Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

D-vitamin som blodtryksbehandling - et forsøg!

13567

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Kameliadame

    Du skal forvendte at der går noget tid inden effekten af D3-vitaminet viser sig. Det tager ca. 3 mdr. inden dit niveau er på max. ifm. dit aktuelle indtag. Hvis du som udgangspunkt ligger på 50 nmol/l og tager 100 ug i 3 mdr. vil dit niveau komme op på mellem 60-80 nmol/l. Som blodtryksbehandling skal du sandsynligvis over 125 nmol/l før der kan ses en effekt.

    Hilsen Niels
  • Indstillinger
    Hej igen :)

    http://74.125.77.132/search?q=cache:9gu ... clnk&gl=dk

    i denne artikel står der at der ikke er påvist interaktion ml marevan /warfarin og q 10, men at man skal udvise forsigtighed ??
    Og det er rigtigt at ved den alm praktiserende læge og på sygehus får man at vide at man skal holde sig helt fra diverse naturmidler, men min erfaring er at jeg hører til dem der kan indtage det meste ...det skyldes en eller anden måde på hvordan man optager K vitaminer i tarmen og den er ikke ens hos alle.....så derfor kan jeg selvfølgelig ikke råde andre til at indtage
    Q 10 ud fra hvordan det virker på mig

    hilsner Dowling

    håber D-vitamin indtaget snart kommer til at hjælpe på blodtrykket ..det er jo spændende læsning
  • Indstillinger
    Hej Niels

    Jeg regner faktisk også med at fortsætte med et højt D-vitamin-indtag indtil videre, hvis ikke der er meget stærke grunde, der taler imod det. Jeg venter spændt på at få at vide, hvad mit D-vitamin-tal ligger på lige nu. Jeg har fået taget blodprøven i sidste uge, men resultatet er ikke kommet endnu. Mit D-vitamin-tal plejer at ligge på 70-80, men det viste sig, at det faktisk er 2½ år siden, at jeg har fået D-vitamin-tallet målt sidst.

    Jeg kan jo se, at D-vitamin også virker forebyggende på hjerteproblemer i det hele taget, så det er endnu en grund til at fortsætte.
    http://www.vitalraadet.dk/304+M59c908cc ... 05&tx=2006

    http://www.vitalraadet.dk/304+M56bf8b6d ... 12&tx=2005

    Men jeg tror, at der er individuelle grunde til, at blodtrykket er højt hos den enkelte. Jeg har stærkt på fornemmelsen, at mit høje blodtryk især skyldes, at min organisme er nødt til at ”tage et nødberedskab” af adrenalin eller andre stress-hormoner i brug, selv i ganske dagligdags situationer, fordi jeg simpelthen ikke har energi nok. Jeg har en stærk mistanke om, at min blodtryksmedicin – måske både Atacand og Centyl - er skyld i en eller anden blokering af energiniveauet. I så fald må man sige, at jeg befinder mig i en ond cirkel! Hvis min blodtryksmedicin gør, at min organisme ikke kan producere tilstrækkeligt med energi, så jeg af den grund må trække på ekstraordinær adrenalin, og den ekstra adrenalin giver ekstra højt blodtryk, så er det jo ikke så sært, at jeg hele tiden må have mere blodtryksmedicin!

    Lige nu læser jeg meget om aminosyrer, inspireret af kostvejlederen Mia Damhus, som nævner aminosyren arginin, som også skulle påvirke hjerte-karsystemet positivt og fremme NO-balancen. Men det er jo lidt den samme indfaldsvinkel som ved D-vitaminet. Jeg tænker, at jeg måske snarere skulle undersøge noget om aminosyren carnitin, som snarere styrker energiproduktionen.

    Så mens jeg afprøver D-vitamin, går jeg med nye planer. Problemet er bare, at man ikke må afprøve alt muligt forskelligt på én gang, for så ved man ikke, hvad der virker ;o)

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Dowling

    Mange tak for et godt link.

    Nej, jeg har intet fået at vide om kosttilskuds eller naturmedicins indvirkning på Marevan – hverken af den praktiserende læge eller på sygehuset. Men på sygehuset informerede jeg lægerne om, at jeg tager perikon, hver eneste gang de ville give mig noget medicin. Jeg kunne se, at oplysningen kom bag på dem i hvert enkelt tilfælde! Så det er altså ikke noget, de normalt tænker på eller skriver med store bogstaver i en patientjournal.

    Det samme fænomen gør sig gældende hos min praktiserende læge. Jeg må hele tiden minde hende om, at jeg tager perikon. Hun glemmer det fra gang til gang.

    Med hensyn til Q10, så må jeg retfærdigvis sige, at der i indlægssedlen til Marevan står, at man skal informere sin læge, hvis man tager Q10. Dvs. der står IKKE, at det ikke kan kombineres med Marevan. Men i Lægemiddelstyrelsens Produktresumé står der, at Q10 modvirker Marevans antikoagulerende effekt.

    Og det er de to papirer, jeg i første omgang har rettet mig efter. Der var jo så mange ting at forholde sig til, da jeg kom hjem fra sygehuset, især spørgsmålet om, hvad mine hjerteproblemer kunne skyldes, og hvad jeg kan gøre for, at det ikke kommer igen. Det var jeg faktisk mere interesseret i at vide ;o)

    Jeg håber meget, at den blodpropforebyggende behandling kun er midlertidig. Men jeg er jo nødt til at følge den, så længe den anses for nødvendig. Jeg hader tanken om at skulle tage så mange forskellige slags medicin.

    Men jeg ønsker at begynde på Q10 igen – både for hjertets og for blodtrykkets skyld. Jeg tør bare ikke rigtig gøre alt for meget på én gang. Nu er jeg jo lige gået i gang med at tage fiskeolie igen, og hvidløg og chili spiser jeg med stor fornøjelse. Men det er jo for resten to modsatrettede virkninger: Hvis det er rigtigt, at Q10 griber ind i Marevans virkning, så vil det modvirke Marevans blodfortyndende virkning, mens fiskeolie, chili og hvidløg vil virke blodfortyndende.

    Men sig mig Dowling, tager du multi-vitaminpiller? Og i så fald hvilken slags? Jeg har to produkter i skabet, Spektro og Omnix, og jeg tør ikke rigtig tage nogen af delene!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kamelia

    Jeg forstår godt din bekymring for det hele sådan havde jeg det også i starten og jeg gjorde alt hvad lægerne sagde ..dengang ..for de var jo specialisterne. MEN jeg prøvede at INR blev lidt lavt og en læge (vikar) satte mig op i marevan så INR blev så højt det ikke kunne måles.

    Så selvom jeg havde en blodprop, er det 11 år siden nu og skyldes en arvelig skavank.
    efter jeg selv styrer min behandling, er der ikke ret store udsving i INR, men alt dette kan du jo ikke bruge til så meget, da du hvis du som mange andre, kun skal indtage midlet i et års tid.

    Jeg er jo den lidt uartige patient så jeg ville tage Q10 og så et glas rødvin til at gør blodet flydende med, til aftensmaden.
    Og så spise meget lidt af de helt grønne grønsager.

    Jeg tager en vitaminpille, men det er en billig en fra Føtex hvor der er 10 mg E og 800 ug A eks. det svarer til alm dagdosis. Multi vital

    Jeg har også støt på mange forskellige anbefalinger om hvad man må indtage af forskellige vitaminer og naturmedicin og jeg gennemlæste indlægssedlen igår og ser at nu skal man også være forsigtig med tranebær.
    Så der kommer hele tiden nyt, jeg tror mest på den professor/overlæge der har skrevet det link jeg sendte med, for på Skejby har de stor erfaring med A-K behandling og jeg tror de ved hvad de taler om :)
    Jeg ser også du skriver at man skal passe på c vitamin det synes jeg ikke jeg er støt på nogen steder ??? andet end at man skal passe på meget store doser,men det gælder vel alle :)
    hilsner Dowling
  • Indstillinger
    Hej Dowling

    Min bekymring drejer sig mest om blodtrykket og hjertet. Hvis jeg også er lidt bekymret angående den blodpropforebyggende behandling, så skyldes det mest frygten for at blive anset for en ”uartig patient”. Derfor prøver jeg på at rette mig efter de forskellige forskrifter. Jeg har jo i forvejen hele problemet omkring perikon, der betyder, at jeg skal have en ret stor dosis. Sygehuslægerne løftede ganske vist ikke øjenbryn i den anledning, men min praktiserende læge gør! Og det er hende, der skal vejlede mig om Marevan, efter at jeg kom hjem fra sygehuset. Jeg bryder mig ikke om at gøre hende endnu mere afvisende over for mig.

    Så derfor er jeg forsigtig. Jeg kan desværre ikke tåle alkohol, for det kan desværre ikke forenes med min blodtryksmedicin :o(

    Jeg tror også, at den med C-vitaminerne er et af de vildskud, som jeg er stødt på undervejs. Jeg har ikke set oplysningen på det seneste. Jeg tror, at jeg begynder at tage både vitaminpiller og Q10 igen.

    Mange tak for rådene.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Dowling

    Nu har jeg fundet frem til det sted, hvor jeg må have fundet oplysningen om C-vitamins eventuelle påvirkning på blodfortyndende medicin:

    http://www.vifab.dk/SearchResult?word=blodfortyndende

    Citat: ”For eksempel kan C-vitamin forstærke virkningen af blodfortyndende medicin.”

    Det er underligt, for Vifab plejer man ellers at kunne have tillid til. Men der står overhovedet ikke, hvor oplysningen stammer fra, og jeg har ikke fundet den andre steder. Derfor vælger jeg at se bort fra den.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kamelia

    Her er en artikel af nyere dato hvor der står at C vitamin hæmmer??, men jeg oplevede en sommer at mit INR steg meget pga af jorbær (store mængder), så hvordan hænger dette sammen? Andet end som jeg skrev tidligere at man skal undgå de store mængder, der sommetider bliver anbefalet i den alternative verden.
    Selvfølgelig er der læger der ved en masse om dette, men vi mennesker er jo ikke ens sat sammen ..
    Så hvis du vil være ekstra forsigtig så tag et produkt af gangen med opstart den dag du får mål INR, så kan du bedre se om det påvirker lige netop dig.






    http://mobil.bt.dk/article.pml;jsession ... id=3776306


    Hilsner Dowling
  • Indstillinger
    Hej Niels og alle interesserede

    Jeg afslutter nu mit forsøg med D-vitamin som blodtryksnedsættende middel. Det har ikke virket – tværtimod ser det ud til, at det får mit blodtryk til at stige. Jeg skal lige sige, at det sagtens kan forholde sig sådan, at D-vitamin kan hjælpe på blodtrykket, men det er sikkert kun, hvis man har lavere D-vitamin-status, end jeg har. Det er individuelt, hvad et forhøjet blodtryk skyldes, og derfor er det også individuelt, hvad der hjælper.

    Jeg har taget en højere D-vitamindosis i ca. 25 dage, først lidt forsigtigt, fordi jeg ville have taget nogle blodprøver først. Blodprøven blev taget den 12. januar, og da den viste et normalt indhold af kalk i blodet, turde jeg godt sætte min dosis op på ca. 100 mikrogram D-vitamin. Men jeg tog kun 100 mikrogram i få dage, for jeg syntes, at mit blodtryk steg i stedet for at falde. Det meste af perioden har jeg taget 60-80 mikrogram. Nu er der så også endelig kommet et svar på, hvad min D-vitaminstatus var den 12. januar, efter at jeg havde taget en højere dosis D-vitamin i ca. 8 dage. Den var 99. Så jeg har altså ikke skullet bruge mere end 3 måneder på at komme op på det niveau, sådan som du skrev til mig i et indlæg fra den 18. januar, Niels. Det var nok med 8 dage. Og da der nu yderligere er gået et par uger efter den måling, der viste et niveau på 99, må man forvente, at mit D-vitamin-tal er oppe i nærheden af 125 nu.

    Dit link om D-vitamins gavnlige indvirkning på blodtrykket, Niels, virkede meget overbevisende. Men når man giver sig til at lede, så er der faktisk mange Internetsider, der giver den modsatte oplysning, nemlig at D-vitamin kan få blodtrykket til at stige. Besynderligt nok kan jeg ikke finde dem lige nu, men da jeg i sin tid ledte efter oplysninger om, at D-vitamin kunne hjælpe på højt blodtryk, så kom der masser af oplysninger om, at D-vitamin kan have den modsatte effekt ;o)

    Under alle omstændigheder fortryder jeg ikke, at jeg afprøvede D-vitamin, for jeg mener, at det højere D-vitamin-niveau (sammen med fiskeolie og Q10 og vitaminpillen, som jeg igen er begyndt at tage) er godt for mit hjertes tilstand. Mit hjerte virker mere robust nu. Jeg håber, at sygehuset når til samme konklusion, når jeg nu snart skal undersøges grundigt.

    Jeg synes, det må være indlysende at forskellige årsager kan give blodtryksforhøjelse, og at der derfor skal bruges forskellige løsningsmodeller. Jeg reagerer jo også anderledes end andre ved (hård) motion, som hos mig fører til en varig blodtryksstigning. Jeg vil herefter fokusere på to forskellige problemkomplekser:

    1. Problemet om, at jeg mangler energi. Mine celler producerer simpelthen ikke tilstrækkeligt med energi, og tilskud af Q10 hjælper ikke tilstrækkeligt. Når man mangler energi, er organismen nødt til at benytte sig af nødforanstaltninger, selv ved almindelige dagligdags gøremål, og disse nødforanstaltninger involverer formodentlig en ekstra produktion af stresshormoner som adrenalin, hvilket vil sætte blodtrykket i vejret. En løsning ville derfor være at få cellerne til at producere mere energi. Hvordan?

    2. Problemet om, at jeg tilsyneladende spænder en del i forskellige muskelgrupper (gammel vane, og måske også fordi jeg på grund af den manglende energi er nødt til at anstrenge mig meget, selv ved almindelige gøremål). Jeg finder det indlysende, at blodet har svært ved at komme rundt i systemet, hvis anspændte muskler blokerer for blodgennemstrømningen. Det kan være en grund til, at organismen er nødt til at sætte blodtrykket op. Derfor er jeg begyndt at lave nogle selvopfundne øvelser, som jeg af erfaring ved, kan hjælpe. Hvis man går til yoga, meditation eller afspænding, vil man nok ikke blive undervist i øvelser, der direkte hjælper på blodtrykket. Derfor foretrækker jeg mine egne øvelser.

    Jeg vil altså lede videre for at finde ud af årsagerne til mit forhøjede blodtryk og gøre noget ved dem. Jeg hader tanken om, at jeg er nødt til at tage så meget medicin, og jeg har en mistanke om, at det er blodtryksmedicinen, der er skyld i, at jeg mangler energi, og som derfor indirekte er skyld i, at mit blodtryk bliver ved med at stige, så jeg får brug for mere medicin. God forretning for medicin-fabrikanten!

    Hvis der der er nogle, der har forslag til løsninger, er jeg meget interesseret.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kameliadame

    Der er sikkert stor forskel på hvor godt vi optager D-vitamin. Men jeg kan ikke forestille mig at du kan kommer over 125 nmol/l ved at indtage 105 ug dagligt. Min kones D-vitamin niveau er faldet 15 % de sidste 3 mdr. selvom hun har taget 105 ug dagligt.

    At D-vitamin skulle kunne forhøje blodtrykket har jeg aldrig hørt eller læst???

    Men jeg syntes det er ærgeligt at du stopper når effekten først er på vej til at starte. Det tager altså mere en 1 måned, måske op til et halvt år.

    Hvor meget fiskeolie tager du og hvor meget A-vitamin indeholder det.?

    Hilsen Niels
Log in eller Registrér for at kommentere.