Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Depression et helvede.

13»

Kommentarer

  • Indstillinger
    Kære...jeg skriver i håbet om at få lidt hjælp....
    Jeg er knap 50 år og har haft en svær depression i 8-9 måneder.
    Jeg har i ca. 6 måneder fået Sertralin 150mg.
    Jeg er selvstændig konsulent (dvs. ikke ansat) og har ikke haft nogen indtægt i 1,5 år.
    Jeg har forud for den svære depression været i en "lettere" depression i ca. 3/4 år. Min far var også deprimeret og altid i behandling.
    Jeg har for nylig fået konstateret gigt i fingrene - og gigt er som bekendt en energi-suger (træthed). Min far havde også gigt.
    Min situation er, at jeg er voldsom træt det meste af tiden og bliver f.eks. nødt til at smide mig på kontor-gulvet og sove i 1-2 timer. Når jeg vågner er jeg ikke meget mere frisk. Jeg er ked af det hele tiden. Jeg har hjemmeboende børn og økonomien er meget skidt. Min bedre halvdel har et godt job -men jeg tærer voldsomt på min opsparing.
    Jeg har overhovedet ikke fortalt nogen om min sygdom, heller ikke den bedre halvdel. da vi ikke er 100% på bølgelængde efter hendes 5 mdr's "sidespring" (med en kollega for nogle få år siden).
    Jeg har arbejdet med at markedsføre mig/mine ydelser, men har slet ikke den energi der skal til for, at finde og overbevise en kunde/virksomhed om at jeg kan hjælpe dem :-(
    Min økomomi rækker til 2 måneder mere, så er al min opstaring væk og får alvorlige problemer med banken (hus og bil og alt andet).
    Afslutter jeg virksomheden kan jeg få en lille smule penge fra min forsikring i en periode.
    Søger jeg førtidspension pga. min situation, går jeg sikkert ned på et beløb man ikke kan eksistere for -må sælge hus (det er ok at sælge bilen -blot træls at man så aldrig kan køre sine børn til sport o.l.)
    Jeg er mega ked af det hele og er begyndt at tænke i selvmord -uden selv at tro på at jeg kan gøre det pga. mine to teenage børn og en på 10.
    Synes ikke det er "let" at tage på psyk. skadestue -nogen der kender mig, vil kunne finde ud af at jeg er psykisk syg og den tanke kan jeg bare slet ikke klare -er kendt for at være stabil og stærk, både i familien og i arbejdslivet.
    Min læge har for længe siden henvist mig til psyk. kognitiv terapi, men på det tidspunkt var alt optaget pga. opbrugt tilskudsordning (sygesikringens andel).
    Er der nogen her inde der evt. kan guide mig bare lidt til en eller anden retning mod en udvej af dette helvede jeg sidder i? -jeg besvarer gerne de spørgsmål du evt har...
    Skriv endelig - tusind tak på forhånd !!!
    /John C.
  • Indstillinger
    Hej John

    Du skriver, at du har haft en svær depression i 8-9 måneder, og at du har fået 150 mg Sertralin dagligt i 6 måneder.

    Men hvorfor får du stadig Sertralin, når medicinen ikke hjælper? Er det din praktiserende læge, der står for medicineringen, eller er det en psykiater?

    Under alle omstændigheder må du ikke give op. Efter min mening er det dybt forkasteligt, at der ikke er blevet gjort mere for dig. Men du er nok nødt til selv at kræve behandling, der hjælper. Hvis ikke den behandlende læge vil hjælpe dig, så skift læge! Der må ske noget – NU!

    Når antidepressiv medicin ikke hjælper, plejer man at skifte til et andet produkt. Der findes mange forskellige, og det er forskelligt, hvad der virker for den enkelte.

    En tommelfingerregel siger, at de svære depressioner bedst kureres med et antidepressivt middel, der virker på to forskellige signalstoffer( serotonin og noradrenalin). Sertralin virker kun på ét signalstof (serotonin).

    Så er der din træthed og din gigt.

    Har du fået taget blodprøver til undersøgelse af, om du har mangeltilstande? Det er meget vigtigt, at det bliver gjort. Hvis det er længe siden, må du bede om en undersøgelse igen. Trætheden kan godt skyldes mangel på f.eks. jern, B-vitaminer eller D-vitamin.

    Det er en kendt sag, at mangeltilstande kan give både træthed, depression og smerter. F.eks. er mangel på D-vitamin årsag til alle tre slags problemer.

    Du skriver ganske vist, at det allerede ER konstateret, at der faktisk er tale om gigt. Men selv hvis det er gigt, kan der gøres noget ved det. Også jeg har haft gigtsmerter i fingrene. De forsvandt, da jeg lavede en kostomlægning, så jeg fik mere sundt fedt (altså fedt fra fisk, mandler, nødder og sunde spiseolier).

    Personligt døjer jeg også selv med tilbagevendende depressioner og træthed. Jeg holder depressionerne fra døren ved hjælp af en antidepressiv medicin, der virker på to signalstoffer (Mirtazapin). Jeg havde heller ingen gavn af Zoloft, som er nøjagtig det samme som Sertralin. Men jeg afprøvede Zoloft i 6 uger, og da det ikke hjalp, var der jo ikke nogen grund til at blive ved med at tage det!

    Hvad min træthed angår, så sagde lægerne i årevis, at den skyldtes mine depressioner – også når jeg var fuldstændig depressionsfri. I den situation mente de, at jeg havde en depression uden at vide det!

    Efter mange år er årsagen til trætheden fundet: Søvnapnø, altså at jeg indimellem ikke trækker vejret under søvnen. Jeg skriver det, fordi jeg gerne vil bede dig tænke over, om du måske også kunne have søvnapnø. Søvnapnø kan nemlig også være (medvirkende) årsag til depression.

    Ja, det var sådan lige, hvad jeg kunne foreslå dig. Find dig ikke i at gå og have det sådan. Kræv bedre lægehjælp! Det har du ret til.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Kære Kameliadame - og alle andre :o)

    Tusinde tak for dit gode input.

    I stedet for Sertralin, som jeg har fået i flere måneder, har jeg nu fået et andet middel mod min depression. Som du var inde på, kom lægen med den samme ide, at få et middel der virker på 2 signalstoffer (=Efexor).

    SÅ! -håber meget på, at min træthed også snart bliver noget bedre - for når jeg har alle de hersens "nul-dage", så kan jeg jo ikke få sparket gang i mit indkomstgrundlag (=enkeltmands-konsulent-virksomhed).

    Hvis der er andre der kan supplere med et eller andet interessant, så hører jeg meget gerne fra jer.

    Igen tak!

    De bedste hilsner
    John
Log in eller Registrér for at kommentere.