Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Blodtryksmedicin og bivirkning

1567911

Kommentarer

 • Indstillinger
  Hej Silje og Persille

  Jeg tror, at det er meget forskelligt, hvad der er årsagen, når der kommer ubehagelige bivirkninger ved medicin. Nogle gange er det nok, fordi man er - eller efterhånden bliver - overfølsom over for et af stofferne i medicinen.

  Andre gange er det, fordi medicinen laver ravage i nogle balancer, og de problemer skulle jo kunne opfanges ved, at man får taget blodprøver med regelmæssige mellemrum. I de senere år har jeg ifølge aftalen med lægen skullet have taget blodprøver hvert halve år, men eftersom der har været problemer (først med dårlige levertal, som rettede sig, derefter med at jeg var omtåget, og endelig fordi jeg kom på sygehuset med atrieflimmer) er der blev taget blodprøver oftere end hvert halve år. Jeg fik konstateret for lavt kalium af sygehuset i juni måned, og nu hvor jeg desuden er skiftet til ny medicin, vil jeg bede om at få foretaget blodprøve igen her i september måned. Jeg vil mene, at jeg inden for det sidste år har fået taget blodprøve ca. 5 gange.

  Jeg tror, at det er o.k. at få taget blodprøve en gang om året, Persille. Det fik jeg også før i tiden. Men hvis man har mistanke om problemer, så er det en god ide at få taget blodprøve oftere. Når du er så omtåget, Persille, så synes jeg godt, at du kan bede om at få taget en blodprøve, selv om der ikke er gået et helt år siden sidst.

  Der er sikkert mange andre forklaringer på bivirkningerne. Jeg synes, at der gøres for lidt ud af at fortælle, at forskellige slags medicin ifølge forskningen driver bestemte næringsstoffer ud af kroppen. Hvis man har ondt i musklerne, ved jeg, at en mulig forklaring kan være mangel på det livsvigtige stof Q10. Det er især kolesterolmedicin, der giver mangel på Q10 og derfor mange smerter, især i benene. Men jeg ved, at andre slags medicin, f.eks. visse typer antidepressiv medicin, giver mangel på Q10. Har vi aldrig diskuteret Q10, Persille?

  Folk, der tager kolesterolmedicin, de såkaldte statiner, bliver i hvert fald rådet til at tage Q10 for at slippe for alle de smerter. Selv har jeg taget Q10 i otte år, efter råd fra en kostvejleder – ikke på grund af smerter, men på grund af træthed. Desuden skulle Q10 også have en gavnlig indflydelse på hjertet.

  Jeg synes ikke, det lyder rart, Silje, med det ben. Jeg håber for dig, at det snart går i orden, og at du også får blodtrykket bragt ned.

  Angående D-vitamin: For tiden tager jeg ikke ekstra D-vitamin, ud over den smule (10 mikrogram), der er i den daglige vitaminpille. Jeg opholder mig nemlig meget ude, og selv om vi har haft meget regnvejr, så har jeg fået virkelig meget sol også. Nu, hvor efteråret er på vej, skal jeg vel snart til at finde ud af, hvor meget D-vitamin jeg skal tage i vinterhalvåret.

  Der var en periode, hvor jeg afprøvede D-vitamin som blodtrykssænkende middel, efter råd fra en anden Netdoktor-bruger. Måske er det det forsøg, du har læst om i nogle af mine indlæg? Men D-vitamin virkede ikke blodtrykssænkende hos mig, så jeg droppede forsøget. Men derfor kan det jo godt være, at du kan sænke blodtrykket noget ved hjælp af D-vitamin. Det er da værd at afprøve.

  Mange hilsner

  Kameliadamen
 • Indstillinger
  Hej igen

  Det er faktisk over et år siden ( halvandet år) jeg sidst fik undersøgt blodet.
  Jeg troede jo det skulle undersøges, men min "gamle læge" mente ikke det var nødvendigt.
  Jeg var for første gang hos min nye læge for at få en recept, der blev aftalt tid til en blodprøve.

  Jo, vi har snakket om Q10, jeg prøvede dem også, men fik mavesmerter. Det er længe siden, så måske skulle jeg prøve igen.


  Tilføjer
  Citat:

  Andre gange er det, fordi medicinen laver ravage i nogle balancer, og de problemer skulle jo kunne opfanges ved, at man får taget blodprøver med regelmæssige mellemrum.

  citat slut

  Det tror jeg bestemt på. Den medicin laver ravage også med ting, der slet ikke bliver undersøgt eller måske tænkt på.
  Jeg tror helt sikkert på det er nødvendigt blodtrykket ikke er for højt og vil gerne undgå at få hjerneblødning. Jeg bliver også dårlig af for højt blodtryk.

  Men det ville være rart, hvis medicinalindustrien ville tænke mere på de stoffer, der drives ud af kroppen ved en behandling, så de kunne blive erstattet.
 • Indstillinger
  Hej kameliadamen

  Som jeg fortalte havde jeg det "underligt" i hovedet et stykke tid. Jeg fik det bedre igen. Jeg har spekuleret på, hvad jeg havde ændret. Og jo, jeg var igen begyndt at tage membrasin. Dem tager jeg for slimhindernes skyld.
  Nu tænker jeg på om det er et tilfælde eller ej, at mit hoved fik det bedre. Tager medicinen det sunde ud af kroppen, det har jeg mistanke om.

  Jeg ville da bare lige oplyse dig og andre interesserede, om det.


  http://www.helsam.dk/templates/artikel. ... tID=PROD33


  Er der ikke en, der lige kan give mig et spark. Jeg har ikke tid til at sidde her, der skal bestilles noget. Det er da også for galt, så doven jeg er. Jeg gider ikke støvsuge. Jeg har gjort det i så mange år, det er sørme blevet ualmindeligt kedeligt. Nå, hmm, det var et sidespring.
 • Indstillinger
  Hej Persille

  Du har selvfølgelig ret i, at det ikke er alle former for ”ravage”, forårsaget af medicin, som man kan opdage ved at få foretaget blodprøver.

  Selv om jeg meget tit bliver undersøgt for kalium-mangel, er det ikke sikkert, at en eventuel kaliummangel bliver afsløret ved en blodprøve. Jeg har nemlig læst mig til, at det meste af den kalium, der findes i kroppen, befinder sig alle andre steder end i blodet, så derfor giver en blodprøve ikke noget godt indtryk af, om man mangler kalium. Midt i juni i år viste en blodprøve hos min praktiserende læge, at jeg havde normalt kalium-niveau. Sidst i juni påviste sygehuset, at jeg manglede kalium, så det er ikke så nemt. Men jeg har jo ikke andre metoder end blodprøver til at finde ud af det

  Desuden kan blodprøver jo ikke afsløre alle former for” ravage”. F. eks. er det påvist, at Centyl driver magnesium, kalium, natrium og zink ud af organismen, men man bliver jo ikke – ved de almindelige blodprøver - undersøgt for magnesiummangel eller zink-mangel.

  Du har helt ret i, at essentielle fedtsyrer er meget vigtige, især for hjernen, men i det hele taget for hele organismens funktion. En almindelig kost indeholder nok alt få for livsvigtige fedtsyrer, og jeg er overbevist om, at det er årsagen til massevis af helbredsproblemer. Jeg har taget tilskud af fiskeolie i 8 år. Jeg ved, at du tager levertran.

  Det var heldigt, at du opdagede, at du har brug for membrasin. Sådan som jeg har forstået det, så er membrasin ekstrakt af havtornbær, og årsagen til, at det skulle virke styrkende på slimhinderne er, at det indeholder nogle sunde fedtsyrer, antioxidanter og vitaminer.

  Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvilke fedtsyrer og hvilke andre stoffer der er tale om. Det er da bestemt muligt, at disse gavnende stoffer også virker ind på hjernen, og at dette er årsagen til, at dit problem med omtågethed forsvandt. Godt, at du fandt ud af det!

  Når jeg kigger i den tabel, som jeg plejer at bringe, og hvor man kan se, hvilke næringsstoffer der drives ud af kroppen af forskellige slags medicin, kan jeg se, at der faktisk findes former for medicin, der driver fedtsyrer ud af organismen. Desværre er tabellen jo helt fra 2004, og så vidt jeg ved, findes der ikke nogen information, der er nyere end det. Og desværre optræder nyere typer af blodtryksmedicin ikke i tabellen, heller ikke angiotensin II-antagonister, som vi tager. Så det er svært at vide, om den slags medicin skaber mangler.

  http://www.cetcenter.dk/pdf-filer/artik ... midler.pdf

  Men Centyl giver mangel på flere ting, og nu opdager jeg så også at Kaleorid (kaliumtilskud), som jeg jo tager en masse af, giver mangel på B12-vitamin. Og jeg opdager, at visse former for medicin faktisk driver sunde fedtsyrer ud af organismen.

  Mange hilsner

  Kameliadamen

  P.S. Fik du støvsuget? Jeg hader også at støvsuge :o(
 • Indstillinger
  God morgen, kameliadamen

  Tænk, jeg har for en gangs skyld sovet længe. Jeg sidder gerne lidt her og vågner langsomt op.

  Ja, jeg fik støvsuget, med møje og besvær. Det var meningen jeg også skulle andre ting, men jeg gad ikke. Det bliver jeg nødt til i dag.
  Måske skulle man lade det støve til, alt sammen. Jeg har gjort rent i 60 år, det er umådeligt kedeligt nu.
  Jeg håber ikke, jeg skal gøre rent hensides.

  Jeg er ikke helt sikker på om du gerne ville vide, hvad der ellers er i membrasin, men nu kommer det under alle omstændigheder:

  Havtornbær - modificeret majsstivelse - stabilisator (glycerol) geleringsmiddel (carrageenan) surhedsregulerende middel (dinatriumfosfat)
  antioxidant (alpha - tocopherol) rosmarinolie. To kapsler indeholder 1000 mg ekstrakt af havtornbær.

  2 kapsler: Omega 9 fedtsyrer (oliesyre) 120 mg.
  Omega7 fedtsyrer (palmitoleinsyre, vaccensyre) 300 mg.
  Omega 6 fedtsyrer (linolsyre) 180mg.
  Omega 3 fedtsyrer (linolensyre 130 mg

  Og nu vil jeg studere det link du har lagt og derefter gå i gang med "skidtet".

  Hav en god dag. Jeg bliver i godt humør af at snakke med dig.

  persille.
 • Indstillinger
  God morgen Persille

  Tak for oplysningerne. Der er åbenbart flere forskellige fedtsyrer i disse bær. I Membrasin er der selvfølgelig også nogle hjælpestoffer og fyldstoffer, men det var egentlig de specielle antioxidanter, jeg var interesseret i at vide noget om.

  Virkningen skyldes nu nok for en stor del fedtsyrerne. Jeg synes, at jeg har sat mig ind i mange ting vedrørende sunde fedtsyrer. Jeg har læst om omega 3, omega 6 og omega 9, og jeg troede, at jeg vidste ret god besked. Nu begynder man så at kunne læse om omega 7, som overhovedet ikke blev nævnt i nogen af de to bøger om fedtstoffer, jeg har læst (Udo Erasmus: ”Sundt fedt og dræberfedt ” og Anette Harbech Olesen: ”Det er ikke lige fedt”). Nå, men sådan er det jo, De finder hele tiden ud af noget nyt. Og jeg kan se, at Anette Harbech Olesen har skrevet en ny bog om fedt, der hedder ”Fedt for life”.

  Mange hilsner og god weekend

  Kameliadamen

  P.S. Ja, jeg er også træt af at gøre rent, men værst er støvsugning, især hvis man skal flytte rundt på en hel masse ting, før man kan komme til, og desuden er støvsugeren tung at slæbe frem og sætte på plads igen. Og den larmer, så man ikke kan høre radio, mens man gør rent.

  Derimod synes jeg, at det kan være helt hyggeligt at gå rundt med en klud og tørre af, for man kan lytte til en hel masse interessant i radioen imens ;o)
 • Indstillinger
  Hej.
  Jeg er ny på denne side med bivirkninger på blodtrykspiller.
  Jeg er lige startet på Norcasc 5 mg, og det må jeg sige jeg tåler rigtig dårligt. Ud over at føle mig rigtig sløj for jeg ondt i maven, halsbrand og kvalme. Nu har jeg læst alle Jeres gode indlæg, men det er da en jungle at finde ud af. jeg har tænkt at ringe til lægen i morgen og bede om nogen indenfor angiotensin 2 blokkere, da jeg syntes at kunne læse mig frem til at det er dem med færres bivirkninger. Eller har I et andet råd?
  på forhånd tak
  Karin
 • Indstillinger
  Hej

  Ja, det er en jungle. Det er bestemt ikke sjovt.
  Den originale medicin Norvasc er meget dyr, så det er måske en kopimedicin, du får. Så kunne det være grunden.
  Amlodipin pfizer er en parallelmedicin og den tåler jeg.

  Jeg får også Atacand eller Amias, som er en parallelmedicin. De er begge meget dyre. Jeg har søgt lægemiddelstyrelsen om tilskud og fået det bevilget. Men det gives først efter man har prøvet de billige og ikke tåler dem.


  Tilføjer:
  Jeg studser nemlig over du skriver "halsbrand". Kopimedicinen ætsede mit spiserør og jeg havde efterhånden så mange forfærdelige smerter. Men den slags tror mange læger slet ikke på.
  Jeg drak masser af vand, så det var ikke grunden.


  Cozaar fik jeg en forfærdelig hoste af, men det troede lægen heller ikke var grunden. Så hvad jeg ikke har haft af problemer er ikke værd at tale om. Men nu har jeg langt om længe fred.
 • Indstillinger
  Tak for dit svar.

  jeg er nu sikker på at det er den originale medicin jeg for (kostede omkring 148 kr. for 30 stk.)
  Inden jeg skulle starte har jeg talt med bekendte som også for blodtryksmedicin, de sagde at jeg skulle bede om ikke at få en af de slags der giver hoste (og hvis jeg ikke havde sagt det ville lægen være startet med dette sagde hun) og så skulle jeg bede om at det ikke blev et kopiprodukt. Men det er altså ikke nok for mig. Dejligt at høre du for noget du kan tåle. Er spændt (nervøs) for om jeg skal en masse igennem før jeg når frem til det der passer mig.
 • Indstillinger
  Hej igen

  Norvasc bliver naturligvis også billigere, konkurrencen er stor.
  Det var jo bare ærgeligt, det ikke var kopimedicin. Men jeg ved godt, der er nogle, der ikke kan tåle de tabletter.
  Jeg håber heller ikke du skal det igennem, som jeg har været, for det var en slem omgang, som har varet i flere år.
  Det er vist de færreste, det går så galt for, men hvad den ene tåler, tåler den anden ikke. Så der er ikke andet for end prøve sig frem.
  Min ene søn skiftede kun en gang, så var han tilfreds. Sådan kan det også gå.

  En lille sidebemærkning.
  Jeg vil råde dig til at forlange blodet undersøgt en gang om året.
  Det sørgede min daværende læge ikke for og det gik helt galt. Jeg måtte indlægges akut.
Log in eller Registrér for at kommentere.