Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Kraftigt hårtab grundet eksem eller svamp? og hvad for én?

1468910

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej sanned44

    Hvilken helsebutik foretager hårscanning? Jeg er i høj grad interesseret i både scanning og i de produkter du nævner.

    Skal i øvrigt nævne at jeg har været på Gentofte hospitals hudafdeling 5 gang indenfor det sidste år, hvor der er stillet mange diagnoser. Dog, uden at få et klart svar om hvad det kan være. Jeg fortalte om mine egne observationer, at mange kvinder, som jeg, er blevet tyndhåret især i isseområdet. Hun informerede om, og måske lå der også en anerkendelse af problemet, at der på Syddansk Universitet forskes i følsom- kløende og til tider brændende hovedbund med hårtab til følge. Jeg håber på snarlig forskningsresultat.

    Zafira46
  • Indstillinger
    Jeg bor I Odense og går Helsam i Kongensgade.Måske kan du ringe til firmaet Phyto og de kan fortælle om, der er nogen i dit område. Produkterne er franske naturprodukter og har eksisteret siden 70erne.
    Jeg har stort set prøvet alt og været hos tre hudlæger.Men det er det første som har virket for mig.
    Mit hår var meget kraftigt.Det tror jeg ikke, det bliver helt det samme igen.Men jeg kan se, de små nye hår gror frem og fremfor alt ser mit hår ikke fedtet ud mere og det klør ikke.
    Jeg ved ikke om, det kan virke for jer andre. Men det er ikke så dyrt, så det er værd at gøre et forsøg.
  • Indstillinger
    Er der nogen som har noget positivt nyt? Har selv fuldstændig samme symptomer i nu 6 mdr, dvs hårtab (diffust, mest isse) og kløende skællende hovedbund med små 'bumser' der bliver til små sår. Har også acne som er forværret i denne forbindelse. Er ved at blive vanvittig...
  • Indstillinger
    Har endelig fundet ud af hvad det er: seborrhoisk dermatitis (skæleksem). Diagnosen stilllet hos hudlæge der tog skrab fra hovedbunden og fandt svamp (Malazessia). Måske er det også forklaringen hos nogle af jer andre.

    Har opnået bedring af både kløe i hovedbund og hårtab med:
    1. Daglig hårvask
    2. Nizoral shampoo 2% (på recept) hver 2. dag - skal sidde hovedbunden mindst 10 min før det skylles ud! Efter 1-2 mdr. anvendes Nizoral bare 1-2 gange om ugen.
    3. De øvrige dage Vichy skælshampoo (håndkøb)
    4. Binyrebarkhormon (Locoid) hver 2. dag i få uger, skal trappes langsomt ud når der er bedring.

    Kløer faktisk næsten ikke i hovedbunden længere, og der er begyndt at vokse nogle små hår ud igen.
    Håber det kan hjælpe andre.
  • Indstillinger
    Hvor er jeg glad for at have læst jeres indlæg og ikke føle mig alene i verden :) mit startede med kløe i hovedbunden og acne. Har været i skiftevis behandling med tetralysal, der dræber bakterier ( og kan give hårtab) og fluconazol mod svamp. Når jeg tager det ene, bryder det andet frem. Mit hårtab startede for alvor først efter jeg begyndte på acutin, da min acne eskalerede. Blev dog nødt til at stoppe behandlingen, da jeg fik blødende diarré og blev indlagt, men siden dengang har jeg lidt af ekstremt hårtab. Jeg har også været en tur på hårklinikken - uden effekt. ( det skal lige siges at de fleste af dem der sidder derinde og behandler er tidligere patienter og er ikke uddannede. Der er en læge, men han laver kun transplantationer og sidder i Tyskland!!! Og så er det møgdyrt. for mig ligner det en pengemaskine !)
    Jeg vasker også håret med nizoral. Har aldrig haft så lidt hår som jeg har nu :( håber at nogle finder en løsning. Følger spændt med :)
  • Indstillinger
    Meget. Men det står vist også som bivirkning. Stoppede i september, og har haft ekstremt hårtab siden... :(
  • Indstillinger
    Hej alle.
    Jeg har brugt 1 1/2 år på at efterforske hvad der skyldes hårtab, kløende hovedbund og akne. Da jeg pludselig i en alder af 30 oplevede dette. Jeg gik systematisk i gang med at gennemgå tons vis af videnskabelige artikler.
    Her er hvad jeg har fundet ud af.

    For det første hænger de her 3 ting sammen, endvidere kan de også hænge sammen med depression, angst, stress.
    Det er ikke nødvendigvis alle der får alle symptomer, ligesom sværhedsgraden er forskellig.

    Vi har en mængde testosteron, T i kroppen. Denne T kan ingen være 'fri' dvs. ubrugt, eller i brug 'serum'. T serum binder til forskellige enzymer, og omdannes til forskellige andre hormoner (eks. sex hormon, SHBG). Vigtigst for hårtab og dermed også kløende hovedbund i sammenhæng hermed, endvidere også akne er dihydrotestosteron, DHT.
    Omdannelsen til DHT sker via et enzym der hedder 5-alpha-reductase, 5AR. 5AR omdanner T til DHT via 2 forskellige 5AR enzymer, type 1 og type 2. 5AR1 kan give fedtet hud, akne samt hårtab og kløende hovedbund. 5AR2 giver f.eks. forstørret prostata.
    (Bemærk her at for hårtab er nogle forskere uenige i dette, og mener at 5AR2 også er med til at give hårtab.)

    Du kan via en blodprøve finde ud af hvor højt dit testosteron niveau er, endvidere hvor højt T serum er, men man kan ikke teste værdien af DHT. Desuden ved man ikke om problemet er højt T, højt DHT, eller overaktiv 5AR.

    Der findes en række medicinske behandlinger der kan kurere hårtab, og samtidig også fjerne den kløende hovedbund, der medfølger. Fælles for dem er at de blokerer 5AR1 eller 5AR2, eller begge. De kaldes 5-alpha-reductase inhibitor, 5ARI. Finasterid og Duaterid er to af de stoffer.
    Men i udlandet forskes der i en lang række andre stoffer. Andre lande har godkendt forskellige produkter som som er 5ARI, som vi endnu ikke har set på det danske marked.

    Endvidere er der en del naturlig fremkommende produkter der også er 5ARI, bl.a. Epigallocatechin gallate, ECGC, som kan findes i grøn te.

    Dermatologer ved meget lidt om dette, ligesom de ved meget lidt om akne.
    Akne og hårtab er i princippet ikke et dermatologisk problem, men et endokrinologisk problem.

    Der er flere måneder at behandle dette på, og ikke alle virker lige godt for alle. Man kan påføre håret/hovedbunden en 5ARI, som så virker lokalt. Man kan systemisk indtage en 5ARI som virker indefra.
    Der findes nogle naturlige metoder til at nedsænke dit DHT. 1. Undgå høj-glykæmiske fødevare, da disse hæver insulin-like growth factor-1, IGF-1, som hæver testosteron niveau. En sådan diet kunne være Paleo, eller noget der ligner. 2. Brug de naturlige 5ARI. 3. En kombination af ovenstående.

    Højere testosteron niveau medfører lavere cortisol niveau, og dermed har du linket til depression, angst og stress.

    Alle de her ting minder "sjovt" nok om en kendt diagnose for kvinder kaldet PCO(S), Poly Cystisk Ovarie Syndrom.
  • Indstillinger
    Hvad gør du selv ved dit? Og har du fået målt dit test-nivauet?synes snart jeg har prøvet alt.. Kan ikke rigtig finde ud af - udfra dit indlæg - hvad man kan gøre?
  • Indstillinger
    Læs først mit første indlæg. Læs herefter dette.

    Her er præcist hvad jeg har gjort for at undgå ovenstående. Og det virker upåklageligt.

    1. Jeg fører en journal over hvad jeg indtager. Det er umuligt at huske hvad man har spist for 14 dage siden.
    2. En streng diæt. Jeg spiser en variant af Paleo 1.0 . Det gør jeg af den simple grund at Paleo udelader alle hurtig og mellemhurtig optagende kulhydrater. samtidig "tvinger" den mig til at spise flere grøntsager. Jeg spiser ca. 1 kg grøntsager om dagen, og udelader fructoseholdig frugt. Jeg spiser magert kød for at undgå mættet fedt, der hæver IGF-1 og dermed T.
    Jeg spiser sunde olier (eks. olivenolie) samt masser af fed fisk, eller fiskeolie. Spiser jeg eks. pizza én dag, har jeg problemer 10 - 14 dage senere.
    3. Daglig kosttilskud: Sav palme har for mig været den mest effektive. Der findes engelsk sprogede sider hvor medlemmerne tester forskellige kosttilskud, fælles for dem alle er at de er 5ARI.
    4. Motion. Når man træner opbruger man de kulhydrater man har indtaget. Dette er meget forenklet.
    5. Lavt alkohol indtag. Jeg drikker kun rødvin.

    Hvis du overvejer at begynde at tage kosttilskud, så tal med lægen først. Desuden burde du nok få taget blodprøve for at se om T og serum T er indenfor niveau, samt udelukke andre diagnoser.
    Bemærk at fordi T og serum T er indenfor niveau er ikke ensbetydende med at ovenstående ikke gælder for dig, som sagt kan man (så vidt jeg ved) endnu ikke måle DHT eller 5AR.

    Til trådstarteren:
    Det glæder mig du har løst dit problem :) Uden at tage glæden fra dig, kunne man tro at dette er ren symptom behandling?
  • Indstillinger
    Bonus info.
    Læs først mine 2 første indlæg tak :)

    Jeg har endvidere kigget på undersøgelser af forekomst af akne og hårtab i Indien, Japan og blandt indfødte stammefolk rundt omkring i verden. Akne og hårtab i Indien er et meget lille problem, mens det i vesten er et stort problem. Japan har et stigende hårtab problem, i takt med dette har de ændret deres kost til en mere vestlig orienteret, stammefolk rundt omkring i verden spiser meget forskelligt, nogle spiser et stort indtag af fisk og nærmest ingen grøntsager, mens andre spiser mange grøntsager og en masse kød. Fælles for dem alle er at de ikke spiser hurtig optagende kulhydrater.

    Fælles for den vestlig orienteret kost er:

    - Større indtag af kød.
    - Flere mælkeprodukter
    - højt indtag af kulhydrater især de hurtig optagende.

    Endvidere har jeg kigget på forskning i alderdom og hvordan denne udskydes eller bremses.
    Her faldt jeg gentagende gange over et protein kompleks kaldet mTORC1.


    mTORC1 aktivitet er blandt andet afhængig af glucose (sukker) og dermed kulhydrat indtag, IGF-1 eks. fra mælkeprodukter, samt leucin fra kød. Har jeg ikke nævnt dette før?
    Når mTORC1 er mindre aktiv, er aktiviteten af FOX-proteinerne især FOXO mere aktive. I forsøg med mus, rotter og orme betyder det at disse lever længere. MEGET længere. Noget der svarer til 20 -30 år længere for mennesker!

    En af de forskere der ved mest om dette er Cynthia Kenyon. Cynthia er biokemiker (phd i molekylær biomedicin) og forsker netop i udskydelse af alderdom. Hun er for nyligt blevet ansat som vice præsident af det private (Google er en af ejerne) firma, Calico (California Life Company) hvis mål er at finde en kur mod alderdom, eller udskydelse af denne.

    Cynthia blev engang spurt hvad du selv spiste:
    "I’ve cut out all starch such as potatoes, noodles, rice, bread and pasta. Instead I have salads, but no sweet dressing, lots of olive oil and nuts, tons of green vegetables along with cheese, chicken and eggs.
    ‘I’ll have a hamburger without a bun and fish without batter or chips. I eat some fruit every day, but not too much and almost no processed food. I stay away from sweets, except 80 per cent chocolate." 1

    Det minder ret meget om det jeg spiser.

    Jeg glemte at sige at forskning viser at fibre er vigtige for at holde T nede på et tålelidt niveau.
    Til dem der går i fitness, så pas på med fitness kosttilskud, mange af dem er lavet for at øge T.
    Desuden er valle protein bandlyst, valle hæver IGF-1 som hæver T. Apropos valle, så drikker jeg heller ikke mælk. Igen her er IGF-1 synderen, som jeg har nævnt før.

    Til slut vil jeg sige at jeg ikke er medicinsk uddannet, endvidere mener jeg at det er en god ide at lave din egen efterforskning, omend den ikke behøver være ligeså omfattende som min :)
    Jeg kunne jo have misfortolket eller overset noget.

    1 http://www.dailymail.co.uk/health/artic ... z3UWgDozIG

    Du kan se mere til Cynthia og alderskorsking i orme på TED: http://www.ted.com/talks/cynthia_kenyon ... nger_lives

    Med venlig hilsen
    Dennis Esney
Log in eller Registrér for at kommentere.