Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Smerter/jag og nedsat fleksibilitet i hofte/lysken

245

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Henrik.

    Jeg har ikke nogen smerter i det daglige, men læs dog uddybende nedenfor:

    Det er 6 måneder siden at jeg blev kikkert-opereret for CAM impingement i hoften. Hvis jeg sidder mange gange på hug i løbet af en dag (ved leg med børn eller rengøring), føles det som om noget klemmer i hoften. Det kan jeg også opleve, hvis jeg sidder ned for længe (på en lang flyvetur eller et dagsmøde). Men det løsner op ved udstrækning og er helt væk efter et par dage. Det er overhovedet ikke i stil med det, som jeg oplevede før operationen. Lægen mener det er noget arvæv efter operationen, som kan genere i et års tid.

    Jeg kan gå og stå alt det, jeg vil i det daglige, uden at få ondt: F.eks. har jeg lige været på 13 km hike uden problemer. Jeg har også cyklet 12 km uden problemer. Men når det går stejlt opad en bakke eller bjergskråning, så foretrækker jeg at have det modsatte ben forrest ved gang eller at stå af cyklen. Det føles nemlig for hårdt for den opererede hofte at bære kropsvægten alene i yderstillinger og ved høj belastning. Er som om at den ikke er stærk nok. Forhåbentlig er det noget, som på sigt løses via genoptræning.

    Efter operationen følger et genoptræningsprogram, som skal styrke hoften. Efter 8-10 uger fik jeg desværre konstateret en væskeansamling i hofteleddet (som skyldes overtræning. Selv om jeg fulgte programmet så er det jo bare vejledende). Jeg fik en indsprøjtning med binyrebarkhormon direkte ind i hofteleddet (ultralydsvejledt), og det hjalp i 3-4 uger (kan virke i op til 6 uger). Herefter kunne jeg dog mærke væskeansamlingen igen, den var ikke helt væk. Man kan godt fortsætte behandlingerne med binyrebarkhormon, men det er barske sager. Så jeg valgte istedet at indstille træningsøvelserne, for ikke at provokere hofteleddet unødigt. Det gav bonus, så nu er væskeansamlingen væk og jeg kan genoptage øvelserne:-) Jeg glæder mig også rigtig meget til at komme ud at løbe, deltage på holdtræning osv, men det har jeg ikke kastet mig ud i endnu.

    Ifølge lægen har væskeansamlingen trukket min genoptræning i langdrag og sat mig tilbage med et par måneder. Så de fleste andre er altså hurtigere på dupperne end mig. Jeg har dog hørt og læst om flere tilfælde, hvor genoptræningen har resulteret i væskeansamling i hofteleddet og krævet 1-2 behandlinger med ultralydsvejledt binyrebarkhormon.

    Så mit bedste råd er at følge programmet for genoptræning, men gå meget stille og roligt frem - især når der kommer vægt på som f.eks. øvelser med elastikker eller andet vægtmodstand, cykling op ad bakke eller med høj modstand osv. Start med 5 gentagelser/minutter: Hvis ikke det gør ondt 24 timer efter, så øg til 6, så 7, så 8 osv.

    Hvorfor ikke bare stoppe, så snart det gør ondt at udføre en øvelse? Ja du skal selvfølgelig altid lytte til din krop. Jeg fik bare aldrig ondt, når jeg lavede øvelserne - det kom først bagefter.

    Håber det er svar på dit spørgsmål Henrik, og ellers siger du bare til.
  • Indstillinger
    Hej Jeg føler lidt vores læge gør det til en bagatel, han siger det jo "bare" er en inde klemning. Prøv noget alternativ, siger han. Men jeg er jo også bange for at gøre skade når man ikke ved nøjagtig hvad det er. Han har sendt en henvisning til en ortopædkirurg, men der er jo laaaaang ventetid. Han vil ikke give smertestillende andet end det hun får 400mg Ibuprofen 3 gange daglig, hvilket ikke hjælper. Hun har ingen sundhedsforsikring, og man kan vel ikke melde dem ind når først skaden er sket.
    MVH. Charlotte
  • Indstillinger
    Hej Charlotte.

    Indeklemning af nerver kan opstå på mange måder. Hvis det 'bare' skyldes en muskel, der klemmer på en nerve, så har lægen formentlig ret i at det kan løses med udstrækning og øvelser fra en fysioterapeut.

    Hvis det gør ondt værre, så er der måske noget væske eller betændelse derinde? I det tilfælde hjælper smertestillende og det at undgå aktivitet, som provokerer smerten. Når smerten så er væk, kan man søge fysioterapeut bagefter. En ultralydsscanning kan vise væskeansamlinger, men her er man nok desværre afhængig af en samarbejdsvillig læge for at blive henvist til den rette.

    Hvis intet af ovenstående hjælper, så kan det skyldes for meget knogle som i mit tilfælde, og så kan der gøres noget.

    Og hvordan finder man så ud af det? Ja her tror jeg stadig på at et røntgenbillede kan give svaret. Overvej en tid hos en kiropraktor eller en anden med et røntgenapparat, det behøves lægen ikke blive indblandet i og I kan få en tid inden for en uge. Bemærk dog at det skal være en fagkyndig, som har hørt om CAM impingement: Det er der desværre ikke ret mange, som har. Og så hjælper det jo intet at kigge på et billede, hvis man ikke ved, hvad man skal kigge efter.
  • Indstillinger
    Hej Pia og andre - jeg har læst jeres indlæg med stor interesse, da jeg netop har fået stillet diagnosen CAM impingement på begge hofter og skal nu til at tage stilling til hvilken operation jeg skal vælge.

    I den forbindelse vil jeg høre om I og andre har gode erfaringer på operationer på Sjælland? Hvilke kirurger kan anbefales? Jeg har hørt om Søren Winge på Københavns Privathospital

    På forhånd tak for jeres svar

    Susan
  • Indstillinger
    Hej Susan
    Jeg har desværre ikke nogle erfaringer eller hørt om andre dygtige kirurger på Sjælland.
    Når du kommer så langt at du skal opereres, vil jeg ønske dig held og lykke.

    Mvh
    Leif
  • Indstillinger
    Hej Leif,

    Tak for dit svar også held og lykke til dig
    :-) Susan
  • Indstillinger
    Hej Susan.

    Jeg kender heller ikke nogen læger, som udfører CAM impingement på Sjælland.

    Men prøv at søge lidt på nettet omkring "hofte artroskopi og læge" f.eks., det gjorde jeg for at få nogle navne frem (som jeg senere slog op på Sundhedsstyrelsens tilsynsliste).
    Sidstnævnte for at være sikker på, at de ikke har påbud, er i skærpet tilsyn, eller har fået foretaget hel eller delvis indskrænkning af sin autorisation.

    Held og lykke til dig, når du når til operationen!
  • Indstillinger
    Hej Susan

    Jeg er blevet opereret for CAM af Søren Winge på Københavns Privathospital i Lyngby den 13. August 2013. Han er ekstrem dygtig og jeg er fuld ud tilfreds med operationen.

    Hvis du stadig har spørgsmål om forløbet vil jeg svare på alle de spørgsmål du må have, jeg har selv støttet mig til de øvriges beretninger her på siden.

    Mvh
    Heidi
  • Indstillinger
    Hej Heidi :-)

    Jeg skriver til dig, da jeg selv har fået konstarteret CAM-Pincer på begge hofter, og også skal opereres af Søren Winge. (Dog er jeg ikke blevet undersøgt hos ham, men Aleris-hamlet - men der dækker PFA ikke opreationen).
    Hvordan er operationen forløbet hos dig? Måske du vil fortælle lidt om dit forløb, sygemeldig osv?
    Jeg ved godt det måske er lidt meget at spørge om, men det vil være en stor hjælp og "støtte" for mig, at hører fra en der er opereret samme sted.

    Hilsner Maria
  • Indstillinger
    Hej Maria

    Jeg var selv meget nervøs og havde en masse spørgsmål som jeg ikke følte jeg kunne få svar på idet meget er individuelt. Men jeg kan love dig at hos Søren Winge er du i gode hænder - han er utrolig dygtig - mit ophold på Københavns Privathospital var en virkelig god oplevelse, de er virkelig søde og passer rigtig godt på dig. Jeg fik også konstateret tilstanden i begge hofter men er kun opereret i den ene, der var den der volte mig problemer/smerter. Det går rigtig godt er er 98% helt fri for mine smerter. Jeg går helt normalt og kan nu sidde :-) - Jeg troede smerterne bagefter var værre og at jeg ikke ville kunne gå i flere måneder, men sådan var det slet ikke. Men det er vigtig med genoptræningen og det er vigtig at du laver de øvelser du får et helt hæfte om. Det er vigtigt at du skaffer dig en kondi cykel og træner hver dag flere gange om dagen. Men det er også vigtig at mærke efter for smerter og give ro hvis kroppe trænger til lidt hvile for træning. Håber du har en god fysioterapaut der kan følge dig - jeg går stadig til min og er også tilknyttet et knæhold (hofte og knæ hænger sammen) og kan stadig ved nogle øvelser mærke at der er noget der skal trænes op. Jeg løber også lidt igen (har løbet marathon mv) - men er nu stadig i småløb 3-5 km.
    Hvis du har noget sådan helt konkret du vil vide skriv og jeg skal svare dig ud fra det jeg har oplevet - og hvordan det var for mig - jeg ved man sidder med hovedet fyldt med spørgsmål - Jeg vil gerne svare dig så godt jeg kan.
Log in eller Registrér for at kommentere.