Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

D vitamin tal

Redigeret 11 september, 2013, 08:37 i Vitaminer og mineraler
Hej

Har været ved lægen og fået taget en blodprøve for D vitamin indhold.
Værdien var 72, og det var normalt sagde han, men hvilke værdi grænser er der?
Jeg er en mand på 49 år.
«134

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Froen

    Man plejer at sige, at et D-vitamintal, der ligger over 50, er normalt. Det kan du f.eks. se i følgende link:

    http://osteoporosedoktor.dk/forebyggels ... /d-vitamin

    Når du har et D-vitamin-tal på 72, skulle du derfor være på den sikre side. Men der er forskning, der tyder på, at vi kan tåle meget mere D-vitamin, end man tidligere har troet, og hvad mere er: Vi har vistnok også gavn af at have et højt D-vitamin-tal.

    Indtil videre har Sundhedsstyrelsen dog ikke ændret på de tidligere anbefalinger, der maner til forsigtighed med at indtage meget store tilskud af D-vitamin.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Efter ny forskning anses et D-vitamin niveau på under 125nmol/l som D-vitamin mangel. Det er netop i intervaldet 125-200 nmol/l at vores immunforsvar virker optimalt og derved beskytter os mod en lang række sygdomme. Hvis man ligger på 80 nmol/l kræver det ca. 100 µg (mikrogram) D-vitamin dagligt for at opretholde dette niveaue. Altså skal man have mere for at komme over de 125 nmol/l, typisk mellem 140 og 200 µg dagligt og selvfølgelig resten af livet. Mennesker som arbejder udendørs som ex. livredere har et D-vitamin niveaue på mellem 200 og 250 nmol/l. Dette niveau har de opnået naturligt fra solen, og flere forskere anser dette niveau som det naturlige vi mennesker havde, inden vi udvandrede fra Afrika for mange tusinde år siden.
  • Indstillinger
    Hvilke vitamintilskud er bedst til at vedligeholde et normalt D-vitamintal?
  • Indstillinger
    Erico,
    tal med din læge om det.

    Det afhænger helt af dit d-vitaminniveau.
  • Indstillinger
    Hejsa

    Undskyld hvis jeg burde have skrevet dette i en ny tråd.

    Jeg har netop været ved læge og fået konstateret at mit D vitamin var helt nede på 8. Jeg spurgte så selv om jeg skulle have indsprøjtninger men det mente lægen ikke var løsningen. Jeg har så fået nogle 38 ug Dvitamin med 400 mg calcium som jeg skal tage en af hver dag. Jeg kan læse mig til at det er ca 800% af anbefalet daglig dosis og tænker er det ufarligt?

    Jeg døjer med svimelhed, muskel smerter og er utrolig træt hele tiden hvilket er begyndt at gå ud over mit arbejde.

    Hvor lang tid går der normalt inden man kan kan mærke en bedring?
  • Indstillinger
    Hej Henrik

    Jeg kan virkelig godt forstå, at du er træt og har det dårligt, når du har et D-vitamin tal på 8!

    Desværre har jeg ingen anelse om, hvor lang tid der vil gå, før du får det bedre. Men når du har det så dårligt, må du vel kunne melde dig syg for en periode.

    Du er bekymret for, om 38 mikrogram D-vitamin dagligt skulle være for meget.

    Her skal du jo tænke på, at du skal kompensere for en meget stor mangel. Så derfor skal du have langt mere end en normal dagsdosis, for at du på et tidspunkt kan få normaliseret dit niveau.

    I øvrigt ser det ud til, at vi kan tåle langt mere D-vitamin, og at vi endda har gavn af langt mere D-vitamin end tidligere antaget.

    Jeg vil tro, at der er mange med et normalt D-vitamin-niveau, der i vinterperioden tager den dosis. Det har jeg selv gjort tidligere, men jeg er nu gået ned til det halve af denne dosis. Det må være nok, når man ikke mangler D-vitamin.

    Husk, at det er godt at få lidt fedt sammen med D-vitaminer. Så optages det bedre, eftersom D-vitamin er fedtopløseligt.

    Mange hilsner og god bedring

    Kameliadamen


    P.S. Det er helt fint, at du skriver i en allerede eksisterende tråd. Det er jo samme emne.
  • Indstillinger
    Tak for dit fine svar. Det beroliger mig at du siger at det ikke er ualmindeligt at indtage den dosis D vitamin. Jeg forstår ikke helt selv hvorfor jeg ikke skal have nogle indsprøjtninger som kan hjælpen lidt hurtigere, men jeg er selvfølgelig hellere ikke lige.

    Håber bare at det virker ret hurtigt for det er træls at være så udmattet hele tiden plus jeg er syg konstant.
  • Indstillinger
    Hej Henrik,

    Du kan roligt tage mere end de 38 µg D-vitamin, da det er bevist at doser helt op til 500 µg er uskadeligt. Derfor har EU nu ændret anbefalingerne og sat grænsen fra 50 µg til 100 µg dagligt og fødevarestyrelsen har ændret kosttilkudsgrænsen fra 38 µg til 90 µg pr. pille.

    Så du kan roligt tage 100-250 µg pr. dag i 3 måneder og derefter få taget en ny blodprøve. Er niveauet mellem 80-160 nmol/l, kan du sætte dosis ned til 90 µg dagligt. Denne dosis er nødvendigt for at opretholde niveauet over 80 nmol/l og bør tages resten af livet.

    Jeg selv og konen har i snart 3 år taget mellem 100-250 µg dagligt og fået en betydelig helbredsmæssig gevinst af dette. Så vi fortsætter naturligvis. :-)

    Hvis du kun tager 38 µg vil det tage 3-6 mdr at komme op på ca. 50 nmol/l, som ifølge mange forskere er alt for lavt og de mener at nedre grænse bør være 80 nmol/l. Derfor har mange lande hævet grænsen, dog ikke i Danmark. Men den slags er vi efterhånden så vant til. Bare tænk på tilsætningen af jod i salt, hvor svenskerne var 30 år tidligere ude end vores langsommelige sundhedsstyrelse.
  • Indstillinger
    Tak for dit svar.

    Det er da ret skræmmende at man går til læge og får forkert behandling, men det er selvfølgelig hørt før.

    Men dvs at jeg skal op og tage minimum 3 af de piller jeg har fået hver dag. Er det så bedst at tage en morgen, middag og aften i forbindelse med måltider? Nu blev det jo nævnt at det er bedst at tage dem sammen med noget fedt og det får jeg normalt ikke meget af i min morgenmad

    Edit: Jeg faldt lige over denne artikel som antyder at det også kan være farligt at indtage for meget D-vitamin

    http://videnskab.dk/krop-sundhed/meget- ... en-draeber
  • Indstillinger
    Hej Henrik,

    Du bør nøjes med 1 af de 38 µg piller pga. at de indeholder 400 mg calcium og så tage 2 stk. 35 µg D-vitamin piller ved siden af. De skal tages sammen med aftensmaden for at blive optaget.

    Til undersøgelsen som du har læst på Videnskab.dk

    Undersøgelsen viste at hvis man ligger på 10 nmol/l har man over 2 gange øget risiko for at dø og hvis man ligger over 140 nmol/l 1,4 gange. Men de få mennesker i undersøgelsen som lå på omkring 140 nmol/l er med stor sandsynlighed alvorlig syge mennesker som har taget tilskud pga. deres sygdom. Så undersøgelsen kan ikke bruges til noget som helst. Husk også at omkring 50% af den forskning der bliver publiceret er fyldt med fejl og manipulation alt efter hvilken interesse man har som udgangspunkt.

    Desuden ligger der masser af forskning der viser at D-vitamin niveauet er optimalt når det er over 125 nmol/l.
Log in eller Registrér for at kommentere.