Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

For meget A-vitamin og Calcium

24

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej niels

    Du virker meget overbevisende på mig, men jeg er enig med Kameliadamen i, at for at virke seriøs må man oplyse sine kilder.

    Det er for nemt bare at skrive ud fra hvad man tror og mener, uden nogen form for videnskabelig evidens.

    Jeg er faldet over dette fra debatten: Overgangsalderen… sætter lige et link på. Her kan man læse hvem der har skrevet: Løgnen om Calcium, og det er interessant læsning.

    http://www.overgangsalderen.net/forum/s ... hp?p=70752

    Nu drikker jeg aldrig selv mælk, bryder mig ikke om det, tager aldrig vitaminpiller, kunne ikke drømme om at fylde mig med kosttilskud. Nej jeg vælger at leve sundt, grønt og groft og køber alt hvad jeg kan få af økologiske fødevarer.

    Hilsen Sofie
  • Indstillinger
    Hej Sofie

    Der findes ikke meget forskning om emnet, da det først nu er ved at gå op for nogle forskere at der er en sammenhæng mellem sygdom og for meget calcium indtag. Jeg tror egentlig at skaden ved for meget calcium er størst hvis man samtidigt er i underskud af D-vitamin, hvilket ca 50 % af danskerne er. D-vitaminet er med til at føre calcium til knoglerne hvor det høre hjemme. Balancen mellem calcium og magnesium er også meget vigtig. Magnesium får vi generelt ikke nok af, når man sammenligner calcium indtaget. Så der er mange faktorer på spil.
    Jeg fandt lidt om calcium på pubmed hvor der står: High calcium intake from both food and supplements is associated with increased risk for advanced or fatal prostate cancer.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335998
  • Indstillinger
    Hej niels

    Igen interessant læsning, er glad for at jeg aldrig drikker mælk:-) men masser af vand dagligt.

    Jeg er en voksen kvinde med en alder af 65 år, er aldrig syg, har ikke forhøjet blodtryk eller mærker andre skavanker fra min krop. tager ingen former for medicin mod noget som helst, ikke engang en panodil.

    Men jeg hører nok til den heldige type:-)Så længe man føler sig sund og rask er der jo ingen grund til at få tjekket alt i hoved og røv, ja undskyld udtrykket:-) for det tror jeg man bliver syg af:-)

    Hilsen Sofie
  • Indstillinger
    I mit første indlæg skrev jeg at de fleste mangler spormineralstoffet Bor. Bor er nu på "ventelisten" hos WHO og kommer med stor sandsynlighed på listen over essentielle stoffer. Forskningen har indtil nu vist at Bor "holder" på magnesium, calcium og D-vitamin. Desuden øger det østrogen og testosteron i kroppen, hvilket er vigtigt da disse hormoner aftager med alderen. Men mere vigtig er at Bor muligvis er med til at omdanne det ikke aktive D-vitamin til det aktive 1,25- dihydroxyvitamin D3. I Danmark får vi ca. 1 mg daglig fra vores kost og drikkevand, men fik for 50 år siden 6-8 mg. De befolkninger som indtager over 10 mg Bor dagligt har en meget lav forekomst af ledegigt. Studier har også vist at dem som indtager meget Bor har 60 % lavere risiko for udvikling af prostatacancer. Jeg har samlet nogle PDF dokumenter som kan læses/downloades her: http://www.box.net/shared/m7h4ol28i5
  • Indstillinger
    Hej Sofie

    Jeg tror bestemt at du gjort et klogt valg. Jeg er selv stoppet med at drikke mælk og spiser heller ikke længere leverpostej. Det var ellers noget jeg har fyldt min krop med i mange år.
  • Indstillinger
    Jeg elsker mælk,undskyld

    Jeg har det så godt, når jeg drikker mælk. Jeg vil helst ikke undvære det.
    Nu tror jeg nok, jeg stopper med at tænke på alt det og fortsætter som jeg plejer. Ellers bliver livet for svært.
    Blodtrykket, ja det er arveligt. Min mor drak aldrig mælk og hendes blodtryk var for også højt.
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Efter min mening er blodtryk ikke noget der går i arv.
  • Indstillinger
    Hej persille

    Jeg tror at forhøjet blodtryk kan være arveligt, men i høj grad også livsstilsbetinget.

    Du skal mærke efter i din krop, hvad den har godt af og så skal du følge din intuition.

    Jeg har selv en alder, hvor jeg kan mærke, hvad der er godt for mig, f.eks. mælk bryder jeg mig ikke om, og det er for mig et tegn på, at jeg skal holde mig fra det.

    Til gengæld drikker min mand og jeg hver dag et glas rødvin, og det befinder vi os godt med.

    Når jeg køber økologiske fødevarer, så er det ikke på grund af smagen, men på grund af en sund livsstil, og det er noget, der betyder meget for mig.

    Jeg ryger også et par cigaretter om dagen, og det kan godt være nogle mener, det er usundt, men for mig er det en stor livskvalitet.

    Sådan er vi forskellige, men gør altid hvad du mener, er godt for dig, for vi mennesker tager sjældent fejl, når vi kender vores krop og psyke.

    Jeg har et holistisk menneskesyn, for vi hænger sammen både fysisk og psykisk, og hvis vi er bevidste om det, kan det ikke gå helt galt.

    Hilsen Sofie
  • Indstillinger
    Hej Sofie

    Jeg køber også økologiske fødevarer. Alt hvad jeg kan få fat i. Det er både på grund af smagen , men mest fordi jeg ved der er mange flere vitaminer og mineraler i det økologiske.
    De økologiske kartofler f.eks. er der lange flere gode ting i. Og jo, et godt glas rødvin tager vi også et enkelt glas af.

    Jeg har aldrig i mit liv røget. I mit barndomshjem blev der heller ikke røget.
    Jeg er heller ikke tyk. I mange år cyklede jeg 24 km om dagen. Og alligevel blev mit blodtryk for højt.

    Jeg er glad for du tror blodtryksforhøjelse kan være arveligt. Det er svært når nogen siger blodtrykket falder bare man gør dit eller dat. Så man er selv skyld i det er forhøjet.

    Hele min mors slægt har lidt af blodtryksforhøjelse. Der er ingen tvivl om tendensen er arvelig.
    Min fars slægt er det dårligt hjerte, der går igen. Min bror har desværre arvet begge dele. Han har heller aldrig røget.

    Jeg tror også det fysiske og psykiske hænger sammen. Jeg mener, som kameliadamen, at hele kroppen måske spænder af en eller anden grund og det kan være medvirkende til forhøjelsen. Der kan jo være flere årsager til det og hvis der så samtidig er en arvelig tendens er den gal.

    Ja, det er bare hvad jeg tænker.
    Og nu vil jeg koge mig en dejlig portion økologisk havreklidgrød og drikke et godt glas økologisk mælk til. UHM
  • Indstillinger
    Hej alle

    Jeg vil da lige sige, at jeg selvfølgelig gerne vil være med til at lede efter mere viden om calcium og A-vitamin og andre vigtige sundhedsoplysninger. Lige nu er jeg bare slået ud af influenza-eftervirkninger og har ikke de store kræfter til at læse svære engelsksprogede tekster.

    (Og nej, Niels, al den D-vitamin, som jo gavner immunforsvaret, kunne ikke forhindre, at jeg blev smittet med influenza ;o)

    Når jeg brokkede mig over manglen på kilder, så er det bare, fordi jeg synes, at det må være en gylden regel, at man oplyser kilden til sine oplysninger, eller evt. skriver, at det er noget, man selv har regnet ud. I dette her tilfælde havde jeg jo allerede læst (lidt) om den såkaldte calcium-løgn, men det kan man jo ikke gå ud fra, at alle andre også har!

    Jeg synes, at det er en god ide at holde fast i det holistiske syn på sygdom og sundhed. I debatten om højt blodtryk har jeg lagt mærke til, at forslag og råd stort set altid handler om noget, der skal/ikke skal puttes i munden, og muligvis en sjælden gang om anstrengelse. Men aldrig om afslapning, skønt det efter min mening er det vigtigste i forbindelse med blodtryksproblemer!

    Når man siger, at noget er arveligt, kan det jo være arveligt på flere måder. Måske er der faktisk en genetisk disposition. I mit tilfælde har jeg nok arvet en større sensitivitet, der gør, at jeg er ekstra modtagelig for alle mulige sanseindtryk, støj og andres menneskers følelser m. m. Det belaster meget og gør, at jeg automatisk spænder musklerne i et ubevidst forsøg på at beskytte mig. Men hvis man er bevidst om problemet fra en tidlig alder, så kan man lære at beskytte sig på andre måder, og så tror jeg ikke, at man behøver at få helbredsproblemer af den grund. Det var jeg ikke.

    Desuden kan arvelighed også være social arvelighed (altså IKKE noget, der er arvet via generne), men vaner, man har overtaget fra sine forældre, f.eks. at knokle umådeholdent og glemme at hvile og tage hensyn til sine egne behov. Sådan er det nok også i mit tilfælde.

    Jeg bryder mig ikke om tendensen til at reducere alle helbredsproblemer til livsstilsproblemer. Selve ordet ”livsstilsbetinget” er efter min mening fornærmende, især selvfølgelig, når det drejer sig om alvorlig sygdom som f.eks. kræft, leddegigt eller måske børn, der har ADHD. I sidste ende skyldes al sygdom vel noget ved den måde, vi lever på, så derfor mener jeg ikke, at udtrykket giver mening.

    At bruge ordet livsstilssygdom er en måde at bagatellisere andres problemer på. Jeg bliver da ærlig talt lidt træt i ansigtet, hvis det faktisk forholder sig sådan, at flertallet af andre mennesker automatisk tror, at jeg lever usundt og er en ”sofakartoffel”, som en anden Netdoktorbruger plejer at kalde inaktive mennesker - bare fordi jeg er i behandling for forhøjet blodtryk!

    Mange hilsner

    Kameliadamen

    P.S. I øvrigt er mit blodtryk forbavsende pænt for tiden: 130/79
Log in eller Registrér for at kommentere.