Hjem Sjældne sygdomme Sjældne sygdomme

Hypokaliæmi - lav kalium

13

Kommentarer

 • Hej Kameliadamen

  Tusinde tak for dit svar - det er så dejligt at nogen tror på at jeg ikke er skingrende skør.

  Du spørger hvordan min nattesøvn er. Jeg falder altid hurtig i søvn, men hen mod morgen bliver min søvn mere urolig og jeg vågner nemt. Jeg føler aldrig mere at jeg har sovet fantastisk (som da man var barn). I en anden tråd du har skrevet om Højt blodtryk har du vedhæftet et link til en hjemmeside om søvnapnø. Når jeg kigger der, kan jeg godt nikke genkendende til nogle af symptomerne. f.eks hyppig opvågning og sveden. Også den med at falde i søvn ufrivillig kan jeg have - når det er værst kan jeg sidde og snakke med min samlever og så det næste øjeblik falde i søvn (er heldigvis lang tid siden det er sket, det er i perioder). At blive træt når jeg kører er også et problem. MEN om det er det samme som at have søvnapnø????
  Har spurgt min samlever og han siger jeg snorker - har ikke spurgt om jeg har pauser i vejrtrækningen, for spørger jeg for meget om sådan noget, synes han jeg går for langt i min søgen efter svar.

  Hjertet har jeg vist nok fået røntgen billede af samt hjertediagram (hvad det nu hedder for en måling) og det viste alt OK.
  Jeg er skeptisk over for så hurtig en konklusion, da min samlever fik samme svar og han endte alligevel med en pacemaker (diagnosen blev stillet på et andet sygehus - han kunne faktisk have været død 5 gange, da han 5 gange faldt om hjemme med dertil indlæggelse og hjemsendelse hver gang med han ikke fejlede - betrykkende at 4 hjertespecialister ikke kunne se noget unormalt ved hjertet!!!!!!!

  Mit blodtryk er fint ligger omkring 100-114/70-76 med en puls på 50-65
  I tråden om Højt blodtryk skriver Midtina1 d. 14-03-2013 om at have for lavt kalium og D3 vitamin og en høj blodprocent.
  Min blodprocent har siden juni 2012 været for høj med målinger fra 9,8 til 10,2 men ingen har gjort eller sagt noget..........
  Så vidt jeg kan læse er det noget med røde blodlegemer som produceres for at få mere ilt til kroppen - kan nogle af alle disse ting mon kædes sammen?

  Ved at læse så meget om forskellige sygdomme og symptomer ved jeg godt faren kan være at man tror man fejler det hele. Det er absolut ikke der jeg vil hen - jeg vil bare have en forståelse for hvorfor min krop opfører sig som den gør.

  God påske
  Cedeho63
 • Hej Cedeho

  Når jeg spurgte til din nattesøvn og til dit hjerte, så var det jo for at finde ud af, om der er andre lighedstegn mellem os end tendensen til at få lavt kalium-niveau, for på den måde at finde en mulig årsag til kalium-problemet (selv om dit kalium-problem er langt større end mit).

  Det kunne faktisk godt se ud til, at det ville være en god ide, hvis du blev undersøgt for søvnapnø. Men jeg kan godt se, at det er lidt problematisk lige præcis i din situation.

  Det nemmeste ville jo være, hvis du kunne få din samlever til at holde øje med, om der er pauser i din vejrtrækning. (Det har ikke været en mulighed for mig, eftersom jeg er single).

  Jeg kender godt den dér reaktion fra omgivelserne, altså at man får skyld for at gå for meget op i sygdom. Men det er da for pokker klart, at man gerne vil finde ud af, hvad man fejler, for på den måde at kunne gøre noget ved det, så man kan blive rask! Også jeg er nødt til at holde en lav profil omkring mine helbredsproblemer, når jeg taler med familie og venner.

  Men for lige at gøre emnet om søvnapnø færdigt, så findes der jo – som jeg skrev i en anden tråd – en nem og meget billig metode til at be- eller afkræfte diagnosen: et pulsoximeter.

  Det bedste ville jo være, hvis du kunne låne sådan et apparat af din praktiserende læge. Men hvis lægen også er begyndt at mene, at du går for meget op i sygdom og læser for meget på Internettet, er det måske ikke så nemt?

  Når jeg søger oplysninger på ordet pulsoximeter, kan jeg se, at der er masser af reklamer for disse apparater. Men jeg tror ikke, at du kan bruge disse ret billige apparater, for de måler nok bare den øjeblikkelige iltmætning i blodet. Du er nødt til at låne et apparat, der løbende registrerer blodets iltmætning hele natten igennem og optager målingerne, så resultatet kan printes ud næste dag. Men en velvillig læge skulle jo nemt kunne låne dig sådan et apparat. (Jeg blev henvist til en privatpraktiserende hjertelæge med henblik på at få reguleret min blodtryksmedicin, og det var hende, der selv foreslog, at jeg skulle tjekkes for søvnapnø, ved at hun lånte mig dette apparat).

  Men selv om det så viste sig, at du faktisk har søvnapnø, så ved jeg jo heller ikke, hvad det er ved søvnapnø, der muligvis er årsag til det lave kaliumniveau. Jeg har ledt og ledt på nettet, også på engelsk, men jeg finder ikke rigtig nogen informationer om det.

  Jeg er spændt på, om kaliumproblemet forsvinder hos mig, når jeg kommer i behandling (Jeg er stadig på venteliste, for der er meget lang ventetid).

  Jeg synes, at det er vigtigt, at du bliver undersøgt for søvnapnø – også selv om der ingen sammenhæng skulle være mellem kaliummangel og søvnapnø.

  Jeg har også hørt folk sige, at man skal holde op med at læse om sygdom, fordi man kommer til at tro, at man fejler det hele. Jeg synes altså, at det er noget vrøvl. Under alle omstændigheder afspejler den slags udtalelser bare, at de mennesker, der siger det, er trætte af at høre på helbredssnak.

  Den, der er syg, bliver ved med at lede, indtil der kommer et resultat af anstrengelserne. Livet er kort, og jeg synes, at det er frygteligt at gå og spilde en masse år på at være syg, hvis det kunne undgås. Men jeg har lært mig selv at holde lav profil med helbredssnak over for dem, der ikke interesserer sig for det.

  Specielt tror jeg, at det er vigtigt at lade være med – over for læger − at omtale information, som man har fundet på Internettet. De bliver noget så irriterede, og den irritation er der altså ingen grund til at være årsag til! Jeg har da også læst, at blodprøver for kalium tit er upålidelige, måske endda af to årsager, både fordi det meste af kroppens kalium befinder sig andre steder end i blodet (98 %), og på grund af den stramme stase, som du omtaler:

  http://www.vitamindoktor.com/cm72/

  Man lærer efterhånden at tackle lægerne, så de ikke bliver sure ;-)

  Men jeg skal indrømme, at det ikke altid er let!

  Jeg har desværre ikke andre bud på løsninger, så jeg vil også slutte med at ønske dig god påske!

  Kameliadamen
 • http://videnskab.dk/krop-sundhed/forske ... dium=email


  Har I set dette. Der er en mulig forklaring på lavt kalium tal.
 • Hej Persille

  Tak for linket.

  Sådan som jeg har forstået det, så har Conns syndrom været kendt længe. Det nye er, så vidt jeg kan se, at man nu har fundet ud af, at denne tumor i binyrerne er kommet på grund af mutationer i generne.

  Jeg læste for adskillige år siden om den slags hos radiodoktoren Carsten Vagn-Hansen, og jeg spurgte min daværende læge, om det kunne være den sygdom, der var årsag til min træthed og mit kaliumproblem.

  Hun havde nær bidt hovedet af mig!

  Sagen er, at der skal være en eller flere unormale værdier – ud over kalium − i blodprøverne SAMTIDIG, for at der kan være tale om den sygdom. Og ansvarlige læger måler løbende disse værdier, hvis man er i blodtryksbehandling. Men hos mig er det kun kalium-tallet, der ofte er lidt for lavt, på trods af store tilskud af kalium og sund kost med mange grønsager og frugt.

  Jeg er for omtåget i hovedet til at huske, hvad det er for værdier. Asklepios har engang forklaret det for mig, men jeg har glemt det igen.

  Men måske er det en god ide for dig, Cedeho, lige at få tjekket, om du faktisk er blevet undersøgt for Conns syndrom eller i det hele taget noget med binyrerne eller nyrerne. Men det mest sandsynlige er vel, at du løbende bliver tjekket, når du får vanddrivende medicin. Får du ikke taget blodprøver med regelmæssige mellemrum?

  Får du en udprintning af dine blodprøveværdier, så du selv kan læse, hvilke værdier der er unormale? Det er altid en god ide.

  Under alle omstændigheder er det bedst, hvis du kan få diagnosen be- eller afkræftet, uden at lægen bliver rasende!

  Mange hilsner og god påske til dig også, Persille

  Kameliadamen
 • Hej Kameliadamen og Persille

  Angående Conns syndrom er det så ikke i forbindelse med for højt blodtryk?
  Og det har jeg ikke.
  På sygehuset har de sagt at mine nyrer ikke fejler noget. Jeg har ikke fået uddybet hvad der ligger til grund for deres udsagn. Mener CT scanning og opsamling af døgnurin ligger til grund for udsagnet.

  De seneste 2 gange her i 2013 har jeg i min frustration ikke fået bedt om udskrift af prøveresultater på sygehuset.
  Når jeg kigger på mine prøvesvar fra sidste kvartal af 2011 og hele 2012 har jeg ud af 17 analyser kun 2 gange haft et kaliumtal på henholdsvis 3,5 og 3,6 ellers har de været mellem 2,8 og 3,4
  Derudover har Karbamid været over max. grænsen 4 gange og blodprocenten(hæmoglobin) er konstant over max.

  Efterhånden som jeg graver dybere og dybere i alt dette tror jeg at der er flere ting på spil hos mig.
  For det første har jeg i mange år, været levet under pres pga sygdom ved mine aller nærmeste - så stress har en del af skylden på nogle af mine symptomer. Især min tarmlidelse er påvirket af stress. Jeg har på et tidspunkt været nød til at leve efter en meget stram diæt, men jeg har det bedre og kan derved spise lidt af alt igen. Sygehuset sendte mig i begyndelsen af 2013 til diætist for at se om jeg får en varieret kost iht. kalium problemet og det gør jeg.

  Trætheden kan nok skyldes både stress og det lave kalium niveau. Måske også søvnapnø som du Kameliadamen har sendt et link til, hvor meget af det der står der, passer på mig.

  Grunden til det lave kalium tror jeg stadig ligger i at jeg tager vanddrivende. Altså væske i kroppen. Så det jeg går efter er hvorfor har jeg væske i kroppen?
  Et par ting peger måske på hjertet????:
  - Høj blodprocent--> produktion af røde blodlegemer for iltning af
  kroppen --> Ofte pga hjertefejl
  - Væske i kroppen --> hjertet pumper ikke godt nok

  Har lige været en frygteligt episode igennem hvor min mand havde hjerteproblemer uden at de kære læger kunne finde nogen som helst fejl ved ham. Først da han fik hævede ben gjorde de noget. Han var da meget syg og kroppen total stresset. Vi havde flere gange været ved vagtlæge hvor vi blev sendt hjem da der tilsyneladende ikke var væske i benene og derfor ikke tegn på blodprop eller lignende. MEN han havde altså 13 liter væske i kroppen som først til sidst gav sig til at bule ud på benene - ellers var det i mave og lunger. Tro pokker han havde haft svært ved at styre vægten.
  Et halvt år forinden var han over en periode faldet om bevidstløs - det kunne lægerne da heller ikke forstå - først da han kom på et andet sygehus fik han straks en pacemaker - sikkert derfor troede ingen hjertelæge at der igen kunne være noget med hjertet..........

  Nå der kom lige lidt ud der.......

  Har tænkt meget over dette i påsken. Tror jeg vil bestille en tid hos min praktiserende læge og få en snak om muligheder for en udredning af problemet med væsken i min krop. Måske et andet sygehus eller noget helt tredje. Hun har på et tidspunkt sagt at vi skulle finde ud af noget hvis sygehuset stoppede min udredning og det må siges at være nu.

  Hilsen
  Cedeho63
 • Hej

  Kaliummangel kan også skyldes den sjældne sygdom, Diabetes Insipidus. Jeg har selv den variant af sygdommen, der hedder Nefrogen Diabetes Insipidus og har som følge heraf kaliummangel. Ville bare nævne det, så andre her i tråden ved at det også kan være årsag til kaliummangel (jeg tænker på at nogle af jer ikke kender årsagen til jeres kaliummangel).

  Symptomerne på diabetes insipidus er at man drikker meget vand og tisser meget, jeg drikker/tisser selv 10-12 liter i døgnet.


  I er velkommen til at spørge hvis I vil vide mere, så skal jeg svare så godt, jeg kan.

  Mvh
  Anne
 • Hej Anne

  Tak for dit indlæg. Cedeho har – så vidt jeg husker – fået opklaret, hvad der er i vejen. Det er en sjælden sygdom, men ikke diabetes. Hun har skrevet om det i en anden tråd, men det ville jo være udmærket, hvis hun også skrev det her, til brug for andre, der leder efter en forklaring på lavt kalium.

  Hvis ikke lige Cedeho ser, at hun ikke har fået skrevet forklaringen her, så kan jeg en af dagene finde den tråd og henvise til den.

  For at der kan være tale om diabetes, så skal der vel være forhøjede sukkerværdier i blodet. Det har jeg ikke. Og jeg drikker ikke unormalt meget væske – snarere tværtimod. Når jeg ikke lige motionerer meget, skal jeg huske mig selv på at drikke noget.

  For mit vedkommende er kaliumproblemet ikke slemt, når bare jeg sørger for at tage 2 kaleoridpiller dagligt.

  Mange hilsner

  Kameliadamen
 • Hej

  Ja, jeg har svaret via en anden tråd som I kan se via linket her viewtopic.php?f=242&t=29490&p=154619#p154619

  Hvis det virker..... Ellers hedder tråden "Hvem har forstand på medicin"

  Hilsen
  cedeho
 • Hej

  Har de sidste 6 mdr lidt af svimmelhed og lægerne kan ikke finde ud af hvorfor . Der var så en klog kvinde der spurte om jeg havde fået taget mine vitamin tal og var inde på sundhed dk og kigge og der står min kalium tal uden for normalen på 3.4 og har så læst at den skal ligge på 3.5 . Så syntes jo ikke det lyder så slemt . Men kan det være årsagen til min svimmelhed når det er så lidt ??? Håber DN har lyst at svare
 • Jeg var meget svimmel for godt et halvt års tid siden. Endelig var der en klog sygeplejerske, som da hun tog blodprøve også kiggede i mit øre og sagde jeg havde væske i mellemøret.
  Jeg brugte otrivin i 10 dage, men svimmelheden forsvandt efter to dages brug.
  Har du fået det undersøgt ellers var det da et forsøg værd.
Log in eller Registrér for at kommentere.