Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme

Funktionelle lidelser - en skadelig modediagnose?

11011131516

Kommentarer

  • Tusind tak Persille, den pjece vil helt sikkert forarge mig voldsomt:-)
  • Hej alle sammen

    For nu at opsummere, så er anledningen til denne debattråd, at Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) agter at udsende en vejledning til alle praktiserende læger om de såkaldte funktionelle lidelser. Det er Marianne Rosendal fra Forskningsklinikken for funktionelle lidelser ved Aarhus Universitet, der står for vejledningen, som har været udsendt til høring, og nu er Marianne Rosendal – efter modtagelsen af høringssvar – ved at lægge sidste hånd på den, hvorefter den bliver tilgængelig i den endelige form.

    Til Sofie: Der eksisterer den type vejledninger til læger om masser af helbredsproblemer og problemkomplekser, herunder også hvilke hensyn de praktiserende læger skal tage i betragtning, når der er tale om ældre mennesker. Jeg vil tro, at vejledningerne først og fremmest er tilgængelige på nettet, ikke i form af pjecer, som du skriver. Vejledningerne er jo beregnet for læger, og dem, der formulerer dem, tænker nok ikke altid på, at patienterne læser med. Måske kan det være noget af forklaringen på, at ordvalget – for en patient – kan virke nedværdigende eller besynderligt.

    Til Asklepios: Ja, der har i mange år været den slags vejledninger og tjeklister. Tjeklister kan man blandt andet se i Lægehåndbogen.(Med ordet ”tjekliste” hentyder jeg til en liste af mulige forklaringer på et givet symptom). Men på de få minutter, der er til rådighed ved en almindelig konsultation, er der jo ikke tid til at slå op nogen steder. Derfor må lægerne have deres tjeklister i hovedet. Og det skulle jo også være muligt for en læge, der har en vis erfaring.

    Problemet opstår, når lægen stirrer sig blind på en bestemt forklaring – UDEN først at anse alle de mulige årsagsforklaringer på tjeklisten som ligeværdige muligheder, der skal efterprøves.

    I mit tilfælde tror jeg ikke, at lægen har snorksovet under sin uddannelse, som du skriver i et indlæg den 29. okt. kl. 12.47. Han har stirret sig blind på en bestemt forklaring.

    Og her er det, jeg mener, at vejledningen for funktionelle lidelser er designet til at sætte andre mulige årsagsforklaringer på et givet symptom, som måtte findes i andre vejledninger ud af kraft. Den er designet til, at lægen skal stirre sig blind.

    I mit tilfælde mente min daværende læge, at træthed, svimmelhed og hjertebanken måtte skyldes noget psykisk, selv om han selv havde konstateret, at jeg havde fibromer på livmoderen, og desuden var orienteret om, at jeg havde kraftig menstruation og burde vide, at fibromer kan give kraftig menstruation med deraf følgende jernmangel.

    Han brugte ikke nogen tjekliste, for han havde stirret sig blind på forklaringen om psykiske årsager.

    I øvrigt var der endda i min situation en ekstra mulighed for at finde forklaringen på mit problem. Lægen mente, at jeg havde en depression, men i vejledningen til praktiserende læger om depression stod der – i hvert fald dengang – at man inden diagnosen depression blev stillet – skulle kontrollere for blandt andet lavt stofskifte og jernstatus.

    Men det gjorde han ikke!

    Derfor vedlagde jeg en kopi af vejledningen til de praktiserende læger om depression, da jeg klagede over min daværende læge. Men heller ikke det hjalp noget. Og i øvrigt er jeg ikke sikker på, at det faktisk var en god ide at vedlægge denne kopi. På nuværende tidspunkt tror jeg, at det bidrog til, at jeg ikke fik medhold. Den slags kan læger ikke lide!

    Der findes også vejledninger til sygehuslæger om forskellige sygdomme. Det synes jeg også, er en god ide. Det er en fordel at have vigtige oplysninger og erfaringer samlet på ét sted. Men også her lægger jeg mærke til, at lægerne tilsyneladende ikke bruger disse vejledninger, og de kender tilsyneladende ikke indholdet af vejledningerne.

    Om søvnapnø (som det nu - omsider - er blevet konstateret, at jeg lider af) findes der både en vejledning fra Sundhedsstyrelsen og vejledninger fra de forskellige regioner – i hvert fald fra den region, jeg tilhører. Men søvnapnø-lægerne kender dem ikke! Med min nuværende erfaring tror jeg, at det er bedst, hvis jeg ikke fortæller dem, hvad der står i disse vejledninger ;o)

    Men altså: Vejledningen om "funktionelle lidelser” er designet til at sætte andre vejledninger ud af kraft, efter min mening.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Der står mange gode og rigtige ting i vejledningen om den ældre patient. Men lægerne følger den ikke. For så ville de læger jeg har talt med været klar over, der kunne være tale om at spiserøret måske ikke tålte medicinen.

    Hvorfor, jeg ved det ikke, men det er da heller ikke min opgave. Det er lægens. Lægen skal ikke bare mene jeg er et fjols, der "indbilder" mig noget.
    Lægerne burde brugen tiden til efteruddannelse og ikke på et kursus om "Funktionelle lidelser." Især ikke, når man ved hvad det dækker over.
  • persille1persille1
    Redigeret 30 oktober, 2012, 05:26
  • Hej Sofie

    Jeg ved ikke om du er klar over, for at læse vejledningen skal du klikke på pilen i højre side. Vejledningen er ganske udemærket, blot kunne jeg ikke lide der stod, at ældre skal behandles individuelt. Den sætning kan i allerhøjeste grad misforstås.


    Ellers er vi sandelig enige om det modbydelige udtryk: Ældrebyrden. Hvad bilder de sig ind. Politikere og andre, som bruger udtrykket.



    Jeg kan ikke finde noget at læse om : Funktionelle lidelser i linket. Er det mig, der ikke kan se skoven for "bare træer".
  • Hej Persille

    Ja, og her er problemet jo, at den tankegang, der består i, at patienten bilder sig noget ind, bliver mere og mere fremherskende.

    Jeg læste i tråden ”Jer med irriteret tyktarm” et indlæg, hvor den syge tidligere havde fået en forklaring om, at problemet bare eksisterede i hendes hoved.

    viewtopic.php?f=93&t=29844&p=144531#p144531 (indlæg fra 28. oktober, 21.51)

    Hvordan kan diarré være noget, der forekommer i hovedet?

    Jeg synes, at det er fint, at de syge indsamler erfaringer og hjælper hinanden, når de nu ikke kan få anden lægehjælp for irriteret tyktarm end diagnosen ”funktionel lidelse”, samt psykofarmaka og samtaler.

    Det må jo blive konsekvensen af, at læger i højere og højere grad tror, at sygdom er noget, patienten bilder sig ind. Folk må hjælpe hinanden, når de ikke kan få hjælp af lægerne.

    Mange hilsner

    Kameliadamen

    P.S. Angående vejledningen om funktionelle lidelser, så er den ikke udsendt endnu. Så derfor kan du ikke finde den i listen over vejledninger fra DSAM:

    http://www.dsam.dk/flx/dsams_kliniske_v ... ledninger/

    Men der har jo været en foreløbig vejledning i omløb. Det er den, der nu er ved at blive rettet lidt i, efter modtagelsen af høringssvarene, sådan at den kan blive sendt ud. Det kan vi se i skemaet over KOMMENDE vejledninger:

    http://www.dsam.dk/flx/dsams_kliniske_v ... ledninger/

    P.P.S. Til Sofie: i det første af de to links ovenover, kan det faktisk godt se ud til, at vejledningerne findes som små hefter eller pjecer, som du skrev ;o)
  • Hej Kameliadamen.

    OK, så er jeg endnu ikke helt tosset. Heldigvis.

    Ja, vi må hjælpe hinanden, så godt vi kan, hvis de praktiserende læger bliver mere og mere hjernevaskede bliver det ikke nemt.

    Jeg vil i alle tilfælde først forsøge at få hjælp på nettet herefter. Jeg har hørt min nye læge er termlæge, så jeg skal bestemt vogte mig for at spørge om for meget. Jeg holder mig helst væk. Han troede jo ikke på, hvad jeg fortalte ved mit første og eneste besøg.

    Blodprøve det er jo hos sygeplejersken, og hun er sørme flink. Jeg skal bare passe på, som du også siger, hvor meget man får sagt.

    Problemet er jo i allerhøjeste grad de praktiserende læger så mange gange tager fejl. Der burde råbes meget højt, for det er os der betaler for en hjælp vi måske slet ikke får.
    Man frygter virkelig for de diagnoser, der siger: "Funktionel lidelse".

    Jeg har nævnt det før og jeg gør det igen. Min mor døde af medicin, hun ikke tålte. Min far blev flere gange afvist med sin kræft, som på grund af bivirkninger ved en senere behandling kostede ham livet.

    Min søster, min bror, min svigerfar er døde. Lægen tog fejl. Dygtige læger på rigshospitalet har reddet livet for min sidste bror.

    Det tog et halvt år før min svigermor fik konstateret, hvad der var galt. For ingen læge kunne finde ud af det. Da bun til sidst kom hos den rigtige læge fandt han ud af det med det samme.

    Da min forh. læge ikke mente jeg fejlede noget særligt trådte en anden læge heldigvis til. Ellers var jeg død.
    Senere fik jeg så hjælp på nettet, da jeg blev syg af medicin, som lægerne heller ikke ville tro på. Ja, jeg indrømmer det, jeg er blevet bitter og vred.
    De 10 min man allernådigst får tildelt hjælper hverken her eller der. Kun held.

    Hvem er de mennesker, som tror læger kan se det hele i en krystalkugle på 10 min. Faktisk kan jeg på en måde godt forstå, at nogle læger springer over, hvor gærdet er lavest. De bliver jo stressede og ønsker patienterne hen hvor peberet gror. Det må koste os allesammen dyrt i længden.

    Man sparer på femøren og lader daleren rulle. Et gammelt sandt ord, som har været kendt meget længe.

    Årsagen til al denne ulykke er vedkommendes forbandede licitationer, hvo som tror, at een mand kan køre det samme arbejde for 98 rigsdaler og lige så godt, som een anden mand, der i al sin tid har fået 500 rigsdalere derfor årligt, er et fæhoved.
  • @Kameliadamen - til din og alles orientering: Den kommende kliniske vejledning om funktionelle lidelser vil blive sendt ud til alle praktiserende læger.

    Se http://www.dsam.dk/flx/dsams_kliniske_v ... er/bestil/
    Praktiserende læger med ydernummer og øvrige medlemmer af DSAM og FYAM får automatisk tilsendt et eksemplar af nye vejledninger.
  • Hej alle interesserede

    Lige nu er der flere sammenhængende udsendelser på DR2 om funktionelle lidelser. I øjeblikket handler det om børn og funktionelle lidelser, men klokken 14.13 ser Deadline på diagnosen. Lige for lidt siden var Per Fink på skærmen.

    Det hele bliver genudsendt den 18. november, står der. Desuden bliver det tilgængeligt via internettet om et par dage, blev der sagt.

    Der bliver nok ikke sagt noget nyt, men det kan jo være, at der er nogle, der er interesserede alligevel ;o)

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Der er for øjeblikket en række foredrag om 'funktionelle lidelser' af danske psykiatere og forskere, på DR2's Danskernes Akademi. Udsendelserne kan ses her, og der er samtidig åbent for kommentarer:

    Per Fink: Funktionelle lidelser
    http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi ... delser.htm

    Andreas Schröder: Når lægen giver op er der stadigvæk håb
    http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi ... k_haab.htm

    Charlotte Ulrikka Rask: Når barnet er sygt og lægen ikke ved hvorfor
    http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi ... vorfor.htm

    Tonny E. Andersen: Piskesmæld
    http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi ... smaeld.htm

    Per Fink: Helbredsangst
    http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi ... sangst.htm

    Deltag gerne i debatten!
Log in eller Registrér for at kommentere.