Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Fuldkorn - hvad er det?

Redigeret 6 juli, 2015, 08:21 i Sund kost
Hej alle interesserede

Kosteksperterne taler lige pludselig meget om fuldkornsprodukter, men jeg synes ikke, at de forklarer, hvad de mener med fuldkorn. Hvad vil fuldkorn egentlig sige?

Der er vel ingen mere, der gider spise hvidt franskbrød eller rundstykker, som kun smager af pap og luft. Og dog – når forretningerne stadig kan sælge den slags, så må der jo være nogle, der køber det!

De fleste prøver vel at finde nogle typer brød med mere smag i. Men de grovboller, man kan få, er de ikke bare bagt af det samme hvide mel, som blot er tilsat lidt kerner, som folk knækker tænderne i?

Jeg ved det ikke, for jeg bager selv det hvedebrød, jeg spiser. Rugbrød køber jeg, for jeg synes, at man kan få udmærket rugbrød i forretningerne.

Jeg har en fornemmelse af, at det ikke er fuldstændig indlysende, hvad fuldkorn vil sige. At noget mel er fuldkornsmel må efter min mening betyde, at melet indeholder alle kornets bestanddele, både det hvide, som bliver brugt til hvidt mel, og skaldelene og kimen. Og fuldkornsmel behøver ikke at være groft malet, så man knækker tænderne i det. Det vigtige er, at de sunde ting ikke er siet fra, som man gør med det hvide mel.

Men jeg tror ikke, at ret meget af det hvedebrød, der bliver bagt, består af 100 % fuldkornsmel. Men mindre kan vel også gøre det. Selv bruger jeg som regel en blanding af hvidt mel og fuldkornsmel. Det er lidt svært (og dyrt!) at bage et brød udelukkende af fuldkornsmel, fordi fuldkornsmel ikke hæver så godt, men det kan da lade sig gøre.

Min Kwickly har meget lækkert økologisk fuldkornsmel fra Skærtoft Mølle. Jeg køber nogle poser, når det er på tilbud, men normalt koster det 24,95 pr. kg.

Jeg har tidligere brugt en del grahamsmel, og det er noget billigere, men grahamsmel er jo ikke fuldkornsmel. Ganske vist er skaldelene i grahamsmel bevaret, men den sunde kim er taget væk.

Jeg har prøvet at kigge på min havregrynspose, for at finde ud af om havregryn er fuldkorn. Jeg kan se, at skaldelene er taget fra, før havren er valset, så havregryn er vel egentlig ikke et fuldkornsprodukt. Men jeg går ud fra, at havrens sunde kim er bevaret. Det står der dog ikke noget om.

Når jeg bager pizza, bruger jeg også en blanding af fuldkornsmel og hvidt mel.

Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvordan andre gør, for at sikre sig, at de spiser fuldkorn.

Og desuden er der problemet om, hvor længe fuldkornsmel kan holde sig. Der står selvfølgelig en udløbsdato på posen, men jeg har hørt, at fuldkornsmel på grund af den fedtholdige kim bliver meget hurtigt harskt. Kan man nu også stole på den udløbsdato?

Mange hilsner

Kameliadamen
«13

Kommentarer

  • Indstillinger
    Ud fra andre besvarede indlæg fra diverse diætister, skulle fuldkorn være kerner, som er malet med ALLE skaldele osv. indtakt (altså hele kornet - uden at skaldele er valset fra). Dvs. at det kan sammenlignes med kartofler der bliver most til kartoffelmos - med skræl osv.

    Forøvrigt er det ligegyldigt om det er rug eller hvede eller andre korn, da der er fuldkorn (med hensyn til hvad der er sundest!), det vigtige består i at spise alsidigt. Da der i hvert eneste produkt er sporstoffer (stoffer der er i så små mængder så de næsten ikke kan måles - undtaget man søger efter dem), som vi har brug for. Et godt eksempel er jod, som tilsættes salt (lovpligtigt) i danmark, da næsten ingen jod findes i de danske produkter.
    Håber det besvarede nogen af dine spørgsmål.

    du kan evt. læse dette indlæg:
    http://www.diabetes.dk/Raadgivning/Spoe ... l.aspx?p=1
  • Indstillinger
    Hej Philip

    Tak for dit svar på dette gamle indlæg. Din henvisning bidrager desværre til forvirringen ;o)

    Der står:

    ”Hvidt hvedemel er fuldkornsmel og kan derfor sidestilles med rugmel, grahamsmel og andre typer fuldkornsmel.”

    Der er to problemer i dette.

    1. Det påstås, at hvidt hvedemel er fuldkornsmel, og det passer jo i hvert fald ikke. Men der må være tale om en skrivefejl. Det er ikke almindeligt hvidt hvedemel, der menes, men derimod mel af hvid hvede. Hvid hvede er en særlig type af hvede, som åbenbart har hvid skal, hvilket gør, at brødet bevarer en lys farve, selv om det er bagt med mel, der har bevaret skaldelene.

    Når man har gennemskuet dette problem, kommer det næste:

    2. Det påstås, at mel af hvid hvede og grahamsmel er fuldkornsmel, og det passer jo ikke. Hverken mel af hvid hvede eller grahamsmel indeholder alle kornets bestanddele, sådan som vi er helt enige, at det skal gøre, ifølge definitionen på fuldkornsmel.

    Jeg skrev i mit indlæg:

    ”At noget er fuldkornsmel må efter min mening betyde, at melet indeholder alle kornets bestanddele, både det hvide, som bliver brugt til hvidt hvedemel, og skaldelene og kimen.”

    Og det er også, hvad du skriver i dit svar, selv om du ikke udtrykkelig gør opmærksom på, at kimen også skal være med.

    Mel af hvid hvede og grahamsmel indeholder ganske vist skaldelene, men IKKE hvedekimen, og derfor er der efter min bedste overbevisning ikke tale om fuldkornsmel. Hvad rugmel angår, så har jeg ikke studeret sagen nærmere, så jeg ved ikke, om kimen normalt er med, eller det kun er skaldelene.

    Jeg har aldrig brugt mel af hvid hvede, og jeg bruger ikke længere grahamsmel. Jeg foretrækker fuldkornsmel, fordi det indeholder alle kornets bestanddele. Netop hvedekimen skulle være meget sund. Men da den indeholder fedtstoffer, kan den også nemt blive harsk. Det er derfor, at der er kortere holdbarhedtid på fuldkornsmel. Men jeg synes alligevel, at der er tale om temmelig lang tid. Jeg er stadig interesseret i at diskutere, om det er troværdigt, at rigtigt fuldkornsmel kan holde sig så længe, som der står.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kameliadamen

    Jeg forstår ikke, hvorfor du ikke tror på, at Hvid Hvede og Grahamsmel er fuldkorns mel.

    Begge dele mel indeholder hele kernen, også kimen.

    Har lige ledt som en gal for at finde et bevis på dette:-)

    http://www.kostkalender.dk/Default.aspx ... friendly=2

    http://leksikon.arla.dk/Ravarer/5-Grahamsmel---100


    Hilsen Sofie
  • Indstillinger
    Hej Sofie

    Det var jo netop sådanne spørgsmål, jeg var i tvivl om i sin tid, og det var, derfor jeg stillede spørgsmålet. Hvid hvede har jeg aldrig brugt. På den pose med grahamsmel, jeg dengang brugte, stod der:

    ”Fint formalede hvedekerner med alle skaldele.”

    Der stod intet om hvedekimen, og derfor holdt jeg helt op med at bruge grahamsmel.

    På posen med fuldkornsmel fra Skærtoft Mølle står der: ”Groftmalede økologiske hvedekerner med kim og skal.” Og derfor begyndte jeg at bruge det.

    Men det kan være, at producenterne siden har gjort deklarationen mere fyldestgørende. Og det er jo bare godt ;o)

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Kameliadamen

    Ja sådan kan vi hele tiden blive klogere, skønt med gode debatter:-)

    Jeg har heller aldrig brugt eller købt Hvid Hvede, men det vil jeg overveje nu. Bager meget brød, for så ved man jo, hvad der er i:-)

    God bedring med din influenza, men hold dig langt væk fra så megen D-vitamin, du risikerer en forgiftning. I min verden lyder det sindssygt.

    Feber er vel heller ikke så tosset endda, den hjælper jo med til at bekæmpe sygdommen, det er kroppens forsvarsmekanisme mod bakterier og virus.

    Hilsen Sofie
  • Indstillinger
    Hej alle

    Jeg opdager nu, at Netdoktor på forsiden har et tema om fuldkorn, og at der allernederst i rækken af artikler henvises til debatten, hvor mit meget gamle indlæg om fuldkorn stod.

    Jeg siger tak til Philip og Sofie for besvarelserne. Jeg må da sige, at jeg er blevet klogere, siden jeg skrev det første indlæg i denne tråd. Jeg kunne jo dengang ikke vide andet end det, der stod i varedeklarationerne på poserne, og de var åbenbart ikke fyldestgørende, eller også har de ændret melet. Hvad ved jeg?

    På min gamle pose med groft (!) rugmel står der: ”Fintmalede rugkerner med alle skaldele”. Jeg har posen endnu, men skal have den lille rest rugmel smidt ud, da den må være alt for gammel – især hvis det faktisk forholder sig sådan, at kimen også er bevaret, hvilket der ikke står noget om.

    Jeg var lige en tur i Kwickly i går og studere melposer :o)

    Jeg læste mig til, at der på posen med groft rugmel nu står: ”Fintmalede rugkerner med kim og alle skaldele.”

    Og så kan man jo more sig lidt over, at groft rugmel er fintmalet!

    Samme ændring er sket med de typer af grahamsmel, som Kwickly har. Før - i hvert fald indtil for ca. et år siden - stod der intet om kim, men det gør der nu.

    Og det var grunden til, at jeg begyndte at bruge det meget dyre fuldkornsmel fra Skærtoft Mølle, som var den eneste meltype, jeg kunne finde, hvor der udtrykkeligt stod, at kimen var med.

    Jeg droppede også at bruge spelt-mel, selv om jeg egentlig godt kunne lide smagen. Nu ser jeg, at deklarationen på poserne med spelt-fuldkorn også er lavet om, så der nu står:


    ”Fintformalede speltkerner med alle skaldele og kim.”

    Og det er jo bare dejligt, at deklarationerne nu viser, om der er tale om fuldkornsmel eller ikke.

    Tilbage står spørgsmålet om, hvor længe den slags mel kan holde sig, når den fedtholdige, sunde kim er bevaret. Der er ingen tvivl om, at det er bedst at bruge melet så hurtigt som muligt. Men så køber man lige mel på tilbud, og man er måske ude at rejse, og pludselig står man med mel, der nærmer sig sidste salgsdag.

    Jeg lagde mærke til, at poserne med det ikke-økologiske fuldkornsmel opererede med ca. et helt år fra produktionsdato til sidste anvendelsesdato. Det er meget. Skærtoft Mølle har en tydelig gul etiket med sidste anvendelsesdato, og det er ca. 7 måneder efter produktionsdatoen. Egentlig synes jeg også, at det er meget.

    Nå ja, de kan jo kun høste én gang om året, så hvis man skal bruge melet ret hurtigt efter høst, kommer man til at mangle! Men med produktionsdatoen menes vel det tidspunkt, hvor kornet er malet. Kornet kan jo nok holde sig lang tid, så længe det ikke er findelt.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    En gammel tråd, men jeg vil alligevel komme med et indlæg. ;)

    Der er noget forvirring om "hvid hvedemel", som jeg tror handler om, at vi kalder det der almindelige billige hvedemel, som vi bruger i sovsejævning, pandekager og alm. franskbrød for "hvid hvedemel".

    Det er hvidt og det er hvedemel, ergo må det jo være "hvid hvedemel".
    Men for en del år siden kom der et nyt produkt på markedet, jeg tror der var fra Amo, og navnet var "hvid hvede".
    Dette mel prøvede jeg først efter et stykke tid, hvor Netto havde det på tilbud.
    Det indeholder alle kim- og skaldele fra hveden, og kaldes også "mildt fuldtkornsmel", eller noget i den stil.

    På mel-posen var der en opskrift hvoraf det fremgik, at man skulle bruge ca. halvt "hvid hvede" og halvt af det almindelige billige hvedemel.

    Så jo, "hvid hvede" er et fuldkornsmel. ;)

    For ca. 25 år siden købte jeg en pose hvedemel på en lokal mølle og prøvede at bage boller af det.
    Jeg var dengang ikke særlig erfaren i, at bage brød, så jeg brugte min alm. bolle-opskrift og brugte ene af melet ude fra møllen.

    Bollerne blev gode, omend de ikke hævede helt så meget som de almindelige, men de smagte lidt af surdej.

    Senere har jeg fundet ud af, at mit "møllemel" er økologisk og indeholder alle kim- og skaldele.
    Dette gør både rug- og hvedemel fra Søris, som forhandles i Netto, også.
    Men det fra kornkammeret er godt nok økologisk, men det indeholder ikke alle kim- og skaldele.

    Og på det seneste har jeg fundet ud af, at alle de underlige symptomer jeg har sloges med i mange år, sandsynligvis kommer af brød, og især hvedebrød, uanset hvor meget fuldkorn der så er i. :(

    Så nu er jeg begyndt at forsøge mig med stenalderbrød.
  • Indstillinger
    Det er måske gluten du ikke har det så godt med.
  • Indstillinger
    Nej, det er ikke gluten der er problemet.
    Jeg har bagt speltboller, og de gav også problemer.

    For lidt tid siden troede jeg, at det var det almindelige hvedemel, altså det med gluten, der var problemet, men så simpelt er det desværre ikke.

    Det hjælper en del hvis jeg holder mig til rugbrød.
  • Indstillinger
    http://www.foedevareallergi.dk/Fakta_om ... orside.htm

    Prøv at se på linket jeg har sat ind.
    Der er gluten i alt det mel, man almindeligvis bruger til brød og madlavning også i spelt.
    Det er et større projekt at finde ud af, at undgå gluten, samt bage sit eget brød.
    Jeg har været bager, så jeg har svært ved at forstå, hvordan man kan bage brød uden gluten. Men det kan læres. Jeg kender en, der har gjort det i flere år, det var svært.
    På bageriskolen skulle vi vaske gluten ud af mel, for at forstå hvad gluten er. Man kan se det og holde det i hånden.
Log in eller Registrér for at kommentere.