Som min bror siger, han er så inderlig træt at alle de råd, der er sunde den ene dag og usunde den næste. Hvad skal man efterhånden tro eller ikke tro.
Jeg var så glad over, at der blev skrevet rapsolie var bedre end olivenolie. Jeg kunne købe koldpresset rapsolie i en mørk flaske og stille den i køleskab uden den bliver stiv.
Det bliver jeg ved med, for mit vedkommende er det sikkert ligegyldigt. Jeg tænker på alderen. Der er også så meget andet skidt, der er endnu værre.
Men vist kan du da have ret i, de ændrer på alting hele tiden, som med vuggedøden. Gammel viden blev totalt glemt. Jeg er så vred over "de kloge" var så dumme. Man kan IKKE stole på dem.
De unge i dag er jo meget mere syge end vi var i min ungdom. Vi drak mælk fra koen. Nåe ja, den blev kogt, det smagte ikke så godt. Men så fik vi mælkemad. Varm grød den ene dag og dagen efter kold grød med varm mælk eller øl på. Trak gulerødder op ad jorden og spiste den med jord og det hele. Vi kunne tåle noget, det kan de unge ikke i dag.
Det ender med mennesker sidder i hvert sit sted, isoleret og fri for alle bakterier. Så kan de tale sammen med det "der nye", hvor de kan se hinanden. De dør, hvis de indånder den samme luft. Den skal være renset og filtreret o.s.v. En bakterie, så er de færdige. Fagre nye verden.
Det er som med mælk, den ene dag er det sundt, den næste er det livsfarligt. Da jeg læste det tænkte jeg : Nu kan de rende mig i r...., jeg drikker mælk, som jeg altid har gjort. Jeg har det godt, når jeg drikker mælk.
Jo, jeg drikker økologisk letmælk, men faktisk har jeg lyst til at gå tilbage til sødmælk. I "morgen" er det sikkert det sundeste igen.
haha, ja der fik jeg lige afløb. Fred være med det.
Jo, jeg mener godt, at man kan danne sin egen mening, bare ved at læse én bog, når det vel at mærke er en bog, der giver en udførlig baggrundsviden. Det er jo den baggrundsviden, der gør, at man kan danne sin egen mening.
Med baggrundsviden hentyder jeg især til fedtstoffernes sammensætning og opbygning – ikke så meget til den form for forskning, der går ud på at undersøge befolkningsgrupper og fokusere på to faktorer (f.eks. om de bruger smør eller tidselolie, og hvor mange der dør af hjertesygdom, sådan som man har gjort i den nyligt refererede undersøgelse) og ignorere resten af deres livsvilkår. Den form for forskning har jeg ikke så meget fidus til.
Selvfølgelig finder denne type forskning efterhånden ny og solid viden, men hvor mange ”skæverter” kommer der undervejs?
For en sikkerhed skyld læste jeg også Udo Erasmus’ ”Sundt fedt & dræberfedt” ;o)
Jeg forstår godt, at folk bliver trætte af det, når de hele tiden får forskellig besked. Men min pointe er altså, at lige præcis hvad angår fedtstoffer, er det nemt at gennemskue denne jungle af forskelligartede synspunkter, når bare man læser lidt baggrundsviden.
Og ja, man kan med rette spørge: Hvis det skal være så svært, hvorfor er der så folk, der bliver 100 år, uden overhovedet nogen sinde at interessere sig for, hvad de spiser.
Men det var jo heller ikke ALLE spædbørnene, der døde af at ligge på maven! (min søn så så anstrengt ud i ansigtet, når jeg lagde ham på maven, at jeg hurtigt holdt op med det!)
Persille - hvor kan jeg godt lide dit seneste indlæg :-)
Jeg har arbejdet mange år indenfor ældreplejen. Har mødt mange mennesker på 90 og derover.
Har altid interesseret mig for, hvorfor nogle mennesker kan blive 90 og virke som om de kun er 80.
Jeg har spurgt ind til deres madvaner. De har grinet højt, når jeg har spurgt (vel vidende om deres svar) om de har levet af frugt og grønt og efter de moderne kostråd.
De har spist hjemmebagt lyst brød, kage (gerne kringle), god fed sovs, kød og kartofler. Lasagne og andre moderne pastaretter kunne ikke mætte en landmandsfamilie.
Mælk og kærnemælk direkte fra kværnen - masser af animalske fedtstoffer.
De har arbejdet, brugt deres krop uden brug af moderne elektriske hjælpemidler.
De gamle har været kendetegnende ved, at de har haft et lyst sind. Det lyse sind er stærkt undervurderet i forhold til et godt helbred. Ikke det påtagede lyse sind, men det der kommer helt indefra. Dem der ikke jamrer og brokker, men dem der tror på, at der er mere tilbage i livet til dem og som viser og udtrykker taknemmelighed over de små ting i livet.
Når man har oplevet det, ved man hvad jeg snakker om.
Jeg har ofte oplevet at stå i kø i supermarkedet, når jeg har købt ind til min arbejdsplads med den samme ældre mand - jeg vurderer ham til at være over 80 år. Han køber flere gange om ugen en pakke lurpak smør (ikke det andet moderne smør), sødmælk, kage/småkager - har aldrig set ham købe frugt.
Hans hud viser tegn på, at han opholder sig meget ude i solen om sommeren, hans hænder viser, at han har bestilt noget i sit liv.
Han smiler og taler med alle. Personalet kender ham og når jeg møder ham, bliver jeg glad. Han er et levende eksempel på, at livslængde og livskvalitet ikke hænger sammen med altid at leve efter "eksperternes" viden.
Mennesker har kunne leve af hvidt brød, smør, mælk og kød med fedtkant. Der må være noget andet, der betyder noget for et langt og lykkeligt liv.
Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad der her bliver skrevet, men jeg synes, at den bog du Kameliadamen anbefaler virker troværdig, bare den smule jeg har læst:-) hun har nok en anden indgangsvinkel til fedtstoffer end andre, der anbefaler rapsolie som god nok til at bruge til stegning. Men dem der anbefaler rapsolie, skriver også at olien ikke må få for megen opvarmning, og det mener jeg kan være svær at styre på panden.
Der kommer hele tiden nye forskellige anbefalinger fra forskellige kloge eksperter, de er altså også uenige, så det kan være svært at vide, hvem der har ret, men sådan er det jo med mange ting, der bliver sagt og skrevet af eksperter.
Jeg tror på, at olivenolie er bedre end rapsolie at bruge til stegning, det giver mening for mig. Har for øvrigt læst at kokken Claus Meyer aldrig kunne drømme om at opvarme rapsolie. Nogle vil sige har han ret, det ved jeg ikke, men i mit liv er der mennesker, der er mere troværdige end andre også blandt eksperter. Har også kigget på Udo Erasmus hjemmeside både i går og i andre situationer gennem flere måneder, han er en vidende person, og jeg har tillid til ham.
For mit eget vedkommende vil jeg lade tvivlen komme os her i huset til gode:-), det vil jeg gøre i dette tilfælde ligesom jeg gør i mange andre af livets små og store spørgsmål. Jeg har altid ment er man i tvivl, skal man lade være…
Du har så evigt ret. Dog spiste vi ikke så meget hvidt brød i gamle dage, men derimod masser af rugbrød. Men det er en anden sag. Og mælken fik vi direkte fra koen – ikke noget med at koge den!
Men for at en familie i gamle dage kunne få økonomien til at falde på plads, var man nødt til at bruge billige fødevarer også, dvs. masser af kartofler og kål. Og nedfaldsæbler kunne man altid få. Så jeg tror altså ikke, at kosten var så ensidig.
Men når du arbejder med ældre mennesker, må du jo også kende alle de andre – alle dem, der har fået helbredet ødelagt. Jeg har en bekendt med et meget positivt livssyn. Og det hjælper på meget – også da hun fik brystkræft. Jeg anede virkelig ikke, at det var så slemt at få brystkræft: Først operation, så kemo, så stråler og endelig en 5 år lang medicinering med noget medicin, som man tager på i vægt af.
Hendes gode humør hjælper godt, men det er en hård omgang!
Min farmor, født 1863, blev 95 år. Hun var rask hele sit liv undtagen de sidste 8 dage, hvor hun fik en lungebetændelse og døde.
Jeg tror man kan spekulere sig syg af at spekulere for meget over alting.
Måske olivenolie er det bedste til at stege i, men rapsolie er heller ikke dårligt efter hvad der skrives og jeg steger aldrig ved høj varme. Det kan jeg bedre lide og så gider jeg ikke tænke mere på det.
Jeg tror på jorden er udpint og vi må tage et vitamintilskud.
I gamle dage, i min ungdom, som jeg husker så tydeligt, da var det A og D vitaminer vi skulle have.
"De kloge" kan fortælle nok så meget, at vi kan dø af vitamin piller. Jo. naturligvis, hvis vi får for mange, men det glemmer de at fortælle. Ja, men ellers siger min forstand mig, det må være godt at tage et tilskud.
Dem der har fået helbredet ødelagt ?? jamen mennesker er alle dage blevet syge og bliver det stadig.
Jeg tror ikke man blev mere syg før i tiden, snarere tværtimod. Men flere mennesker blev slidt op ved hårdt arbejde.
Jeg startede netop denne tråd, fordi du gentagne gange har luftet din irritation (og din brors) over de mange skiftende forskningsresultater. Og du nævnte endda eksemplet med fedtstoffer i det indlæg, hvor du havde et spørgsmål angående vitaminpillen Omnimin og K-vitamin, og om hvorvidt man må tage Omnimin, når man er i behandling med Marevan.
Du skrev:
”Så jeg er virkelig på herrens mark for det ved jeg intet om. Man bliver simpelthen så træt af det hele. Så er havregrød sundt, så er havregrød usundt. Så skal man bruge olie, og nu igen smør.”
Og jeg kan godt forstå din træthed og irritation, for jeg havde nøjagtig samme reaktion, da de seneste to forskningsresultater med nye håndfaste konklusioner om fedtstoffer var at læse i medierne (at mættet fedt skulle skade mænds sædkvalitet, og at smør skulle være end sundere end olie).
Men så er det, jeg siger: (og det var årsagen til, at jeg i det hele taget startede denne debattråd):
Lige præcis hvad angår fedtstofferne, har vi en god mulighed for at komme fri af magtesløsheden over for de forskellige forskningsresultater. Det handler bare om at sætte sig ind i lidt BAGGRUNDSVIDEN om fedtstoffer. Så vil man være i stand til at danne sin egen mening og træffe sine egne beslutninger.
Mit ærinde var bestemt ikke at skabe mere irritation! Men sådan har du åbenbart opfattet det.
Mit ærinde var heller ikke, at det skulle føre til flere spekulationer, som du også skriver, men FÆRRE spekulationer, for hvis man har en baggrundsviden om fedtstoffer, kan man bedre sortere i det, medierne nu engang bringer, og man kan falde til ro med en viden om, at man spiser sundt og varieret, uanset hvad medierne skriver.
Og så ser det ud til, at du har fået det indtryk, at jeg mener, at folk blev mere syge før i tiden. Det har jeg absolut ikke skrevet noget om ; -)
Jeg tror du helt misforstår, hvad jeg mener. Jeg forstår slet ikke du bliver irriteret, overhovedet ikke. Du misforstår totalt det jeg skriver.
Men jeg har ikke nerver til at diskutere, så jeg trækker mig et stykke tid.
Jo Kameliedamen, du bliver om ikke andet halv-fornærmet, når nogen har en anden mening om tingene, end du har.
Du er den folk ser op til, her på netdoktor, det indtryk har jeg fået, når jeg læser med af og til.
Du er den folk søger råd hos, det ser ud som om, mange tror du er alt- vidende, men vi skal altså også tænke selv, og finde vores mening, udfra egne erfaringer, man skal ikke sætte sin lid til dig alene.
I de gode gamle dage, som Persille skrev om, da tænkte man ikke så meget over hvad der var sundt eller skadeligt, vi havde ikke den slags bekymringer.
Vi havde nogle kogebøger at holde os til, og de er faktisk udmærkede, jeg har da selv en liggende.
Der står alt om vitaminer og mineraler hygiejne m.m.
Min bedstemor blev knapt 104 år gammel, og hun levede af den gode gamle danske kost, jeg tror aldrig hun har stegt i nogen som helst olie.
Kommentarer
Ja, det var nyt for mig. !! Men hvem har ret ??
Som min bror siger, han er så inderlig træt at alle de råd, der er sunde den ene dag og usunde den næste. Hvad skal man efterhånden tro eller ikke tro.
Jeg var så glad over, at der blev skrevet rapsolie var bedre end olivenolie. Jeg kunne købe koldpresset rapsolie i en mørk flaske og stille den i køleskab uden den bliver stiv.
Det bliver jeg ved med, for mit vedkommende er det sikkert ligegyldigt. Jeg tænker på alderen. Der er også så meget andet skidt, der er endnu værre.
Men vist kan du da have ret i, de ændrer på alting hele tiden, som med vuggedøden. Gammel viden blev totalt glemt. Jeg er så vred over "de kloge" var så dumme. Man kan IKKE stole på dem.
De unge i dag er jo meget mere syge end vi var i min ungdom. Vi drak mælk fra koen. Nåe ja, den blev kogt, det smagte ikke så godt. Men så fik vi mælkemad. Varm grød den ene dag og dagen efter kold grød med varm mælk eller øl på. Trak gulerødder op ad jorden og spiste den med jord og det hele. Vi kunne tåle noget, det kan de unge ikke i dag.
Det ender med mennesker sidder i hvert sit sted, isoleret og fri for alle bakterier. Så kan de tale sammen med det "der nye", hvor de kan se hinanden. De dør, hvis de indånder den samme luft. Den skal være renset og filtreret o.s.v. En bakterie, så er de færdige. Fagre nye verden.
Det er som med mælk, den ene dag er det sundt, den næste er det livsfarligt. Da jeg læste det tænkte jeg : Nu kan de rende mig i r...., jeg drikker mælk, som jeg altid har gjort. Jeg har det godt, når jeg drikker mælk.
Jo, jeg drikker økologisk letmælk, men faktisk har jeg lyst til at gå tilbage til sødmælk. I "morgen" er det sikkert det sundeste igen.
haha, ja der fik jeg lige afløb. Fred være med det.
Jo, jeg mener godt, at man kan danne sin egen mening, bare ved at læse én bog, når det vel at mærke er en bog, der giver en udførlig baggrundsviden. Det er jo den baggrundsviden, der gør, at man kan danne sin egen mening.
Med baggrundsviden hentyder jeg især til fedtstoffernes sammensætning og opbygning – ikke så meget til den form for forskning, der går ud på at undersøge befolkningsgrupper og fokusere på to faktorer (f.eks. om de bruger smør eller tidselolie, og hvor mange der dør af hjertesygdom, sådan som man har gjort i den nyligt refererede undersøgelse) og ignorere resten af deres livsvilkår. Den form for forskning har jeg ikke så meget fidus til.
Selvfølgelig finder denne type forskning efterhånden ny og solid viden, men hvor mange ”skæverter” kommer der undervejs?
For en sikkerhed skyld læste jeg også Udo Erasmus’ ”Sundt fedt & dræberfedt” ;o)
Jeg forstår godt, at folk bliver trætte af det, når de hele tiden får forskellig besked. Men min pointe er altså, at lige præcis hvad angår fedtstoffer, er det nemt at gennemskue denne jungle af forskelligartede synspunkter, når bare man læser lidt baggrundsviden.
Og ja, man kan med rette spørge: Hvis det skal være så svært, hvorfor er der så folk, der bliver 100 år, uden overhovedet nogen sinde at interessere sig for, hvad de spiser.
Men det var jo heller ikke ALLE spædbørnene, der døde af at ligge på maven! (min søn så så anstrengt ud i ansigtet, når jeg lagde ham på maven, at jeg hurtigt holdt op med det!)
Mange hilsner
Kameliadamen
Jeg har arbejdet mange år indenfor ældreplejen. Har mødt mange mennesker på 90 og derover.
Har altid interesseret mig for, hvorfor nogle mennesker kan blive 90 og virke som om de kun er 80.
Jeg har spurgt ind til deres madvaner. De har grinet højt, når jeg har spurgt (vel vidende om deres svar) om de har levet af frugt og grønt og efter de moderne kostråd.
De har spist hjemmebagt lyst brød, kage (gerne kringle), god fed sovs, kød og kartofler. Lasagne og andre moderne pastaretter kunne ikke mætte en landmandsfamilie.
Mælk og kærnemælk direkte fra kværnen - masser af animalske fedtstoffer.
De har arbejdet, brugt deres krop uden brug af moderne elektriske hjælpemidler.
De gamle har været kendetegnende ved, at de har haft et lyst sind. Det lyse sind er stærkt undervurderet i forhold til et godt helbred. Ikke det påtagede lyse sind, men det der kommer helt indefra. Dem der ikke jamrer og brokker, men dem der tror på, at der er mere tilbage i livet til dem og som viser og udtrykker taknemmelighed over de små ting i livet.
Når man har oplevet det, ved man hvad jeg snakker om.
Jeg har ofte oplevet at stå i kø i supermarkedet, når jeg har købt ind til min arbejdsplads med den samme ældre mand - jeg vurderer ham til at være over 80 år. Han køber flere gange om ugen en pakke lurpak smør (ikke det andet moderne smør), sødmælk, kage/småkager - har aldrig set ham købe frugt.
Hans hud viser tegn på, at han opholder sig meget ude i solen om sommeren, hans hænder viser, at han har bestilt noget i sit liv.
Han smiler og taler med alle. Personalet kender ham og når jeg møder ham, bliver jeg glad. Han er et levende eksempel på, at livslængde og livskvalitet ikke hænger sammen med altid at leve efter "eksperternes" viden.
Mennesker har kunne leve af hvidt brød, smør, mælk og kød med fedtkant. Der må være noget andet, der betyder noget for et langt og lykkeligt liv.
Jeg er slet ikke i tvivl :-)
Der kommer hele tiden nye forskellige anbefalinger fra forskellige kloge eksperter, de er altså også uenige, så det kan være svært at vide, hvem der har ret, men sådan er det jo med mange ting, der bliver sagt og skrevet af eksperter.
Jeg tror på, at olivenolie er bedre end rapsolie at bruge til stegning, det giver mening for mig. Har for øvrigt læst at kokken Claus Meyer aldrig kunne drømme om at opvarme rapsolie. Nogle vil sige har han ret, det ved jeg ikke, men i mit liv er der mennesker, der er mere troværdige end andre også blandt eksperter. Har også kigget på Udo Erasmus hjemmeside både i går og i andre situationer gennem flere måneder, han er en vidende person, og jeg har tillid til ham.
For mit eget vedkommende vil jeg lade tvivlen komme os her i huset til gode:-), det vil jeg gøre i dette tilfælde ligesom jeg gør i mange andre af livets små og store spørgsmål. Jeg har altid ment er man i tvivl, skal man lade være…
Hilsen Sofie
Du har så evigt ret. Dog spiste vi ikke så meget hvidt brød i gamle dage, men derimod masser af rugbrød. Men det er en anden sag. Og mælken fik vi direkte fra koen – ikke noget med at koge den!
Men for at en familie i gamle dage kunne få økonomien til at falde på plads, var man nødt til at bruge billige fødevarer også, dvs. masser af kartofler og kål. Og nedfaldsæbler kunne man altid få. Så jeg tror altså ikke, at kosten var så ensidig.
Men når du arbejder med ældre mennesker, må du jo også kende alle de andre – alle dem, der har fået helbredet ødelagt. Jeg har en bekendt med et meget positivt livssyn. Og det hjælper på meget – også da hun fik brystkræft. Jeg anede virkelig ikke, at det var så slemt at få brystkræft: Først operation, så kemo, så stråler og endelig en 5 år lang medicinering med noget medicin, som man tager på i vægt af.
Hendes gode humør hjælper godt, men det er en hård omgang!
Mange hilsner
Kameliadamen
Min farmor, født 1863, blev 95 år. Hun var rask hele sit liv undtagen de sidste 8 dage, hvor hun fik en lungebetændelse og døde.
Jeg tror man kan spekulere sig syg af at spekulere for meget over alting.
Måske olivenolie er det bedste til at stege i, men rapsolie er heller ikke dårligt efter hvad der skrives og jeg steger aldrig ved høj varme. Det kan jeg bedre lide og så gider jeg ikke tænke mere på det.
Jeg tror på jorden er udpint og vi må tage et vitamintilskud.
I gamle dage, i min ungdom, som jeg husker så tydeligt, da var det A og D vitaminer vi skulle have.
"De kloge" kan fortælle nok så meget, at vi kan dø af vitamin piller. Jo. naturligvis, hvis vi får for mange, men det glemmer de at fortælle. Ja, men ellers siger min forstand mig, det må være godt at tage et tilskud.
Dem der har fået helbredet ødelagt ?? jamen mennesker er alle dage blevet syge og bliver det stadig.
Jeg tror ikke man blev mere syg før i tiden, snarere tværtimod. Men flere mennesker blev slidt op ved hårdt arbejde.
Det må du virkelig meget undskylde!
Jeg startede netop denne tråd, fordi du gentagne gange har luftet din irritation (og din brors) over de mange skiftende forskningsresultater. Og du nævnte endda eksemplet med fedtstoffer i det indlæg, hvor du havde et spørgsmål angående vitaminpillen Omnimin og K-vitamin, og om hvorvidt man må tage Omnimin, når man er i behandling med Marevan.
Du skrev:
”Så jeg er virkelig på herrens mark for det ved jeg intet om. Man bliver simpelthen så træt af det hele. Så er havregrød sundt, så er havregrød usundt. Så skal man bruge olie, og nu igen smør.”
viewtopic.php?f=14&t=30653
Og jeg kan godt forstå din træthed og irritation, for jeg havde nøjagtig samme reaktion, da de seneste to forskningsresultater med nye håndfaste konklusioner om fedtstoffer var at læse i medierne (at mættet fedt skulle skade mænds sædkvalitet, og at smør skulle være end sundere end olie).
Men så er det, jeg siger: (og det var årsagen til, at jeg i det hele taget startede denne debattråd):
Lige præcis hvad angår fedtstofferne, har vi en god mulighed for at komme fri af magtesløsheden over for de forskellige forskningsresultater. Det handler bare om at sætte sig ind i lidt BAGGRUNDSVIDEN om fedtstoffer. Så vil man være i stand til at danne sin egen mening og træffe sine egne beslutninger.
Mit ærinde var bestemt ikke at skabe mere irritation! Men sådan har du åbenbart opfattet det.
Mit ærinde var heller ikke, at det skulle føre til flere spekulationer, som du også skriver, men FÆRRE spekulationer, for hvis man har en baggrundsviden om fedtstoffer, kan man bedre sortere i det, medierne nu engang bringer, og man kan falde til ro med en viden om, at man spiser sundt og varieret, uanset hvad medierne skriver.
Og så ser det ud til, at du har fået det indtryk, at jeg mener, at folk blev mere syge før i tiden. Det har jeg absolut ikke skrevet noget om ; -)
Mange hilsner
Kameliadamen
Nej, sådan har jeg ikke opfattet det, slet ikke.
Jeg tror du helt misforstår, hvad jeg mener. Jeg forstår slet ikke du bliver irriteret, overhovedet ikke. Du misforstår totalt det jeg skriver.
Men jeg har ikke nerver til at diskutere, så jeg trækker mig et stykke tid.
Mange venlige hilsener.
God weekend!
Pas på dig selv. Nu vil jeg ud og nyde forårssolen!
Kameliadamen
Du er den folk ser op til, her på netdoktor, det indtryk har jeg fået, når jeg læser med af og til.
Du er den folk søger råd hos, det ser ud som om, mange tror du er alt- vidende, men vi skal altså også tænke selv, og finde vores mening, udfra egne erfaringer, man skal ikke sætte sin lid til dig alene.
I de gode gamle dage, som Persille skrev om, da tænkte man ikke så meget over hvad der var sundt eller skadeligt, vi havde ikke den slags bekymringer.
Vi havde nogle kogebøger at holde os til, og de er faktisk udmærkede, jeg har da selv en liggende.
Der står alt om vitaminer og mineraler hygiejne m.m.
Min bedstemor blev knapt 104 år gammel, og hun levede af den gode gamle danske kost, jeg tror aldrig hun har stegt i nogen som helst olie.
Men god weekend - nyd solen :-)