Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

D-vitamin som blodtryksbehandling - et forsøg!

24567

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej

    Jeg slettede mit indlæg, da jeg blev i tvivl om hvad Atacand egentligt gør ved nitrogenoxid niveauet. Det ser ud som om at det hæmmer eNOS med øger iNOS. Så jeg vender lige tilbage når jeg har fundet ud af hvordan det hele fungerer.

    Hilsen Niels
  • Indstillinger
    Hej alle interesserede

    Jeg har nu fået foretaget den blodprøve, som var nødvendig, for at jeg roligt kan gå videre med at afprøve D-vitamin som blodtryksnedsættende middel.

    Resumé: Jeg har i ca. 18 år været i behandling for forhøjet blodtryk, i de sidste par år med en hele tiden stigende medicindosis. I de sidste par måneder er der sket to afgørende ting: Først fandt jeg ud af, at det er mine motionsvaner, der forværrer mit blodtryksproblem, så jeg hele tiden skal have en større dosis blodtryksmedicin. Dernæst røg jeg på sygehuset med for uregelmæssig og for hurtig hjerterytme. Problemet blev hurtigt og nemt klaret med stød, men desværre er jeg nødt til at tage blodpropforbyggende behandling (Marevan).

    Jeg har nu indberettet min blodtryksmedicin (Atacand) til Lægemiddelstyrelsens bivirkningsnævn. Jeg mistænker Atacand for at have skylden for, at mit blodtryk forværres af (hård) motion, og jeg mistænker Atacand for at have skylden for mit hjerteproblem.

    Men så var det, at en anden Netdoktorbruger, nemlig Niels, foreslog mig at bruge D-vitamin som blodtryksnedsættende middel. Og det vil jeg gerne afprøve.

    For ca. 10 dage siden satte jeg mit indtag af D-vitamin op fra ca. 20 mikrogram til ca. 70 mikrogram om dagen. Det ser ud til, at det har hjulpet, men kun sådan at mit blodtryk lige netop er normalt, når jeg tager den sædvanlige medicindosis (32 mg Atacand og 1 Centyl).

    Sagen er, at mit blodtryk var steget til 160/100 efter hjemkomsten fra sygehuset. Jeg vil tro, at stigningen skyldes, at jeg var nødt til at droppe mine vitaminpiller (Omnix) og Q10, som ikke kan forenes med Marevan.

    Men efter at jeg har taget denne større dosis D-vitamin samt 300 mg magnesium i ca. 10 dage, er det faldet til 138/88.

    Anbefalingerne lyder på, at man skal tage 100 mikrogram D-vitamin. Jeg har været lidt tilbageholdende, fordi jeg gerne ville afvente nogle blodprøver hos lægen. Sagen er, at indtag af D-vitamin kan få mængden af calcium (kalk) i blodet til at stige, og det er ikke godt. Af samme grund har jeg heller ikke turdet tage kalk i den seneste tid. Risikoen for at få for meget kalk i blodet er især stor, hvis man tager Centyl, og det gør jeg. I indlægssedlen tilCentyl står der ligefrem, at man skal fortælle lægen det, hvis man tager kalk og D-vitamin.

    Men jeg mener, at problemet kan afværges, hvis man sørger for at få magnesium også, og det gør jeg.

    Jeg har i dag fået resultatet af P-calcium, altså mængden af calcium i blodet, og den er normal. Jeg har også bedt om at få målt D-vitamin-niveauet, men resultatet er ikke kommet endnu. Men jeg er godt nok spændt på, hvor højt det ligger.

    Under alle omstændigheder går jeg op på ca. 100 mikrogram D-vitamin fra i morgen samt både calcium og magnesium. Jeg håber, at jeg så vil kunne undvære den vanddrivende pille, altså Centyl, men nu må vi se. Målet er at komme så langt ned i medicindosis som muligt.

    Men det ser altså ud til, at man er nødt til at få foretaget blodprøver med jævne mellemrum – også når man bruger D-vitamin som blodtryksbehandling.

    Fortsættelse følger…

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Kære Kamiliadame

    Det er trist læsning at høre at du har fået nye helbredsproblemer!

    Som du ved er jeg bruger af marevan gennem en årrække og det undrer mig lidt at du skriver at Q10 ikke kan forenes med marevan.
    Dette mener jeg er gammel viden, men den kan du jo sagtens have fået af en læge ;)
    både vitalrådet og Dsg net skriver om det modsatte
    Jeg er i selvstyrende behandling og kan derfor bedre selv hurtigt finde ud af om hvilke midler jeg skal holde mig fra og her er alt tilladt for som de fortæller på A_K centret i skejby, er det ikke alle der reagerer ens.

    Hvad med perikon? tager du stadig det og E.vitaminer? Det skal man nok være mere påpasselig med end Q10.

    Selv har jeg både indtaget gingobiloba og fiske olie uden det har påvirket mit INR,( som den måling der fortæller om marevanen er i rigtig dosis hedder)

    Vil slutte med at ønske dig rigtig god bedering

    varme hilsner Colette



    http://www.dsgnet.dk/Sites/artsym/blodfortynding.asp
  • Indstillinger
    Hej Dowling

    Jeg har det sådan set fint. Jeg har ikke haft noget ubehag. Det er bare nogle kurver og tal, der gik amok. Men tak skal du have for omsorgen – det får man ikke mange steder nu om dage ;o)

    Det, der er værst, er bekymringen for fremtiden. Jeg var så rigeligt vidne til, hvilke vilkår de andre patienter på hjerteafdelingen levede under, og hvilke mængder af medicin, de tager! Sådan ønsker jeg ikke at leve.

    Jeg kan godt huske, at du får blodfortyndende medicin, og når jeg droppede alle mine kosttilskud, da jeg begyndte på Marevan, så var det, fordi jeg kunne huske, at du i sin tid skrev, at du ikke måtte få fiskeolie og Q10. Jeg er gradvist begyndt at tage nogle af mine kosttilskud igen, efterhånden som jeg finder flere og flere oplysninger. Jeg er f.eks. begyndt på fiskeolie igen, og dér er der en lille smule E-vitamin i. Vitaminpillerne droppede jeg, fordi der et sted var advarsler mod A og E og C, som findes i ret store mængder i Omnix.

    Lægerne har ikke advaret mig mod kosttilskud, men jeg har selvfølgelig oplyst, at jeg tager naturmedicinen perikon, og det bliver der taget hensyn til ved doseringen. Jeg tror, at sygehuslægerne tog det som en udfordring at tilrettelægge min dosis, sådan at den er indrettet efter mit perikonforbrug. Jeg hørte i hvert fald ingen misbilligende kommentarer – tværtimod. Måske er jeg en slags prøvekanin for dem :o)

    Jeg synes, at oplysningerne om, hvad man må tage sammen med Marevan er meget forvirrende og modstridende. F.eks. har jeg set et sted, at man skal passe på med grøn te og urtete i det hele taget! Men jeg har netop for et par dage siden i interaktionsdatabasen fundet oplysninger om, at der ikke er problemer med at tage fiskeolie, hvidløg, kamillete og E-vitamin sammen med Marevan. Jeg har læst meget modstridende oplysninger om Q10, men der ser ikke ud til at være noget om det på nedenstående side:

    http://www.interaktionsdatabasen.dk/SearchResult.aspx

    Det lyder dejligt, hvis jeg kan begynde på Q10 igen, for det virker jo også positivt ind på hjerte og blodtryk.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej

    Hvor er der mange ting man skal sætte sig ind i. Jeg har længe ønsket man kunne spørge en farmaceut om råd.
    I næsten 40 år har jeg fået blodtryksmedicin og mine nyrer kan ikke klare det mere.
    Kameliadamen, du skriver om undersøgelse af blodet ( det var noget om D vitaminer, jeg husker ikke godt mere ) men det skal du også sørge for med hensyn til centyl, som var lige ved at tage livet af mig. Min daværende læge ville ikke tro på, jeg var syg og sørgede ikke for blodprøver.

    Men jeg ville spørge om, hvordan finder i ud af, hvor meget D vitamin I indtager.
    Jeg kan ikke finde ud af det. På vitaminerne står en måleenhed på andre ting noget andet.
    Jeg tager levertran af hensyn til min migræne, så bliver den væk. men nu læser jeg det også hjælper på blodtrykket.
    Da jeg skulle operes måtte jeg ikke tage det et stykke tid før, fordi ellers ville det bløde mere.
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Ja, når man er i blodtryksbehandling, skal man med jævne mellemrum have taget blodprøver. Jeg har også været ude for læger, der ikke tog blodprøver, selv om jeg var i blodtryksbehandling, men jeg håber da ikke, at den slags sjusk finder sted stadigvæk!

    Det, jeg skrev, var, at man åbenbart ikke kan komme uden om at få taget blodprøver, selv om man bruger D-vitamin som eneste blodtryksbehandling! For der vil stadigvæk være balancer, som kan forskubbe sig. Lige nu ser det dog ikke ud til, at jeg kan slippe for almindelig lægeordineret blodtryksmedicin. Men jeg håber, at D-vitaminerne kan gøre, at jeg kan slippe for noget af det. Nu ser vi :o)

    Du spørger angående mængder af D-vitamin. Jeg har godt set, at D-vitamin somme tider angives i internationale enheder IE eller IU (”u’et” må stå for ”unit”, dvs. ”enhed”), men alt det er jeg dejligt fri for at regne på, da de D-3-vitaminer, jeg har købt angives i mikrogram.

    Det må være muligt at finde ud af en omregningsfaktor. Jeg leder lige.

    http://www.altomkost.dk/Viden_om/Vitami ... orside.htm

    I ovenstående link står der, at 10 mikrogram D-vitamin svarer til 400 IE.

    Og der står, at man højst må tage 50 mikrogram. Men den oplysning er udtryk for gammel viden. Der er kommet forskning, der tyder på, at man kan tage 100 mikrogram dagligt eller endda mere helt uden problemer.

    Og ja, der er visse kosttilskud og naturmedicin, som man skal droppe et stykke tid før en operation.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Tak for dit svar. Nu satte jeg min mand i gang med at regne. Jeg får for få D vitaminer. Jeg skal også have cal-mag. Det havde jeg vist også indset for et stykke tid siden, men glemte det så igen.
    Det er da værd at prøve.


    http://ing.dk/artikel/87483-dna-registr ... aegemidler


    Det bliver ikke i min tid, desværre.

    Jo, jeg ved godt, det er nødvendigt med blodprøver, men min daværende læge vidste det ikke. Det skulle man da ellers tro, det er kun 9 år siden. Det var netop centyl og kun en om dagen. Men det var nok. Jeg blev meget syg.
    Men det blev værre, fordi han fyldte mig med så meget andet.

    Min nuværende læge siger, det ikke er så nødvendigt, når man kun får amlodipin.

    Jeg har ikke dårlige nyrer, men de kan åbenbart ikke tåle mere medicin.

    Jeg læste dette

    Midlet skal anvendes med forsigtighed ved hjertesvigt samt dårligt fungerende nyrer eller lever.
    citat slut

    Nu spekulerer jeg på om min nyrer måske ikke kan tåle amlodipin sammen med andet medicin. Jeg er jo ikke ung mere. Man gør sig mange tanker.
    Det var det vi godt kunne bruge noget lægevidenskab til at oplyse om. De almindelige læger ved det ikke.

    Kunne man dog bare konsultere en farmaceut. Det er de begyndt på visse steder i jylland.
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Hvis jeg var dig, ville jeg nu alligevel bede lægen om at tage blodprøver med jævne mellemrum, selv om din læge siger, at det ikke er så nødvendigt ved Amlodipin. Sådan som jeg husker det, er Amlodipin jo ikke din eneste (blodtryks)medicin, eller har du helt droppet Micardis?

    Som årene er gået, er det blevet mere og mere nødvendigt, at jeg får taget blodprøver jævnligt, især på grund af ubalancer i kalium-niveauet, men der har også en enkelt gang været problemer med et levertal.

    Du skriver, at du godt kunne tænke dig at tale med en farmaceut. Er der ikke en farmaceut på dit lokale apotek? Min erfaring er, at farmaceuterne på apotekerne er meget kompetente og service-mindede. På mit apotek spørger de af sig selv, om de ikke lige skal tjekke i deres computer, om en bestemt kombination af medicin kan bruges uden problemer. Og ved en bestemt lejlighed har farmaceuten ikke været bange for at gå imod hjertespecialistens medicin-forslag, ved at sige, at den kombination ville hun aldrig tage, hvis det var hende!

    Men hvis ikke du har mulighed for at spørge en farmaceut, vil jeg anbefale Lægemiddelstyrelsens interaktionsdatabase, som du finder her:
    http://www.interaktionsdatabasen.dk/

    Jeg har slået op på Amlodipin her:

    http://www.interaktionsdatabasen.dk/SearchResult.aspx

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    persille1persille1
    Redigeret 18 januar, 2010, 04:05
    Det må jeg sige. Du er en knag til at finde sider frem.


    Jeg er for et godt stykke tid siden holdt op med micardis. Jeg kunne slet ikke tåle det.
    Det mærkelige er, da jeg for lang tid siden fik en lille dosis gik det godt, men da jeg fik mere blev jeg syg. Jeg prøvede så med en lille dosis igen, men denne gang blev jeg syg med det samme. Jeg bliver jo ældre. Jeg tror efterhånden , at det har noget at sige.
    Mine nyrer kan ikke klare medicinen.

    Jeg kender en, som bliver med med at besvime.
    Sådan havde jeg det en overgang af noget medicin. Jeg har flere gange måtte lægge mig på landevejen , fordi jeg kunne mærke, jeg skulle besvime. Det ophørte med det samme, da jeg stoppede med medicinen, som jeg havde fået mistanke til.
  • Indstillinger
    Hej alle interesserede

    Jeg kan ikke påstå, at jeg har positive resultater af mit forøgede indtag af D-vitamin. Efter at jeg er gået op på ca. 100 mikrogram D-vitamin (foruden min sædvanlige blodtryksmedicin), er mit blodtryk steget igen! Blodtrykket ligger nu på ca. 160/95. Der kan dog også være andre ting, der er medvirkende til stigningen:

    1. Jeg var på vandretur i går, og min erfaring er jo, at hård motion får blodtrykket til at stige. Dog synes jeg ikke, at jeg anstrengte mig ret meget. Tempoet var ikke højt, og vi gik kun 8-9 kilometer. Jeg har meget brug for at være ude, og hvad kan man næsten lave andet end at vandre i denne kulde?

    2. Jeg har sovet meget dårligt i nat. Det er også min erfaring, at fysisk anstrengelse er dårligt for min nattesøvn. Jeg faldt ganske vist nemt i søvn, men jeg sov meget afbrudt og helt afgjort for lidt. Det er også min erfaring, at dårlig nattesøvn forværrer blodtrykket.

    Jeg vil fortsætte lidt endnu med det høje indtag af D-vitamin. Jeg har jo også den mulighed at begynde på Q10 igen. Jeg er temmelig forvirret over de temmelig modstridende oplysninger om Q10, og risikoen for, at det ødelægger virkningen af den blodpropforebyggende medicin Marevan, som jeg ifølge lægerne er nødt til at tage efter mit anfald af uregelmæssig og for hurtig hjerterytme.

    I indlægssedlen til Marevan og i Lægemiddelstyrelsens produktresumé står der, at Q10 ikke kan forenes med Marevan. Men i går fandt jeg en artikel i Ugeskrift for læger, hvor der står, at man udmærket kan tage Q10, hvis man tager Marevan, og det er jo også din erfaring, Dowling.

    Det lader til, at det er individuelt, om der bliver problemer af kombinationen. Og at det kun er meget sjældent, at der kommer problemer. Så måske skal jeg bare tage Q10 og se, hvad der sker. Jeg får jo taget blodprøver med jævne mellemrum, så det kan jo nemt konstateres, om der er et problem. Jeg har bare ikke lyst til at forandre for meget på én gang, for så er det hele jo alt for svært at gennemskue :o)

    Hvis blodtrykket ikke snart bliver normalt, er jeg jo nødt til at tage mere lægeordineret medicin, og det har jeg bestemt ikke lyst til.

    Men indtil videre går mit forsøg ikke godt!

    Kameliadamen
Log in eller Registrér for at kommentere.