Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

For meget A-vitamin og Calcium

124»

Kommentarer

  • Indstillinger
    Dette studie viser at dem som indtager mere end 1500 RE A-vitamin i form af retinol pr. dag har en dobbelt så høj risiko for knoglebrud end dem som indtager 500 RE.

    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NE ... Background

    1500 RE retinol svarer til 40 gram leverpostej.

    Et for stort indtag af retinol er åbenbart en af faktorerne i udvikling af knogleskørhed. Derfor bør man overveje ikke at tage kosttilskud hvor A-vitamin indgår og skrotte den største synder, leverpostejen.
  • Indstillinger
    Hej Niels

    At calcium som monoterapi, altså calcium alene, uden magnesium eller D-vitamin, giver en forøget risiko for blodpropper i hjerne og hjerte, er nu ikke ny viden. Det har været alment tilgængelig information i mere end 3 år:

    http://www.vitalraadet.dk/304+M52c95e110e4.0.html

    Dit link fortæller, at der nu er foretaget en såkaldt meta-analyse, altså en gennemgang af de eksisterende undersøgelser, og at denne meta-analyse bekræfter, at der er en forøget risiko for at få hjerte/kar- problemer, når man tager calcium som monoterapi.

    Det nye er, at der også var et forsøg, hvor folk fik D-vitamin sammen med calcium-tilskuddet, og at dette ikke hjalp på problemet. Det var ellers, hvad TV-lægen Peter Qvortrup Geisling påstod:

    http://www.dtu.dk/Nyheder/DTU%20i%20Pre ... 0D7FBFE%7D

    Vi ved stadig ikke, om det hjælper at tage magnesium sammen med calciumtilskuddet, som Vitalrådet mener i det øverste af mine links, for det er tilsyneladende ikke blevet undersøgt.

    Jeg vil mene, at din henvisning er et ret godt bevis for, at det ikke er en god ide at tage kalktilskud forebyggende mod knogleskørhed eller mod forhøjet blodtryk (sådan som det anbefales af radiodoktoren) undtagen altså, hvis man har fået påvist en mangel på kalk.

    Tak for linket!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kameliadame

    Tak for den uddybende forklaring. Calcium Løgnen som denne tråd startede med, begynder nu at vise sin rigtighed.

    Studierne vedr. A-vitamin og knogleskørhed er bestemt noget man burde tage mere alvorligt, da den negative effekt af retinol starter ved ADT x 2. Man burde starte med at fjerne A-vitamin fra margarine produkterne og informere befolkningen om ikke at tage A-vitamin som kosttilskud.

    Hilsen Niels
  • Indstillinger
    Lidt mere info som viser at A-vitamin er farligt så snart indtaget er det dobbelte af det anbefalede. A-vitamin ødelægger D-vitaminets virkning i kroppen hvis man får mere end 1500 RE.

    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NE ... 5083481917

    http://www.liebertonline.com/doi/abs/10 ... 004.13.939
  • Indstillinger
    Hej Niels

    Tak for endnu flere links :o)

    Når jeg ikke kommenterede A-vitamin-problematikken, er det ikke, fordi jeg synes, at dette problem er uvæsentligt. Jeg kunne bare ikke overskue at læse mere kompliceret engelsksproget tekst!

    Jeg tror, at vi har brug for en tabel, så vi kan finde rundt i, hvordan man regner om fra mikrogram til RE og IE. Men det kan jeg heller ikke lige overskue at lave nu.

    Angående lever-produkter, så lærte jeg allerede sidst i 70’erne, at man skal passe på med lever. Tankegangen dengang var, at leveren jo er organismens ”Nyborg Kommunekemi”. Det gælder også for dyr. Det er i leveren, at alle de skadelige stoffer ophobes, for det er leveren, der skal uskadeliggøre dem.

    Og hvad angår pålægsvarer generelt, herunder leverpostej, så er det jo højt forarbejdede industriprodukter (hvis altså ikke man laver det selv). Det betyder, at der er et højt indhold af tilsætningsstoffer. Også af den grund har jeg i mange år undgået den slags. I det hele taget tror jeg, at det er vigtigt at få mad, der er så frisk, uforarbejdet og uspoleret som muligt.

    Angående margarine, hvor der er tilsat A-vitamin, så er vi mange, der helt undgår margarine. Margarine er jo også et højt forarbejdet produkt. Der er tale om en oprindelig flydende spiseolie, der er blevet gjort fast. Selv om det i Danmark ikke længere er tilladt at sælge fødevarer med transfedtsyrer, så foretrækker jeg den rene, uspolerede spiseolie eller også økologisk smør.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    For A vitamin angives værdier for de A vitamin aktive stoffer, retinol og ß-caroten. Den samlede A vitaminvirkning er beregnet som retinol ækvivalenter, RE (efter Nordic Nutrition Recommendations NNR 2004 og National Academy of Science, Food and Nutrition Board (2001)

    1 RE = 1 µg retinol = 12 µg β-caroten
    1 IU A vitamin = 0.3 µg retinol
  • Indstillinger
    Det er korrekt, som flere har bemærket, at calcium alene kan medføre komplikationer i forbindelse med hjertekar systemet.
    Det mærkelige er, at frekvensen af osteoporose er meget stor i de nordiske lande sammenlignet med ex Japan. Dette på trods af vi indtager mange mejeri produkter og dermed calcium samt vi stadig opholder os i det fri om sommeren eksponeret til sollyset og får derigennem vit. D. Japanerer derimod indtager meget lidt mejeri produkter og det er absolut ikke moderne at være solbrændt, så man beskytter sig radikalt og får ikke vit. D. Der må være noget andet.
    Studier tyder på, at det er vitamin K2, MK-7 vi mangler. Japanerne får meget af dette vitamin gennem kosten. Vi får næsten intet. K2 aktiverer nemlig proteinet osteocalcin, som er ansvarlig for at transportere calcium fra blodbanen ind i knoglerne, hvor den hører hjemme. Studier fra Holland bekræfter dette.
    Samtidigt som osteocalcin opfanger den cirkulerende calcium, opfanges den allerede aflejrede kalk i blodårerne, så et indtag af vit. K2, MK-7 reducerer risikoen for forkalkninger. Fremtiden vil nok kun bekræfte vigtigheden af et dagligt indtag af vit K2!

    Jørn
Log in eller Registrér for at kommentere.