Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

D-vitamin som blodtryksbehandling - et forsøg!

12467

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Niels

    Den blodtryksforværrende effekt af D-vitamin hos mig har været ret tydelig. Det var værst i de få dage, hvor jeg tog 105 mikrogram om dagen, og derfor turde jeg selvfølgelig ikke blive ved med det. Jeg tør simpelthen ikke blive ved – heller ikke med de 60-80 mikrogram om dagen, som jeg har taget det meste af tiden, for det kan være farligt at gå med et så højt blodtryk i længere tid :o)

    Den positive effekt var desværre ikke på vej til at starte. Jeg tror som sagt, at forhøjet blodtryk kan komme af mange årsager, og jeg er nødt til at behandle netop den årsag, som har forvoldt det høje blodtryk hos mig, og det har åbenbart ikke været D-vitamin-mangel.

    Ja, det må være meget individuelt, hvor hurtigt D-vitamin-niveauet stiger. D-vitamin-tallet steg til 99 på 8 dage, og jeg går ud fra, at det er steget yderligere siden målingen den 12. januar. Tror du ikke på min læges måling?

    Jeg tog D-vitaminerne sammen med fiskeolie, fordi D-vitaminer virker bedst, når man samtidig får lidt fedt. Jeg tager en teskefuld af mærket Eskimo 3. Det indeholder ikke A-vitamin.

    Ja, jeg skal nok prøve at finde de Internetsider, hvor den blodtryksforværrende effekt af D-vitamin stod omtalt. Det må jeg gøre senere, når jeg har mere tid.

    Jeg bebrejder dig ikke noget. Det var et udmærket forslag, som andre sikkert kan have gavn af. Det virkede bare ikke hos mig, desværre.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Der sker muligvis en interaktion mellem noget af den medicin du tager og D-vitaminet. Hvis dette er tilfældet burde blodtrykket så også stige hvis du befinder dig i solen i sommerperioden. 30 min. i middagsolen vil give et sted mellem 250-500 ug.

    Hilsen Niels
  • Indstillinger
    Hej Niels

    Jeg har ledt og ledt efter de Internetsider, som omtalte, at D-vitamin måske kan virke blodtryksforværrende, men jeg kan ikke finde dem. Jeg kan ikke huske, om siderne var på dansk eller på engelsk. Når jeg leder, finder jeg flere steder, hvor der i Googles oversigt over hits ved søgning på f.eks. ”hypertension” og ”vitamin D” står:

    ”Vitamin D may be linked to the development of high blood pressure”

    eller

    ”Vitamin D intake and risk of incident hypertension”

    Men når man læser de pågældende artikler, så viser det sig begge steder, at D-vitamin faktisk har vist sig at hjælpe på højt blodtryk. Jeg forstår ikke, hvis jeg i den grad har sjusket med min læsning, for jeg plejer at være grundig. Måske skyldes det, at jeg rent faktisk konstaterede, at mit blodtryk steg. Så søger man jo en forklaring, og den, der søger, skal finde, som der står i Bibelen. Men det er altså et faktum, at jeg ikke kan finde steder, der omtaler en blodtryksforværrende effekt af D-vitamin.

    Du nævner, at problemet måske kan skyldes interaktion med min blodtryksmedicin. Det er muligt. Jeg har jo allerede indberettet min blodtryksmedicin Atacand til Lægemiddelstyrelsens Bivirkningsnævn for at være skyld i forværring af mit blodtryk i forbindelse med (hård) motion. Du nævner, at jeg så også skulle få forhøjet blodtryk af at opholde mig i solen. Den mulighed har jeg faktisk ikke tænkt på. Jeg holder meget af at være ude i solen. Og de gange, hvor jeg virkelig har fået en stor blodtryksforhøjelse, har været i forbindelse med vandreferier i f.eks. Italien, hvor vi har vandret i naturskønt, bjergrigt område i bagende solskin. Så dér har jeg fået både masser af hård motion og masser af solskin.

    Tanken om at solskin måske skulle kunne forværre mit blodtryk, vil jeg lige have i baghovedet.

    Der kan jo være flere årsager til et forhøjet blodtryk, og jeg finder det indlysende, at D-vitamin kun kan hjælpe, hvis mangel på D-vitamin på en eller anden måde er involveret i den problematik, der har forårsaget det høje blodtryk.

    Et parallel-eksempel:

    Jeg har lidt problemer med at se, men jeg har gode læsebriller, der kan afhjælpe problemet. Min veninde har også problemer med at se, men hvis hun låner mine briller, så kan hun da slet ikke se noget, for hun er nemlig nærsynet, mens jeg er langsynet. Vi har begge problemer med at se, men der skal forskellige løsninger til.

    Jeg håber, at du forstår, hvad jeg mener.

    Du nævner, at din kones D-vitamin-niveau er faldet, på trods af at hun har taget 105 mikrogram D-vitamin i 3 måneder. Husker hun at spise D-vitaminerne sammen med noget fedt? Jeg kan også foreslå hende at tage magnesium og kalk.

    Vi har faktisk haft en morsom historie her i Netdoktors debatter, hvor en praktiserende læge har henvendt sig til en af debattørerne her. Lægen havde nemlig problemer! Hans gamle mor havde D-vitaminmangel, og tallet ville ikke gå i vejret. Derfor henvendte han sig og spurgte, hvordan denne debattør bar sig ad, og jeg husker, at opskriften var fedt, kalk og magnesium sammen med D-vitaminet.

    Jeg håber, at andre ikke lader sig afskrække af, at jeg nu har droppet forsøget med D-vitamin som blodtrykssænkende middel. Bare fordi det ikke virker på mig, kan det jo udmærket virke på andre.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kameliadame

    Motion og D-vitamin har begge en blodtrykssænkende virkning. Så når dit blodtryk stiger, må det være din medicin der er synderen. Dette er bestemt ikke optimalt og viser endnu engang hvor skadeligt medicinen kan være. Men hvad sker der hvis du trapper ud af Artacand og starter med D-vitaminerne igen? Vil dit blodtryk blive normalt? Det ville jo nok være indlysende at prøve, men hvad er risikoen ved sådan et forsøg?

    Ang. synet har det vist sig at D-vitamin også der har en positiv effekt (forstår dog godt hvad du mener)

    Min kone tager altid D-vitamin sammen med aftensmaden og tager samtidigt også kalk og magnesium. Jeg selv er også faldet 10 % de sidste 3 mdr. selvom jeg har taget 140 ug. Jeg har nu sat dosis op til 210 ug.

    Hilsen Niels
  • Indstillinger
    Hej Niels

    Jeg får en meget stor dosis Atacand og desuden også vanddrivende medicin. Jeg kan ikke blot trappe ud af det. Det er alt for farligt. Blodtrykket ville stige ekstremt meget.

    Men jeg skal snart til en undersøgelse af mit hjerte på sygehuset. I den forbindelse vil blodtryk, kolesterol-tal og en eventuel diabetes nok blive drøftet. Det hele hænger jo sammen. Jeg forestiller mig dog ikke, at hjertespecialisterne vil foreslå løsninger, der vil betyde, at jeg kan undvære blodtryksmedicin ;o)

    Men det er muligt, at jeg ud fra undersøgelsesresultaterne og drøftelsen af, hvordan det hele hænger sammen, kan få nogle idéer til, hvad jeg selv kan gøre. Det håber jeg.

    Jeg er i hvert fald træt af at tage så meget medicin, og af udsigten til, at jeg på trods af en sund livsstil alligevel er ved at få for højt kolesterol-tal og diabetes, og jeg er grundigt træt af, at jeg er nødt til at begrænse min motion. Jeg holdt meget af mine vandreferier :-(

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Ja, det kan da ikke passe at man er nød til at holde sig fra det som fra naturens side er sundt og blodtrykssænkende. Kan du ikke selv høre hvor latterligt det lyder: Du må ikke dyrke motion og sol fordi du har forhøjet blodtryk. ;-)

    Jeg har selv døjet med et for højt kolesteroltal som i flere år har ligget på ca. 7. Efter jeg startede med D-vitaminerne er det faldet til 5. Jeg har ikke lavet mine kostvaner om, så det må være D-vitaminerne der også der har en effekt. Jeg har også ligget på grænsen til diabetes, men også disse tal er faldet markant og blevet normale.

    Hilsen Niels
  • Indstillinger
    Hej Niels

    Selvfølgelig lyder det latterligt. Men jeg forestiller mig ikke, at lægerne kan se komikken.

    Lægerne vil bare sige, at motion er godt, og for meget sol skal man undgå af hensyn til faren for hudkræft, fordi det er, hvad de har lært. Hvad den enkelte selv oplever, er uden betydning, desværre.

    Men jeg har ikke tænkt mig at give op, og jeg bliver da ved med at tage D-vitamin, bare ikke en høj dosis, men indtil videre de ca. 18 mikrogram dagligt, som jeg tog, dengang jeg kom på sygehuset med hjerteproblemer i december.

    Jeg udsætter nye eksperimenter til efter sygehusundersøgelsen. Det er bedst, at mit blodtryk er stabilt og normalt, når jeg komme til undersøgelse. Det handler jo også om at være "en artig patient", som Dowling udtrykker det. Kun ved at være det - eller foregive at være det - får man den bedste hjælp af sygehuset.

    I nye eksperimenter kunne f.eks. indgå rabarber, som nedsætter blodtrykket ret markant hos mig. Jeg kunne f.eks. skære ret kraftigt ned på Atacand, samtidig med at jeg tager både D-vitamin og rabarber, og når rabarbersæsonen så er slut, er det muligt, at jeg kan klare mig med den lavere dosis blodtryksmedicin sammen med en dosis D-vitamin.

    Jeg har også andre planer i tankerne f.eks. aminosyrer som arginin og carnitin. Men alt det må vente.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Niels og alle andre interesserede

    Jeg mener, at jeg har fundet grunden til, at en dosis på 105 mikrogram D3-vitamin fik mit blodtryk til at stige.

    Det var jo tilsyneladende ret besynderligt, når alle undersøgelser tyder på, at D3-vitamin virker blodtryksnedsættende. Af hensyn til andre, der overvejer at prøve D-vitamin som blodtryksmiddel, synes jeg, at det er vigtigt, at jeg skriver forklaringen.

    Forklaringen skal søges i, at D-vitamin spiller en rolle for binyrernes produktion af dopamin, adrenalin og noradrenalin af amninosyren tyrosin. Det kan man blandt andet se i følgende citat fra nedenstående Internetside:

    ”Activated vitamin D in the adrenal gland regulates tyrosine hydroxylase, the rate limiting enzyme necessary for the production of dopamine, epinephrine and norepinephrine.”

    Altså: Aktiveret D-vitamin i binyrerne regulerer enzymet tyrosin-hydroxylase, som er et enzym, der dels begrænser den mængde dopamin, adrenalin og noradrenalin, der bliver produceret, og dels er nødvendig for denne produktion.

    http://www.westonaprice.org/The-Miracle ... min-D.html

    (Det er jo derfor, at D-vitaminmangel kan være årsag til depression, og at D-vitamin derfor kan hjælpe på depression, fordi D-vitamin kan medvirke til at fremme tilstedeværelsen af disse vigtige stoffer, som både optræder som hormoner og som signalstoffer, altså som en slags budbringere af nerveimpulser i hjernen.)

    Det er klart, at for meget af stresshormonet adrenalin vil give anledning til forhøjet blodtryk.

    Citatet angiver, at D-vitamin foruden at fremme den nødvendige tilstedeværelse af dopamin, adrenalin og noradrenalin også kan medvirke til at begrænse disse stoffer, hvis der er for meget af dem.

    Hvorfor går det så galt hos mig?

    Jo, jeg har i ca. 8 år som forebyggelse mod depression taget naturmedicinen perikon, som sørger for, at de nødvendige signalstoffer er til stede. Man ved ikke helt, hvordan perikon virker. Der er formodentlig mange virkningsmekanismer, der fungerer synergistisk, hvilket er afgørende for den effektive og skånsomme virkning, helt uden bivirkninger. Men man har i mange år talt om, at en af virkningsmekanismerne kunne være, at perikon er en (svag) MAO-hæmmer. MAO-hæmmere er en type lægeordineret antidepressiv medicin, som ikke bruges så meget, blandt andet fordi de ved indtagelse af tyraminholdig mad kan give blodtryksstigning. Tyramin er en aminosyre, der under fordøjelsesprocessen omdannes til tyrosin, og hvor er det nu, vi har mødt tyrosin før?

    Jo, i ovenfor anførte engelske citat kan vi se, at D-vitamin er indblandet i binyrernes omdannelse af tyrosin til stresshomoner som adrenalin. Og selv om perikon kun er en svag MAO-hæmmer, der normalt ikke giver problemer ved indtagelse af tyraminholdig mad, så kan det jo godt være, at indtagelse af 105 mikrogram D-vitamin SAMTIDIG med indtagelse af perikon, muligvis til en vis grad undertrykker nedbrydningen af adrenalin, hvilket kan give blodtryksstigning. Det tror jeg.

    Samtidig har jeg så også en mulig forklaring på, at mit blodtryk steg så voldsomt under vandreferier sydpå. Det var muligvis ikke den hårde motion, men derimod det dejlige solskins skyld! 6 hele dage fra morgen til aften i bagende solskin ude på bjergskråningerne må have givet meget D-vitamin. Jeg er dog ikke helt klar til at frikende den hårde motion, for jeg fik også blodtryksstigning under hård motion i oktober herhjemme i Danmark, og i oktober måned får man vel ikke en masse D-vitamin i løbet af 3 timers havegravning den ene dag og under 10 kilometers vandring den næste dag!

    Jeg er fuldstændig klar over, hvad du vil sige, Niels. En mand med en ny hammer ser søm alle vegne, siger et gammelt udtryk. Du vil sige: Drop perikon og tag D-vitamin i stedet for, så kan du slå flere fluer med ét smæk, dvs. både forebygge forhøjet blodtryk, hjerteproblemer og depression.

    Ja, ja, det kan du muligvis have ret i. Det er i forvejen min plan, at jeg vil prøve at nedtrappe perikon lidt og derefter prøve at undvære det helt i sommerhalvåret. Om vinteren tror jeg ikke, at jeg kan undvære det, uanset hvor meget D-vitamin jeg tager.

    Jeg beklager den lange forklaring, men jeg syntes, at jeg var forpligtet til at bringe den af hensyn til andre, der vil prøve D-vitamin som blodtryksmiddel.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej alle interesserede

    Jeg har nu genoptaget mit forsøg på at nedsætte min dosis af blodtryksmedicin.

    RESUME: I vinter prøvede jeg at nedsætte min dosis, stærkt tilskyndet af en debattør med brugernavnet Niels, som har gode resultater, så vidt jeg forstår, med at bruge D-vitamin som blodtryksnedsættende middel.

    Jeg har ikke D-vitamin-mangel, men der er jo kommet nye undersøgelser, der viser, at vi har gavn af større doser D-vitamin end tidligere antaget. Tidligere troede eksperterne, at det kunne være farligt at få store doser, f.eks. 100 mikrogram dagligt, men det har vist sig, at man sagtens kan tåle det og desuden har gavn af det.

    MEN…

    I vinter mislykkedes mit forsøg, idet mit blodtryk tværtimod begyndte at STIGE! Niels blev noget fortørnet, men jeg var naturligvis nødt til at stoppe mit forsøg. Jeg tror, at jeg fandt ud af forklaringen (hvis du synes, at forklaringen lyder for indviklet, så spring den over):

    Sagen er, at jeg i 8½ år har taget naturmedicinen perikon forebyggende mod depression. Perikon virker antagelig nogenlunde på samme måde som de lægeordinerede antidepressiver, men der i modsætning til de lægeordinerede heldigvis ingen bivirkninger (normalt). Dvs. at perikon nok påvirker forskellige signalstoffer i organismen, f.eks. noradrenalin.

    Men D-vitamin spiller også en rolle for reguleringen af noradrenalin og beslægtede stoffer som dopamin og adrenalin i organismen. (Jeg har tidligere i denne tråd bragt et link til oplysninger herom). Det er jo derfor, at mangel på D-vitamin kan forårsage depression. Og det er muligvis blandt derfor, at D-vitamin kan sænke blodtrykket, for noradrenalin og adrenalin er jo også stresshormoner, og hvis stress er involveret som årsag til blodtryksforhøjelsen, er det jo udmærket, hvis D-vitaminet kan gribe ind og sørge for en bedre balance i noradrenalin, adrenalin og dopamin.

    Imidlertid ser det ud til, at store doser D-vitamin SAMMEN med perikon er en dårlig ide. D-vitamin og perikon er tilsyneladende begge præparater, der regulerer noradrenalin, dopamin og adrenalin, og når de skal arbejde sammen, går det galt. Det er i hvert fald sådan, jeg tror, at det hænger sammen.

    Nu har jeg så efter 8½ år trappet ganske forsigtigt ud af perikon. Det er min mening, at jeg vil undvære perikon i den lyse årstid. Og nu er jeg så igen begyndt på mine eksperimenter med forskellige metoder til nedsættelse af blodtrykket.

    Jeg har erfaring for, at bladselleri og rabarber virker blodtryksnedsættende, og for tiden spiser jeg ret pænt af begge dele. Desuden har jeg forøget min D-vitamindosis fra ca. 18 mikrogram dagligt til 88 mikrogram dagligt. Jeg kunne selvfølgelig godt gå højere, men jeg får jo også en del D-vitamin fra solen, så lige for tiden bliver jeg på den dosis og ser, hvad der sker.

    Mit blodtryk ligger pænt, nemlig ca. 125/85, så nu jeg har allerede skåret 1 Centyl væk.
    Min begyndelsesdosis blodtryksmedicin var 32 mg Atacand og 2 Centyl, og nu får jeg altså stadig 32 mg Atacand, men kun 1 Centyl.

    Lige for tiden ser det altså ud til, at eksperimentet fungerer. Hvad der videre vil ske, vil jeg prøve at berette om i kommende indlæg.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Her er et aktuelt indlæg om D-vitamin:
    http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/05/25/104810.htm
    Sundhedstyrelsen beder lægerne om at holde inde med nogle af de mange analyser af D-vitamin-niveauet hos patienterne.
    Det er for dyrt og i øvrigt unødvendigt, mener Styrelsen.
    og fortsætter:
    "Der er kun grund til at måle D-vitamin-niveauet hos patienter med knogleskørhed, nyresygdom, tarm- eller leversygdom og hos patienter, hvor der er en særlig mistanke om mangel på D-vitamin.

    Der er for eksempel ikke grund til at måle D-vitamin hos patienter med kroniske sygdomme som for eksempelvis kræft, diabetes, demens og hjertekarsygdomme. Der er nemlig IKKE dokumentation for, at tilskud af D-vitamin har en positiv effekt på disse sygdomme."

    Jeg bemærker mig, at Sundhedsstyrelsen lægger den manglende dokumentation for D-vitamin´s positive effekt på visse sygdomme til grund.
    Måske kunne det være dokumentationen, som er mangelfuld eller fejlagtigt ?
Log in eller Registrér for at kommentere.