Ja det er så et minus ved mepronet men sygehuset mente jeg skulle fortsætte indtil alle undersøgelser var afsluttet propranolol har jeg også fået og jeg har en mistanke om at det var dem der startede mit sygdomsforløb men det mener lægerne jo ikke. Men jeg er faktisk helt sikkerpå at det er den medicin. Jeg har været helt derude hvor jeg var ved at opgive det hele.du skal vide at du og andre herinde hjalp mig meget så jeg tog kampen op.kh.mona
Da forhøjet blodtryk ikke er arveligt opstår det primært pga. en eller flere mangeltilstande i vores kost. Det kan f.eks være tale om mangel på et eller flere mineraler, D-vitamin mangel eller mangel på nogle essentielle plantestoffer og fedtsyrer.
Derfor burde man i første omgang forsøge at ændre sin kost inden man hopper ombord i den blodtrykssænkende medicin. Det første man kan gøre er at undgå sukker og stivelse, og erstatte dette med fødevarer med næringsrigtig værdi.
Mange tror fejlagtigt at salt er en af grundende til forhøjet blodtryk, hvilket ikke er i overensstemmelsen med sandheden. Vi har brug for salt, ikke det raffinerede bordsalt, men derimod rigtig salt. Får man ikke salt nok kan det netop give forhøjet blodtryk.
Mange er også blevet fedtforskrækket, men nyeste forskning viser at de kostråd som vi har hørt på de sidste 20 år, langt hen af vejen er forkerte. Vi har brug for fedt, men ikke brug for raffineret sukker og stivelse.
Så et godt råd er at spise mindre sukker og stivelse, spise sunde fedtstoffer såsom avocado og økologisk kokosnøddeolie, spise nok kød, ikke være saltforskrækket, spise æg dagligt, tage et mineraltilskud, få masser af sol på kroppen om sommeren og tage et tilskud af D-vitamin uden for sommerperioden.
Jeg kan i det store og hele gå ind for dine forslag til sund kost. Jeg synes dog, at du mangler fisk på din liste over sunde fedtstoffer! Og personligt foretrækker jeg rapsolie og olivenolie, frem for kokosolie, der – så vidt jeg er orienteret – indeholder ret meget mættet fedt. Ikke at mættet fedt nødvendigvis behøver at være et problem, men vi skulle jo gerne have et afbalanceret fedtindtag, altså lidt mættet fedt, enkeltumættet fedt, omega 6- fedtsyrer og omega 3-fedtsyrer i de rigtige mængder.
Men hvad så, når motion og sund kost ikke hjælper?
Ja, så kan det forhøjede blodtryk for eksempel skyldes søvnapnø, altså at man af en eller anden grund ikke får tilstrækkeligt med ilt om natten, enten fordi luftvejene lukkes, eller fordi centralnervesystemet indimellem ikke giver besked til åndedrætsorganerne om at gå i aktion.
Eller det forhøjede blodtryk kan skyldes andre former for stress.
Og desværre er man ikke altid herre over disse blodtryksforhøjende faktorer. Derfor kan man blive nødt til at tage medicin!
Sund kost og motion alene kan ikke altid holde et blodtryk normalt:
Søren Larsen er forhøjet blodtryk ikke arveligt, det mener jeg ganske bestemt det er.
Min mor og hendes søskende havde alle forhøjet blodtryk. Mine søskende og jeg havde/har forhøjet blodtryk. Arsagen er ukendt.
Man kan ikke bare sige det er livsstilen, for det passer simpelthen ikke.
Jeg tror dog gerne dårlig kost, fedme rygning, manglende motion samt stress kan være medvirkende til blodtrykket bliver endnu højere.
Men det kan ikke være årsagen til mit blodtryk er forhøjet. Hvis ikke forhøjet blodtryk er arveligt, så må årsagen til det bliver forhøjet være arveligt i nogle tilfælde.
At forhøjet blodtryk er arveligt er på intet tidspunkt bevist, snare tværtimod. Sorte amerikanere har større risiko for udvikling af forhøjet blodtryk end hvide, så derfor har forskere undersøgt blodtrykket hos sorte i Afrika. Dette viste at afrikanerne har langt færre tilfælde end de sorte amerikanere. Derved kan man konkluderer at det ikke er genetisk, men at det er miljøet der spiller en rolle.
Tjae, nu er jeg hverken sort afrikaner eller sort amerikaner. Jeg har ikke levet af pizzaer og amerikansk mad overhovedet.
Der er ingen tvivl om at levevilkår kan spille en rolle, men den undersøgelse du henviser til er slet ikke fyldestgørende nok.
Jeg er heller ikke vokset op under de samme betingelser, som min mor og hendes søskende, så jeg tillader mig at tvivle på arvelighed ikke skulle spille en rolle også.
Jeg er vokset op på landet i sunde og gode forhold med økologisk mad. Helt og aldeles tror jeg godt, jeg tør sige. Der blev overhovedet ikke røget i mit barndomshjem.
Hvilket miljø mener du er skyld i forhøjet blodtryk. Det kunne være spændende at vide.
Jeg vil da lige tilføje at en halv liter rødbedesaft kan sænke mit blodtryk, så jeg tror gerne visse ting spiller en rolle. Til gengæld tror jeg man af en arvelig grund har svært ved at få de stoffer man har brug for.
Altså jeg tror ikke det er miljøet, men kroppen, der ikke kan optage de nødvendige ting og det mener jeg er arveligt.
Nu kan jeg jo ikke se om du er sort, hvid eller grøn persille. :-) Men undersøgelsen viser netop at forhøjet blodtryk ikke er arveligt i den sorte befolkning. At dette ikke skulle gælder hvide mennesker ville være totalt usandsynligt.
Som jeg har været inde på findes der mange faktorer som kan give forhøjet blodtryk. Hvilken/hvilke faktorer som gør sig gældende i dit tilfælde er svært at sige, men som du er inde på hjælper rødbedesalt på dit blodtryk. Ergo findes der nogle stoffer i rødbeden som du muligvis mangler i din kost. Rødbede indeholder meget nitrat som i kroppen bliver omdannet til nitrogenoxide hvilket har en blodtrykssænkende virkning. D-vitamin sænker også blodtrykket, hvilket er bevist ved et dansk forsøg hvor deltagerne fik 75 µg D3-vitamin daglig i et år.
Men jeg tror at du muligvis mangler nogle essentielle plantestoffer og essentielle sukkerarter som ofte mangler i vores kost. Jeg tager selv nogle produkter fra VetCur som egentlig er beregnet til hunde, katte og heste. Jeg har valgt 4 produkter som samlet indeholder ca. 50 forskellige planter,urter,nødder og bælgfrugter. Denne kombination af forskellige essentielle stoffer er med til for alvor at sætte gang i immunforsvaret og derved genoprette de skader kroppen har fået igennem årerne. Stofferne har en kraftig anti- inflammatorisk effekt og kan derved genskabe en naturlig balance i kroppen og ikke mindst i tarmsystemet.
Jeg er overbevist om at det er mangel på disse plantestoffer etc. som er den primære grund til at vi i den vestlige verden har så meget sygdom. Vi har simpelthen glemt en meget vigtig brik i vores kost.
Mit eget blodtryk ligger på 100/70 selvom at jeg stadig er ryger og har lige rundet de 55.
Jae, jeg har tænkt en del efterfølgende. Jeg tror, der er en del om det du siger, men arveligheden for at kroppen ikke tager "imod" visse stoffer, eller har meget svært ved, mener jeg er meget sandsynligt.
Min mor og min far levede jo sammen, i det samme miljø med de samme spisevaner o.s.v. Min far havde ikke forhøjet blodtryk.
Min mand og jeg har jo også levet sammen i mange år, hans blodtryk er ikke forhøjet. Han er tilmed ryger.
Jeg kan dårligt tro det er tobakken, der holder blodtrykket nede, men jeg aner det ikke. Jeg hader lugten af røg, så jeg skal ikke nyde noget. Så hellere den "forbandede" medicin.
Min hudfarve er lidt gylden, så kan det være "spansk blod" der er forhøjet, hmm....
Ja ja, det kan aldrig blive andet end gisninger, men jeg finder det da lidt mærkeligt, at selv om miljøet ændrer sig, så fortsætter forhøjelsen af blodtrykket i slægten.
Det hænger ikke helt sammen med det kun drejer sig om miljø. Jeg tror/mener begge dele kan have/har indflydelse.
Jeg må lige blande mig lidt her, for det er da noget værre sludder du skriver Søren.
Jeg vil lige starte med det link til den omtale af den undersøgelse om genetik og forhøjet blodtryk du linkede til -for du linkede nemlig ikke til SELVE undersøgelsen -den er nemlig at finde her:
Som du kan se af abstractet så er undersøgelsens konklusion at der ER genvarianter der giver forhøjet blodtryk men at undersøgelsen er for lille til at kunne vise en statistisk signifikans på de gener der er undersøgt. Det skal her lige understreges, at man altså langt fra kender alle gener involveret i forhøjet blodtryk og at gener kan ændres epigenetisk i det enkelte individ.
To velkendte arvelige former for forhøjet blodtryk er PHAI og PHAII, hvoraf PHAII er den mest alvorlige. Dette skyldes mutationer i en enzymkaskade, nærmere bestemt proteinet WNK4, der aktiverer de små transportere i nyren der opfanger salt der hvor sparkal og spironolakton virker.
Andre arvelige varianter giver fx LAVT blodtryk, fx Bartter's, Gitelman's og Liddles sygdom. Ved Liddles sygdom er en af skurkene muligvis Nedd4, et andet protein der også har indvirkning i førnævnte enzymkaskade.
Der er en stor opmærksomhed omkring WNKs fordi de normalt vil hæmme saltoptagelsen men altså ved visse ændringer kan komme til at virke som fremmere af både saltoptagelsen og de påvirkninger som de blodtryks-øgende hormoner har på blodtrykket.
Et andet sted der er stor opmærksomhed er på mineralocorticoid-receptoren som også er en vigtig brik i forhøjet blodtryk fordi dens virkning kan forøges meget drastisk ved fx lakridsspisning -samt af stoffer der har virkning som lakrids på receptoren.
Dertil kommer mutationer i hele det såkaldt beta-adrenerge system, det må du selv læse op på.
Så er der også alle de arvelige sygdomme som inddirekte giver forhøjet blodtryk, her kan fx nævnes folkesygdommen type 2 sukkersyge, som giver fortykkelse af arteriernes vægge som derfor bliver stive -og det øger blodtrykket mekanisk (gælder iøvrigt alle typer sukkersyge). Selve årsagen kan skyldes inflammatoriske mekanismer og kronisk inflammation er da også sat i forbindelse med hjertekar-sygdomme.
Mht. salt, så er det rigtigt at hvis man IKKE har tendens til forhøjet blodtryk så behøver man ikke være så karrig med salt, for nyren skiller sig bare af med det natrium og kalium den ikke skal bruge. Har du derimod forhøjet blodtryk i familien skal man være meget mere forsigtig fordi kroppen derved har meget sværere ved at udskille for meget natrium og kalium -og det øger altså blodtrykket. -Temmeligt forvirrende kan man så øgså øge blodtrykket ved at få for lavt natrium i blodet, men der er ingen der har sagt at det skulle være simpelt.
Det kroppen først og fremmest har brug for er natrium og kalium. Andre vigtige mineraler er calcium og magnesium. Blandingssalte som fx sydesalt eller andre gourmetsalte indeholder et væld af forskellige mineraler og det er slet ikke skidt, men bare man får dem på en eller anden måde, fx via grøntsager, så er det sådan set ligemeget.
Du har ret i at D-vit mangel også kan have indflydelse på blodtrykket, det skyldes at d-vit. er et hormon der har temmelig stor indvirkning på snart sagt alle kroppens funktioner.
Man skal iøvrigt passe lidt på med for meget æg og kød hvis man ikke længere er en vårhare eller på anden måde har nedsat nyrefunktion fx pga forhøjet blodtryk eller sukkersyge, det skyldes at nyren simpelthen ikke kan filtrere så meget protein og så stopper sien helt bogstaveligt til og det kan give nyreskader.
Det er dejligt at se at du følger med i forskning, så derfor vil jeg give dig linket til en ren guldgrube her:
Så kan du læse originalundersøgelserne istedet for referater der er så fordrejede at forskerne ville få damp ud af ørerne af arrigskab hvis de så de tendiøse og fordrejede gengivelser af deres store, reelle arbejde.
Tak for det, Asklepios, så fik vi lige det sat på plads.
Jeg synes i forvejen, at det er ubehageligt, at man får anklagen ”forkert livsstil!”, når man er syg. Jeg har dog aldrig undersøgt noget angående arveligheden for forhøjet blodtryk, eftersom jeg er den eneste i min familie, der er i behandling for forhøjet blodtryk.
Og jeg har altså ikke en forkert livsstil!
Jeg går ud fra, at det er søvnapnøen, der er årsag til, at jeg er nødt til at tage blodtryksmedicin.
Jeg er desværre blevet udvalgt til at besvare det omfattende skema om sundhed, sygdom og trivsel i min region. Det er et skema på 28 sider, og selvfølgelig er der masser af spørgsmål angående fedtforbrug, rygning og alkohol.
Hvor ER jeg træt af alle de spørgsmål! Men det ender nok med, at jeg besvarer skemaet. Jeg vil ikke bringe kuk i deres forskning.
Men i skemaet har man ingen mulighed for at give svar, der kunne kritisere den behandling, man får i sundhedsvæsenet. F. eks. synes jeg, at det ville have været på sin plads, hvis det var muligt at skrive, at jeg har fået førtidspension, uden at det blev tilstrækkeligt undersøgt, hvad jeg fejlede. Derefter gik jeg 8 ½ år på førtidspension, før en intelligent hjertespecialist regnede ud, at jeg har søvnapnø, og derefter går der yderligere over et år, før jeg kan få den grundige undersøgelse (polysomnografi), der skal danne grundlag for behandlingen.
Den form for sundhedspolitik er selvfølgelig hul i hovedet, men det er der ingen mulighed for at skrive!
Min veninde, der faktisk lever utrolig sundt, har netop fået målt forhøjet blodtryk og forhøjet sukker og kolesterol i blodet. I hendes familie har den ældre generation alle disse problemer. Hun blev henvist til en diætist. Jeg kunne ikke lade være at grine, for jeg er overbevist om, at diætisten ikke er lige så opdateret med den nyeste viden, som min veninde er!
Kommentarer
Derfor burde man i første omgang forsøge at ændre sin kost inden man hopper ombord i den blodtrykssænkende medicin. Det første man kan gøre er at undgå sukker og stivelse, og erstatte dette med fødevarer med næringsrigtig værdi.
Mange tror fejlagtigt at salt er en af grundende til forhøjet blodtryk, hvilket ikke er i overensstemmelsen med sandheden. Vi har brug for salt, ikke det raffinerede bordsalt, men derimod rigtig salt. Får man ikke salt nok kan det netop give forhøjet blodtryk.
Mange er også blevet fedtforskrækket, men nyeste forskning viser at de kostråd som vi har hørt på de sidste 20 år, langt hen af vejen er forkerte. Vi har brug for fedt, men ikke brug for raffineret sukker og stivelse.
Så et godt råd er at spise mindre sukker og stivelse, spise sunde fedtstoffer såsom avocado og økologisk kokosnøddeolie, spise nok kød, ikke være saltforskrækket, spise æg dagligt, tage et mineraltilskud, få masser af sol på kroppen om sommeren og tage et tilskud af D-vitamin uden for sommerperioden.
Motion 3-4 gange om ugen er bestemt også vigtigt.
Mvh/ Søren Larsen
Jeg kan i det store og hele gå ind for dine forslag til sund kost. Jeg synes dog, at du mangler fisk på din liste over sunde fedtstoffer! Og personligt foretrækker jeg rapsolie og olivenolie, frem for kokosolie, der – så vidt jeg er orienteret – indeholder ret meget mættet fedt. Ikke at mættet fedt nødvendigvis behøver at være et problem, men vi skulle jo gerne have et afbalanceret fedtindtag, altså lidt mættet fedt, enkeltumættet fedt, omega 6- fedtsyrer og omega 3-fedtsyrer i de rigtige mængder.
Men hvad så, når motion og sund kost ikke hjælper?
Ja, så kan det forhøjede blodtryk for eksempel skyldes søvnapnø, altså at man af en eller anden grund ikke får tilstrækkeligt med ilt om natten, enten fordi luftvejene lukkes, eller fordi centralnervesystemet indimellem ikke giver besked til åndedrætsorganerne om at gå i aktion.
Eller det forhøjede blodtryk kan skyldes andre former for stress.
Og desværre er man ikke altid herre over disse blodtryksforhøjende faktorer. Derfor kan man blive nødt til at tage medicin!
Sund kost og motion alene kan ikke altid holde et blodtryk normalt:
Mange hilsner
kameliadamen
Min mor og hendes søskende havde alle forhøjet blodtryk. Mine søskende og jeg havde/har forhøjet blodtryk. Arsagen er ukendt.
Man kan ikke bare sige det er livsstilen, for det passer simpelthen ikke.
Jeg tror dog gerne dårlig kost, fedme rygning, manglende motion samt stress kan være medvirkende til blodtrykket bliver endnu højere.
Men det kan ikke være årsagen til mit blodtryk er forhøjet. Hvis ikke forhøjet blodtryk er arveligt, så må årsagen til det bliver forhøjet være arveligt i nogle tilfælde.
At forhøjet blodtryk er arveligt er på intet tidspunkt bevist, snare tværtimod. Sorte amerikanere har større risiko for udvikling af forhøjet blodtryk end hvide, så derfor har forskere undersøgt blodtrykket hos sorte i Afrika. Dette viste at afrikanerne har langt færre tilfælde end de sorte amerikanere. Derved kan man konkluderer at det ikke er genetisk, men at det er miljøet der spiller en rolle.
http://www.webmd.com/hypertension-high- ... -in-blacks
Der er ingen tvivl om at levevilkår kan spille en rolle, men den undersøgelse du henviser til er slet ikke fyldestgørende nok.
Jeg er heller ikke vokset op under de samme betingelser, som min mor og hendes søskende, så jeg tillader mig at tvivle på arvelighed ikke skulle spille en rolle også.
Jeg er vokset op på landet i sunde og gode forhold med økologisk mad. Helt og aldeles tror jeg godt, jeg tør sige. Der blev overhovedet ikke røget i mit barndomshjem.
Hvilket miljø mener du er skyld i forhøjet blodtryk. Det kunne være spændende at vide.
Jeg vil da lige tilføje at en halv liter rødbedesaft kan sænke mit blodtryk, så jeg tror gerne visse ting spiller en rolle. Til gengæld tror jeg man af en arvelig grund har svært ved at få de stoffer man har brug for.
Altså jeg tror ikke det er miljøet, men kroppen, der ikke kan optage de nødvendige ting og det mener jeg er arveligt.
Såfremt grunden ikke skyldes en sygdom.
Nu kan jeg jo ikke se om du er sort, hvid eller grøn persille. :-) Men undersøgelsen viser netop at forhøjet blodtryk ikke er arveligt i den sorte befolkning. At dette ikke skulle gælder hvide mennesker ville være totalt usandsynligt.
Som jeg har været inde på findes der mange faktorer som kan give forhøjet blodtryk. Hvilken/hvilke faktorer som gør sig gældende i dit tilfælde er svært at sige, men som du er inde på hjælper rødbedesalt på dit blodtryk. Ergo findes der nogle stoffer i rødbeden som du muligvis mangler i din kost. Rødbede indeholder meget nitrat som i kroppen bliver omdannet til nitrogenoxide hvilket har en blodtrykssænkende virkning. D-vitamin sænker også blodtrykket, hvilket er bevist ved et dansk forsøg hvor deltagerne fik 75 µg D3-vitamin daglig i et år.
Men jeg tror at du muligvis mangler nogle essentielle plantestoffer og essentielle sukkerarter som ofte mangler i vores kost. Jeg tager selv nogle produkter fra VetCur som egentlig er beregnet til hunde, katte og heste. Jeg har valgt 4 produkter som samlet indeholder ca. 50 forskellige planter,urter,nødder og bælgfrugter. Denne kombination af forskellige essentielle stoffer er med til for alvor at sætte gang i immunforsvaret og derved genoprette de skader kroppen har fået igennem årerne. Stofferne har en kraftig anti- inflammatorisk effekt og kan derved genskabe en naturlig balance i kroppen og ikke mindst i tarmsystemet.
Jeg er overbevist om at det er mangel på disse plantestoffer etc. som er den primære grund til at vi i den vestlige verden har så meget sygdom. Vi har simpelthen glemt en meget vigtig brik i vores kost.
Mit eget blodtryk ligger på 100/70 selvom at jeg stadig er ryger og har lige rundet de 55.
Mvh/ Søren Larsen
Jae, jeg har tænkt en del efterfølgende. Jeg tror, der er en del om det du siger, men arveligheden for at kroppen ikke tager "imod" visse stoffer, eller har meget svært ved, mener jeg er meget sandsynligt.
Min mor og min far levede jo sammen, i det samme miljø med de samme spisevaner o.s.v. Min far havde ikke forhøjet blodtryk.
Min mand og jeg har jo også levet sammen i mange år, hans blodtryk er ikke forhøjet. Han er tilmed ryger.
Jeg kan dårligt tro det er tobakken, der holder blodtrykket nede, men jeg aner det ikke. Jeg hader lugten af røg, så jeg skal ikke nyde noget. Så hellere den "forbandede" medicin.
Min hudfarve er lidt gylden, så kan det være "spansk blod" der er forhøjet, hmm....
Ja ja, det kan aldrig blive andet end gisninger, men jeg finder det da lidt mærkeligt, at selv om miljøet ændrer sig, så fortsætter forhøjelsen af blodtrykket i slægten.
Det hænger ikke helt sammen med det kun drejer sig om miljø. Jeg tror/mener begge dele kan have/har indflydelse.
persille smager og dufter godt.
Jeg vil lige starte med det link til den omtale af den undersøgelse om genetik og forhøjet blodtryk du linkede til -for du linkede nemlig ikke til SELVE undersøgelsen -den er nemlig at finde her:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23149595
Som du kan se af abstractet så er undersøgelsens konklusion at der ER genvarianter der giver forhøjet blodtryk men at undersøgelsen er for lille til at kunne vise en statistisk signifikans på de gener der er undersøgt. Det skal her lige understreges, at man altså langt fra kender alle gener involveret i forhøjet blodtryk og at gener kan ændres epigenetisk i det enkelte individ.
To velkendte arvelige former for forhøjet blodtryk er PHAI og PHAII, hvoraf PHAII er den mest alvorlige. Dette skyldes mutationer i en enzymkaskade, nærmere bestemt proteinet WNK4, der aktiverer de små transportere i nyren der opfanger salt der hvor sparkal og spironolakton virker.
Andre arvelige varianter giver fx LAVT blodtryk, fx Bartter's, Gitelman's og Liddles sygdom. Ved Liddles sygdom er en af skurkene muligvis Nedd4, et andet protein der også har indvirkning i førnævnte enzymkaskade.
Der er en stor opmærksomhed omkring WNKs fordi de normalt vil hæmme saltoptagelsen men altså ved visse ændringer kan komme til at virke som fremmere af både saltoptagelsen og de påvirkninger som de blodtryks-øgende hormoner har på blodtrykket.
Et andet sted der er stor opmærksomhed er på mineralocorticoid-receptoren som også er en vigtig brik i forhøjet blodtryk fordi dens virkning kan forøges meget drastisk ved fx lakridsspisning -samt af stoffer der har virkning som lakrids på receptoren.
Dertil kommer mutationer i hele det såkaldt beta-adrenerge system, det må du selv læse op på.
Så er der også alle de arvelige sygdomme som inddirekte giver forhøjet blodtryk, her kan fx nævnes folkesygdommen type 2 sukkersyge, som giver fortykkelse af arteriernes vægge som derfor bliver stive -og det øger blodtrykket mekanisk (gælder iøvrigt alle typer sukkersyge). Selve årsagen kan skyldes inflammatoriske mekanismer og kronisk inflammation er da også sat i forbindelse med hjertekar-sygdomme.
Mht. salt, så er det rigtigt at hvis man IKKE har tendens til forhøjet blodtryk så behøver man ikke være så karrig med salt, for nyren skiller sig bare af med det natrium og kalium den ikke skal bruge. Har du derimod forhøjet blodtryk i familien skal man være meget mere forsigtig fordi kroppen derved har meget sværere ved at udskille for meget natrium og kalium -og det øger altså blodtrykket. -Temmeligt forvirrende kan man så øgså øge blodtrykket ved at få for lavt natrium i blodet, men der er ingen der har sagt at det skulle være simpelt.
Det kroppen først og fremmest har brug for er natrium og kalium. Andre vigtige mineraler er calcium og magnesium. Blandingssalte som fx sydesalt eller andre gourmetsalte indeholder et væld af forskellige mineraler og det er slet ikke skidt, men bare man får dem på en eller anden måde, fx via grøntsager, så er det sådan set ligemeget.
Du har ret i at D-vit mangel også kan have indflydelse på blodtrykket, det skyldes at d-vit. er et hormon der har temmelig stor indvirkning på snart sagt alle kroppens funktioner.
Man skal iøvrigt passe lidt på med for meget æg og kød hvis man ikke længere er en vårhare eller på anden måde har nedsat nyrefunktion fx pga forhøjet blodtryk eller sukkersyge, det skyldes at nyren simpelthen ikke kan filtrere så meget protein og så stopper sien helt bogstaveligt til og det kan give nyreskader.
Det er dejligt at se at du følger med i forskning, så derfor vil jeg give dig linket til en ren guldgrube her:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
Så kan du læse originalundersøgelserne istedet for referater der er så fordrejede at forskerne ville få damp ud af ørerne af arrigskab hvis de så de tendiøse og fordrejede gengivelser af deres store, reelle arbejde.
Jeg synes i forvejen, at det er ubehageligt, at man får anklagen ”forkert livsstil!”, når man er syg. Jeg har dog aldrig undersøgt noget angående arveligheden for forhøjet blodtryk, eftersom jeg er den eneste i min familie, der er i behandling for forhøjet blodtryk.
Og jeg har altså ikke en forkert livsstil!
Jeg går ud fra, at det er søvnapnøen, der er årsag til, at jeg er nødt til at tage blodtryksmedicin.
Jeg er desværre blevet udvalgt til at besvare det omfattende skema om sundhed, sygdom og trivsel i min region. Det er et skema på 28 sider, og selvfølgelig er der masser af spørgsmål angående fedtforbrug, rygning og alkohol.
Hvor ER jeg træt af alle de spørgsmål! Men det ender nok med, at jeg besvarer skemaet. Jeg vil ikke bringe kuk i deres forskning.
Men i skemaet har man ingen mulighed for at give svar, der kunne kritisere den behandling, man får i sundhedsvæsenet. F. eks. synes jeg, at det ville have været på sin plads, hvis det var muligt at skrive, at jeg har fået førtidspension, uden at det blev tilstrækkeligt undersøgt, hvad jeg fejlede. Derefter gik jeg 8 ½ år på førtidspension, før en intelligent hjertespecialist regnede ud, at jeg har søvnapnø, og derefter går der yderligere over et år, før jeg kan få den grundige undersøgelse (polysomnografi), der skal danne grundlag for behandlingen.
Den form for sundhedspolitik er selvfølgelig hul i hovedet, men det er der ingen mulighed for at skrive!
Min veninde, der faktisk lever utrolig sundt, har netop fået målt forhøjet blodtryk og forhøjet sukker og kolesterol i blodet. I hendes familie har den ældre generation alle disse problemer. Hun blev henvist til en diætist. Jeg kunne ikke lade være at grine, for jeg er overbevist om, at diætisten ikke er lige så opdateret med den nyeste viden, som min veninde er!
Nå, det var bare et par strøtanker.
Mange hilsner
Kameliadamen