Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Højt kolestoroltal - godt eller skidt ?

168101112

Kommentarer

  • Indstillinger
    Jeg har kendt en stor familie, de var mange børn dengang, og den eneste af de børn der fik nye tænder som 18 årig og senere knogleskørhed, det var hende der ikke kunne lide mælk.
    Hun var så krumbøjet som dronnig Ingrid.

    Uh ..der er så mange dejlige mælkeprodukter i dag - vi er heldige :)
  • Indstillinger
    Hej

    Jeg er selv meget glad for mælk og mælkeprodukter. Jeg er dog efterhånden stort set holdt op med at spise ost, fordi det indeholder så meget af det mættede fedt, som jeg foretrækker at skære ned på.

    Men jeg kan altså ikke blive forarget over, at andre mennesker vil gøre alt for at hjælpe deres børn til et bedre helbred – selv hvis det indebærer, at disse børn ikke må få mælk. Der er jo ingen mennesker, der tager mælken fra deres børn for at være onde ved dem!

    Og der findes så mange andre kilder til de livsvigtige næringsstoffer.

    Jeg kan ikke udelukke, at der er mennesker, der er uvidende om kostens betydning og derfor giver deres børn forkert kost. Men det er der jo også blandt mennesker, der giver børnene mælk.

    Jeg tror også, at der i fremtiden vil være masser af mennesker, der får knogleskørhed i en tidlig alder. Det har Carsten Vagn Hansen prædiket om i årevis. Problemet er, at cola nedbryder knoglerne. Masser af børn får lov til at drikke litervis af cola. Men det er sundhedsmyndighederne mærkeligt nok ikke så forargede over.

    Jeg synes, at man skal være glad, når man kan tåle al slags mad. Jeg forstår ikke, at der er nogen, der kan blive forargede over, at der er børn, der ikke kan tåle mælk.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kameliedamen
    Jeg tror ikke den familie jeg hentyder til, har drukket cola, det var vist ikke opfundet dengang :)
    Og i det hele taget, fik vi ikke sodavand da jeg var barn, udover når vi havde fødselsdage, det var der skam ikke råd til, og da slet ikke hos den famile jeg tænker på, de er en årgang ældre end jeg.

    Jeg har slet ikke noget imod, at børn kan være allergikere, tværtimod har jeg da ondt af de børn, men som sagt kan der fås tilskud til pulver med de samme næringsstoffer, HVIS allergien er konstateret.

    Næ - det jeg har imod, det er når forældre får en skør ide, som ingen steder har hjemme, og de dermed er skyld i fejlernæring hos deres børn.

    Jeg kender en ung mor, med et barn på 7 måneder - hun giver bryst endnu, men har fået den skøre ide, at hendes barn ikke må få mælkeprodukter, og brystet er ved at løbe tør.

    Et så lille barn, KAN IKKE få den næring andre steder, så meget broccoli kan et lille barn ikke spise !!!

    Det er utilgiveligt at tage mælken fra et barn, myndighederne burde skride ind, forhåbentlig kommer der en sundhedsplejerske på et tidspunkt.
  • Indstillinger
    Hej Tulle

    Hvorfor tror du, at det er på grundlag af en skør ide, at folk beslutter, at deres børn ikke skal have mælk?

    Jeg nærer dyb respekt for folk, der ikke bare affinder sig med diagnoser som allergi, astma, autisme, damp, Aspergers, men virkelig forsøger at hjælpe deres børn til at blive raske. Hvis mit barn var sygt, ville jeg virkelig også gøre alt, for at det skulle blive rask.

    Jeg har ikke påstået at folk i gamle dage fik cola. Jeg fortalte, at nutidens børn desværre ofte drikker alt for meget cola, og at det desværre kan påvirke deres knogler, så de risikerer at få knogleskørhed.

    At den familie, du kendte, ikke sørgede for at dække børnenes ernæringsbehov, fortæller jo kun noget om den bestemte familie.

    Jeg har tillid til, at de forældre, der er så bevidste om kostens betydning, at de prøver at helbrede deres børn fra alvorlige sygdomme ved blandt andet at lade være med at give dem mælk, har sat sig grundigt ind i, hvordan børnene kan få alle vigtige næringsstoffer. Selvfølgelig er der enkelte, der er uansvarlige, men det skal vel ikke gå ud over alle de ansvarlige?

    Jeg synes egentlig, at denne debat begynder at blive lidt absurd. Skal vi ikke holde her? Eller måske give ordet til dem, der har noget at sige om kolesterol, som var trådens oprindelige emne?

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Vi er ikke kommet væk fra trådens oprindelige emne, for jeg er gået ud fra linket på den alternative side, og jeg citerer:

    "Gennem mange år har ernæringsmyndighederne anbefalet os at spise mindre fedt, for at reducerer forekomsten af hjerte- og karsygdomme. Fra officiel side bliver det hævdet at fedt fra mælk og kød er direkte helbredsskadeligt. Anna Haug har gennemgået et stort forskningsmateriale for at se efter sammenhænge mellem indtag af mælkeprodukter og risikofaktorer for en række sygdomme.
    Hun har ikke set et eneste studie som viser at mælkefedt giver mere sygdom eller øget dødelighed. Blandt andet har hun spurgt nogen af eksperterne som står bag de officielle ernæringsråd om data, siden de mener at der er belæg for sådanne påstande. Endnu har hun ikke fået nogen data.

    Hvis mælkefedt og andet animalsk fedt var hovedårsagen til diabetes, hjerte- og karsygdomme OG ANDRE lidelser, burde befolkningsstudier vise en sådan sammenhæng. Det gør de ikke ifølge Anna Haug. Tvært i mod viser forskningen at øget indtagelse af mælkefedt IKKE medfører højere risiko for forskellige sygdomme.
    Allerede i begyndelsen af 1990-tallet kom de første rapporter som konkluderede at der ikke findes nogen sammenhæng mellem indtagelse af mælk og smør og dødelighed af hjerte- og karsygdomme. En svensk undersøgelse fra 1999 viser at mælkefedt kan have positive effekter.

    Forskerne studerede en større gruppe mænd i 60-årsalderen. De som spiste mest mælkefedt, havde mindst risiko for at udvikle diabetes og hjerte- karsygdomme. Hos disse blev der målt lavere fastende glukoseværdier i blodet, og de var slankere end dem som spiste mindre mælkefedt. Mælkefedt er her lig med smør og fløde, ikke skummetmælk eller minimælk."

    Citat slut
  • Indstillinger
    Det Biovidenskabelige Fakultet, Helse nr. 7/8, 2008

    På det seneste har der raset en mælkedebat i de danske medier, med sundhedsmyndighederne på den ene fløj og meningsdannende kostguruer på den anden.

    Debatten har handlet om, hvorvidt mælk og mejeriprodukter er sunde fødevarer eller det rene gift for alle andre end de mindste spædbørn.

    Som universitetsinstitut har vi beskæftiget os ganske meget med mejeriprodukter i alskens varianter og står ganske uforstående overfor den massive kritik, som mælken møder.

    Forskerne i vores børnegruppe kan pege på solid videnskabelig dokumentation for, at mælk er et værdifuldt supplement til en sund og varieret kost for børn og unge. Nogle af mælkens primære kvaliteter er:

    Tilførslen af knoglestyrkende calcium.
    Proteiner, som kroppen blandt andet bruger til opbygning af stærke muskler.
    Kulhydrater, der fungerer som brændstof for hjerne og muskler.
    En række værdifulde vitaminer og mineraler.
    Alt dette taler for at indtage mælk og mejeriprodukter, som yoghurt og ost, i afbalancerede mængder.


    En halv liter om dagen er godt
    Vi har tidligere i Helse anbefalet, at børn og voksne kan få en del af deres væskebehov dækket ved at drikke en halv liter af de magre mælketyper (skummet-, mini-, let- og kærnemælk). Herved får de samtidig dækket deres behov for calcium.

    Bruges der mælk til havregryn, i desserter og andre sammenhænge fratrækkes denne mængde i drikkevarerne, således at det samlede mælkeindtag ikke kommer over ca. den halve liter.

    For de mindste børn gælder specielle anbefalinger. Almindelig komælk bør ikke anvendes før 9 måneders alderen. Hvis man ønsker at give almindelig komælk før 1 års alderen, skal det primært være sødmælk. Fra 12 måneders alderen kan man anvende letmælk, og først fra 3 års alderen bør man anvende produkterne med meget lidt fedt (skummet og minimælk).


    Mælkeprodukter slanker
    Et relativt nyt aspekt ved mælken, som har høstet en del opmærksomhed, er opdagelsen af, at den kan udfolde en slankende effekt.
    Effekten er dels knyttet til indholdet af mættende og forbrændingsfremmende proteiner, og dels til calciumindholdet.

    Vores forskning afslører således, at mælkens calcium binder noget af madens fedt i tarmen og forhindrer det i at blive optaget. Herved spares du for nogle kalorier og får lettere ved at skabe et vægtnedsættende kalorieunderskud.

    Effekten er ikke kun knyttet til mælk, men også ost og yoghurt, der i magre og sukkerfattige varianter har en mindst lige så udpræget slankeeffekt.. Derfor tøver vi ikke med at anbefale magre mejeriprodukter som element i en sund og slankende diæt.


    Afsporet debat
    Der er talrige andre positive aspekter ved at sætte magre mejeriprodukter på menukortet.

    Disse drukner desværre i den ophedede debat, hvor mejeriprodukterne nærmest udråbes til at være en dybt unaturlig og sundhedsskadelig spise.
    Angrebene bunder i overfortolkning af udvalgte undersøgelser, inspiration fra alternative amerikanske forfattere, godt krydret med personlige oplevelser, hvilket i vores verden må betragtes som den skrøbeligste form for bevisførelse og bør tages med enorme forbehold.

    Der er en uheldig tendens til, at dele af befolkningen hellere vil høre på en mors beretning om de mirakler, hun og hendes familie oplevede ved at skifte spor og forsage mælken, end at lytte til de sagkyndige eksperter i Sundhedsstyrelsen, Astma- og Allergiforbundet, Fødevarestyrelsen og for den sags skyld fra vores eget institut. Dette er bekymrende, for i vores øjne spilles der hasard med eget - og endnu værre børnenes - helbred, når der eksperimenteres ukritisk med kosten, og de gældende anbefalinger forkastes.

    Derfor vil vi gerne gøre det helt klart, at vi ikke ser dokumentation for rigtigheden i at vende de magre mejeriprodukter ryggen. Tværtimod.

    Citat slut
  • Indstillinger
    Mit ældste barn er født for tidligt. Desværre kunne jeg kun give bryst i to til 3 måneder. Jeg tror mest på grund af den meget vrede sundhedsplejerske, der kom hos mig, der var altid noget galt.
    Derfor fik han sødmælk blandet med vand. Så fik jeg en skideballe af min mand, for det var der ikke næring i. Så fik jeg en skideballe af sundhedsplejersken om jeg ville ødelægge hans mave. Så blev mælken igen blandet med vand.
    Jeg havde aldrig fundet mig i deres behandling i dag, ikke af nogen af dem.
    Jeg vil da ikke håbe min søn er blevet skadet af det. Han er rask, endnu.
    Jeg tror nogle børn kan have allergi, men jeg tror der er mange mødre, som ikke aner en disse, der stopper med mælk. Jeg tror desværre det er et modefænomen. Men jeg ved det jo ikke konkret.

    På et tidspunkt var det havregryn, der var usunde, nu er de sunde.
  • Indstillinger
    Hej Billedgalleri
    Det må ligge mange år tilbage, det du skriver, for jeg brugte selv mælkeerstatning i pulver fra apoteket, der er alle de næringsstoffer børn har brug for.
    Hvis man fortynder mælken, så er meget jo kun vand, og det mætter jo ikke meget, men hvis din søn ikke græd af sult, så har han nok fået det han skulle have.

    Har børn manglet kalk m.m. så viser det sig ret hurtigt - efter et års tid vil jeg tro, det mener jeg var tilfældet med det barn, hvor hofteskålen havde taget skade.

    Nogen tror jo, at bare de giver børnene kalktabletter så er der fred og ingen fare, men det har jo vist sig, at man ikke ret nemt kan optage den slags kalk.

    Den ægte vare er den bedste, ingen tvivl om det.

    Ja du har ret, der er så mange kloge hoveder, der kun vil skræmme og forvirre os brugere, derfor holder jeg mig til den lærer jeg selv er opvokset med, og det har i grunden ikke været så galt :)
    Bare se hvor mange 100 årige vi har i dag !
  • Indstillinger
    Jae, du har desværre ret. Helt ung er jeg ikke. Det er derfor jeg ved, det var lægerne, der startede vuggedøden. For jeg husker.
    To franske læger havde gjort en "epokegørende opdagelse", stod der i avisen. Babyer skulle sove på maven. Og lægevidenskaben sagde god for det.
    Men det var et sidespring, så det skriver jeg ikke mere om her.
  • Indstillinger
    Vi bliver syge fordi vi lever for godt. Vi spiser for meget, for sødt, for fedt, for salt (blodtrykket) og MOTIONERER for lidt. Det er kombinationen af de to ting, der giver velfærdssygdomme. I gamle dage forbrændte man frugtgrøden med strøsukkker og den stegte lever med ståsovs ved hårdt arbejde. Nu sidder man på sin rumpe hele dagen, også jeg. Min arbejdplads ligger for langt væk til at jeg kan cykle dertil og på tværs af linierne til at jeg kan bruge off. Det betyder:
    1. At jeg skal styre mit madindtag ved at spise sundt og ikke for meget.
    2. At jeg skal forbrænde kalorier i fritiden.
    På den måde holder jeg vægten nede, blodtrykket ned, kolestroltallet i skak. Motionen giver godt humør og energi.
Log in eller Registrér for at kommentere.