Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

HJÆLP!

1235»

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Marie

    Hvordan har du det?

    Jeg har ikke haft nogen fornemmelse af, at jeg har været til hjælp, i hvert fald ikke i din situation, desværre. Hvad angår dine spørgsmål, så må du huske på, at jeg ikke på nogen måde er uddannet inden for sundhedsområdet. Jeg har bare sat mig ind i nogle få områder inden for sygdom og sundhed, fordi jeg ligesom du har oplevet, at det kan være meget svært at få lægehjælp her i Danmark.

    Du spørger, hvad forskellen er på tics og muskelsammentrækninger.

    Nu er det vel forskelligt, hvordan folk bruger sproget. Der er sikkert folk, der vil mene, at der er en forskel mellem de to ting, men set fra mit synspunkt betyder de to ord det samme. Når jeg slår op i min fremmedordbog, ser jeg dog, at ordet ”tic” især bruges om ufrivillige muskelsammentrækninger, der finder sted i ansigtet. Det er også min fornemmelse.

    Og så spørger du om forskellen på de to diagnoser BFS, altså benign fascikulations syndrom, og RLS dvs. restless legs syndrom.

    Et syndrom er jo en samling af symptomer, der beskriver en bestemt tilstand.

    En diagnose er en kort måde at fortælle om en sygdomstilstand på, sådan at man sparer tid, når man skal fortælle en anden, hvad den pågældende fejler.

    Ofte bruges syndrom-betegnelser og diagnoser lidt tilfældigt. Inden for ét speciale, f. eks. neurologien, kan man være begyndt at betegne en bestemt sygdomsstilstand på én måde, fordi man fokuserer på nervernes tilstand og funktion, mens en lignende sygdomstilstand måske af ernærings-specialister kaldes noget helt andet, og da der normalt ikke er nogen videre kontakt mellem to specialer inden for lægevidenskaben, kan de to forskellige betegnelser fortsætte, selv om de måske betegner nogenlunde det samme eller overlapper hinanden.

    Det, jeg synes, er mere interessant end at hæfte diagnoser på, er at finde ud af, hvad problemer er kommet af, og hvad man kan gøre ved det.

    Jeg har lagt mærke til, at nogle af dem, der har BFS, har eller har haft D-vitamin-mangel. Den kvinde, jeg kender, som har sådanne ufrivillige muskelsammentrækninger i benene, har haft meget alvorlig D-vitaminmangel.

    Og jeg har lagt mærke til, at mange af dem, der har RLS, har eller har haft B12-vitaminmangel, jernmangel og/eller folinsyremangel.

    Jeg ved ikke noget om nervebetændelse, men jeg kan huske, at jeg søgte oplysninger på det, og så vidt jeg husker, fandt jeg, at årsagen til nervebetændelse kunne være blandt andet B-vitaminmangel.

    Jeg siger IKKE, at nervebetændelse og BFS og RLS er det samme. For det ved jeg ingenting om. Det, jeg siger, er, at det er mere interessant at finde ud af, hvad årsagen til sygdommen er og gøre noget ved den.

    Derfor er jeg også nødt til at sige det samme som jeg hele tiden har sagt gennem denne tråd:

    Det er vigtigt for dig at sørge for, at du ikke lider af mangel på vigtige næringsstoffer.

    Det er vigtigt at bekæmpe eventuelle betændelsestilstande i tarmene.

    Den er vigtigt, at du ikke spiser noget, som din krop tager skade af, f.eks. mælkeprodukter eller medicin, der indeholder laktose.

    Set fra mit synspunkt er det bedste, du kan gøre at styrke kroppens selvhelbredende kræfter.

    Hvis du sørger for, at din organisme f.eks. har tilstrækkeligt med D-vitamin, vil det hjælpe på bekæmpelsen af eventuelle skadelige bakterier, fordi D-vitamin er vigtigt for immunforsvaret.

    Mens du venter på, at lægerne skulle finde ud af en diagnose, kan du bruge tiden til at gøre dig selv rask. Og det er jo, hvad jeg har sagt hele tiden.

    Jeg kan desværre ikke sige mere end det.

    Jeg håber, at du efterhånden er ved at have det bedre.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    tak for svar.
    i det sidste lang tid, har jeg os selv gjort en del for at komme
    i bedring. som at gå til fester og alt det jeg ellers har manglet under dette.
    her den sidste uge har jeg haft så mange ufrivillige muskelsammentrænkninger inden jeg skulle sove. så det er helt vildt.
    specielt i under og overkroppen. så nu mangler jeg sikkert noget igen.
    jeg er kun på d-vitsamin endnu. vitaminpille. nutriadrink.
    synes os selv bfs og rls symptomerne minder meget om hinanden.
    efter hvad jeg kan forstå.
    det der er så forvirrende når jeg er på roskilde ambulatoriet er.
    at ik sidste gang men forrige gang igen. siger lægen at tallene
    ser fine ud nu. men så sidste gang siger de de er bedre nu end forrige gang. for der var de dårlige. og nu er de i bedring.
    så på den måde er det forvirrende. for så har man jo lidt svært ved at stole
    på dem. når det er det ene den ene gang og det andet den anden!
    det kan godt være svært at håndtere. for så for man aldrig afvide om
    det kan være den grund osv..
    jeg har haft mangel indenfor b12 vitamin. jern-blodmangel. d-vitamin. og folinsyre. det har jeg været på.
    hilsen marie.

    fordi jeg har mange muskeltrækninger, var netop derfor jeg lige spurgte.
  • Indstillinger
    for det ik skal være nok.
    så i mandags startede jeg med at få ondt i halsen igen.
    og hævede lymfekirtler. og feber. det er træls.
    jeg får så hurtigt infektioner!
  • Indstillinger
    Hej Marie

    Det gør mig ondt, at du skal have det så dårligt.

    D-vitamin er nødvendigt for immunforsvaret, og der er jo ikke noget at sige til, at du får infektioner, hvis du stadig mangler D-vitamin.

    Jeg vil - endnu en gang - råde dig til at bede lægerne om en udprintning af de resultater, der kommer ud af dine blodprøver. Hvis du har resultaterne på tryk, så kan du bedre følge med i, om du gør fremskridt, og du vil ikke længere blive så forvirret over, hvad lægerne siger.

    Det er normalt sådan, at der bagefter den værdi, der er målt, står angivet, hvad normalværdien skal være. På den måde vil du altid kunne se, om dine værdier er normale, eller de ligger langt fra det normale.

    Det er selvfølgelig lidt svært til at begynde med at overskue alle disse tal. Men jeg kan forsikre dig for, at du meget hurtigt vil kunne finde ud af det. Prøv det!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    tak.
    det vil jeg gøre næste gang der skal tages nogen nye.
    du kunne være meget rart med en lille update nu.
    man jeg vil jo gerne snart ha en god sommer.
    så der skal skubbes gang i tingene. imens jeg gør mit bedste.
    for hvis jeg skal gøre helt op. så er maven det samme. (u/de unødvendige rumlen.oppustethed.luft i maven) tarmene ingen rigtig forandring.
    og benene går det nogen gange op og så ned igen.
    hilsen marie.
    men skal nok gi dig en opfølgning hen af vejen. hvis det er?
Log in eller Registrér for at kommentere.