Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Isotretinoin Actavis ?

12526283031

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej.. Jeg er en dreng på 13, som har acne på næsen, ryggen og brystet. Jeg begyndte på kuren isotretinoin 2x20 mg dagligt for en måned siden nu. Jeg har fået de helt almindelige bivirkninger som meget tør hud og tøre læber. Til læberne bruger jeg læbepomade, som hedder " lip active". Og til tør hud bruger jeg " Avene cleanance k". Læbepomaden fik jeg anbefalt af apoteket og cremen havde jeg liggende hjemme. Mine spørgsmål er så
    1) Hvad skal jeg vaske min hud med når jeg er i bad og om morgen?
    2) Er den crem jeg bruger fin eller skal jeg have en anden?
  • Indstillinger
    Hej det mig igen.. Drengen på 13 ;)
    Jeg vil bare sige, at jeg var til hudlægen i dag og han anbefalede cremen til tør hud " Decubal lipid crem 70% fedt", men apoteket sagde jeg skulle vælge " avene clean-ac". Jeg valgte " Decubap lipid cream" men er det ikke noget med de ikke skal have fedt? Er det det rigtige valg og hvad bruger i?
  • Indstillinger
    Hej Theboy,
    Så vidt jeg har forstået er produkterne fra La Roche-Posay og Avené de to eneste mærker, som laver hudplejeprodukter specielt til personer i medicinsk aknebehandling. Jeg er selv lige gået fra La Roche-Posay til Avené og synes personligt Avenés er bedre. Har købt rensecreme, kildevandsspray og fugtighedscreme fra Avené, men bruger fortsat La Roche-Posays læbepomade og disse fungerer super godt for mig :)
    Men NEJ, der må endelig ikke være fedt og/eller olie i de produkter man anvender under behandling...
  • Indstillinger
    Hej Mange tak for svaret
    Jeg jeg virkelig ikke, hvad jeg skal gøre. Hudlægen siger jeg skal bruge en creme med 70 % fedt, mens du siger man ikke må bruge fedt creme... Er virkelig forvirret! Nogen andre der kan hjælpe.
    Tak på forhånd
  • Indstillinger
    Jeg har selv haft meget glæde af denne debat, da jeg blev tilbudt at starte på isotretinoin i Sommers, så nu vil jeg gerne dele ud af mine erfaringer :-)

    Jeg er en kvinde på 28 år og har haft uren hud, særligt på ryggen, siden jeg var teenager. Jeg har de sidste 8 år prøvet behandlinger med tetracyklin (Hjalp ikke), og P-piller Diane Mite (Har hjulpet utrolig godt - dem har jeg været på i mange år) og til slut doxycyklin. Det samme for alle behandlinger har været, at så snart jeg stoppede kom det al aknen tilbage.

    I sommers fik jeg nok - både pga. min alder, men også pga. det psykiske og at man er pinlig over det - så jeg blev henvist til hudlæge.

    Lægens besked var at jeg skulle prøve isotretinoin. Jeg fik egentlig ikke meget at vide om det andet end blodprøver hver måned og at jeg ikke måtte blive gravid. Når jeg havde fået taget første blodprøve, tog lægen det som et ja til at påbegynde behandling. Så jeg gik hjem og læste denne tråd og blev skræmt ligesom alle andre.

    Det værste for mig var at jeg skulle bruge briller og ikke måtte bruge kontaktlinser.

    Jeg skulle igennem 9 pakker isotretinoin - jeg startede i sommers og har i dag 10 dage tilbage. Dvs 10 piller om ugen - hvor jeg gik op på 14 piller om ugen efter jul.

    I starten oplevede jeg at min hud i ansigtet blev følsom, nemt rødmede, brændte lidt og gik let i "stykker". Derudover skiftede jeg hud overalt på kroppen et par gange.

    Mine læber blev lyn hurtig tørre og siden jeg startede har min læbepomade været min bedste ven. Jeg har brugt Decubal lips & dry spots balm og denne har været fantastisk god. Man skifter hud på læberne mindst 1-2 gange dagligt, så ja de er tørre! Og denne læbepomade kan også bruges på tørre pletter på kroppen og det er et ekstra plus! Min læbepomade har holdt kuren igennem.

    Jeg har meget langt og tykt hår - det er ekstremt tørt, hvilket selvfølgelig ikke er så fedt, MEN til gengæld bliver det først fedtet efter en uge - hvor der før gik 2 dage. Så hej til hårvask flere gange om ugen.

    Som mange skriver er det vigtigt med en god ansigtscreme, og det er det fordi huden bliver tør og skrøbelig. Apoteket har to mod medicinsk aknebehandling. En fra La Roche Posay og en fra Avene. De er lidt dyre JA, men til gengæld er de gode og de holder op til 3 mdr. ad gangen!

    Jeg har også oplevet muskelømhed i ryggen - det kommer når jeg vasker op/gør rent, men ikke ved direkte træning. Det kan være generende at få ondt i ryggen, men for mit vedkommende har det ikke varet mere end en dag ad gangen og aldrig flere dage i streg.

    Efter jeg gik op i dosis har jeg haft utrolig mange smerter ved menstruation, hvor det direkte har været kombineret med influenza symptomer. Den sidste gang fik jeg tilmed muskelsmerter i øjnene og det var ikke en rar oplevelse. Dog vil jeg sige at det kun er sket 2 gange under forløbet, og når man er bevidst om årsagen er det nemmere at overkomme.

    Generelt vil jeg siger at det mest tydelig er de tørre læber og i perioder meget tør hud på kroppen. Min krop har i den sidste periode fået mange "ridser" da den er så følsom pga. pillerne. Men jeg har heller ikke været skide god til at bruge fugtighedscreme, andet end i ansigtet. Min akne har gradvist forsvundet og selv mine mange ar på ryggen er blevet mindre tydelige. Jeg har haft 2-3 større urenheder under huden, men der har ikke været noget de sidste par måneder.

    Jeg har følt mig i gode hænder, både ved lægekontrol og med blodprøver 1xmdt. Resten vænner man sig utroligt hurtigt til. Før man får set sig om er tiden gået og man er kommet helskindet igennem.

    Jeg vil sige det er en hård kur, MEN resultatet er alt afgørende! Jeg glæder mig så meget til om 10 dage når det hele er slut. Jeg har fået Dalacin til efterfølgende behandling, men satser selvfølgelig på at det ikke skal bruges. Og min hud er pænere og mere glat end jeg nogensinde kan huske!

    Man skal selv afgøre om man vil gå ind til det med de bivirkninger der er, men min erfaring siger, at kan man klare det, er det det hele værd!
  • Indstillinger
    Redigeret 4 april, 2015, 17:44
    Hej. Jeg er en kvinde på 30 år som i mit teenageliv virkelig var plaget af uren, fedtet hud. Det tog hårdt på selværdet. Jeg prøvede ALT turde dog ikke pøve isotretinoin, dengang... til sidst anbefalede min læge p-pillen Diane Mite. P pillen var min redning - et mirakel, min hud blev fin og næsten helt ren.
    Nu er jeg som nævnt fyldt 30 og min læge mener ikke det er forsvarligt at jeg fortsætter med p pillen grundet risikoen for blodpropper, desuden kunne jeg ikke tåle dem længere. Jeg tog beslutningen og stoppede, det er nu ca. 2 måneder siden. Jeg fik som forbyggende middel Tetracyklin, men nu efter 2 måneder begynder min hud at gå helt amok. Jeg er simpelthen helt ulykkelig - mit teenagemareridt er vendt til bage for fuld kraft :(
    Jeg vil forsøge at skaffe en tid til hudlæge efter påske - håber ikke ventetiden bliver for lang:( nogle steder, der kan anbefales (jeg bor i kbh)??? hvis jeg får recept på isotretinoin, er det så helt håbløst at starte op nu hvor sommeren nærmer sig? Jeg ved huden bliver meget lysfølsom og jeg er i forvejen meget sart i huden, men kan ikke overskue en heeeel sommer med denne hud:( holder mig gerne i skyggen og bruger solcreme!!
    Desuden er jeg MEGET utryg ved dette produkt, men alle jeres kommentarer har virkelig været informerende og velbeskrevet - tusind tak for det!
    Mvh.
  • Indstillinger
    Hej.
    Jeg vil bare lige spørge om, hvordan i tager jeres piller. Og hvor lang er afstanden mellem de to gange i tager dem, eller flere. Altså jeg tager dem inden jeg skal spise med glas vand. Afstanden kan være fra 4-8 timer, når jeg tager dem. Skal der overhovedet være end bestemt afstand?
  • Indstillinger
    Health7:

    Jeg startede i sommers med pillerne. Og jeg havde ikke problemer med solen. I starten brændte min hud let og havde let til at blive rød. Men tænker at så længe du bruger god solcreme og måske bruger kasket, så sker der ikke noget. Min hud er også meget lys og følsom. Jeg kan mærke forårssolen rigtig meget her i påsken (jeg er færdig med kuren i næste uge), er bare ekstra opmærksom, og så regner jeg med det går fint :-)
  • Indstillinger
    Theboy1:

    Jeg har altid taget mine piller samtidig. Og så sammen med et måltid. Dvs første halve år 10 om ugen, så de dage jeg skulle tage to om dagen har jeg taget dem samtidig. Og det samme da jeg gik op på 14 om ugen.
    Det er også hvad lægen sagde jeh skulle gøre. Tror ikke jeg har oplevet mindre effekt ved at det ikke har været samme tid på døgnet hver dag. Ikke andet end mere tørre læber måske. Og er glad for det endelige resultat :)
  • Indstillinger
    Heej, jeg er på iso kur som jeg er færdig med
    Til august. Men... i sommerferien skal jeg til Iran, hvor der er rigtig varmt ( 40 grader + ) påvirker det noget? Hvordan skal jeg kunne klare mig?
Log in eller Registrér for at kommentere.