Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme

Højt kolestoroltal - godt eller skidt ?

1678911

Kommentarer

  • Hej alle

    Jeg omtalte en bog om kolesterol, som dr. med. Uffe Ravnskov har skrevet: ”Kolesterol – myter og realiteter”. Det er en meget god og tankevækkende bog. Men man kan jo også læse om disse ting på Ravnskovs Internetside:

    http://www.ravnskov.nu/dancholesterol.htm

    Man kan endda læse en ganske kort version under ”Her kommer nogle fakta” på ovenstående side.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Helt ærligt, jeg tør ikke lade være med at tage den medicin. Jeg er ikke fyldt 60, helse og fitnessfreak, fordi vi har kredsløbsproblemer i familien. Far og bedstefar rundede lige de 50. Fik et sundhedtjek for sjov, skulle blære mig, bekræfte mig i, at jeg var supersund og at min livsstil nyttede. Uha uha, det så rigtigt skidt ud. Blodtryk og kolesteroltal var skyhøje.

    Havde aldrig taget noget andet end vitaminer, så kroppen protesterede en del over at blive fyldt med gift. Udover medicinen yderligere turbo på træningen og blev megahellig med min kost.

    Ved næste tjek var min tal acceptable lige under det kriminelle.

    Måske, måske bliver jeg en anelse lettere øm i musklerne når jeg har trænet - det kan også være fordi bare træner ekstra hårdt - og blodtrykmedicinen gør benene tunge de første par km af en løbetur. Jeg vågner også midt på natten og er sulten, selvom jeg har spist godt til aften.

    Det er bitte små ting, som jeg løser ved at lave noget afspænding udstrækning, varme grundigt op og tage en lille natmad sammen med min kolesterolmedicin.

    Alternativet er en hjertekarkatastrofe i form af blodprop, hjerneblødning.
  • Hej Calypso

    Jeg kan godt forstå, at du tager blodtryksmedicin og kolesterolmedicin i din situation. Der er vist ingen – heller ikke i denne debattråd - der benægter, at højt blodtryk er farligt. Og de videnskabelige undersøgelser, som Uffe Raunskov har gennemgået og refereret i sin bog, og som viser, at der ingen sammenhæng er mellem højt kolesterol og hjertesygdom, vedrører udelukkende personer, der IKKE har en arvelig og altså genetisk betinget tilbøjelighed til at få meget højt kolesteroltal. I disse familier er der faktisk en sammenhæng mellem højt kolesterol og hjertesygdom, således som jeg skrev i mit indlæg fra den 13. september 2009, og for disse forholdsvis få personer er det faktisk en god ide at få bragt kolesteroltallet ned.

    Når jeg har skrevet om denne sag, er det, fordi det er så svært at vide, hvad man skal gøre, hvis man ikke har nogen familiær tilbøjelighed til at få højt kolesteroltal, og alligevel selv har fået et højt kolesteroltal. Jeg håber, at jeg kan fortsætte som jeg plejer, altså at lægen ikke råder mig til at tage kolesterolmedicin, for så er jeg jo tvunget til at tage stilling til problemet.

    Jeg plejer altid at følge et forsigtighedsprincip, og når der nu er videnskabelige undersøgelser, der viser, at kvinder og ældre mennesker ikke har gavn af kolesterolmedicin (bortset fra de forholdsvis få, der har en genetisk betinget tilbøjelighed til at få meget højt kolesteroltal), så vil jeg nok vælge forsigtighedsprincippet og altså vælge kolesterolmedicinen fra, hvis jeg får den tilbudt.

    Det gælder endda for ældre mennesker, at dem med et højere kolesteroltal lever længst. Det, synes jeg da, giver stof til eftertanke.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Kære Kameliadame

    En ting er at man en hypotetisk ide, om hvad man vil gøre i en given situation, men når man står i den, er omstændighederne måske nogle andre.

    Jeg tror ikke, at hvis jeg havde sjusket med min kost og motion, og så fik konstateret et let over normal kolesterol og blodtryk, at jeg i første omgang tog imod medicin. Jeg vil se om det ikke kunne klares ved at skære ned på mit vellevned.

    Nu er der jo mange, hvor vellevned har resulteret i hjertesygdomme, skaden er sket og hvor disse ting ordineres for at situtionen ikke skal forværres eller skaden gentages.

    Jeg har arbejdet i medicinalindustrien og jeg har aldrig mødt disse griske fabrikanter, der bare sender medicin på markedet for at tjene penge og blæser på skader og bivirkninger.

    Desværre sad jeg kun som sekretær i en afdeling, der sendte dokumentationspapirerne ud på fase 4, klinisk afprøvning til USA. Sådan en ansøgning om et nyt lægemiddel fyldte 10 ringbind.

    Det tager mindst 10 år at sende et nyt produkt på markedet, det skal gennem så mange afprøvninger, biokemikere, farmaceuter og læger + bimbosekretærer, at jeg føler mig rimelig tryg ved de produkter jeg indtager.
  • Hej Calypso

    Nu er dette jo en lang tråd, og jeg kan ikke huske, hvad der står i de tidligere indlæg. Men for mit vedkommende, er det ikke producenterne af kolesterolmedicin, jeg kritiserer. De kan jo ikke gøre andet end at prøve at lave en kolesterolmedicin, der er så effektiv og så fri for bivirkninger, som det nu er muligt.

    Forskernes undersøgelser viser jo, at de ganske få, der har en arvebetinget tilbøjelighed til at få højt kolesteroltal, faktisk har gavn af medicinen, og at det er livsnødvendigt, at de får kolesterolsænkende medicin.

    Der, hvor vi er uenige, det er, hvad angår alle os andre, der ikke har denne arvelige tendens til at få forhøjet kolesterol. Hvis vi alligevel får et for højt kolesteroltal, skal vi så også have tilbudt kolesterolsænkende medicin? Den sag afgøres jo ikke af medicinalfirmaer, men af lægen.

    Når nu forskningen IKKE kan påvise, at andre end dem, der har en arvelig betinget tendens til at få forhøjet kolesterol, faktisk har gavn af medicinen – for visse grupper (ældre mennesker) endda tværtimod – så synes jeg virkelig, at det er forkert, at læger tilbyder kolesterolsænkende medicin til alle med forhøjet kolesterol. Jeg synes, at medicinen skulle reserveres til de få, der har brug for den.

    Det er altså ikke medicinalfirmaerne, jeg kritiserer, men det faktum, at læger tilbyder medicin, uden at der er videnskabeligt belæg for det.

    Ud fra dit indlæg kan jeg desuden forstå, at du mener, at det er vellevned, der resulterer i hjertesygdom. Nu ved jeg selvfølgelig ikke helt, hvad du mener med vellevned, men efter min opfattelse er det ikke vellevned, der fører til hjerte-karsygdomme. I nogle tilfælde kender lægerne ikke grunden. Jeg har selv haft behandlingskrævende forhøjet blodtryk i 16 år, og jeg har altid spist sundt, altid motioneret og aldrig røget. Jeg er ikke overvægtig. I mit tilfælde kan det muligvis have noget at gøre med et førhen stressende og belastende liv, og det er jo absolut ikke vellevned!

    Nej, i det omfang hjerte-karsygdomme har noget med kosten at gøre, så tror jeg, at det handler om, at kosten er for dårlig, på grund af masser af tilsætningsstoffer og en ubalance mellem fedtstofferne, sådan at mange får alt for få omega 3-fedtstoffer (dem man især får fra fisk) og alt for mange fedtstoffer af dårlig kvalitet, enten fordi disse fedtstoffer er blevet beskadiget i industrien (f.eks. lavet om til margarine) eller også er de harske, fordi de sælges i klare plasticflasker og bliver gemt alt for længe, inden de bruges (de sarte fedtstoffer tåler ikke lys), eller de er gemt i underlødige madvarer som f.eks. salater, dressinger og kager.

    Det er den slags mad, ernæringseksperten Orla Zink kalder ”skrammel”! At spise den slags mad forbinder jeg absolut ikke med vellevned. Jeg tror, at mange mennesker spiser den slags mad for at spare penge og tid, og ingen informerer dem om, at disse ting er usunde. Nogle gange står der endda uden på dressing-flasker, at der er tale om light-produkter (hvilket muligvis kan lokke folk til at købe det), selv om produktet helt åbenlyst er fyldt med ”skrammel”!

    Hvad angår sammenhængen mellem hjerte-kar-sygdomme og ubalancer i fedtforbruget kan jeg henvise til en kronik af professor dr. scient Ole G Mouritsen fra Dagbladet Information den 28. september i år. Han ser en sammenhæng mellem for lidt omega 3 og hjerte-karsygdomme (næsten til sidst i kronikken):

    http://www.information.dk/205391

    Desværre synes jeg ofte, at lægernes råd om kost halter meget langt bagefter. Ingen – undtagen Orla Zink – fortæller folk, at meget af den mad, vi kan købe i supermarkeder er skrammel. Og selv om lægerne ganske vist er blevet lidt bedre til at anbefale folk at spise fisk, så er den anbefaling ikke understreget nok, og sammenhængen mellem manglende omega 3-fedtstoffer og sygdom bliver ikke understreget nok.

    Det er nu min mening :o)

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • persille1persille1
    Redigeret 17 oktober, 2009, 05:26
    Jeg har taget blodtryksmedicin i ca 35 år, siden jeg var ung. I vores familie er der på den ene side hjertesygdomme og den anden er det højt blodtryk, det mest drejer sig om.
    Min bror er lige fyldt 60 år. han lider både af dårligt hjerte, højt blodtryk og sukkersyge. Jeg har "kun" for højt blodtryk.
    Min bror får medicin for det hele, også kolesterolmedicin. Han tåler det udemærket.
    Jeg derimod tåler næsten ikke noget medicin. Jeg har lige fået forhøjet dosis og det går heldigvis godt. men hvor har jeg ellers været syg. Kolesterolmedicin blev jeg så forfærdelig syg af, så det vil jeg under ingen omstændigheder have mere.
    Jeg er også en ældre dame. En specialist, i frankrig, har fortalt, at nogle mennesker ikke kan tåle det. Mon ikke han har nogen viden om medicinen.

    Min bror er forlængst hjerteopereret og jeg kan garantere , at ingen af os hverken er fede, har levet et udsvævende liv, har drukket og heller aldrig nogensinde har røget.
    Vi vil ikke beskyldes for, at det er vores egen skyld.


    citat
    Jeg har arbejdet i medicinalindustrien og jeg har aldrig mødt disse griske fabrikanter,

    citat slut


    Det har jeg desværre kendskab til, der er. Ikke fra kontorpersonale, men fra en forhenværende topleder placeret i den øverste top i et meget stort amerikansk medicinalfirma.
    Om det er griskhed eller nødvendigt for at overleve skal jeg ikke kunne sige.

    Men den historie vil jeg ikke ind på. Den er også gammel, men skulle tingene have ændret sig ??
  • Hej, har siddet og læst indlægene om kolesterolmed, og jeg må sige, at der er delte meninger. For mit eget vedkommende, har jeg det som flere andre, at jeg ikke tør lade være med at tage den. Jeg er så også heldig, at jeg kan tåle den, jeg får 20 mg,sarator (som efter min læge, skulle være bedste medicin)det er en lille dosis, som jeg skal tage til aften/nat, måske er det derfor, at jeg ikke har mærkbare bivirkninger --- mine tal er stadig lige i overkanten, men hellere det end, at få for stor dosis, så man bliver utilpas. Måske er det en løsning, at få mindre dosering, og alligevel føle sig beskyttet mod de grimme blodpropper, og hjertekar sygdomme !!!
  • persille1persille1
    Redigeret 14 oktober, 2009, 09:31
    Det tror jeg du har ret i, at man skal dele medicinen.
    Jeg er naturligvis bange for hjerneblødning, som min mor fik på grund af højt blodtryk.
    Min medicin bliver delt til morgen, middag og aften. Det har gjort en kæmpeforskel for mig, at det hele ikke tages på en gang.
    Kolesterol medicin gjorde mig så syg, at jeg ikke kunne holde det ud. Så jeg foretrækker at sætte min lid til Ravnskov, og den franske specialist, som udtalte, nogle mennesker kan ikke tåle den

    Min bror tåler kolesterolmedicinen. Ravnskov anbefaler den jo også til mænd, der samtidig har en risiko og det har han på grund af sit dårlige hjerte.
    Hm, men nu gentager jeg vist mig selv.

    Jeanq8
    Du skriver: Som de fleste andre. Der er alligevel en del, der ikke kan tåle kolesterolmedicinen.
    Jeg har efterhånden talt med nogle stykker.
  • Kære damer

    Ja jeg mener at dårlig livsstil fører til alskens ulykker Se hvad folk fylder i deres indkøbskurve, der er meget få lødige ting i.
    Derved mener jeg jo ikke alt alle hjertesygdomme skyldes dårlig livsstil, men at forkert og for meget mad, smøger og mangel på motion godt kan medføre dette, kræft, sukkersyge, slidgigt og hvad ved jeg.
    Andre kan også få de sygdomme, ligesom andre end skiløbere kan brække et ben.
    Min pointe var at man måske har en anden holdning til medicinen, når man står midt i suppedasen efter en hjerteoperation (har noget familie, der måtte sådan en omgang igennem).
    Jeg er ikke for eller imod statiner, ved heller ikke nok om det til at tage akademisk stilling til det. Jeg ved heller ikke, hvad der forårsager forhøjet kolesterol og synes at det er godt at der er forskerskoler, der vil forfølge sagen yderligere, al ære til dem.
    Men jeg synes at meget debat herom blandt os lægfolk nærmer sig noget konspirationsteori, og alle får pludseligt bivirkninger af deres medicin.
  • Jeg er enig med at man er noget rask til at ordinere en masse, specielt i sygehusvæsenet, og informere alt for lidt om hvad det gør og ikke gør, hvad man skal skal være opmærksom på.
    Fx fik det omtalte familiemedlem ikke at vide, at man ikke må spise grapefrugt sammen med statiner, heller ikke at bivirkningerne ved blodtryksmedicinen - at det er svært at få pulsen op og at man ikke måtte tage Ipren og den slags.
    Jeg er også enig i at læger ved alt for lidt om kost, de har kun 4 timer i ernæring på lægestudiet, så det er ikke rigtigt deres skyld.
    Men os der ikke er i sygehusvæsenets kløer, kan tage stilling, sige fra eller til og endda bede om en henvisning til en diætist.
Log in eller Registrér for at kommentere.