Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Højt blodtryk: at være fanget i en ond cirkel

13»

Kommentarer

  • Indstillinger
    Det er jo meget svært og jeg synes at mange kæmper med at finde en årsag.
    Man får altid at vide, at det sikkert skyldes usund livsstil og når det så konstanteres, at man HAR en sund livsstil, smider sundhedsvæsenet hånklædet i ringen og udskriver medicin.

    Jeg kan simpelthen heller ikke finde årsagen. Jeg er ikke overvægtig. Jeg er ikke stresset - har en job, hvor der er nok at rive i, men få deadlines. Jeg får meget grønt, har køkkenhave og drivhus, kan lide at få pulsen op, at røre mig. Jeg laver også yoga.

    Så prøver jeg det ene eller det andet tiltag, skære ned på saltet, på rødt kød, bager brød med havreklid, rødbederåkost osv. Fint, får klare øjne, skinnede hår og smidige led, men blodtrykket ændrer sig ikke spor.

    Måske spekulerer jeg mig selv til et højt blodtryk, gejler mig selv op på en eller anden måde, har for meget fokus på det. Se jeg går jo også ind på sites og fora og søger og tygger drøv på skavanken.

    Ka ske man bare skal tage de to piller og danse nøgen rundt i måneskin med klipklapper på, være ligeglad!
  • Indstillinger
    Hej

    Grunden til at D-vitamin ikke virker på nogle mennesker skyldes måske kombinationen at blodtryksmedicin og D-vitamin. Når man begynder at tage store D-vitamin tilskud vil kroppen som første prioritet begynde at nedbryde medicinen, ved at forhøje aktiviteten at enzymet CYP3A4 i leveren. Ny forskning har vist at medicin niveauet er mindre om sommeren end om vinteren selvom man tager samme dosis. Kroppen sætter altså alle sejl ind for at tilintetgøre det unaturlige. I denne proces er D-vitamin en meget vigtig brik. Jeg har læst flere eksempler på at personer langsomt har trappet ud af deres blodtrykssænkende medicin samtidigt med at de har øget D-vitamin indtaget. Resultatet blev efter udtrapningen et normalt blodtryk.

    http://dmd.aspetjournals.org/content/39/5/933.abstract
  • Indstillinger
    Hej Calypso

    Når jeg er optaget af årsagen til blodtryksforhøjelsen, er det, fordi det må være bedre at gøre noget ved årsagen, end at gå og spise piller, der har bivirkninger.

    Min teori indebærer som sagt, at jeg har mistanke om, at det delvist er blodtryksmedicinen, der er skyld i, at mit blodtryk bliver så højt, at jeg er nødt til at tage blodtryksmedicin! Det er det, jeg mener med at være fanget i en ond cirkel: Blodtryksmedicinen har træthed som bivirkning, og trætheden gør, at jeg spænder meget for at tage mig sammen til, trods trætheden, at klare min hverdag, og spændingerne hæmmer blodcirkulationen, med højt blodtryk til følge.

    Lyder det skørt? Ikke desto mindre tror jeg, at det er sådan, at det hænger sammen for mit vedkommende, og jeg har i sinde at gøre noget ved det, sådan at jeg gradvist kan nedsætte min blodtryksmedicin.

    Mange hilsner

    Kamliadamen
  • Indstillinger
    Hej Niels

    Det lyder da interessant, at D-vitamin muligvis sætter ekstra fut i det leverenzym, der hedder CYP3A4. men der findes jo mange forskellige leverenzymer, og nogle slags blodtryksmedicin bliver omsat på andre måder, end ved hjælp af leverenzymer.

    Leverenzymet Cyp 3A4 er imidlertid på ingen måde involveret i omsætningen af de to slags blodtryksmedicin (Amias og Centyl), som jeg tog, da jeg afprøvede D-vitamin som blodtryksmiddel, så det kan ikke være forklaringen på, at mit blodtryk steg.

    Jeg ved godt, at der er, i hvert fald én type blodtryksmedicin, nemlig gruppen af calcium-hæmmere, f.eks. Amlodipin der nedbrydes af enzymet CYP 3A4, men det fik jeg jo ikke.

    Mange hilsner

    kameliadamen
  • Indstillinger
    Der findes en kostplan DASH, der skulle kunne nedbringe blodtrykket til et sundt niveau, så man måske kunne kommer helt fri for medicin, eller i hvert kun behøve meget lidt.

    http://www.nhlbi.nih.gov/health/public/ ... w_dash.pdf

    Jeg snuset lidt til den og overvejer at kaste mig ud i det, når jeg er i en rolig periode udenfor ferie og sommergrill med mange gæster osv.
    Den vigtige ting i den kost, er at mindske natriumindtaget, eller rettere få det meget lavt mellem 2,3 g og 1,5 - alt inklusivt.
    Jeg har ikke set så meget til den kostplan herhjemme, kun en enkelt artikel i bladet IForm og i en avis, hvor den blev udskældt for at være fanatisk.
    Når man ser på planen, ser det nu fornuftigt ud, meget grønt, korn, sunde fedtstoffer, lidt mindre kød og fisk end vi helst vil have, nødder og meget lidt slik og sukker.
    Men jeg skal nok rapportere virkningen herinde til den tid.
  • Indstillinger
    Hej Calypso

    Held og lykke med kostplanen!

    For mit vedkommende er det slut med at eksperimentere mere med kosten. Det er ikke en metode, der virker for mig. Dvs. jeg ved jo ikke, hvor højt blodtrykket ville være, hvis jeg ikke spiste de madvarer, der efter sigende skulle nedsætte blodtrykket :o)

    Som sagt er det helt andre metoder, jeg vil bruge. Jeg havde håbet at få nogle kommentarer til min teori om, hvorfor mit blodtryk er forhøjet, men det kommer måske senere, hvis der er nogle, der falder over denne tråd og som kan genkende min problematik.

    Nu er tråden kommet op på 3 sider, og Persille er foreløbig den eneste, der har kommenteret min teori ;o)

    God weekend

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hejsa..
    Kan se det er rimelig lang tid siden, at dette emne sidst er skrevet om..Men..
    Har samme symptomer;(
    Jeg blev for kort tid siden sygemeldt med disse symptomer:
    Tunge ben, sitrende arme, sitrende ben, sitren i hovedet..Trykken i panden, som om man havde pandehulebetændelse. Lidt krampe i venstre hånd, og en underlig plodtryksmålinger: 199/100- 91/81- hvor mit "normale" er 130/70, deromkring..Men kunne tydeligt mærke, at noget var galt, småsvimmel, og "ondt i øjnene"..
    Mit eneste medicinforbrug har altid kun været Amlodipin, siden 2006..

    Min blodprøve viste:

    Kalium 2,4
    Blodprocent 10,1
    D vitamin <10...Under 10, altså så lavt, at det ikke kunne måles..

    Jeg blev ringet op af sygehuset, da kaliummangel i den grad var livsfarligt, og jeg måtte ikke køre selv.

    Fik flydende kaliumtilskud, og får nu 2 piller D vitamin..Min blodprocent var i mine øjne også for "tyktflydende..

    Nu:
    Kalium 3,7
    Blodprocent 9,9
    D vitamin..Ikke virkning endnu..

    Jeg har fået det bedre, men jeg fornemmer muskeltrætheden tager lidt længere tid, at bedre, selvom bedring kan måles i blodet, og i mine øjne er det ikke godt med så høj en blodprocent...

    Jeg ved , er sikker på, at mit plodtryk steg dengang, fordi eg havde en sag kørende med/mod kommunen, en sag mod husankenævn o.s.v. Simpelthen en kombination af afmagt, fustrationer, arriskab o.s.v....Og jeg kan tydeligt mærke, når mit blodtryk stiger, eller rettere ikke godt nok behandlet..Det kan jeg mærke, fordi jeg bliver hurtigere hidsig...Men min konklusion siger mig, at det er frembragt af ovenstående;(...
  • Indstillinger
    Hej alle interesserede

    Dette er jo en meget gammel tråd. Siden dengang er årsagen til, at jeg er nødt til at være i blodtryksbehandling, blevet fundet. Måske kan andre gøre brug af mine erfaringer, så derfor vil jeg lige fortælle om dem.

    Men først vil jeg lige sige følgende til dig, Midtina: Det var da frygteligt, at du havde så lave værdier af kalium og D-vitamin. Det er ikke sært, at du havde det dårligt. Men godt, at der nu bliver gjort noget ved det.

    Jeg har jo i årevis undret mig over, hvad der kunne være årsagen til, at jeg er nødt til at tage blodtryksnedsættende medicin, efterhånden i større og større doser. Og jeg har i årevis haft voldsomme problemer med uforklarlig træthed.

    I vinteren 2011/12 blev det opdaget, at jeg har søvnapnø, dvs. at jeg indimellem ikke trækker vejret under søvnen. Det er klart, at den manglende vejrtrækning stresser og belaster kroppen meget.

    Jeg citerer fra en Internetside om søvnapnø:

    ”Flere og flere undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem søvnapnø og forhøjet blodtryk. Mere end 35 % af alle med søvnapnø har et blodtryk, der overstiger grænsen for, hvad der anses for normalt (140/90 mm Hg). Omvendt regner man med, at 30 % af alle personer med forhøjet blodtryk har søvnapnø.”

    http://www.sovnapno.dk/visUnderemne.asp?underemneID=105

    30 % − det er da ret meget! Jeg forstår ikke, at lægerne ikke som et helt naturligt led i undersøgelse og behandling af forhøjet blodtryk, tjekker folk for søvnapnø. Det kan gøres nemt og billigt ved hjælp af et såkaldt pulsoximeter, som patienten kan låne med hjem. Det spændes om håndleddet med velcrolukning, og så er der en klemme, der sættes på en finger, og så sover man med det om natten. Apparatet mærkes stort set ikke! Men næste dag kan lægen aflæse måleresultater, der kan be- eller afkræfte teorien om søvnapnø.

    Problemet er, at man med en ubehandlet søvnapnø risikerer at få flere sygdomme, blandt andet depression og hjerteproblemer.

    I mit første indlæg i denne tråd, fokuserede jeg meget på muskelspændinger som årsag til både forhøjet blodtryk og træthed. Da anede jeg jo intet om, at jeg havde søvnapnø. Men det er sikkert rigtigt, at jeg har en masse muskelspændinger, fordi jeg – når vejrtrækningen udebliver – anstrenger mig voldsomt for at få den i gang igen. Men det er søvnapnøen, der har skylden.

    Ved hjælp af dette pulsoximeter er det muligt – på en nem og billig måde − at blive tjekket for søvnapnø. Problemerne kommer, når man skal sendes videre i systemet. Der er nu ca. et års ventetid på videre undersøgelse og behandling i det offentlige system, så jeg ved endnu ikke, hvad den sag ender med.

    Jeg skal lige huske at skrive, at der findes flere typer af søvnapnø. To gange i årenes løb er der folk, der over for mig har foreslået, at jeg kunne have søvnapnø, første gang i 2003, og anden gang i 2006, hvor det faktisk var en anden bruger her på Netdoktor, der mente, at det var det, jeg fejlede. Begge gange læste jeg de almindeligt tilgængelige oplysninger om søvnapnø. Desværre stod der dengang kun oplysninger om obstruktiv søvnapnø, intet om den mere sjældne form, der hedder central søvnapnø. Og begge gange afviste jeg tanken om, at jeg kunne have søvnapnø, eftersom symptomerne på obstruktiv søvnapnø ikke svarer til min tilstand. Men symptomerne på central søvnapnø genkender jeg udmærket! Men dem ønskede lægerne ikke at informere om dengang, desværre.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
Log in eller Registrér for at kommentere.