Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Hjælper styrketræning

Trold1Trold1
Redigeret 26 februar, 2012, 15:29 i Rygsmerter
Jeg har spondylolistese, hvor 4. lændehvirvel glider i forhold til 5.
Jeg har tidligere forsøgt med styrketræning, tilrettelagt af fys., men eneste resultat har været forværring af smerter.
Jeg slås desværre med det kommunale/sociale system, hvor jeg jævnligt oplever, at træning bliver nævnt som en mulighed.
Er der nogen andre med spondylolistese (fremadglidning af hvirvel), som har erfaringer med styrketræning?
Så vil jeg meget gerne høre om det.
«134

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Trold.

    Jeg er 27 år og har/havde spondylolisthese L5/S1, bilateral arcolyse, nerverodstryk og degenerativ discus L4/L5.

    Jeg fik en stivgørende operation d. 5/12 2008 (4 uger siden).

    Mht træning, så har jeg fået smidt det i hovedet utallige gange og været i gang 5-7 forskellige gange, men uden bedring - tværtimod.
    Mine smerter forværredes også ved træning og hæmmede mig generelt i alt i min dagligdag, så jeg så ingen anden udvej end operation.

    Jeg har/har oz haft mange problemer med det offentlige. Alt for langsom sagsbehandling som med tiden har tvunget mig på kontanthjælp fordi jeg faldt for varighedsbegrænsning i fht sygedafpenge.

    Jeg er uddannet sygeplejerske, men har ikke været på arbejdsmarkedet de sidste 3 år pga ryggen og daglige voldsomme smerter, men det bliver forhåbentlig anderledes nu hvor min ryg er stiv..

    Det var min erfaring - og lidt til :-)

    Mvh Jakle
  • Indstillinger
    Hej Trold

    Jeg blev opereret for spondylolistese for snart 3 år siden. Inden da havde jeg været igennem et utal af specialister (over mange år), der hver gang blot nævnte stryketræning og diverse øvleser. Jeg oplevede, at jeg fik det klart værre af træning, men det belv slået hen af de forskellige specialister, indtil jeg efter maaaange år endelig havnede det rigtige sted, hvor mine voldsomme rygproblemer hurtigt blev diagnosticeret som spondylolistese og jeg blev indstillet til operation.
    Jeg fik den gang at vide, at netop i forbindelse med spondylolistese, er det meget almindeligt, at træning forværrer generne, og at det i de tilfælde frarådes.
    Derfor synes jeg det er vigtigt, at du først og fremmest lytter til din krop og dens signaler, så du ikke ender med at få det så dårligt, at operation er den eneste udvej.

    Mht kampe med det sociale system, så tror jeg, der er mange herinde, der har de samme oplevelser som dig. Jeg ved ikke om jeg blot har været heldig, men jeg har kun oplevet støtte og opbakning fra min kommune i forbindelse med min fleksjobsag - fik efter langvarig sygemelding hurtig tilkendt et fleksjob, der betyder, jeg kun skal arbejde 2 timer/dag og samtidig har de skånehensyn, der skal til.

    Held og lykke med det hele!

    Venlig hilsen
    Kermit
  • Indstillinger
    Jeg er utrolig glad for jeres tilbagemeldinger, de bekræfter jo netop det jeg selv er kommet frem til.
    Sammen med spondylolistesen har jeg også en arcolyse, det ved jeg så ikke om i også har.
    En arcolyse vil sige, at der er brud i en ryghvirvels hvirvelbue.
    Hvis i i søgefeltet skriver: netterimages.com/image/anterolisthesis.htm
    så kan i se de forskellige muligheder.
    Mit "problem" er i 4. og 5. lændehvirvel, altså lige en tak højere oppe end Jakle's.
    Jakle, det er godt nok tidligt, at du er nået så vidt, at du har været nødt til at acceptere en op. Jeg er trods alt 45 år.
    Mit problem er så, at de fleste spec.læger som jeg har været i kontakt med, har frarådet mig op, bl.a. fordi jeg også er hypermobil.
    kermit 1, du kan tro at jeg ikke laver de øvelser mere, for jeg er efterhånden klar over, hvilke øvelser der er de "farlige".
    Problemet i forb. med træning er bare, at de øvelser som min ryg ikke kan lide, er nogle af dem, som nærmest anses for et must i forbindelse med rygtræning.
    Det problem som man nemt render ind i m.h.t. kommunen er, at de helst skal se dokumentation for alting. Og hvordan dokumenterer man, at man har dårlige erfaringer med at træne, og at man får forværring af sine smerter.
    Det er ganske almindeligt, at man ikke kan se på kroniske smertepatienter at/når de har ondt, men i "systemet" forventer man, at kunne se på borgeren når han/hun har ondt.
    I det system tror de ikke automatisk på, hvad man fortæller dem, så det kan nemt blive en seriøs kamp.
    Jeg er visiteret til fleks, til trods for en arb.prøvning som endte i et fremmøde på 6-9 timer pr uge.
    En rar jobkonsulent (anden aktør) kunne se den manglende sammenhæng, så nu fortsætter kampen. ;)
  • Indstillinger
    Hej igen Trold
    Jo, jeg havde også arcolyse. Fik at vide, at det medførte, at der intet var til at holde fast på mine hvirvler, så ved, at du er hårdt ramt :-(
    Mht. kommunen, så er det jo vigtigt, at din læge skriver grundigt i journalen, hvad din lidelse indebærer af såvel funktionstab som smerter etc. Nu er alt jo i mit tilfælde først gået glat i gennem efter jeg blev opereret, hvor man så kunne se, at der var gjort alt, hvad der var muligt, plus der jo også står i min journal om, hvilke nerver der har taget varigt skade osv. Ved ikke om kommunen er tilbageholdende, fordi alt endnu ikke er prøvet (her tænker jeg operation i dit tilfælde)?? Men kan ikke passe, at man skal føle sig tvunget under kniven for at blive hørt - har personligt selv absolut ikke fået gode resultater af operation.
    Held og lykke med alt!
  • Indstillinger
    Jeg har efterhånden læst om så mange dårlige erfaringer med op af den lidelse, så den får de mig ALDRIG med på. Flere læger har frarådet mig det. De sidste linier i dit indlæg tyder også på dårlige erfaringer.
    Ud fra de ting som jeg har læst, kan man typisk forvente et godt resultat, hos dem som har oplevet et kort forløb i sygdommen, og mit forløb har været laangt.
    Jeg er nu 45 år, og jeg var 22 da arcolysen blev konstateret. På det tidspunkt blev der ikke lavet funktionsoptagelse i forb. med røntgen, så det vides ikke om der allerede da var en fremadglidning.
    Fremadglidningen (spondylolistesen) blev først opdaget da jeg var 31, da en spec.læge bad om funktionsoptagelser (røntgen hvor man sidder henholdsvis foroverbøjet og bagoverbøjet).
    I alt er der taget 4 eller 5 gange røntgen med funktionsopt., og hver gang har der været forværring. Fra starten af var der en enkelt disc som var klemt, nu så meget at hvirvlerne vist nærmest kører mod hinanden, nu er der 2 klemte discs.
    Efter min sidste arb.prøvning har jeg fået nogle føleforstyrrelser ned i benene, men ikke værre end det er til at leve med, det er blot en underlig fornemmelse. ;)
    Nerveskader og nervesmerter har jeg endnu ikke oplevet, for jeg går ikke ud fra at jeg vil være i tvivl hvis det opstår.
    Jeg er visiteret til fleks, men der er nu sat ? ved om jeg kan klare det, og planen var at jeg skulle i virksomhedspraktik via jobkonsulent hos anden aktør. Og han er et superdejligt menneske, så den plan var jeg rimelig tryg ved.
    Men nu har kommunen startet samarbejde med et firma der hedder Quick Care (søg evt. på det, og se deres hjemmeside). I store træk er det noget med træning og fys. og vist noget mere, men hvad?
    Sagsbeh. har lovet mig, at hvis jeg siger nej (efter at have snakket med dem) så går vi tilbage til den gamle plan. Jeg håber så at hun står ved sit ord.
    Jeg havde en snak med en fys. fra firmaet i går, og det lød ikke lovende.
    Efterhånden som jeg kom med mine (til tider kritiske) ?, flakkede hans øjne mere og mere rundt. Og hvorfor mon?
    Super rart at høre fra nogen der kender problematikken. :)
  • Indstillinger
    Det er jo forskelligt, hvilket resultat man får af operation - nogen oplever jo, det som et positivt vendepunkt, men du har nok ret i, at jo længere man har gået med det, jo dårligere odds er der… Selv oplevede jeg mine første alvorlige symptomer allerede som 13-årig, men det var først, da jeg havde født mit første barn som 26-årig, at det gik helt galt. Alligevel tog det lægerne maaange år at finde ud af, hvad der rent faktisk var galt. Er i dag 42 år, og blev som nævnt op. for ca. 3 år siden, så det er jo længe, jeg har gået. Efter op. sagde lægen, at alt lå helt løst derinde, og at jeg havde været i overhængende fare for at blive lam fra det ene øjeblik til det andet. Ud fra den oplysning var op. muligvis eneste løsning, men jeg har fået det absolut værre efter, og ville have ønsket, at jeg inden op. var blevet oplyst om alternativer til traditionel stivgørende op, hvor de bruger skruer, plader, klodser osv. – har læst herinde om en, der har fået en knoglebro opereret ind, og derfor sluppet for de fremmedlegemer, vi andre render rundt med. Sket er sket og det må jeg så lære at leve med. De nerveskader jeg har i dag er kommet i sin nuværende form efter operation, men nerverne var allerede meget påvirket inden, hvilket udover smerter i ben bl.a. viste sig ved føleforstyrrelser. I dag er ledningshastigheden voldsomt reduceret i begge ben, hvilket betyder, at jeg kun kan gå ganske korte strækninger inden de giver efter. Derudover har jeg smerter i dem og kan samtidig ikke rigtig mærke dem (kan fx gå med en sten i skoen uden, at jeg nødvendigvis opdager det). Har også ’muskelspjæt’ og mange andre mærkelige fornemmelser.
    Mht. fleksjob så er alternativet vel kun en førtidspension. I mit tilfælde er jeg så heldig, at mit job ikke er fysisk krævende (er lærer), og jeg har mulighed for at veksle mellem stående og siddende stilling efter behov. Når det så er sagt, så er fakta, at jeg intet andet kan efter en arbejdsdag på 2 timer – bruger stort set resten af dagen på at hvile og er nødt til at overlade alle huslige forpligtelser til min mand. Er ind i mellem i tvivl om, hvorvidt det er det værd; om det ville være mere hensigtsmæssigt at kaste håndklædet i ringen og søge en førtidspension (som jeg har fået at vide, at jeg ville kunne få uden problemer). Mentalt er jeg dog ikke der endnu – er bange for at gå helt i stå, hvis jeg slet ikke arbejder. Det er en proces, der tager tid, men kan da mærke, at jeg nærmer mig.

    Har du læst din journal? Det er jo nok interessant for dig at se, om lægen har beskrevet din situation, som du selv oplever den, da det jo er det eneste kommunes sagsbehandlere og kommunelægen har at støtte sig til.
  • Indstillinger
    Hej igen.

    Mht arcolyse, har/havde jeg bilateral arcolyse, dvs at min hvirvelbue var brækket i begge sider og den var derfor lige til at pille ud da kirurgen åbnede mig, så løs var den.

    Mvh Jakle
  • Indstillinger
    Hej
    Endelig finder jeg nogle der er i samme situation som jeg. Var begyndt at tro jeg var den eneste.
    Jeg har også spodylolistese, brud på begge hvirvelbuer, hypermobilitet, slidgigt, discusprotusion og bækken dysfunktion. Det sidste er jeg ikke lige klar over hvad er. Jeg sidder også fast i systemet fordi kommunen mener de kan træne mig bedre. Jeg har været i træningsforløb, men uden resultat. Tværtimod forværring af smerter. Det forfærdelige er at jeg ikke kan "bevise" det, og kommunen holder fast i mere træning.
    Jeg har aldrig hørt nogen sige at træning kan forværre spondylolistese, men ville virkelig blive glad for et link, jeg har selv søgt nettet tyndt.
    Til Kermit; Hvem er det du har været hos? Jeg ved at træning hjælper mange med rygproblemer, bare ikke os, så hvordan beviser man dette?
    Når kommunen behandler en som om det er noget man finder på, er det virkelig svært.

    Så hvis der er nogen her der har et råd, et link, en læge hvad som helst der kan understøtte dette ville det tage en sten fra mit hjerte.
    Jeg føler det som om det er mig der er tosset i hovedet, når man ikke bliver hørt i så lang tid.

    Jeg er 31 og fik diagnose da jeg var 25.
  • Indstillinger
    Jeg tror ikke, at du kan finde nogen steder hvor der står, at træning ikke kan anbefales til denne lidelse.
    MIN erfaring er, at det er alle de øvelser hvor man bøjer ryggen bagover, der er problemet, også selvom jeg passer på, ikke at komme for langt.
    Problemet er så, at disse øvelser nærmest er et must, når der snakkes rygtræning.
    Hvis du ikke har fået aktindsigt i din sag, så se at få det gjort (formular til dette kan findes på K10.dk).
    Du kan jo evt. printe denne debat ud, og vise til din sagsbehandler, for at forklare at du ikke er den eneste der har dårlige erfaringer med træning i forhold til denne ryglidelse.
    Når du afleverer papirer på kommunen, er det meget vigtigt, at du beder om at få en kvittering på, at du har afleveret det. Ellers har tingene det med at forsvinde.
    M.h.t. dine problemer med kommunen vil jeg varmt anbefale dig, at gå ind på hjemmesiden K10.dk, som er for flexjobbere, førtidspensionister, og dem der er på vej dertil. For en i din situation er den side nærmest uundværlig. Håber vi ses derinde. ;)
  • Indstillinger
    Kermit1, undskyld at jeg helt havde overset dit spørgsmål, ang. om jeg har set min journal.
    Jeg har kopi af alle røntgenbeskrivelser, kopi af alle speciallægeerklæringer, og kopi af statusattester og generel helbredserklæring fra egen læge.
    I efteråret 2008 fik jeg aktindsigt i min sag i kommunen. Og deraf kan jeg se, at lægekonsulenten i 1999 har lænet sig op ad en speciallægeerklæring fra samme år, fra en speciallæge som tydeligvis ikke kan finde ud af hvad han selv mener.
    Denne speciallæge skriver i slutningen af 1997, at der er overensstemmelse mellem de gener jeg beskriver, og det der kan ses på røntgen.
    I starten af 1999 skriver han det modsatte, at der ikke er sammenhæng mellem de gener jeg beskriver, og de røntgenologiske fund.
    Og det passer fint sammen med, at det er den periode hvor jeg har følt mig behandlet som værende fuld af løgn.
    Men jeg slap for at komme i kløerne på Quick Care.
    Det at jeg var mest interesseret i at høre om den træningsmæssige del af forløbet (og stillede nogle spørgsmål til dette), og ikke det arbejdsmarkedsrettede perspektiv, har fået ham til at beskrive mig som værende "næsten uden for pædagogisk rækkevidde".
    Men når der ikke er nogen andre der vil sørge for, at min ryglidelse ikke bliver unødvendigt forværret, så er jeg dælme da nødt til at gøre det selv.
    Så til andre vil jeg blot sige: Tag jer i agt for Quick Care.
Log in eller Registrér for at kommentere.