Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Ældre, hvor er I ?

1246715

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Sarahne.
    Om det er trist at blive gammel?
    Nej, egentlig ikke. Man accepterer bedre livet og dets genvordigheder, og nyder glæderne så meget mere.
    Jeg er stadigvæk en aktiv kvinde, omend ikke så hurtig. Jeg spiller i to orkestre, er med på marchture o.s.v. Går i svømmehal to gange om ugen, og jeg har et stort hus med tilhørende have. Jeg er alene, min mand døde for halvandet år siden.
    Jeg har en ven, en som tilbød mig sin hjælp lige efter mandens død. Der var nok at rydde op i, efter lang tids sygdom.
    Det værste er at leve med smerter dagligt. Især nu hvor haven påkalder mig sin opmærksomhed. Jeg har en rigtig dårlig ryg, som nok skal gøre mig opmærksom på, at nu er det for meget.
    Noget af det bedste ved at blive gammel er, at man er blevet fri for kravet om, at være seksuel attraktiv. Jeg husker tydelig den dag, det gik op for mig, at nu var jeg fri for det. Man kunne gå i fred, være i fred, være sig selv. Nogle kvinder frygter det, men jeg nød det og nyder det stadigvæk. Jeg befinder mig meget i en mandeverden, i kraft af min interesse for musikken.
    Jeg er dog stadigvæk seksuel aktiv, hvad du måske vil føle dig utilpas over. Men vi ældre kvinder har stadigvæk vores seksualitet og nyder den, men er blevet mere fri. Jeg tror ikke mine voksne børn vil synes om at vide, at deres gamle mor har en ven og elsker. En ven er fint nok, men jeg tror ikke de ville bryde sig om at vide, at hun også nyder elskovens glæder.
    Jeg tænker selvfølgelig også på døden, men ikke som noget skræmmende. Mere som det underlige fænomen, at en dag er jeg slet ikke. Slet ikke at være, er en tilstand jeg ikke kan fatte, vel nok fordi, at endnu er jeg. For hver dag der går, er der en dag mindre tilbage. Men sådan har det jo altid været, man tænker bare ikke på det så længe man er barn eller ung, og har hele livet foran sig.
    Min ven kommer om lidt, så skal vi have plantet jordbærplanter. Min mand havde lovet alle naboerne jordbærplanter. Det er en lidt speciel art, der giver bær lige til frosten kommer.
    Sidste år, da jeg skulle til at overtage haven, tænkte jeg, at alle de der udløbere fra jordbærplanterne så forfærdelig rodet ud, så jeg hakkede dem omhyggeligt om. Så nu hjælper min ven mig med at redde hvad der reddes kan af jordbærrene.
    Så jeg har noget at lære endnu om haven. Jeg har aldrig været havemenneske, kun hvis jeg kunne sidde og nyde den, ikke noget med at ordne den. Men det er en nødvendighed, at jeg påtager mig den opgave, så længe jeg vælger at bo her i mit dejlige hjem gennem 40 år.
    Alt i alt er det godt at være ældre, bare man kunne blive fri for smerter.
    Linette.
  • Indstillinger
    Hej :)

    Tak for jeres svar (har kun læst dem på side 3)
    Jeg mener ikke at det er sjovt at læse jeres indlæg som at jeg er færdig af grin. Men bare spændende og er bare "sjovt" at høre hvordan i tænker osv, netop fordi i egentlig ikke lyder så gamle. Og er lidt mærkeligt når i skriver om jeres ungdom. Er svært at forestille sig at gamle mennesker har været unge engang, selvom jeg selvfølgelig ved at de har været det. Ligesom jeg ikke kan forestille mig at jeg bliver gammel en dag.

    Fedt at I ikke føler jeg gamle. Jeg er kun 20 år, og hader når jeg bliver et år ældre, synes at tiden flyver virkelig stærkt. Jeg er ikke engang teenager længere :-( ..

    Hehe nej der er nok ikke bal mere, kun druk og diskoteker. Men jeg er nu ikke til det der, pga min religion og min sunde fornuft.
  • Indstillinger
    Hej Linette.

    Heh ja, det er ikke særlig lækkert at høre, det om seksualiteten selvom ældre selvfølgelig os har behov og lyster.
    Men hvorfor er det dejligt at man ikke skal være aktiv omkring det? Og hvem bd dig være aktiv? Din mand, eller mener du omverdnen?
  • Indstillinger
    Hej Sarahne1

    Nej, det tror jeg godt vi er klar over. Det er bare sjovt at høre om tidligere tider. Ikke alle unge mennesker gider det, så det er rart, når nogen gør. Vi vil så gerne mindes den skønne tid, da man var ung og dejlig.

    Mit ene barnebarn er meget interesseret i, hvad jeg fortæller om min barndom. Lige som jeg lyttede til mine bedsteforældre.
    Min farmor var født i 1863. Hun tjente på en gård. Hendes løn var et par træsko, stof til en ny kjole, 50 kr og en halv fridag om året.
    Jamen, det var så spændende at høre om.

    Hun gik i skole uden bukser. Jeg spurgte hende om ikke hun frøs om vinteren. Nej, det gjorde hun ikke. Først havde hun en særk på. Så et livstykke, en ulden klokke/underskørt og uden på en dejlig lang varm kjole og uldne strømper. Hun har nok bundet særken/undertrøjen sammen forneden, for ellers må det da have været koldt. Om sommeren havde hun træsko på om vinteren var der halm i træskoene.

    Hun var rystende bange for læreren. Han slog med en linial over fingrene.

    Hun boede hos os, min farfar døde da jeg var helt lille. Når vi skulle spise sagde hun altid: Mandfolkene først. Hun blev lidt ked af det, når vi ikke tog det hensyn. Jeg lovede aldrig at glemme hende og det har jeg heller ikke gjort.

    Forresten syede hun et livstykke til mig, det var dejligt varmt og jeg havde det på i skole. Jeg undrer mig over, jeg ikke var til grin, men ingen sagde noget til det. Jeg var den eneste, der gik med livstykke. Det var uldent og blev knappet foran.

    Kærlig hilsen fra mig.

    http://www.aksp.dk/index.php?id=244


    PS. Da jeg gik i skole skulle vi også lære at læse "krøllede bogstaver". Gotisk skrift.
    Nogen steder gik de kun i skole hveranden dag, men jeg måtte gå hver eneste dag. Undtagen søndag. Nu må jeg vist stoppe inden jeg løber helt løbsk. Jeg håber du fandt det sjovt at læse om.

    http://da.wikipedia.org/wiki/Alfabet
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Hehe ja det var sjovt at læse :)

    Men hvad er et livstykke?

    Wow det er godt nok ikke meget hun fik i løn. Men det var sikkert meget dengang :O

    Hvor i landet bor I, hvis man må spørge?
  • Indstillinger
    Sarahne, man er aktiv, når man er det. Så enkelt er det. Det er heller ikke enhver beskåret, at have en elsker i min alder.
    Jeg vidste du ikke ville bryde dig om, at ældre også har sex. Det gjorde jeg heller ikke, da jeg var ung.
    Der er ingen der forlanger noget eller beder om noget. Du har "smuttet et ord, så jeg regner med, at det er det du spørger om.
    Jeg har ingen mand, han er død. Så jeg lever det frie liv, kan lukke min dør og være alene, hvis det er det jeg vil. Jeg har heller ingen planer om en ny partner. Jeg kan faktisk godt lide at være alene.
    Du har mange ting til gode, du er ganske ung endnu. Sådan vil du altid føle dig. Kun kroppen vil gøre dig opmærksom på, når du er blevet gammel. Inderst inde er man ikke gammel.
    Vi er unge, der er blevet ældre.
    Nu skal jeg en tur på kirkegården. Jeg har plantet et lille rosentræ sidste år, så jeg skal lige se om der er liv i det endnu, eller om det skal skiftes ud.

    Forleden dag var jeg til bedsteforældredag i et barnebarns skole. Uh- så skulle jeg tidligt op. Man havde spurgt om en bedsteforældre ville fortælle om dengang de gik i skole. Det gjorde jeg så. Jeg havde forberedt mig rigtig godt. Jeg fandt kopier af de gamle skolebøger på nettet, det printede jeg ud, og så kunne jeg fortælle de små, hvordan vi lærte at skrive og regne. Skolen bad om, om de måtte beholde mit materiale, så skulle børnene prøve de gamle læse - skrive og regnemetoder. Det blev til en rigtig aktiv bedsteforældredag, hvor de andre bedsteforældrer kom i tanke om mange ting de også kunne fortælle deres børnebørn.
    Sådan nogle oplevelser glædes man meget over.
    Linette.
  • Indstillinger
    persille1persille1
    Redigeret 5 maj, 2012, 07:27
    Et livstykke er en slags strikket eller syet vest. Knappet eller hægtet foran.
    Mit var syet af uldent blåt stof med en masse hvide knapper.
    Der var elastiske strømpebånd, så kunne man sætte sine strømper fast, så de ikke gled ned.

    Vi boede på sjælland.
    Apropos det med sex, hun anede intet før hun blev gift. Hvordan hun kunne undgå den viden på en gård, må guderne vide.
    Man var noget mere uskyldig dengang, det kunne godt være en smule nødvendig i vore dage også.

    Om sommeren stod min farmor op kl. 4, der skulle malkes køer ude i marken. Om vinteren måtte hun sove til kl 6. For køerne var hjemme.
    Hun sov i samme seng, som en anden ung pige. Men godt det samme, fortalte hun, for der var så koldt, at der var rim på væggene om vinteren.

    Mandfolkene havde to timers middagspause, for deres arbejde var hårdt. Jeg spurgte om hun da ikke havde det. Kun hvis der var tid. Om aftenen skulle pigerne reparere tøj, lappe og strikke indtil kl 9. Så måtte de lave deres eget tøj til kl 10. Derefter skulle de gå i seng
    Mandfolkene, næe, de kunne hvile sig for deres arbejde var hårdt. Hm, jeg undrede mig noget.

    Ja, det har været flere penge dengang, hun sparede 300 kr sammen til den dag hun skulle giftes. Det var en pæn sum penge, dengang.

    Og en sjov ting til, nu jeg er kommet i gang. Da hun fødte sit første barn fik de af naboer og bekendte sødsuppe. Det smager godt, men det var alt for meget.
    Noget blev smidt på møddingen. Det blev der snakket om, så næste gang hun fødte smed hun noget af sødsuppen ud, da det var mørkt. Sladderen trives livligt, det husker jeg også.
  • Indstillinger
    Ja ved det. Men du sagde noget med at der var et krav om at være aktiv, derfor spørger jeg hvem der krævede det?

    Ja ok..

    Heh ja er spændende at høre sådan noget .
  • Indstillinger
    Pudsigt, Sarahne1, at du ikke helt forstår hvad Linette mener, men det må hun vist hellere selv forklare.
    Sjovt, som sproget og forståelse kan ændre sig.
  • Indstillinger
    He he. Ja, det kan være vanskeligt at følge med i netop sprogudviklingen og dermed forståelse for, hvad der i grunden tales om.

    Jeg mener nu stadig, der er himmelvid forskel på "attraktiv" og "aktiv", men det er måske også blevet til samme betydning - eller hvad? Jeg påstår, at det er to vidt forskellige ord.

    Men - på den anden side - "chance" og "risiko", som også i min verden er to vidt forskellige ord, med modsat betydning bliver også brugt i totalt forvirrende flæng.

    For ikke at tale om "bjørnetjeneste" som vist også har skiftet betydning til nu at være det stik modsatte af, hvad det var før i tiden.

    Ak ja - det danske sprog er svært.
Log in eller Registrér for at kommentere.