Hjem Mave og tarm Irriteret tyktarm

FODMAP diæten

Redigeret 31 januar, 2017, 13:51 i Irriteret tyktarm
Kære alle med tarmproblemer.

Jeg ved ikke om andre har skrevet det herinde før, har ikke kigget alt igennem endnu.

FODMAP diæten er den løsning jeg har forsøgt mig med igennem årene, der har haft den allerstørste positive virkning. Lige nu kører der et forsøg på Herlev hospital, som nogen måske kan have fornøjelse af at se. Synes nu ikke at den er så dyr som de lægger op til :)

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id- ... 6lper.html

Dybest set går diæten ud på at fjerne forskellige typer sukkerstoffer, der kan være svært nedbrydelige for nogen personer og det har altså gjort en verden til forskel for mig. Jeg er ikke helbredt og jeg bliver også stadigvæk oppustet, får ondt mv, når jeg spiser noget jeg ikke har godt af. Men det kan jeg sagtens leve med, når resten i øvrigt er ok. Det er nok især Fructose jeg reagerer på.

Diæten skulle hjælpe op mod 70 procent af dem med irritabel tarm. Det er sgu da meget godt alt taget i betragtning. Har prøvet alverdens kure som mange af jer andre og de fleste har bare været et helvede. Ekstra meget frugt og grønt og når man ikke kan tåle det meste er bare ren tortur.

:)
«13

Kommentarer

  • Jeg er også hjulpet af FODMAP diæten.
    I lang tid levede jeg 100% efter foreskriften, men nu hvor jeg har det meget bedre, kan jeg godt en gang i mellem "synde" uden de store konsekvenser.

    Helt kureret bliver vi med irritabel tyktarm nok aldrig, men livet kan leves tåleligt med/på FODMAP diæten.

    Hilsen
    cedeho63
  • Jeg håber en af jer kan hjælpe mig! Jeg lider af voldsom kronisk forstoppelse og har nu snart været alt igennem og er nu henvist med henblik på evt Sakral Nerve stimulation. Jeg lider af PCO og Endometriose og spiser i forvejen meget sundt, men har ekstrem sensitive tarme. Har forsøgt at spørge min nuværende mave tarm læge om jeg kan blive henvist til diætist med henblik på at prøve FODMAP, men det kan man ikke. Derudover har jeg jo brug for en diætist, som tager hensyn til PCO og Endo. Hvordan er i blevet hjulpet med diæten? Jeg har desværre ikke mange penge til, at betale for en diætist privat.
  • Via det offentlige kunne jeg ikke få hjælp til mit problem, men blev "efterladt" med diagnosen irritabel tyktarm.

    Jeg har selv taget kontakt til privathospitalet Hamlet i Søborg, som hjalp mig med FODMAP diæten. Regningen fik jeg betalt via min forsikring gennem mit arbejde, så jeg kan ikke sige hvad det koster. Men det kan helt sikkert ses via deres hjemmeside. her står også noget om diæten mm. http://www.aleris.dk/Aleris-Hamlet-Hosp ... DMAP-diat/

    Du skriver du lider af kronisk forstoppelse. Du har sikkert prøvet alle de præparater som fås i håndkøb. Jeg bruger selv HUSK samt magnesia tabletter. Dette sammen med diæten holder mine tarme i nogenlunde ro.
    Jeg vil dog sige at jeg ikke har lidt af kronisk forstoppelse, snarere en skjult forstoppelse. Dvs. jeg var på toilet hver dag men følte mig aldrig tømt.

    Jeg vedhæfter ikke den diætplan jeg fik på Hamlet (ved ikke om de synes det er OK) men en jeg har fundet på nettet - den matcher meget godt den jeg fik på Hamlet. http://www.bageglad.dk/fodmap-diaet/

    Håber dette kan hjælpe dig lidt på vej.
  • Redigeret 31 juli, 2013, 03:34
    Hej alle

    Jeg har ikke det mindste forstand på disse ting, men jeg synes, at det er fantastisk, at folk med mave- og tarmproblemer nu begynder at finde løsninger.

    Jeg ved jo, at der findes diætister inden for det offentlige system, og jeg synes, at det siger noget om systemet, at man ikke kan blive henvist og få en kvalificeret hjælp af disse diætister.

    Og det siger noget om systemet, at irritabel tyktarm stadigvæk står på listen over såkaldt funktionelle sygdomme, som ifølge den nye kliniske vejledning til de praktiserende læger hører under psykiatrien, idet disse funktionelle lidelser ifølge vejledningen skal behandles som psykiatriske lidelser. Vejledningen råder de praktiserende læger til at behandle bl.a. irritabel tyktarm efter den berygtede TERM-model.

    Se f.eks. side 28 i ”Klinisk vejledning for almen praksis, Funktionelle lidelser”:

    http://dxrevisionwatch.files.wordpress. ... -final.pdf

    I den forbindelse vil jeg gerne citere fra TERM-modellens side 34:

    ”Det er jo ikke, hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen, der er interessant, men hvordan patienten opfatter det, idet det er nødvendigt at kende patientens tankegang for på et senere tidspunkt at kunne hjælpe patienten med at ændre denne.”

    http://www.porfyrier.dk/pdf_filer/TERM-uptodate.pdf

    Uanset om folk rent faktisk bliver behandlet efter TERM-modellen eller ikke, så bliver mange mennesker faktisk under alle omstændigheder behandlet efter disse principper, fordi de læger, der har været på TERM-kursus er blevet opfordret til at indarbejde TERM-modellens principper i den almindelige kontakt med patienter.

    Jeg er da overbevist om, at en dårlig fordøjelse sagtens kan give ubalancer i de forskellige næringsstoffer. F.eks. ved jeg, at tarmen under normale omstændigheder producerer en del B-vitaminer. På den anden side kan f.eks. en D-vitaminmangel sagtens påvirke tarmens tilstand i en uheldig retning, fordi D-vitaminmangel forringer immun-systemet.

    Men hvis lægen kun interesserer sig for at ændre patientens tankegang via kognitiv terapi, så vil sådanne mangler ikke blive påvist, og patienten kan gå med unormale værdier i månedsvis- eller årevis.

    Personligt har jeg i årevis haft træthedsproblemer, og jeg har af samme grund været førtidspensioneret i foreløbig knap 9 år. Sidste år regnede en skarpsindig hjertespecialist på 5 minutter ud, at min træthed skyldes søvnapnø.

    Da jeg sidst skiftede lægehus, foretog jeg lægeskiftet, fordi min tidligere læge var begyndt at tale til mig på en manipulerende måde – en måde, der lignede TERM-modellens principper. Denne læge interesserede sig altså overhovedet ikke for, hvordan tingene i virkeligheden hang sammen – altså hvorfor jeg var træt. Hun interesserede sig kun for at ændre min tankegang via manipulation.

    Jeg forestiller mig, at massevis af mennesker er i en tilsvarende situation – ikke med træthed – men med tarmproblemer.

    Det er vigtigt, at helbredsproblemer bliver løst, i stedet for at lægerne bare manipulerer med patienternes tanker via kognitiv terapi.


    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Den TERM-model er for viderekommende. Man kan sikkert med kognitive teknikker lære at leve med endeløse smerter, kramper og at man ligner en der er 7 måneder henne. Man kan sikkert også overtales til at "tro" at de der to æbler man spiste ikke reelt gør skade, men bare gør ondt fordi du er angst eller lignende. Men jeg ved ikke hvor sundt det er i sidste ende at få trukket den slags skyklapper ned over øjnene. På diæten kan jeg næsten leve et helt normalt liv OG mit psykiske velbefindende forbedres helt af sig selv. Jo, diæten er lidt besværlig. Men ærlig talt, så tager jeg gerne madpakker med resten af mit liv, hvis det kan gøre at jeg har det så godt som nu.

    Heldigvis ligger TERM-modellen og forestillingen om "hysteriske kvinder" ikke til grund for overvejelserne på Monash Universitet, hvor diæten er udklækket. Ellers er det ikke sikkert at vi havde fået den mulighed også.
  • Efter min veninde har lidt af mavesmerter i flere år har hun det meget bedre. Hun undgår en masse forskellige ting. Bl.a. de beskrevne madvarer og flere andre også.
    Der skrives om hvidt brød, men hun tåler slet ikke brød. Hun bager det selv af nødder. Det smager fantastisk godt og jeg kan mærke en helt anderledes let følelse i min egen krop, når jeg spiser hendes brød.

    Man kan også få ondt i maven/tarmene af stress, men så hjælper en stor spiseskefuld alm. Kommen, skyllet ned med et glas vand, i et par timer.

    Men så er spørgsmålet jo, hvad der forårsager stress. Det kan vel både være noget man spiser, der stresser tarmene eller følelser.
    Jeg ved Kommen hjælper på stress forårsaget af følelser. Det kunne være interessant at vide om det også kunne hjælpe på andre tarmsmerter.

    Har nogen lyst til at prøve og melde tilbage.
  • "Jeg forestiller mig, at massevis af mennesker er i en tilsvarende situation – ikke med træthed – men med tarmproblemer."

    Træthed kan sagtens stamme fra tarmproblemer. ;)

    Jeg har i flere år gået og haft det "underligt", jeg kan ikke sætte årstal på hvornår det er begyndt, så det er jo nok kommet snigende.

    jeg har gået rundt og været totalt energi-forladt, nogle gange har jeg overvejet, om det kunne være en depression, men nej, det passede ikke helt.
    Jeg havde mere eller mindre konstant ondt i baghovedet, men gik ud fra, at det var fordi jeg spændte i nakke- og skuldermuskler, selv om natten.

    Jeg har altid haft "træg mave", men kom da af med noget hver dag, så jeg tænkte slet ikke på, at det kunne være det, der var problemet.

    Sammen med den fraværende energi kom irritabiliteten, og efterhånden kom stress til, sandsynligvis fordi jeg altid havde dårlig samvittighed over, at jeg sjældent fik lavet noget som helst.

    Manglende overblik var også en del af billedet.

    Kun i korte perioder havde jeg det rigtig godt, og ih hvor jeg nød det.

    Et par gange har jeg klaget min nød til lægen (faktisk 2 forskellige, fordi den ene gik på pension), og hver gang blev der taget nogle blodprøver, som ikke vist noget (iflg. lægen), men når prøvesvaret forelå var jeg inde i en god periode og gik ikke videre med det.

    Sidste forår fik jeg så nogle behandlinger hos en zoneterapeut, p.g.a. nogle problemer med den ene skulder.
    Hun gav mig åbenbart "all-over-behandlinger", og allerførste gang fik hun godt nok sat gang i en tarmudrensning (for at sige det pænt;)).

    Ca. et par måneder efter zoneterapi-behandlingerne begyndte jeg, at få energi og overskud, så jeg var nærmest målløs, jeg kom igang med, at rydde op i alle mine gemmer (var seriøst tiltrængt).
    Og da jeg fik tilbudt den lejlighed jeg længe havde ventet på var jeg fyr og flamme, havde det været et år tidligere havde jeg muligvis sagt nej til den, p.g.a. manglende energi.
    Så alt det der lige var blevet ryddet op i fik lige en tur mere, den nye lejlighed var "lidt" mindre end den gamle.

    I løbet af efteråret og vinteren begyndte energien at aftage, men ind i mellem vendte den tilbage.
    Efter et par fødselsdage (med masser af kage) i maj og juni gik det helt galt med min mave, jeg måtte jævnligt tage afføringsmidler.
    Det hjalp ikke, at spise svesker og udblødte hørfrø.

    Jeg kiggede lidt i min mors bog "spis efter din blodtype", og troede at jeg havde fundet de vises sten, for da jeg havde undgået havregryn med mælk, og brød med hvede, i et par uger havde jeg det helt fint.

    Men jeg havde helt glemt, at jeg undervejs havde behandlet mig selv med zoneterapi.

    Efterhånden var jeg kommet frem til, at det måtte handle om manglende mavesyre.
    For hver gang jeg spiste noget, som dæmper mavesyren, så var problemet der med forstoppelse.
    Og med forstoppelsen kom hovedpinen i baghovedet, som jeg ellers troede kom af muskelspændinger.
    Og dermed kom den manglende energi og overblik.

    Så jeg var begyndt, at koncentrere mig om ting, der kan sætte gang i mavesyren, og det kan bl.a. bitre urter, bl.a. mælkebøtte.

    Her kom jeg i tanke om en diæt der handler om, at man ikke skal spise kød i samme måltid som stivelsesholdige madvarer (kartofler, brød, pasta og ris).
    Egentlig virker det logisk, for kødet sætter gang i mavesyren og de stivelsesholdige ting dæmper mavesyren.
    For nylig spiste vi en del salat til kødet herhjemme i en periode, som regel spiser vi grov-flutes til, men jeg holdt mig til kød og salat, og det havde min mave det faktisk rigtig godt med.

    For nylig var jeg så i min lokale helsekost-butik, og bad om hjælp til noget, som kunne sætte gang i mavesyren, gerne en urte-the.
    Men da jeg havde forklaret hende problemet, så var hun overbevist om, at jeg burde holde mig fra alt brød, for hun syntes det lød som om, at min lever var forgiftet af at spise brød.

    (Iflg. bogen "spis efter din blodtype" er der ingen korntyper der er gode for min blodtype som er 0., så måske er der noget om det. ) Hmmmmm.....

    Jeg kan ikke helt overskue, at droppe alt brød lige nu, men jeg prøver, at undgå hvedemel, og holder mig til rugbrød og knækbrød bagt af rug, og så forsøger jeg mig med stenalderbrød.

    Jeg har desværre ikke råd til zoneterapi-behandlinger, som varmt kan anbefales, men jeg har meldt mig til et hold i "zoneterapi til hjemmebrug" med fokus på udrensning, og håber, at jeg kan blive endnu bedre til, at gøre det selv.
  • Hej Trold

    Du bringer et citat fra et indlæg, jeg har skrevet længere oppe i tråden. Ja, selvfølgelig kan træthed sagtens stamme fra tarmproblemer.

    Meningen med det, jeg skrev, var at pege på det ulykkelige faktum, at mange mennesker ikke kan få behandling for deres tarmproblem, fordi problemet anses for psykisk betinget, akkurat ligesom jeg i årevis ikke har kunnet få hjælp til at finde ud af, hvad jeg fejler, formodentlig fordi min træthed (uden at jeg var blevet undersøgt) blev anset for psykisk betinget.

    Det er nu efter 11 års sygdom blevet klarlagt, at jeg lider af hjerteproblemer og søvnapnø. På samme måde er jeg overbevist om, at mange tarmproblemer kan forklares, hvis lægerne bare ville!

    Som det er nu, er de fleste med tarmproblemer henvist til selv at betale for undersøgelse og behandling, akkurat som jeg var i forbindelse med mit træthedsproblem. Og det koster altså mange penge.

    Angående dit tarmproblem, Trold, så har du også prøvet ganske meget. Hvis jeg var dig, ville jeg nok bede om en henvisning, så det kan blive undersøgt, om du kan tåle gluten. Undersøgelsen er ikke særlig belastende. Og så er den gratis i den forstand, at samfundet betaler for den.

    Gennem hele min sygdomsperiode har jeg skrevet dagbog. Jeg skriver ned, når jeg får det bedre, og når jeg får det værre, og jeg skriver ned, hvad der er foregået i tiden op til, at der kom en forandring. Af og til kan man finde et mønster og på den måde få en viden, man kan udnytte.

    Og hvis man foretager forandringer (i kosten eller andet), er det altid en god ide kun at forandre en ting ad gangen, for hvis man gør to ting anderledes, og der kommer en forandring, ved man ikke, hvilken af de to ting der har forårsaget forandringen. Men det har du jo allerede erfaret.

    Mange hilsner og god bedring

    Kameliadamen
  • Jeg forstod godt hensigten med dit indlæg. :)

    Termmodellen må vel være opfundet af læger, som ikke har kunnet forestille sig, at de ikke vidste alt. Bvadr....

    Og det er dælme sørgeligt, at nogle mennesker selv skal betale for, at få den hjælp, som de burde kunne få gratis.
    Men vi kan vel kun håbe på, at det en dag bliver anderledes, at alm. læger og naturlæger kan arbejde sammen.

    Jeg er selv, inden for de sidste par dage, kommet frem til, at jeg vil spørge min læge, om det er muligt, at blive undersøgt for gluten-intolerance.
    Så vidt jeg kan læse mig til på nettet, så skulle det være muligt, og det må være det du også skriver om.

    Men i dag skal min datter og jeg udenbys og shoppe lidt, så vil jeg se, om jeg kan få en af de glutenfri mel-blandinger fra Finax, og så må det komme an på et forsøg.

    Ååååh, du rammer et ømt punkt.
    Det har længe været min hensigt, at skrive dagbog, over kost og andre tiltag, jeg har endda for nyligt købt en ny kalender til formålet.
    Men jeg glemmer det. :(

    Og jeg kan kun være enig med dig i, at man kun bør forandre 1 ting af gangen, for ikke at skabe forvirring.
    På dette punkt har jeg kvajet mig mange gange.......

    I starten, da jeg blev opmærksom på problemerne, troede jeg, at de hang sammen med den opslidende kamp jeg kæmpede med kommunen vedr. førtidspension.
    Men knap et år efter tilkendelse af fp var problemerne der stadig.
    Da jeg så havde gået og analyseret det hele lidt blev jeg enig med mig selv om, at det måtte være et eller andet jeg spiser, men jeg havde jo aldrig drømt om, at det kunne være noget af "basis-kosten", jeg havde nærmere forestillet mig, at det kunne være et eller andet tilsætningsstof ell.l.
  • I dag var jeg hos lægen, vist mest fordi min mor fik sparket til mig, da hun vist ikke var helt tryg ved, at jeg selv gik og eksperimenterede uden at komme nogen vegne. ;)
    Jeg har fået ny læge da den gamle gik på pension, og hun er både sød og rar, lytter og er fornuftig at snakke med.

    Hun kunne godt sende mig til div. undersøgelser, for at tjekke div. organer o.l., men erfaringen er, at der ikke er noget at se.
    Og det var ikke hendes indtryk, at det var noget farligt, og det kan jeg kun give hende ret i, for så havde jeg nok været død, eller tæt på, for længe siden.
    Min egen oplevelse er, at mit tarmsystem arbejder meget sløvt, og nogle fødevarer kan få det til at gå helt i stå, især hvedemel.
    Og lægen fortalte, at der er rigtig mange mennesker, der slås med den slags problemer, men at lægerne ikke kan gøre ret meget.
    Man er faktisk overladt til selv, at prøve sig frem med hvad man kan tåle og hvad man ikke kan tåle.

    Jeg fortalte hende om mine erfaringer med zoneterapi, hvortil hun sagde, at der er en eneste ting, som det var dokumenteret, at zoneterapi havde en effekt på, og det var netop problemer med tarmsystemet, bl.a. småbørn med et ikke helt færdigudviklet tarmsystem.

    Det er ca. 3 uger siden, at jeg bestilte denne tid hos lægen, og sekretæren anbefalede mig et afføringsmiddel, der hedder Moxalole, som jeg så har "testet" i ventetiden.
    Iflg. "brugsanvisningen" skulle man tage 1-3 breve om dagen, og jeg mente jo at jeg var et "slemt tilfælde", så jeg var forberedt på, at skulle tage 3 breve om dagen. ;)
    Men 2 breve viste sig at være passende til, at holde mit tarmsystem i gang.

    Men efter ca. 14 dage med Moxalole, hvor tarmsystemet fungerede fint, så kom de gammelkendte symptomer igen.
    En modbydelig, og ubegrundet, træthed, som langsomt udviklede sig til udmattethed, tung og træt i hovedet, en følelse af, at mit hoved ikke fungerede.
    Når jeg har det sådan begynder tingene at sejle omkring mig, for jeg orker simpelthen ikke andet end det allermest nødvendige.
    I morgen skal vi holde fødselsdag for min datter, en stor del af familien og nogle venner kommer, så det var ikke nemt at overskue.

    Jeg valgte så, at sætte ind med zoneterapi, på egen hånd, helt bogstaveligt.
    Jeg tænkte, at det nok ikke var smart, fordi det jo ville sløre nogle evt. prøver i lægeligt regi, men jeg kunne bare ikke holde det andet ud.

    Bl.a. behandlede jeg punktet for galdeblæren, og det var lidt ømt, og mens jeg sad dér og trykkede lidt på "galdeblæren", så begyndte den tunge fornemmelse i baghovedet at lette. Jeg var nærmest målløs.
    Jeg behandlede resten af fordøjelsessystemet, så godt jeg nu kunne, og jeg har gentaget det et par gange siden.
    Følelsen at træthed/udmattethed er væk, og selvom jeg et par gange har spist et stykke kage, så er maven ikke gået helt i stå.

    Om en måneds tid begynder aftenskolen, og jeg har meldt mig til et kursus i "zoneterapi til hjemmebrug" med fokus på fordøjelsessystemet, det venter jeg mig rigtig meget af.

    Min fornemmelse af, at det etablerede lægesystem ikke kan hjælpe mig med dette problem viste sig, at holde stik, og jeg kan kun glæde mig over, at jeg har fundet frem til, at bruge zoneterapi.
Log in eller Registrér for at kommentere.