Hej Bente.
Tak for opskrifterne. Jeg vil helst sikkert give mig i kast med dem. Og så vil jeg på jagt efter laktosefri yoghurt :-)
Når du slet ikke spiser mel og korn, hvad spiser du så fx til frokost og aftensmad, Bente? Jeg synes nogle gange, at jeg mangler idéer. Bager du selv brød, glutenfri fx?
I andre må endelig sige til, hvis i ligger inde med gode opskrifter.
Ja, jeg bager selv brød af rismel, og jeg har købt en lille mølle til at sætte på en køkkenmaskine (Bosch MUM4xxx).
Jeg prøvede at hæfte opskriften ved.
Hvis man ikke bager alt sit brød, kan det nok ikke svare sig at købe kværn.
Jeg tåler nogle skiver af brød bagt af Finax glutenfri brødmix, den boks med grøn top, men da jeg hverken kan tåle ret meget fructan (fructo-oligosachharid/inulin eller HUSK) kan jeg ikke tåle de fleste glutenfrie brød, desværre.
Af fibre kan jeg tåle Fibrex roefibre, hørfrø og kartoffelfibre.
Opskriften er meget om stændelig, men hvis man går frem punkt for punkt, vil man opdage, at det er ligesom almindeligt brød.
Der kan bages uden Xanthan Gum, som jeg køber i USA.
ja - bortset fra jeg ikke har nogen fryser i drift lige nu...
Jeg plejer at have et par forskellige brød i fryseren. det er bedst at varme brødet i mikroen, glutenfrit brød kan være noget fugtigt i midten.
Kunne du flytte opskriften over på din Blog? så vil jeg slette den her.
Bente
Fint, hvidt rismel 175 g
Fint, brunt rismel 100 g
Hørfrø, malede (3 spsk.) 15 g
Roefibre, Fibrex (3 spsk) 5 g
Tapiokastivelse 35 g
(Xanthangummi) 7 g
Kartoffelmel 100 g
En portion specialmel vejer: 437 gram
På Hindbersnitten.dk kan man finde et regneark, hvor man nemt kan regne om til andre mængder.
Jeg vejer af hver gang, jeg tror ikke jeg kan holde blandingen stabil.
Hej
Jeg har en lang historie bag mig hvad angår min tarmsygdom. For nok 20 år siden begyndte jeg af og til at have forstoppelse, men da det kun var i perioder kunne jeg leve med det, men som årene gik, blev det oftere og oftere.
Nu skal også nævnes at jeg altid har haft svære gynækologiske smerter og er blevet undersøgt utallige gange men aldrig fundet frem til en grund. Jeg har også været indlagt med så stærke smerter og feber at de troede det var min blindtarm men det fortog sig og blindtarmen beholdt jeg.
I de seneste år blev mit tarmproblem større og større. Startede dagen OK men lignede en gravid om aftenen - svært ved at komme på toilet men kom dog af med noget hver dag, så jeg så det ikke som forstoppelse. Til sidst var min livskvalitet helt i bund, da jeg samtidig havde mange biting (som jeg nu har fundet ud af hang sammen med tarm problemet). Har været til et par kikkert undersøgelse - igen svaret - du fejler ingenting.
Til sidst fik jeg diagnosen irritabel tyktarm - og svaret det måtte jeg lære at leve med.
Men det ville jeg ikke - søgte på nettet og fandt noget om Histamin intolerance. Jeg levede efter disse regler med, hvad man kan og ikke kan spise hvis man har histamin intolerance. Det gav mig en fantastisk sommer i 2011 - dog var der stadig dage med "de gamle" symptomer. Men det mest fantastiske er at jeg ingen gynækologiske problemer har mere - selv mine stærke smertestillende piller som jeg fik på recept, har jeg ikke brug for mere ved menses.
I januar 2012 tog jeg kontakt til Hamlet privathospital og kom ind til en læge som anerkendte mit problem og sagde der var hjælp at hente. Ikke medicinsk men ved at følge en diæt - FODMAP som er nævnt her af andre flere gange.
Diæten går ud på at man skal undgå alle typer af kulhydrat. Alle disse kulhydrater danner gasser hos personer som mig og derved al balladen i tarmene.
Jeg har levet efter diæten siden januar 2012 og har fået det bedre - men ikke alle symptomer er væk. Desværre må jeg nok sige at jeg igen begynder at have dårlige perioder. Især døjer jeg med luft i tarmene som er meget ildelugtende og giver smerter. Jeg har også igen følelsen af ikke at være tømt - som lægen på Hamlet sagde - man føler sig som en stor tarm!
Ca. 75% har gavn af FODMAP diæten - desværre hører jeg nok til de andre 25% som ikke kan få alle symptomerne væk.
Mange steder læser man også at stress har indvirkning på vores lidelse - hvilket jeg tror er rigtig og det er nok derfor mine symptomer lige nu er blusset op, så det gælder om at for styr på "stressen" og samtidig spise rigtig.
Din historie er meget lig min. Hvor jeg dog føler med dig!
Jeg er i øjeblikket igang med et forsøg på Herlev, hvor de tester FODMAP diæten. Jeg har fundet ud af, at jeg faktisk mere eller mindre har levet på den de sidste 3 år, så der er desværre nok ikke nogen hjælp at hente for mig i den :-(
Jeg føler at jeg snart er ved at opgive det hele fuldstændigt. Jeg savner at kunne leve mit liv. Sygdommen ødelægger simpelthen alt for mig :-(
Kommentarer
Tak for opskrifterne. Jeg vil helst sikkert give mig i kast med dem. Og så vil jeg på jagt efter laktosefri yoghurt :-)
Når du slet ikke spiser mel og korn, hvad spiser du så fx til frokost og aftensmad, Bente? Jeg synes nogle gange, at jeg mangler idéer. Bager du selv brød, glutenfri fx?
I andre må endelig sige til, hvis i ligger inde med gode opskrifter.
Jeg prøvede at hæfte opskriften ved.
Hvis man ikke bager alt sit brød, kan det nok ikke svare sig at købe kværn.
Jeg tåler nogle skiver af brød bagt af Finax glutenfri brødmix, den boks med grøn top, men da jeg hverken kan tåle ret meget fructan (fructo-oligosachharid/inulin eller HUSK) kan jeg ikke tåle de fleste glutenfrie brød, desværre.
Af fibre kan jeg tåle Fibrex roefibre, hørfrø og kartoffelfibre.
Opskriften er meget om stændelig, men hvis man går frem punkt for punkt, vil man opdage, at det er ligesom almindeligt brød.
Der kan bages uden Xanthan Gum, som jeg køber i USA.
Fruct-Mal-Venligt Mangekornsbrød 2011, B. Jarmon.
Opskriften må kopieres frit og uddeles til begrænset brug.
Opskriften er nu flyttet til bloggen håber jeg...
Jeg plejer at have et par forskellige brød i fryseren. det er bedst at varme brødet i mikroen, glutenfrit brød kan være noget fugtigt i midten.
Kunne du flytte opskriften over på din Blog? så vil jeg slette den her.
Bente
Fint, hvidt rismel 175 g
Fint, brunt rismel 100 g
Hørfrø, malede (3 spsk.) 15 g
Roefibre, Fibrex (3 spsk) 5 g
Tapiokastivelse 35 g
(Xanthangummi) 7 g
Kartoffelmel 100 g
En portion specialmel vejer: 437 gram
På Hindbersnitten.dk kan man finde et regneark, hvor man nemt kan regne om til andre mængder.
Jeg vejer af hver gang, jeg tror ikke jeg kan holde blandingen stabil.
Hilsen Bente
Jeg vil prøve den af og få lagt ud snarest muligt :-)
Jeg har en lang historie bag mig hvad angår min tarmsygdom. For nok 20 år siden begyndte jeg af og til at have forstoppelse, men da det kun var i perioder kunne jeg leve med det, men som årene gik, blev det oftere og oftere.
Nu skal også nævnes at jeg altid har haft svære gynækologiske smerter og er blevet undersøgt utallige gange men aldrig fundet frem til en grund. Jeg har også været indlagt med så stærke smerter og feber at de troede det var min blindtarm men det fortog sig og blindtarmen beholdt jeg.
I de seneste år blev mit tarmproblem større og større. Startede dagen OK men lignede en gravid om aftenen - svært ved at komme på toilet men kom dog af med noget hver dag, så jeg så det ikke som forstoppelse. Til sidst var min livskvalitet helt i bund, da jeg samtidig havde mange biting (som jeg nu har fundet ud af hang sammen med tarm problemet). Har været til et par kikkert undersøgelse - igen svaret - du fejler ingenting.
Til sidst fik jeg diagnosen irritabel tyktarm - og svaret det måtte jeg lære at leve med.
Men det ville jeg ikke - søgte på nettet og fandt noget om Histamin intolerance. Jeg levede efter disse regler med, hvad man kan og ikke kan spise hvis man har histamin intolerance. Det gav mig en fantastisk sommer i 2011 - dog var der stadig dage med "de gamle" symptomer. Men det mest fantastiske er at jeg ingen gynækologiske problemer har mere - selv mine stærke smertestillende piller som jeg fik på recept, har jeg ikke brug for mere ved menses.
I januar 2012 tog jeg kontakt til Hamlet privathospital og kom ind til en læge som anerkendte mit problem og sagde der var hjælp at hente. Ikke medicinsk men ved at følge en diæt - FODMAP som er nævnt her af andre flere gange.
Diæten går ud på at man skal undgå alle typer af kulhydrat. Alle disse kulhydrater danner gasser hos personer som mig og derved al balladen i tarmene.
Jeg har levet efter diæten siden januar 2012 og har fået det bedre - men ikke alle symptomer er væk. Desværre må jeg nok sige at jeg igen begynder at have dårlige perioder. Især døjer jeg med luft i tarmene som er meget ildelugtende og giver smerter. Jeg har også igen følelsen af ikke at være tømt - som lægen på Hamlet sagde - man føler sig som en stor tarm!
Ca. 75% har gavn af FODMAP diæten - desværre hører jeg nok til de andre 25% som ikke kan få alle symptomerne væk.
Mange steder læser man også at stress har indvirkning på vores lidelse - hvilket jeg tror er rigtig og det er nok derfor mine symptomer lige nu er blusset op, så det gælder om at for styr på "stressen" og samtidig spise rigtig.
Din historie er meget lig min. Hvor jeg dog føler med dig!
Jeg er i øjeblikket igang med et forsøg på Herlev, hvor de tester FODMAP diæten. Jeg har fundet ud af, at jeg faktisk mere eller mindre har levet på den de sidste 3 år, så der er desværre nok ikke nogen hjælp at hente for mig i den :-(
Jeg føler at jeg snart er ved at opgive det hele fuldstændigt. Jeg savner at kunne leve mit liv. Sygdommen ødelægger simpelthen alt for mig :-(