Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Blodtryksmedicin og bivirkninger

persille1persille1
Redigeret 18 februar, 2015, 05:17 i Hjerteproblemer
Jeg får amlodipin for blodtrykket, den eneste blodtryksmedicin, jeg indtil nu har kunnet tåle.
I de sidste uger har jeg hostet mere og mere.
Jeg bliver forpustet af ingen ting. Jeg har ondt midt i brystkassen.
Hjertet er undersøgt og fejler intet.

Men så for nogle dage siden tog smerterne til. Jeg hostede uafbrudt i flere timer.

Der var nærmest ild i min brystkasse . Jeg har prøvet pulmicort, hostesaft og varmepude. Det hjalp ikke.
Hostesaft, det er som at række tungen ud af vinduet.
Jeg har ligget i flere timer med en varmepude på brystet. Det lindrer en smule.
Så slemt har det ikke været før.

Lægen har sagt: Hyperfølsomme slimhinder, men det skal vel ikke brænde, som ild, konstant. Men det er rigtigt, jeg kan ikke tåle tobaksrøg o.s.v. Jeg hoster med det samme. Men det er jo klart, hvis noget bliver ødelagt i brystkassen.

Min stemme bliver påvirket.

Min søn kom for at se til mig. Jeg viser ham stedet, hvor det brænder. Han siger, nøjagtig samme sted får jeg ondt engang imellem efter jeg er begyndt på amlodipin.
Han hoster også en del.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om den medicin måske ødelægger noget i bronkierne på nogle mennesker
Jeg har ellers taget den i mange år uden nogen særlige bivirkninger.

Hvorfor har læger så svært ved at tro på, det er medicinen, der kan være årsagen.

Jeg lod være med at tage medicinen. Smerten er taget af. Eller fordi hosten tog af.
Mit blodtryk er steget, så jeg tager den igen.
Jeg håber ikke smerterne bliver så slemme igen.
Har nogen en ide om, hvad man kan gøre.
Eventuelt bare det at høre fra en lidelsesfælle, ville være rart.
«1345678

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Persille

    Jeg troede, at det var det andet blodtryksmiddel, som du fik – det, som du nu er holdt op med at tage – som gav dig brystsmerter.

    Når jeg kigger på produktresumeet for et af Amlodipin-mærkerne, kan jeg se, at både brystsmerter og hoste er angivet, som en – ganske vist ikke almindelig – bivirkning. Man mener, at brystsmerter og hoste som bivirkning ved Amlodipin forekommer hos mellem 1 ud af 100 og 1 ud af 1000 brugere.

    Jeg undrer mig over, at lægen har svært ved at tro, at dine problemer er bivirkninger ved medicinen, når begge problemer står angivet som bivirkninger!

    I indlægssedlen står brystsmerter og besværet åndedræt angivet som en bivirkning, der forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 1000 brugere af Amlodipin. Og hoste er angivet som bivirkning hos færre end 1 ud af 10.000. Men at hoste forekommer så sjældent, hjælper jo ikke den, der som dig faktisk bliver ramt af denne bivirkning.


    For øvrigt vil jeg råde dig til at anmelde dine bivirkninger til bivirkningsnævnet. Jo flere, der gør det, jo flere vil blive taget alvorligt, når de har bivirkninger! Du kan anmelde det her:

    http://www.laegemiddelstyrelsen.dk/1024 ... kelID=5766

    Men problemet er jo, at Amlodipin indtil nu har været det eneste blodtryksmiddel, som du kan tåle. Nu kan du så ikke tåle Amlodipin mere, og desværre har jeg ikke nogen løsninger. Det er vel for øvrigt også lægens problem, og derfor forsøger han nok at holde dig hen med snak.

    Jeg kan se, at visse steder står der, at man straks skal kontakte lægen, når man får bivirkninger af den type, du beskriver. Men det er nu mest på engelsk. Hvis man søger på http://www.google.dk på ord som Amlodipine sammen med chest pain, så får man en del hits. Og google hjælper jo med at oversætte den engelske tekst, selv om det er en noget klodset maskinoversættelse. På de engelske Internetsider så jeg også, at denne smerte kunne være brændende.

    Men alle disse oplysninger hjælper sig jo ikke af med problemerne. Jeg ved desværre ikke, hvad du kan gøre.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kameliadamen
    Det var netop dig, jeg håbede ville svare mig. Du har fuldkommen ret i, det var micardis, der gav mig brystsmerter og jeg måtte stoppe, for det var slemt.
    Jeg har hostet igennem flere år en lille smule af amlodipin, ikke noget særligt, men pludselig, for nogle uger siden tog hosten til. Blev værre og værre.
    Derefter som beskrevet.
    Jeg tror, jeg vil bede min søn om at undersøge, det er står om amlodipin på de engelske sider.
    Jeg er simpelthen så bange for noget bliver ødelagt i brystkassen. Jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre.
    Jeg må have en tid igen hos lægen.


    Og ja, jeg vil anmelde det. Tak

    PS. Jeg får en mistanke. Kan micardis og amlodipin ikke sammen. Jeg tænker på kan micardis have forstærket virkningerne fra amlodipin.
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Mens jeg stod og gjorde rent i mit badeværelse :o) kom jeg netop til at tænke på, at det må være både Amlodipin alene og den kombinerede virkning af Micardis og Amlodipin, der giver dig problemer. Jeg husker vores indlæg om emnet fra tidligere.

    Den 9. november 2009 skrev du:

    ”Det er gået rimeligt et stykke tid. Men så begyndte det at gøre ondt midt i brystet. Jeg hostede meget, det brænder mere og mere. Min vejrtrækning føles belastet. Jeg bliver stakåndet.”

    viewtopic.php?f=58&t=21882

    Dengang mente du, at årsagen var Micardis, og det hjalp, da du stoppede med Micardis og nøjedes med Amlodipin, når bare du delte din Amlodipin-dosis i to dele.

    Men nu har du nøjagtig de samme symptomer, så det kan altså ikke være Micardis alene, der er årsagen. Amlodipin må også være indblandet i det.

    I den gamle tråd så det mere og mere ud, som om dine brystsymptomer havde med maven eller spiserøret at gøre. Og så var det, at jeg fandt en rapport, hvor der stod, at indholdsstoffet i Micardis, som hedder telmisartan kan give mave- eller tarmproblemer.

    Sagen er jo, at Micardis (med indholdstoffet telmisartan) tilhører en gruppe på 6 forskellige slags medicin med den samme virkningsmåde. Og lige netop ved Micardis, men ikke ved resten af gruppen har man i en bestemt rapport noteret mave- og tarmproblemer. (I rapporten kaldes det gastrointestinale bivirkninger, men det er det samme som mave- og tarmproblemer) Jeg skal prøve, om jeg kan finde rapporten …
    Her:

    http://www.irf.dk/dk/publikationer/rati ... iceret.htm

    Da du åbenbart får problemer både af Amlodipin alene og af Amlodipin kombineret med Micardis, ville jeg – hvis jeg var dig - droppe Amlodipin og prøve en af de andre i gruppen af angiotensin II-antagonister, altså en af disse:

    Atacand
    Teveten
    Aprovel
    Cozaar
    Diovan

    Jeg har foreslået det før, og jeg forstår godt, hvis du ikke orker al den eksperimenteren. Og lægen vil muligvis være svær at overtale. Hvis du så ikke selv er overbevist, gør det jo ikke projektet nemmere ;o)

    Du kan sagtens selv søge på http://www.google.dk på engelsksprogede Internetsider. I søgefeltet skriver du både ordene ”Amlodipine” og ”chest pain” (som jo betyder bryst smerter), og klikker på, at resultaterne skal være på engelsk. Når siden med resultaterne er kommet frem, klikker du på ”Oversæt denne side” På den måde får du f.eks. denne side frem:

    http://translate.google.dk/translate?hl ... n%26sa%3DG

    Rul ned til overskriften "Amlodipin bivirkninger".

    Hvis du også vil søge information om hoste skal du bruge ordet ”cough”.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    persille1persille1
    Redigeret 12 marts, 2010, 09:22
    Kære Kameliadamen

    Ja, jeg husker det godt. Men da det gik rimeligt med amlodipin turde jeg ikke prøve noget andet igen. Jeg troede jo ikke det var amlodipinen, der kunne have skylden.
    Det var sikkert også gået galt igen , fordi det ville være sammen med amlodipin.
    Jeg har jo mærket det i nyrerne og blæren så mange gange, at jeg er blevet bange.

    Men nu må der gøres noget. Jeg har ikke før tænkt på at stoppe med amlodipin, fordi det tilsyneladende var det eneste jeg tålte.
    Men det tåler altså ikke konkurrence ser det ud til. Lige snart jeg kan komme til læge vil jeg snakke om dette. Jeg må prøve noget helt nyt.
    Jeg vil skrive dine forslag op og tage dem med til lægen. Dette er ikke til at holde ud.

    Jeg undrer mig over, at hverken min læge eller specialisterne har fået den tanke, at det hele måske skyldtes amlodipin.

    Jeg tænker på, der muligvis kan være tale om en overfølsomhedsreaktion, for der står jo også beskrevet om hævelse. Og det mærker jeg nu i halsen.
    Det brænder ikke mere, men trykker en del og hosten prøver jeg at holde tilbage. Jeg tåler næsten ikke at tale, for så bliver det galt.

    Jeg har anmeldt det. Til glæde og gavn for andre, som kommer i samme situation, håber jeg.

    Mange hilsener og tak.
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Inden du forelægger mine forslag for lægerne, så lad mig lige granske lidt mere. Jeg kommer i tanker om, at den tekst, hvor jeg læste disse informationer var nogle år gammel. Det er muligt, at jeg kan finde nogle nyere informationer, enten på dansk eller engelsk.

    Men du skal vel heller ikke til læge før efter weekenden, med mindre der sker noget akut.

    For sagen er jo, at der flere steder om Amlodipin står, at man skal have akut lægebehandling ved bestemte bivirkninger. Og hævelser i halsen er en af dem, så vidt jeg husker.

    Vær ikke urolig, men tøv ikke med at ringe til lægevagten, hvis halsen hæver meget, sådan at du har problemer med at få vejret.

    Jeg skal have besøg af mine børnebørn, og der er lige noget, der skal forberedes. Vi skriver sammen senere.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej igen

    Det vil jeg være meget taknemmelig for. Nej, jeg må vente lidt på grund af lægen holder ferie.
    I øjeblikket går det rimeligt godt, men jeg er opmærksom på det med halsen.

    Mange hilsener
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Hvordan går det i dag?

    I aftes sad jeg et stykke tid og granskede, og det er faktisk sådan, at der er kommet nye informationer siden den tekst, hvor der stod, at Micardis var den eneste slags, som var kendt for at give mave- og tarmproblemer, ud af den gruppe på 6 slags blodtryksmedicin med samme virkningsmekanisme, de såkaldte angiotensin II-antagonister.

    Som tiden går, er der jo flere og flere, der anmelder bivirkninger. Og det er jo godt, fordi oplysningerne kan komme andre til gavn.

    Jeg er endnu ikke nået til en konklusion. Når jeg tjekker for bivirkninger, er jeg særlig opmærksom på følgende ting:

    • Brystsmerter
    • Mave- eller tarmproblemer (især smerter øverst i maven)
    • Hoste
    • Åndedrætsbesvær

    Disse 4 slags bivirkninger må IKKE forekomme blandt de beskrevne bivirkninger i det forslag, som jeg forsøger at finde.

    Andre typer af bivirkninger, så som træthed og svimmelhed forekommer ved næsten al slags blodtryksmedicin, så det lægger jeg ikke vægt på.

    Er der mere, jeg skal lægge vægt på? Du har også nogle gange mærket problemer i blære og nyrer. Hvordan er det nu, de problemer er? Er der tale om betændelse? Eller er det ”blot” smerter?

    Hvordan med forkølelse eller luftvejsinfektioner, som det hedder, når det er en bivirkning ved medicin. Er du plaget af luftvejsinfektioner?

    Hvordan med hovedpine, er det også noget, der skal tages hensyn til?

    Jeg arbejder lidt videre med sagen. Jeg er jo ikke læge og har ikke nogen sundhedsuddannelse overhovedet. Men der er nok lidt af en ”detektiv” i mig. Et eventuelt forslag til en mere brugbar blodtryksmedicin for dig skal jo desuden godkendes af en læge.

    Solen skinner så fint her lige nu, så jeg arbejder videre med sagen senere.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kameliadamen

    Jeg har været vågen længe, for det brænder lidt i brystkassen. Jeg vågnede ved det.
    Jeg har siddet og ledt efter medicin med få bivirkninger.
    Har du kendskab til Zanidip®
    Den tablet lyder ikke slem. Jeg tror det er meget bedre, at få en lille dosis af flere slags.
    Cozaar får jeg voldsom hoste af. Men måske en af de andre slags du nævner.

    Undskyld jeg hælder mig til dig, men det hjælper at have en at tale med.
    Jeg har døjet mere eller mindre med blodtryksmedicinen i over 10 år nu. Det er ved at være meget trættende.
    Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke etableres et samarbejde med farmaceuter. De er jo eksperter i medicin. Det gør man jo i nogle andre lande.
    Læger kan umuligt være eksperter i alt.

    Jeg vil kigge her i morgen efter et eventuelt svar. I dag er det min tur til at have gæster. Jeg er glad for, det ikke er så slemt som forleden dag.

    Mange hilsener fra Persille.


    Jeg fik en besked om, du havde skrevet. Så jeg tilføjer.

    Jeg er aldrig nogensinde forkølet eller har luftvejsinfektioner.

    Nyrer og blære fik jeg stærke smerter i, plus spor af blod i urinen.
    Det skete ved hver eneste medicin, der blev sat sammen med amlodipin.
    Specialisten sagde, hvis det skete måtte jeg ikke tage medicinen.

    Hovedpine, nej, det tror jeg ikke. Jeg har hovedpine sommetider, men det er infiltrationer.

    Maven har jeg heller ikke problemer med. Det har hele tiden været brystsmerter.
    En vagtlæge gav mig medicin mod mavesyre, vi blev enige om jeg forsøgte. Det hjalp slet ikke. Derimod blev jeg utilpas af den medicin.

    Det er brystsmerter og hoste, der plager mig, ja, og så vil jeg gerne passe på nyrerne og blæren.

    Jeg ved, du er lidt af en detektiv.
    Ja, medicinen skal godkendes af min læge. Men min læge er ikke vanskelig. Så det skal nok gå.
  • Indstillinger
    Hej Persille

    O. K. så koncentrerer jeg mig især om:
    • Brystsmerter
    • Hoste
    • Åndedrætsbesvær
    • Smerter i nyrer og blære (blod i urinen)

    Det var godt, at du skrev om Cozaar, at du får hoste af den. Jeg er kun nået frem til, at hoste forekommer ved Cozaar med ukendt hyppighed.

    Når jeg også inddrog mave- og tarmproblemer, så var det, fordi der i den gamle tråd fra i efteråret, var lidt usikkerhedom, hvad dine brystsmerter stammede fra. Mellemgulvet når jo op til brystet, og under mellemgulvet sidder maven. Jeg dropper fokusering på mave- og tarmproblemer så.

    Ja, jeg har engang fået Zanadip, så jeg kender det godt. Det kunne jeg ikke tåle, men det var af grunde, der ikke har med din situation at gøre. Jeg skal nok tænke i de baner også.

    Jeg skal også have gæster i dag, og jeg har en del ting, jeg skal have udrettet inden. Så der kommer nok ikke noget forslag fra mig lige med det samme.

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Nu ved jeg, hvorfor læger har svært ved at tro på visse bivirkninger. De får dem ikke oplyst fra lægemiddelstyrelsen/sundhedsmyndighederne.. ?

    Man kan læse, på indlægsseddelen, mange flere oplysninger, end dem lægerne får oplyst.
    Forstå det, hvem der kan.
Log in eller Registrér for at kommentere.