Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Søvnløs

13

Kommentarer

  • Indstillinger
    Det er rigtigt at hormoner har indflydelse også på søvnen. Charlotte Bech er holistisk læge med udgangspunkt i indisk medicin – Ayur veda. God jagt Helle8
  • Indstillinger
    Jeg er i gang med hormon Melatonin..21 piller - 2mg. Jeg var bange for alle de bivirkninger, men må sige, at efter jeg har nu brugt 18 af dem, har jeg over hovedet ikke bemærket noget. Men heller ikke at jeg sove bedre eller længere. Måske kommer det efter de sidste 7 piller. Hvis ikke, så virker de ikke på mig eller skal jeg måske igang med endnu en omgang og med lidt stærkere. Hvis det heller ikke hjælper, så må jeg enten sove længere om morgen eller til midag :-))))
    renulda
  • Indstillinger
    Hej

    Jeg har selv døjet meget med søvnproblemer og for mig har et ekstrat af baldrianrod i min the virket. Indtag det et par timer før sengetid, så burde det virke. Jeg fandt opskriften på http://www.isleep.dk/ selvom den nu ikke er så svær at lave igen. Man kan med fordel blande noget honning i sin the, det smager dejligt.

    PS: Undgå for alt i verden kaffe om aftenen. Koffein har en halveringstid på 6-8 timer, så drik det aldrig efter kl .16, hvis du lider af søvnbesvær.

    Hav en god weekend.
  • Indstillinger
    det er ikke sjov at være søvnløs--- når i har sagt god nat ---
    lægger du dig på ryggen --så afslappet du kan
    startet på 100---og så tæller ---- du langsomt ned ad
    hvis du ikke sover når du kommer ned på 0 ----starter du en gang til

    hvad med musik i øret ---døsende meditations bånd ----du er stresset indvendig ---og skal afslappes ---
    og det er ikke godt med medicin ---det bliver man afhængig af ----og så er det svært at komme ud ag det ---
  • Indstillinger
    Har prøvet alt hvad man anbefaler, drikke dit og det, tæller til 100 op og ned tusinde ad gange, drikker aldrig kaffe efter kl 14, føre til musikken men intet hjælper. Er lige blevet færdig med Melatonin...har ikke hjulpet. Måske var det for lidt kun en måned. Men soverpiller vil jeg ikke gå i gang med endnu :-)

    Søvnig renulda :-)
  • Indstillinger
    Hej Renulda

    Når du ikke har haft gavn af melatonin, så tror jeg ikke, at dit søvnproblem skyldes mangel på melatonin. Jeg tror ikke, at det ville have hjulpet at tage det i længere tid, end du har gjort.

    Jeg har desværre ikke noget forslag til, hvad du ellers kan gøre. Jeg sender dig alle gode ønsker om, at du må få løst dit problem.

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    HVAD ER DET AT VÆRE SØVNLØS ----DETTE ER ET SPØRGSMÅL ---TIL DEN DER HAR STARTET DETTE OPOGRAM---for på et eller andet tidspunkt falder du vel i søvn ----

    grunden til jeg spørger er ----der er kommet flere føreslag ind ----og som jeg forstår har du prøvet fem alle sammen ---uden virkning ---

    HVOR LÆNGE HAR DU PRØVET ---DET HJÆLPER JO IKKE PÅ 1 GANG
    DET ER NOGET MAN SKAL ARBEJDE MED

    det er måske besværligt
    men det er vel værd at prøve --
  • Indstillinger
    Jeg har prøvet det med te, mælk med og uden honing, øl, vin, gik tidlig i seng og stået tidlig op på samme tidspunkt 4-5 måneder, gik sent i seng, gik uden om kaffe, lavet ikke noget fyziske aktiviteter ind sengetiden, hørt musik, læst bøger, har ikke stress, er på efterløn, har ingen problemerne, og alt det gøre jeg ikke kun en dag eller to, men har prøvet den tid som man skal tage sig til. Falde i søvn ca kl 3-4 og sover til kl 7. Men kan igen falde i søvn og vogne ca kl 9-9.30. Så lidt søvn får jeg så, men det er jo træls at ikke kan falde i søvn ind kl 24 og vogne omkring 8. Jeg er meget søvnig omkring kl 21 om aften, men når jeg kommer i seng, så plim og kan alligevel ikke sover. Nå, men jeg kan se at det er noget jeg blive nyd til at live med.

    Renulda
  • Indstillinger
    Hej Renulda

    Jeg har også i mange år haft søvnproblemer – i nogle perioder værre end i andre.

    Jeg har et forslag til overvejelse længere nede.

    Men først vil jeg lige sige, at jeg også har den erfaring, at det ikke er så ligetil at søge råd i forbindelse med søvnproblemer. Problemet er, at råd fra andre normalt falder i to grupper:

    1. De ”almindelige” råd om at undgå kaffe og cola og sørge for at være træt nok, osv.

    Hvis man har haft søvnproblemer i lang tid, så må det vel være klart, at man allerede HAR afprøvet de almindelige råd. Jeg husker, at jeg for en del år siden bad min daværende psykiater om hjælp til søvnløshed, og han svarede med at remse de almindelige råd op! Jeg kan huske, at jeg blev så fortørnet, at jeg sagde følgende til ham:

    ”Hvis jeg havde gavn af almindelige råd, som man kan læse i ethvert dameblad, så havde jeg jo nok ikke spurgt en psykiater!”

    2. Så er der nogle, der siger: ”Når man bliver ældre, har man ikke brug for så meget søvn, så måske får du i virkeligheden tilstrækkeligt med søvn eller måske for meget!”

    Jeg oplevede, at folk begyndte at foreslå mig at stå tidligt op hver dag, f.eks. klokken 7, for på den måde at komme ind i en bedre døgnrytme. Eller de mente, at jeg ikke gjorde nok for at løse mit problem!!!

    Nu er mit problem blandt andet, at jeg vågner for tidligt, f.eks. klokken 4. Men besynderligt nok er der ingen, der tror på det. De forestiller sig, at en person med søvnproblemer ligger den halve dag og sover! Men det gør jeg naturligvis ikke, når mit problem er, at jeg har svært ved at sove. Sådan som jeg ser på det, så må det være klart, at når jeg har problemer med at sove om natten, så har jeg har endnu sværere ved at sove om dagen!

    Så alt i alt har jeg opgivet at søge råd hos andre ;o)

    Men nu til mit forslag: Du skriver, at du er meget søvnig klokken 21, men når du så senere går i seng, så kan du ikke sove.

    Det giver mig en ide, som du måske kan arbejde videre med. Sagen er, at vores søvn – eller endda hele vores døgn – er opdelt i cyklusser, der varer ca. 90 minutter. Jeg har i mange år kendt til, at søvnen kører i faseforløb, der varer 90 minutter, for jeg sover typisk 90 minutter ad gangen eller måske 2 gange 90 minutter, og når det går rigtigt godt, sover jeg 4½ time på én gang, dvs. 3 gange halvanden time.

    Nå, men i går fandt jeg så en meget god Internetside, der forklarer, at denne biorytme på 90 minutter faktisk kører hele døgnet! Desværre kan jeg ikke finde siden lige nu. Øv! Den forklarer det ellers meget pædagogisk. Hvis jeg finder den senere, bringer jeg lige et link.

    Men sagen er, at hvis du bliver søvnig klokken 21, men IKKE går i seng på det tidspunkt, så kvikker du lidt op igen. Men så er det vigtigt, at du går i seng, så du ligger parat til at sove nøjagtig 90 minutter senere, altså klokken 22.30 eller klokken 24, når det næste ”nattog” afgår.

    Hvis du er blevet søvnig klokken 21, men først går i seng klokken 22.45, så vil det efterfølgende ”nattog” afgå klokken 24, og det betyder, at har du fem kvarter, hvor du ligger og vender og drejer dig og bliver mere og mere irriteret, hvilket måske betyder, at du overhovedet ikke kan sove. Og nu er det så ikke på grund af, at du har overhørt din biorytme, men på grund af irritation, at du har problemer.

    Siger den forklaring dig noget? Personligt tror jeg, at jeg kan komme til at sove bedre, hvis jeg tager hensyn til disse biorytmer!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kamelia

    hvor har du dog ret i det du skriver her. Har afprøvet alle de "almindelige" råd fra velmenende mennesker. Og det er altså ikke længere dem, jeg kan rette mig efter. Lige som hos dig. Vi har åbenbar et mere special problem end de andre med søvn problemer.

    Og det er interessent det du skriver sidst i brevet. Det har jeg aldrig hørt om eller tænkt på. Men jeg har prøvet at gå i seng kl 22(var søvnig) og alligevel faldt i søvn først kl 3 om morgen. Nogle gange bliver jeg liggende og andre gange står jeg op og ca en time senere går jeg i seng igen. Med samme resultat. Måske skulle jeg prøve over flere dage. Men det er heller ikke altid nemt, når jeg begynder at være søvnig kl 21.30 når vi er i byen eller har gæster hihihi. Du kan se jeg er håbløs hihihi. Men jeg er åben for alle "gode" råd men ikke dem som er for "begynder" :-) De er spilt på mig :-)

    Jeg tænker også på Melatonin, om grundet, at det ikke virkede var, at den var alt for svag..2 mg. Jeg har hørt folk som fik helt op til 20 mg.

    Engang til, mange tak for den opmærksomhed du gider at spille her af på mig:-)

    Mange hilsner

    Renulda

    Men tak til dig,
Log in eller Registrér for at kommentere.