Hjem Ældre Åben debat for modne mænd og kvinder

Højt kolestoroltal - godt eller skidt ?

145791012

Kommentarer

  • Nej, jeg tror heller ikke rigtig på det. Men det kan jo aldrig skade at spise godt med grøntsager.
    Så det er en udemærket ide. Men om det sænker noget kolesteroltal, det tvivler jeg ærlig talt også på.
    Jeg vil gerne følge en kostplan, for at se om det har noget at sige, tusind gange hellere end medicin.
    Men da jeg jo hele tiden har spist rimeligt fornuftigt, så ved jeg ikke hvad jeg skal sige, andet end jeg tvivler på det hjælper.
    Jeg stoler heller ikke mere på, at det skal så langt ned, som der siges.
    Det nye er jo også, man slet ikke skal faste, inden det måles. Men det tager jo år inden det bliver gennemført. Så det er måske i virkeligheden ikke de rigtige tal, de kommer frem til.

    PS
    Jeg giver dig ret, jeg syntes også det virker som det rene gift. For mig gjorde det.
    Jeg ville gerne vide af hvilken grund lægerne er så nervøse for at en hjertepatient lige stopper med medicinen en kort tid, for at se om ubehagelighederne holder op. Det kan UMULIGT være farligt. Bare 14 dage kunne vise det. Hvis jeg var læge ville jeg da være interesseret.
    Men det tør de måske ikke af frygt for det er medicinen. Ellers kan jeg ikke se nogen grund.
  • Hej alle

    Nu ved jeg ikke, hvad det er for en kostplan, I har diskuteret, og som du, Tulle, ikke tror på.

    Den kostplan, som B.T. bragte forleden dag, og som skulle være meget effektiv til at nedsætte kolesteroltallet lyder da fornuftig nok, synes jeg.

    Jeg bringer links til artiklen i avisen, samt links til de 12 kostråd her:

    http://www.bt.dk/article/20080814/nyheder/80813028/

    http://www.bt.dk/upload/kols.html

    Jeg kunne indvende, at illustrationen til planteolierne viser, at der er tale om planteolier af dårlig kvalitet, som helt sikkert vil skade både helbred og kolesteroltal. Kvalitetsolier sælges altid i mørke flasker, da olien tager skade af lys. Men det vidste fotografen sikkert ikke.

    Den kvinde, du omtaler, Tulle, har helt sikkert ikke spist sundt, eftersom hun tabte sig så meget. Du skriver også, at hun spiste som en kanin. Af en eller anden grund tror folk, at sund kost er det samme som kaloriefattig kost. Det er en stor misforståelse. Mennesker har brug for mange fedtstoffer. Hjernen består af to tredjedele fedt, og vi er simpelthen nødt til at spise fedtstoffer for at holde den sund og rask. Hver enkelt celle i kroppen er omgivet af en fedtmembran. For at cellemembranerne kan holde sig smidige, sådan at næringsstoffer og ilt kan passere gennem membranerne for at komme ind i cellerne og affaldsstoffer kan komme ud, er det nødvendigt at spise meget sundt fedt.

    Selv spiser jeg masser af fedtstoffer fra fisk, nødder, mandler, avocado, olivenolie, rapsolie … og på de dage, hvor jeg ikke får fisk, spiser jeg fiskeolie. Mit kolesteroltal er o.k. ifølge lægen, specielt er det gode kolesterol, altså HDL meget fint. Det ligger på 2,1. Det er jo især tallet for det dårlige kolesterol LDL, man skal få bragt ned og desuden også tallet for triglycerider. Det er gavnligt, hvis HDL er højt.

    Måske begår ernæringseksperten fra B.T. en fejl, når han siger, at hvis bare man spiser mad fra planteriget, og ikke så meget fra dyreriget, så er det godt. Af en eller anden grund tror folk, at de så skal spise slankemad uden fedtstof. Her er det lærerigt, at B.T. også viser en illustration af marcipan.

    Jeg kan fortælle, at jeg for 5 år siden havde et meget lavt kolesteroltal. Det samlede kolesteroltal var 4,3. Min daværende læge fortalte mig begejstret, at jeg med det kolesteroltal kunne leve, til jeg blev 100 år. Problemet var bare, at jeg var hundesyg, og lægen kunne ikke finde ud af, hvad jeg fejlede, og han sagde, at han desværre ikke kunne hjælpe mig. Der var ikke meget ved at blive 100 år med et så dårligt helbred.

    I dag er jeg rask – eller så godt som - og mit totalkolesteroltal er steget til 5,6. Lavt kolesteroltal kan faktisk godt være et tegn på sygdom.

    Jeg ønsker jer en god weekend med masser af god mad!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Hej Kameliedamen
    Nej den kvinde jeg omtaler, har aldrig været overvægtig.
    Men det er klart, at hun taber sig, med de par salatblade hun lever af.
    Og hendes kolesteroltal er stadigvæk "for høje."

    Jeg kender en meget overvægtig kvinde, der spiser meget "usundt", og har også både lavt stofskifte, og sukkersyge i mild grad, og for højt blodtryk, MEN hendes kolesteroltal er ALTID fine ved blodprøverne.

    Derfor tror jeg ikke på, at det har noget med kosten at gøre, det skulle da lige være, fordi det faktisk er den forkerte kost de anbefaler, med olie og marg. i stedet for ægte smør.

    Men ellers vil jeg give dig ret, vi kan ikke undvære fedstoffer.

    Derimod vil jeg stærkt fraråde soya - kvinder kan få brystkræft, og mænd blive ufrugtbare.
  • Hej Tulle

    Hvorfor spiser den kvinde slankekost, hvis hun i forvejen er tynd? De mennesker, der rådgiver hende, kan ikke være eksperter på området. Man skal selvfølgelig altid tage udgangspunkt i den individuelle situation, før man rådgiver.

    Der er nogle mennesker, der har en arvelig tilbøjelighed til at få forhøjet kolesterol. Disse mennesker kan nok ikke påvirke kolesteroltallet ret meget via kosten.

    Der er mange individuelle forskelle, der kan påvirke kolesteroltallet, også f.eks. stress. Derfor er det vigtigt, at rådgivningen bliver individuel

    Jeg tror, at det er meget vigtigt, hvad vi spiser. Jeg tror, at mange ting gik galt, da man begyndte at lave margarine af sunde, uspolerede planteolier. Men der er vel heller ingen kosteksperter i dag, der anbefaler margarine. Det tror jeg ikke. Der reklameres ganske vist for et margarineprodukt, der hedder Becel, og det siges, at det skulle kunne sænke kolesteroltallet. Men som udgangspunkt tror jeg, at det er bedst at holde sig til de sunde uspolerede olier. Jo mindre der er gjort ved olien, jo bedre. Det er i processen, hvor flydende fedtstoffer gøres faste, at fedtstoffet tager skade, sådan at det bliver helbredsskadeligt.

    Angående smør, så tror jeg heller ikke, at det er skadeligt i små mængder. Man skal helst have en blanding af mættede og umættede fedtstoffer, men ikke så mange af de mættede, som findes i smør. Når man tænker over det, er det egentlig meget logisk. Smør er stift ved stuetemperatur. Rapsolie er flydende ved stuetemperatur. Det er vigtigt, at fedtstoffet i vores blodårer ikke er for stift, for så dannes der klumper, der kan sætte sig i karvæggen og indsnævre den, så man får for højt blodtryk, eller som kan give blodpropper. Ligeledes med cellemembranerne. Her er det vigtigt, at vi får en blanding af fedtstoffer, der gør dem smidige. Hvis vi spiser alt for meget smør eller andet fedt fra dyr, bliver cellemembranerne stive og ufleksible, sådan at det bliver vanskeligere for cellerne at fungere. Hvad angår hjernen, er det vigtigt, at den får de byggesten, den har brug for, så den kan lave nye hjerneceller. Og her er det hovedsagelig de umættede fedtsyrer fra fisk og planter, der er brug for.

    Jeg ved ikke, hvem du sigter til, når du taler om de alternative. Jeg tror, at det er vigtigt at undersøge alle nye idéer eller produkter, før man går ind for dem. Jeg er overbevist om, at mine madvaner af mange mennesker ville blive kaldt alternative. Jeg spiser med inspiration fra både gammeldags dansk madlavning og det italienske, franske og græske køkken. Men hovedsagen er, at man kan lide maden, og at den styrker sundheden.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Hej Kameliedamen
    Nu tror jeg jo for det første slet ikke, de kolesteroltal betyder noget, og her holder jeg mig til den nyeste forskning.

    Ja kvinden tror hun gør det rigtige, hvem der har rådet hende ved jeg ikke..

    Men selvfølgelig skal vi spise sundt, om ikke andet, så for ikke at blive for fede.

    Når jeg nævner "de alternative" så er det fordi, man nu kan læse mange steder, og også på den hjemmeside, at mereriprodukter nu ikke frarådes længere - der har været en overgang, hvor det jo var forbudt i de kredse, at drikke mælk og andet, og selv små børn fik frataget mælken, hvad der er advaret meget imod.
  • Hej Tulle

    Jeg tror heller ikke på, at højt kolesteroltal er vigtigt, undtagen for de få, der har en arvelig tilbøjelighed til at få højt kolesteroltal. De skal til gengæld være meget forsigtige. Men de ved det som regel i forvejen, fordi der ved den arvelige tilbøjelighed til højt kolesteroltal vil være en overdødelighed af hjertesygdomme i deres familie.

    Jeg ved til gengæld af egen erfaring, at lavt kolesterol er betænkeligt, fordi det kan være tegn på alvorlig sygdom!

    Det, jeg undrer mig over, er, at folk ofte kaster sig ud i fedtfattige kure, når nu vores organisme behøver fedtstoffer. Jeg mener, at de bliver vildledt. Du skriver, at vi selvfølgelig skal spise sundt, om ikke andet så for ikke at blive fede.

    Og her er det, at der ofte sker en misforståelse. Slankeguruen Anne Larsen har virkelig lavet meget ulykke med al den hetz mod fedtstoffer.

    Og ernæringsprofessoren Arne Astrup har også lavet mange ulykker ved at sige, at sukker ikke feder (Han var betalt af sukkerfabrikken Danisco), men at det var fedtstoffer, der var farlige.

    Jeg kan blive så trist over, at så mange mennesker bliver syge, fordi de får for få sunde fedtstoffer. Jeg tænker især på ledsmerter, hjernesygdomme, depressioner, men jeg er sikker på, at mangel på sunde fedtstoffer spiller en rolle ved mange helbredsproblemer – også ved hjerte- og karsygdomme.

    Al den snak om at vi skal passe på kolesteroltallet kan desværre få folk til at spare for meget på det sunde fedtstof, sådan at de får helt andre og meget alvorlige sygdomme! Det var derfor, at jeg gav mig til at skrive så mange detaljer om, hvorfor det sunde fedtstof er så vigtigt. Jeg er da ligeglad med kolesterol.

    Det, du skrev om de alternative forvirrede mig lidt. For hvem er de alternative? Men det er selvfølgelig dem, der er alternative i forhold til den etablerede læge- og ernæringsrådgivning.

    Her vil jeg påpege, at den tidligere radiodoktor Carsten Vagn Hansen, som er meget i opposition til den etablerede lægeverden og ernæringsrådgivning i mange år har rådet folk til at stege i ganske almindeligt økologisk smør – ud over at han selvfølgelig råder folk til at spise mange af de sunde umættede fedtsyrer fra fisk og planter.

    Og hvad angår mælkeprodukter er der jo en helt ny alternativ trend, baseret på bogen ”Den kernesunde familie”. Forfatteren har selv erfaret, at hendes egen familie ikke kan tåle mælkeprodukter, sukker og gluten. Masser af mennesker følger hendes råd og oplever, at deres børn bliver helbredt for autisme, DAMP, allergi og astma. Sundhedsstyrelsen er helt oppe i det røde felt over disse tendenser. I Sundhedsstyrelsen kan man ikke lide, at folk selv eksperimenterer sig frem til at få et bedre helbred.

    Den unge familie, som jeg tidligere har omtalt, og som har en 3-årig dreng, der lige har fået diagnosen Aspergers syndrom, laver mad til drengen efter disse principper, altså helt uden mælk, gluten og sukker. De oplever, at det hjælper!

    Jeg mener bare, at det er fint, at folk prøver sig frem og laver den mad, de har det bedst med. Men det er sørgeligt, når de såkaldte eksperter giver forkerte eller vildledende råd.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Hej kathinga2

    Jeg bøjer mig alligevel for det du skriver. Jeg har set hele listen fra patientklagenævnet over de læger man skal passe på. Der er også specialister.
    Jeg har så selv været heldig med dem, jeg har været hos. De har været dygtige.
    I dag er jeg tilfreds med min læge. Men jeg stoler ikke på nogen, desværre.
  • Hej Kameliedamen
    Du skrev:
    "Og hvad angår mælkeprodukter er der jo en helt ny alternativ trend, baseret på bogen ”Den kernesunde familie”. Forfatteren har selv erfaret, at hendes egen familie ikke kan tåle mælkeprodukter, sukker og gluten. Masser af mennesker følger hendes råd og oplever, at deres børn bliver helbredt for autisme, DAMP, allergi og astma. Sundhedsstyrelsen er helt oppe i det røde felt over disse tendenser. I Sundhedsstyrelsen kan man ikke lide, at folk selv eksperimenterer sig frem til at få et bedre helbred. "

    Svar:
    Det er desværre ikke en ny trend, det har været moderne i nogle år, at mejeriprodukter ikke er for mennesker :(

    Men det ser ud til at vende nu tyder det meget på ( linket til den alternative side ) og heldigvis for det !

    Allergi kan vi få af ALT imellem himmel og jord, og så må vi jo undgå det man er allergisk overfor, men det er noget HELT andet.

    Har et barn mælkeallergi, så skal det bekræftes ved en test, og så kan forældrene få tilskud til et alternativt pulver, der indeholder de samme næringsstoffer som der er i mælk og ost.

    Vi kommer desværre til at se børn nu, der har lidt skade på grund af deres forældres skøre ide`er.
    Jeg kender et eks. hvor hofteskålen tog skade - det første sted kalken tages fra, ved mangeltilstande.

    Vi får børn med engelsk syge, som ellers var udryddet for mang år siden, jeg forstår godt myndighederne råber vagt i gevær.

    Jeg tror der vokser børn op i dag, der når de bliver ældre, lader deres forældre stå til regnskab for de skavanker de har været skyld i.
  • Jeg må indrømme, jeg elsker mælk. Jeg har altid drukket mælk, undtagen dengang vi skulle koge den først, men så fik vi mælk med tvebakker, grød kogt med mælk. Mine børn elsker mælk. Mine børnebørn drikker mælk.
    Jeg har fået testet mine knogler, de fejler intet.
    Mine tænder er i orden, det er mine børns også.
    Jeg tror på nogle få kan have allergi, men det kan man jo tage hensyn til.
    Jeg kender også en, hvis barn ingen mælk, gluten og var der ikke en ting mere, måtte få. Men det er hun holdt op med.
    Min svigermor, langt oppe i halvfemserne, har altid drukket mælk, hendes knogler fejler heller intet.
    De skulle drikke mælk, eller vist kærnemælk, og spise ost og smør. Det forlangte hendes far.

    Om mit kolesteroltal, der er en smule for højt efter hvad de siger, skyldes det ved jeg ikke. Men min svigermor lever jo i bedste velgående, ja, hun har lidt for højt blodtryk.

    Nåe ja, det var den kostplan, den syntes jeg lyder god. Men jeg vil helst have lov til at drikke mælk også. Jeg tror på grøntsager, bær og alt det sunde.
    vitaminer, mineraler o.s.v.
Log in eller Registrér for at kommentere.