Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Depression

245

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej igen
    Det er nogle gange det hjælper hvis man har en årsag, som hvis man har ondt i maven og menstruationen endelig kommer, nårh, derfor! Er du stresset, eller har du oplevet noget som forstyrrer dine tanker, så kan du fortælle hvorfor.
    Under alle omstændigheder har du brug for hjælp til at bearbejde din situation. Måske er børnetelefonen nr. 116 111 en mulighed for dig, der kan du også være anonym.
    KH Helle8
  • Indstillinger
    Hej Helle :)
    hvad mener du med det med at ha en årsag? :)
    Har prøvet at skrive ind til børnechatten før, men de kommer bare frem til det samme med at det eneste man kan gøre er at søge læge.
  • Indstillinger
    Hej Nanna

    Når de tests du har prøvet viser at du har en depression, er der en årsag til det. Er du meget stresset, har du meget skole arbejde, har du oplevet noget ubehageligt? Det kan have været så slemt at du har glemt det, men din krop reagerer på det.
    Jeg syntes i hvert fald det var nemmere at tale om depression, da jeg kendte den virkelige årsag.
    Børnetelefonen er noget andet end børnechatten, på telefonen sidder der en som vil lytte og måske kan hjælpe dig til at få sat de ord på, som er nødvendige for at få den hjælp du behøver, for det er rigtigt nok at det er lægen som vil sende dig videre, det rigtige sted i systemet.
    En ubehandlet depression kan blive kronisk. I din alder kan der hurtigere ske skader hvis du går for længe. Alt det bedste til dig. KH Helle8
  • Indstillinger
    Hej Helle :)
    Vil overveje det med børnetelefonen.
    Det med at ha en grund, tror godt jeg ved hvad det er. Men det er ikke det helt vilde, men jeg tog det nu hårdt dengang.
    Men det er nu godt 2 år siden ca, så er ikke sikker. Men det er det eneste jeg kan komme i tanke om :)
  • Indstillinger
    Sådan noget handler ikke om hvor voldsom en ting ser ud til at være udefra og/eller om hvordan man tror andre ville have oplevet det.
    Det handler om, hvordan oplevelsen har været for DIG.

    Når du siger, at du tog det hårdt dengang, og selv peger på det som en mulig årsag til din depression, så VAR det jo voldsomt for dig, og du har tydeligvis behov for hjælp til at bearbejde det.

    Man kan godt have tendens til at slå ting hen selvom de har været voldsomme. Altså tænke, at det er noget pjat at reagere så kraftigt på det eller at man selv var ude om det og man lige må tage sig sammen og så videre.

    Man er nødt til at respektere hvordan man føler og oplever ting. Først derefter kan man begynde at bearbejde oplevelser og håndtere følelserne.

    En ting er helt sikker, og det er, at det ikke går væk uanset hvor længe du prøver at skubbe det i baggrunden. Tværtimod så vil det formodentlig bare sætte sig endnu bedre fast des længere du går med det.

    Sæt dig ned og skriv et brev til din læge om hvordan du har det. Så ringer du i morgen til lægen og får en tid, og når du kommer derned, så kan du give lægen brevet hvis det er for svært at sige tingene.

    Men som jeg skrev tidligere, så bør du også tale med en voksen i din nærhed, altså en i familien eller på skolen.
  • Indstillinger
    Hej Nanna

    Måske skulle jeg fortælle at en depression er en naturlig reaktion, som fortæller dig at dit system er overbelastet og du trænger til hvile. Får du søvn nok?
    At være ked af det eller at vise udtryk for sorg er ligeså naturligt, det hjælper dig til bedre at kunne klare den situation du nødvendigvis må få bearbejdet for at blive den ægte glade dig igen.

    Når det er en konkret ting der er sket, du kommer i tanke om, er det helt sikkert det der er årsagen. Jeg er enig med Anna i det hun skriver, men tænkte lige på en anden mulighed.
    Hvis der er en lærer du taler godt med, kan du måske sige: ’Jeg har det faktisk skidt, men jeg véd ikke hvordan jeg skal sige det’… Måske kan du få lov til at tale med skolepsykologen, hvis du gerne vil det?

    Når du fortæller at hændelsen ligger et par år tilbage kan det endda være at det påvirkede dit skolearbejde dengang og at nogle lærere bemærkede det? Så kunne du f.eks. sige: ’Du sagde sådan til mig dengang – jeg har lige fundet ud af at jeg stadig er påvirket af noget der skete - jeg har brug for hjælp, måske kan du endda bede om at komme til at tale med lægen eller psykologen på skolen? KH Helle8
  • Indstillinger
    Hej igen Nanna

    Hvis du bestemmer dig for at bruge børnetelefonen er der to nr. 116 111 er gratis så brug gerne det. Børnechatten kender du så véd du nok også at du kan være ’diskret’ så ingen i samme rum kan se hvad du skriver.
    Jeg håber for dig at du snarest kan få hul på at sige noget, til en du føler dig tryg ved, som vil og kan hjælpe dig videre. KH Helle8
  • Indstillinger
    Tak for svaret Anna! Kan en depression godt starte uden der er sket noget for en? :)

    Hej Helle:) Jeg vil mene jeg får nok søvn, men er dog begyndt at være meget træt hele tiden.
  • Indstillinger
    Hej Nanna

    Det er et godt spørgsmål du stiller om depression altid har en årsag. Undskyld hvis spørgsmålet kun var henvendt til Anna.

    Hvis den ikke er udløst af en konkret hændelse, kan det være fysisk sygdom eller lavt selvværd; hvis man hele tiden får negativ respons, du må ikke, du kan ikke du er grim, dum eller andet negativt. KUN ment som eksempler!
    Det man kalder arv og kår spiller også ind; hvis nogen i nærmeste familie har tendens til det, kan man selv lettere få en depression, og har man haft en kan man nemmere få det igen, dermed ikke være sagt at man gør det, man kan jo være heldig at få den rette hjælp.
    Om depression kan være i sammenhæng med andre psykiske sygdomme – det vil jeg tro. Indirekte ja, der er altid en eller anden årsag. KH Helle8
  • Indstillinger
    Okay, tak for hjælpen :)
Log in eller Registrér for at kommentere.