oplevede læge Jette Hestbech, da hun i 1987 blev invalideret af dissemineret sklerose. Jytte har på sin egen krop og med sin egen hjerne oplevet at systemet gerne ville gøre hendes sklerose til en psykose. I bogen 'Velfærd eller Svindel' giver hun en nøgtern beskrivelse af mødet med systemet - og hun har sin egen mening om, hvorfor målet er at give folk en psykiatrisk diagnose.

    Se interviewet med Jette Hestbech i Ekstrabladet den 6. juni 2012: "Lægen sagde psykose - det var sklerose" http://ekstrabladet.dk/nationen/article1771376.ece

    Jytte Hestbechs hjemmeside: http://www.jyttehestbech.dk/index.htm

    Med venlig hilsen
    Helle Rasmussen
  • Hej Helle Rasmussen

    Jeg har også læst Jytte Hestbechs bøger. Men jeg kan egentlig ikke huske, at hun i bøgerne giver en forklaring på, hvorfor kommunerne åbenbart er så interesserede i, at folk får psykiatriske diagnoser.

    Den forklaring, Jytte Hestbech giver i avisen, forstår jeg ikke, nemlig at det skulle handle om at spare penge. Jeg kan ikke se, at det skulle være billigere for kommunerne at holde folk syge, end hvis de bliver korrekt diagnosticeret og behandlet, så de kan blive raske og tjene deres penge selv.

    Og hvad enten der er tale om psykose eller sclerose, så er slutresultatet vel en førtidspension, og der gives jo samme beløb, ligegyldig om det er den ene eller den anden sygdom.

    Men mange af de fysiske sygdomme, som bliver diagnosticeret som psykiske, kan jo kureres. Alt andet lige, vil en kommune da spare penge ved at bidrage til, at syge mennesker får den rigtige diagnose og bliver behandlet for den sygdom, de nu engang har, i stedet for at få psykofarmaka, der kun vil gøre tilstanden værre, eftersom det ikke er den rette behandlingsmetode.

    Jytte Hestbech er et eksempel på en læge, der var offer for psykiatrisering. Men min påstand er, at alle læger, der har været på TERM-kursus, bliver ofre for en slags hjernevask, der gør, at de ikke kan tænke selvstændigt, som man skal kunne som læge.

    Som læge møder man mange vanskelige tilfælde, og jeg forstår godt, at det kan være fristende at læne sig op ad opskriften fra Per Fink & co. og tolke patienterne som vanskelige, og som personer, der skal tackles med manipulation eller ignorering. Men så skulle de nok ikke have valgt at være læger!

    Der er jo ingen, der forlanger mirakler af læger. Men jeg synes, at patienter godt kan forvente, at lægen gør sit bedste.

    Noget af det allerværste ved fejlbehandling er, at man aldrig får en undskyldning! Jeg har nu i 11 år nat og dag spekuleret på, hvad jeg mon kunne fejle. Og selve fejlbehandlingen er svær at komme over, fordi man jo ikke kan belemre sin omgangskreds og sin familie med sin bitterhed. Man må holde den for sig selv.

    Her har Netdoktor i alle årene været et åndehul for mig. Her kan jeg møde ligesindede og udveksle erfaringer om, hvordan man kommer videre efter fejlbehandling. Og bøger, som f.eks. Jytte Hestbechs, hjælper. Men man kommer nok aldrig helt over det.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Bente Stenfalk, en af initiativtagerne til facebookgruppen 'Menneskesynet bag Term-modellen og lægekonsulenternes arbejde', har oprettet 'Min sag' på Ekstrabladet: 'Stop lægekonsulenterne, TERM og Forskningsklinikken'.

    Bente skriver i begrundelsen for sin sag: "Vi mener, samfundet bør forske i årsagerne til disse sygdomme og ikke bare overlade patienterne til psykiatere, hvis ’behandling’ ikke gør folk raske, og som omdøber deres fysiske diagnose til en psykiatrisk diagnose, hvorefter yderligere behandling i sundhedsvæsenet stoppes pga. denne diagnose."

    Du kan stemme på Bentes sag her:
    http://ekstrabladet.dk/minsag/article1771569.ece

    Jo flere stemmer, Bente Stenfalks sag får, jo flere artikler skriver Ekstrabladet!

    Den første artikel i Ekstrabladets serie om TERM-modellen: "Læge: Du er syg i hjernen, ikke i kroppen" http://ekstrabladet.dk/nationen/article1743708.ece

    Den anden artikel i Ekstrabladets serie om TERM-modellen: Lægen sagde psykose - det var sklerose http://ekstrabladet.dk/nationen/article1771376.ece

    Med venlig hilsen
    Helle Rasmussen
Log in eller Registrér for at kommentere.