Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Perikum

1235712

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej
    Er bare lidt nysgerrig. Forstår ikke helt hvorfor der er flere som skriver man skal gå til læge inden man begynder at tage, modigen?? Det er jo et naturlægemiddel så hvorfor?
  • Indstillinger
    Måske hvis det er nogle som har en svær depression så det godt lige at vende med lægen først?
  • Indstillinger
    Hej Maj

    De væsentligste grunde til, at det er bedst at gå til læge først, før man begynder at behandle sig selv for depression med naturmedicinen perikon, er dels at det er en god ide at få lægen til at hjælpe med at stille diagnosen, og dels at der kan være fysisk/biokemiske årsager til depression, så som diverse mangeltilstande og lavt stofskifte. Man skal derfor tjekkes via blodprøver, inden man begynder at tage perikon.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Der er jo også noget medicin som ikke går særlig godt med perikon, som der er med alt andet, så det skal man lige få styr på inden man begynder.
    Fx ppiller og perikon duer ikke sammen da perikon ophæver effekten af ppiller, og der er vist også et blodtryksnedsættende præparat som ikke går så godt sammen med, men det skal du læge vide.

    Jeg talte ikke med lægen først, men undersøgte "bare" hvad det ikke går sammen med, og det var ingen af de andre ting jeg tager, så jeg begynde på 1 pille og satte mig op til 2 piller om dagen efter 1 mdr. tid og jeg kan mærke en tydelig forskel!
    Det virker rigtig godt på mig og der er ingen bivirkninger, har kun oplevet 1-2 gange at være lidt overfølsom overfor lys, men ellers intet :)
  • Indstillinger
    Lige et par kommentarer:

    Sådan som jeg har forstået det, så er der kun en lille risiko for, at effekten af P-piller forringes, hvis man samtidig tager perikon. Tidligere har jeg foreslået andre, at de bare – i den periode, hvor de afprøver perikon – kan sikre sig ved at bruge kondom også. Men jeg så en artikel i Politiken om en kvinde, der både bruger perikon og P-piller og har gjort det gennem ti år, og hun mener ikke, at der er nogen risiko for graviditet:

    http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhe ... elper-mig/

    Så måske er der kun tale om en meget, meget lille risiko for at blive gravid.

    Hvad angår rådet om at gå til læge først, før man begynder på perikon, så må jeg sige, at det gjorde jeg heller ikke selv. Og i mit tilfælde ville det virkelig have været en fordel, hvis det var blevet afsløret noget tidligere, at jeg havde voldsom jernmangel.

    Men det er ikke min erfaring, at lægerne dengang for ca. 12 år siden vidste, at diverse mangler kan føre til depression. Selv om jeg havde haft mange, mange depressioner, var jeg ALDRIG blevet tjekket med blodprøver i forbindelse med depressionerne og kun en enkelt gang på et tidspunkt, hvor jeg ikke havde depression. Ved denne blodprøve var min blodprocent 7,5, og det er jo lige på grænsen til mangel. Men lægen advarede mig ikke. Og selv anede jeg dengang ingenting om risikoen for depression ved jernmangel.

    Læg mærke til formuleringen i interviewet med kvinden i Politiken. Der står:

    ”Marie Ransby er aldrig blevet tjekket for, om hendes symptomer kunne skyldes noget andet end depression, fx D-vitaminmangel.”

    Det er selvfølgelig en journalist, der har formuleret det, men jeg ser denne formulering som et tegn på, at det stadig ikke er særlig velkendt, at man kan få en depression af at mangle f.eks. D-vitamin eller jern.

    Og dengang for ca. 12 år siden, da jeg begyndte på perikon, vidste lægerne heller ikke, at der er forskellige slags medicin, der ikke kan forenes med perikon. Det var noget, man selv måtte finde ud af.

    Det lyder godt, Sipe, at du har glæde af perikon.

    Hvad angår lysfølsomheden, så glemmer kritikere af perikon tit, at masser af andre slags medicin også øger lysfølsomheden, f.eks. vanddrivende medicin, som mange er nødt til at tage. For mit vedkommende sørgede jeg for at beskytte øjnene med gode solbriller i sommertiden, og desuden brugte jeg i sommerhalvåret en god ansigtscreme med solfaktor i. Jeg har ikke noget imod at være brun, men jeg kan ikke lide, hvis huden i ansigtet bliver læderagtig af for meget sol. På resten af kroppen beskyttede jeg mig med tøj, så jeg undgik at blive rød. Jeg har aldrig været nødt til at bruge en masse solcreme på kroppen. Jeg vænner bare gradvist huden til solen. Så bliver man ikke rød eller forbrændt.

    Og lige i disse dage er der i hvert fald ingen risiko for at blive forbrændt af solen!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    I indexsedlen på ppiller der står at de ikke kan tages med perikon, så man skal nok ikke tage nogle chancer... der er jo også kvinder der har meget svært ved at blive gravid, og hende i artiklen kan være en af dem...
    Jeg ville ikke tage den risiko.. men jeg bliver også sindssyg af ppiller og min krop går helt amok, så dem droppede jeg for flere år siden :S
  • Indstillinger
    Folk er jo forskellige, og lige præcis spørgsmålet om, hvorvidt det er en katastrofe at få et barn eller i ulykkestilfælde at blive nødt til at gennemgå en abort, vil folk nok se forskelligt på.

    Selv ville jeg heller ikke drømme om at tage P-piller, hvis jeg var i den fødedygtige alder.

    Men da jeg læste interviewet i Politiken, kom jeg i tanker om, at Radiodoktoren Casten Vagn-Hansen i sin bog ”Depression – Naturlig behandling”, omtaler problemet angående perikon og P-piller, og at han – så vidt jeg husker – skriver, at risikoen for at blive gravid er meget ringe. Jeg har desværre ikke den præcise formulering og har ikke lige bogen her.

    I skulle lige vide, hvilke chancer vi tog i min ungdom! Og det gik jo også galt, men heldigvis var det en skøn søn, jeg fik, da det gik galt!

    Mange hilsner

    kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej

    Jeg er ny her, men syntes at det har været særdeles oplysende at læse denne tråd igennem.

    Jeg er på nuværende tidspunkt i behandling for en svær depression, jeg får 150 mg Venlafaxin om dagen. Men jeg har i går været ved lægen, for at starte udtræpning. Da jeg har rigtig mange bivirkninger, og syntes også at jeg så småt kan begyndet at se lys for enden af tunnelen.

    Og i den forbindelse snakkede vi selvfølgelig også om tilbagefald, og der nævnte min læge, at vi så kunne prøve med Perikum hvis det blev nødvendigt.
    Så det er heldigvis ikke alle læger som er imod naturlægemiddler. Men min læge er selvfølgelig også kun 38 år og er også uddannet akupunktør :-) Og han kaldte Perikum for et godt gennemprøvet gammelt hippie-stof :-)

    Mvh
    Mette
  • Indstillinger
    Hej Mette

    Hvor lyder det positivt!

    Mine læger var kolossalt sure over, at jeg tog perikon. Jeg skiftede læge adskillige gange, men først for et par år siden fandt jeg et lægehus, hvor man ikke var kritisk over for, at jeg tog perikon.

    Selv var jeg lykkelig over, at jeg omsider havde fundet noget, der kunne kurere og forebygge mine depressioner. Men det var en svær periode. Det var ubehageligt at have læger, der i den grad tog afstand fra mig.

    Held og lykke med det.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej igen

    Jeg har dog lige erfaret at det ikke er muligt på nuværende tidspunkt at købe det middel - Modigen - i snakker bedst om!

    Så må se om det ikke er muligt at finde en anden slags.

    Mette
Log in eller Registrér for at kommentere.