Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Benzodiazepiner

1356

Kommentarer

  • Indstillinger
    "Den dårlige måde: Som et rusmiddel, til almindelig afslapning, som en "dårlig vane", som tidsfordriv, til at "komme ned" efter at brugt psykoaktive illegale stoffer som kokain.
    Daglig brug lige gyldigt hvad!"

    Citat fra en anden debattør herinde.

    Det er jo for mange SLET ikke det der er tilfældet! Men det er jo lige præcis sådanne udtalelser der gør at man bliver betragtet som en narkoman når man tager disse medikamenter!

    Debatten bliver både her og generelt i samfundet meget sort/hvid: Man må kun tage benzoer i krisesituationer og i så fald kun i kort tid samt med plan om nedtrapning. Og dette gælder for ALLE uden undtagelse! Der er ikke plads til at vurdere den enkeltes situation - og der er ikke plads til at fatte at der rent faktisk er nogle mennesker i dette land der ikke bare kan løse deres problemer idet de er tæt forbundne med andre mennesker og derfor ikke står i deres magt at løse!
    Jeg kan jo ikke bare "slå min datter ud af hovedet" og lade som om hun ikke eksisterer? Eller smide hende ud på gaden og glemme alt om at jeg er hendes mor?
    Jeg har erkendt at jeg ikke kan hjælpe hende til at få det bedre - men det tog også 10 år at komme til denne smertelige erkendelse!

    Livet er bare ikke så enkelt og der er ikke løsninger på alle problemer her i verden! Det tager nok en del livserfaring at forstå - som jeg ville ønske alle dem der har en fiks og færdig mening om os der har stor gavn af benzodiazepiner var i besiddelse af!
    mvh
    artemis
  • Indstillinger
    Vanessa1Vanessa1
    Redigeret 1 august, 2015, 19:39
    Kære artemis
    Jeg vil sige nøjagtig det samme som dig. Et er teori, et andet er praksis.
    Ikke alle bliver afhængige og ikke alle udvikler tolerans (ikke tolerance, som jo er noget ganske andet, noget som der nok var brug for lidt af på dette område :) ). Begge dele er sjældne bivirkninger. Jeg er selv i en situation, hvor jeg bestemt ikke hjælper min mor ved at blive angst. Jeg skal bevare roen i selv de mest belastede situationer, når hun har hallucinationer og bliver bange og samtidig sørge for at berolige hende.
  • Indstillinger
    Hvorfor siges og skrives der næsten alle steder, at de fleste bliver afhængige og eller opnås tolerance og mange desuden får forværret deres angst, hvis det kun er sjældent, det sker?
    Jeg er nemlig selv lige stoppet af frygt for netop det, især at få det værre eller at blive fastholdt i angsten. Jeg tog kun en til to gange om ugen for det meste, men fik at vide, at det ikke handler om hvor ofte eller hvor meget man tager, men om hvor længe man gør det, og at det helst ikke må være i mere end fire til seks uger. Heller ikke selvom det var så lidt, jeg tog.
    Min læge har dog sagt til mig, at hvis jeg tog to til tre gange om ugen (hvilket jo er mere end jeg har gjort de fleste uger), ville jeg kunne tage dem i lang tid.
    Hvad siger I? Og hvad siger jeres læge eller psykiater?

    Det er jo lidt tosset, hvis jeg skal gå og lide med daglig angst, hvis jeg uden større risiko kunne få en pause en til to dage om ugen...
  • Indstillinger
    Vanessa1Vanessa1
    Redigeret 21 juli, 2015, 22:04
    Her er en undersøgelse, der sammenligner benzodiazepiner og antidepressive midler. De sidste anbefales rundhåndet af læger som erstatning for benzodiazepiner. Men i følge undersøgelsen, er der ikke basis for at det skulle være bedre. Der er simpelthen ikke tilstrækkeligt med undersøgelser, der viser det, og der mangler undersøgelser, der ikke er sponsoreret af medicinalindustrien.
    https://www.karger.com/Article/Abstract/353502

    Og her en artikel omhandlende emnet på en nuanceret måde:

    "Især er det langtidsbehandling med benzodiazepiner, der er kontroversielt bl.a. på grund af den vidtgående bekymring for toleransudvikling med aftagende effekt til følge og behovet for løbende at optrappe dosis for at opretholde den anxiolytiske effekt.

    Imidlertid har opfølgningsstudier ikke tydet på et betydeligt tab af anxiolytisk effekt over tid og ej heller tydet på nødvendigheden af løbende dosisoptrapning for at opretholde effekten (Stevens & Pollack, 2005). Tolerans over for den anxiolytiske effekt af benzodiazepiner forekommer sjældent (Rosenbaum, 2005) og Steven L. Dubovsky, M.D. skriver: “Tolerance develops to sedative effects of benzodiazepines but not to anxiolytic effect” (Dubovsky, 2005).

    I 1999 anbefalede en international gruppe af eksperter ligefrem brugen af benzodiazepiner imod angst og vel at mærke også som langtidsbehandling (Rosenbaum, 2005)."

    http://outsideren.dk/2010/07/21/til-for ... n-rivotril®/
  • Indstillinger
    Jeg sidder nu bare her med meget fysisk angst og bliver i tvivl om, hvorvidt jeg skal holde fast i min beslutning om helt at undvære Benzodiazepiner...
    Min beslutning blev egentlig taget på baggrund af min egen frygt for afhængighed og at det i virkeligheden er pillerne, der giver mig angst nu samt på baggrund af benzoinfo.dk og svar fra indehaveren af siden.
    Men jeg sidder nu og føler mig lidt åndssvag at lytte mere til en pårørende til en tidligere Benzodiazepinmisbruger end til min egen læge OG psykiater...

    Så nu sidder jeg måske her og har det forfærdeligt og kunne dulme det lidt med en lav dosis Benzodiazepin engang imellem.

    Jeg kan intet finde nogen som helst steder om, hvorvidt der også er fare for afhængighed og fastholdelse af og øget angst ved brug af medicinen få gange ugentligt. Er der nogen, der har et link til noget om det?
  • Indstillinger
    Hej Perle
    Jeg er ikke stødt på noget endnu, som jeg kan linke til. Jeg tror, det kan findes, hvis man googler længe nok.
    Hvis jeg havde en læge som din, ville jeg lytte til ham. Men jeg er af den opfattelse, at man kun selv kan tage ansvaret for, hvad man lytter til.
  • Indstillinger
    Det har du ret i! Dog er det rigtigs svært at vælge, hvem og hvad jeg skal tro på og lytte til, når jeg både har en angst, jeg gerne vil dulme engang imellem, men samtidig er bange for at blive afhængig eller få følgevirkninger af Benzodiazepiner.

    Nu har jeg efterhånden læst en del skrive på nettet, at de har taget Benzodiazepiner i årevis uden problemer og uden at skulle øge dosis mv. Så for mig at se er det mest logisk, at jeg ikke opnår tolerance eller en negativ virkning ved et SÅ moderat forbrug, som jeg havde/har!
  • Indstillinger
    Vanessa1Vanessa1
    Redigeret 21 juli, 2015, 22:11
    Hej Perle
    Hvis din læge er så nuanceret, som det lyder til, kunne du så ikke vende problemet med ham/hende?
    Min nye (unge) læge er ikke særlig nuanceret, men jeg var nødt til at skifte, fordi min gamle læge gennem 20 år holdt op.
  • Indstillinger
    For at skabe klarhed over hvad benzodiazepin er og har af virkning og ikke mindst bivirkning har jeg taget dette fra Promedicin.dk

    Behandlingsvejledning

    Det er vigtigt at anvende så lille en dosis som muligt, ofte begyndende med den svageste tabletstyrke af det pågældende præparat, givet én gang dgl. ved behov. Efter et par uger kan dosis om nødvendigt fordobles. Man tilstræber en behandlingsperiode på maksimalt 4 uger. Herefter skal tilstanden vurderes på ny, og vurderingen skal fremgå af journalen. Ved svære angststande, fx invaliderende panikangst, kan en kontinuerlig behandling - eventuelt i relativt høje doser - være nødvendig, men altid under nøje kontrol, og behandling skal ske hos psykiatrisk speciallæge. Psykiatriske tilstande, der behandles med benzodiazepiner, og hvor behandlingen er påbegyndt i psykiatrisk regi, skal fortsætte som specialistbehandling og ikke overgå til fortsat behandling i almen praksis.
    Har en behandling stået på i flere måneder, bør seponering kun finde sted efter langsom aftrapning, fx i form af en gradvis reduktion svarende til den laveste tabletstyrke hver eller hver anden uge.


    Bivirkninger
    Benzodiazepiner frembyder en række ulemper, der komplicerer behandlingen og kan reducere det terapeutiske udbytte.

    Initialt kan der forekomme sedation (døsighed, træthed), psykomotorisk træghed samt svimmelhed. Bivirkninger, der dog aftager og evt. svinder ved daglig anvendelse (tolerans, se senere). Ved høje doser kan der ses muskelsvaghed, svigtende muskelkoordination og evt. ataksi. Specielle søvnrelaterede bivirkninger omtales under » Hypnotika. Ved for hurtig intravenøs indgift af benzodiazepiner og ved anvendelse af store doser oralt kan der ses respirationsdepression. Benzodiazepiner skal derfor anvendes med stor forsigtighed til patienter med kroniske lungesygdomme, fx astma og kronisk bronchitis.



    Kognition. Benzodiazepiner svækker opmærksomhed, hukommelse og indlæring. Der kan ses anterograd amnesi (hukommelsessvigt for begivenheder efter indtagelse af medicinen). Amnesi er særligt udtalt ved anvendelse af korttidsvirkende benzodiazepiner (fx triazolam) og ved intravenøs indgift (midazolam). Effekten på kognitive funktioner er i høj grad dosisrelateret: Små doser kan ved at mildne angst og uro forbedre præstationen, mens højere doser via den kognitive hæmning svækker den intellektuelle formåen, alt afhængig af den individuelle følsomhed. Ved høje doser kan der ses desorientering og konfusion, specielt hos ældre. Ved kørekortfornyelse hos patienter i behandling med benzodiazepiner anbefales lægen, at udføre test for de kognitive funktioner, uanset patientens alder. Er patientens kognitive funktioner påvirket, kan kørekortfornyelse ikke anbefales (1463).
    Bivirkninger som sedation, svigtende koncentrationsevne og forlænget reaktionsevne øger risikoen for ulykker, ligesom disse og andre bivirkninger kan mindske patienters evne til at løse arbejdsmæssige og hjemlige problemer, som måtte have bidraget til udvikling af de psykiske symptomer. Ved langtidsbehandling er de hyppigste bivirkninger nedsat initiativ, apati, hurtig udtrætning og evt. depression.

    Paradokse psykiske reaktioner bestående af agitation, aggression og impulsive handlinger kan optræde i enkelte tilfælde, især i kombination med alkohol.

    Sjældne bivirkninger omfatter hypotension, øget appetit og vægt, nedsat libido, kvalme, hovedpine og allergiske reaktioner

    Tolerans. Kontinuerlig behandling med benzodiazepiner fører til udvikling af tolerans, dvs. en aftagende effekt af samme dosis. Dette gælder især sedation, svimmelhed og reaktionsevne, i mindre grad anxiolytisk effekt og amnesi. Tolerans kan føre til behov for at indtage større doser og dermed til misbrug og til psykisk og fysisk afhængighed hos prædisponerede personer, se afsnittet om » Misbrug og afhængighed af medicin eller rusmidler.


    Fysisk afhængighed kan opstå efter få ugers til måneders behandling med terapeutiske doser og viser sig ved abstinenssymptomer ved seponering. I lettere tilfælde er der abstinenssymptomer som søvnløshed, rastløshed, rysten, hovedpine, appetitløshed og overfølsomhed for lyd, lys, lugt og berøring. I svære tilfælde ses hypotension, temperaturstigning, konfusion, psykose og/eller kramper. Undertiden kan det være vanskeligt at adskille abstinenssymptomer og primære angstsymptomer. Abstinenssymptomerne optræder imidlertid ofte lidt før recidivsymptomer, almindeligvis fra 2. til 14. seponeringsdag, hvorefter de svinder, mens de primære angstsymptomer sætter mere langsomt og varigt ind. Den nævnte sansemæssige overfølsomhed og en influenzalignende fornemmelse er endvidere karakteristisk for abstinenstilstanden. Abstinenssymptomer er udtryk for fysisk afhængighed og er ikke nødvendigvis tegn på misbrug.



    Misbrug og afhængighedssyndrom. Ved misbrug af benzodiazepiner indtages de typisk i betydelig højere daglig dosering end normalt for at opnå ruseffekt. De indgår ofte i blandingsmisbrug og ofte i et afhængighedssyndrom præget af stærk trang, svækket evne til at styre indtagelsen samt toleransudvikling.
  • Indstillinger
    jeg synes, det er undervurderende at tro, at vi ikke alle har læst, hvad der står om benzodiazepiner i Promedicin.dk.
    Det står øverst på listen, når man googler.
    Derudover er jeg sikker på, at folk har læst indlægssedlen til det præparat, de får ordineret.
Log in eller Registrér for at kommentere.