Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Knækbrød - hvor sundt er det?

Redigeret 22 maj, 2010, 14:02 i Sund kost
Nu er jeg lige begyndt at spise knækbrød fordi jeg kan li det og fordi jeg troede det var sundt
Jeg spiser fuldkornsknækbrød og økologisk knækbrød og så helt ærlig står der på pakken at det indeholder 68 % kulhydrater? Jamen ? Så er det da ikke sundt det kan det da umuligt være på trods af fuldkorn og fibre ?

Er der nogen der kan forklare mig det her paradoks?

Maj
«13

Kommentarer

  • Indstillinger
    det er sundt på grund af de fibre --som giver mæthed ----men der er mange slags knækbrød --der er også nogle finere og mere kageagtige --de er ikke så gode --sunde og giver ikke så meget mæthed----så dem skal man holde sig fra
    WASA-ØKOLOGISK -FULKORNS-KNÆKBRØD ---ER DER JO MANGE FIBRE ---
    IKKE SÅ MEGET FEDT ---men PROTEIN----så de giver god mæthed --hvis man er på omlagt kost ---og skal passe påvægten
    så for mig er de gode
  • Indstillinger
    Hej Maj

    Om knækbrød er sundt?

    Du skriver, at du har læst på knækbrødspakken, at det indeholder 68 % kulhydrat. Jeg synes ikke, at dette er et argument, som taler hverken for eller imod sundhedsværdien af knækbrød

    Energi fra mad kan komme fra tre forskellige ting:

    1. Fedt
    2. Protein
    3. Kulhydrat

    Der står formodentlig også, hvor mange procent fedt knækbrødet indeholder, og hvor mange procent protein. Der er sikkert næsten intet fedt, men protein må der være lidt mere af.

    Det, der er vigtigt angående energien er, at fordelingen af de tre ting i den samlede madplan er god. Altså at du alt i alt for tilstrækkeligt med sundt fedt, men ikke for meget fedt. Og at du får tilstrækkeligt med protein. Resten af den nødvendige energi må jo så komme fra kulhydrat.

    Det meste af energien i grønsager og frugt findes faktisk som kulhydrat. Og grønsager og frugt er meget sundt, fordi der også findes masser af vitaminer og mineraler og fibre.

    Et produkt som brød – og altså også knækbrød - spiser vi hovedsageligt, fordi vi har behov for den mæthedsfølelse, det kan give.

    Det er rigtigt, at der er visse mennesker, der mener, at man skal være tilbageholdende med bestemte typer af kulhydrater. Der angives to grunde:

    1. Hensynet til vægten. En slankeekspert ved navn Atkins mente, at det ikke i så høj grad er fedt, man bliver tyk af, men derimod kulhydrater. Derfor anbefalede han, at man nedsætter forbruget af brød, kartofler, pasta og ris, men ikke af grønsager og frugt.

    2. Hensynet til, hvad mennesker rent biologisk kan fordøje bedst muligt. En del mennesker mener, at mennesker lever bedst, hvis de undgår brød. De mener, at mennesker levede mere sundt i stenalderen, før korndyrkning og altså også brød blev opfundet. I stenalderen levede folk hovedsageligt af grønsager, frugt og bær, samt fisk, skaldyr og vildt.

    Selv om ovenstående argumenter muligvis kan have en vis betydning, er det normalt ikke noget, man behøver at spekulere på. Selv spiser jeg brød med glæde. Men jeg har fundet ud af, at jeg har det bedst, jo grovere brødet er. F.eks. går jeg mere og mere over til at spise rugbrød, fordi jeg synes, at det stabiliserer mit blodsukker mest. (Jeg føler mig mere mæt af det, bliver ikke så hurtigt sulten og svimmel, og jeg bliver ikke så træt umiddelbart efter måltidet). Jeg kan også godt lide knækbrød. Men jeg spiser ikke så meget af det, fordi jeg foretrækker madvarer, der er så friske som muligt. Og knækbrød er jo lavet på en fabrik og opbevaret et stykke tid på lager og i butik, før man spiser det.

    Jeg håber, at du kunne bruge min forklaring.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Sunt er det jo, men hvis du vil tabe dig, så skal du skære ned på kulhydrater (ikke helt, men en del) Bl.a. i kartoffler, lyst brød og pasta.

    Min søster så et program her for leden, om et forsøg der var blevet lavet på 3 kvinder angående det at tabe sig.

    Den ene skulle blot spise sundt og træne
    Den anden skulle spise alt hvad hun havde lyst til men tage kulhydrater helt ud af kosten.
    Den tredje skulle blot skære ned på fedtet og måtte ellers spise alt kulhydrater og protein.

    Den kvinde som havde tabt mest på en uge, var den anden, som har spist alt bortset fra kulhydrater. Lyst brød, pasta mm, som nævnt tidligere.

    Så det er altså ikke kun fedtindholdet man skal kigge på hvis man vil tabe sig ;-)

    Jeg spiser selv fuldkornsknækbrød, det mætter meget, men ellers passer jeg selv meget på andre kulhydrater og spiser alt hvad jeg ellers har lyst til, bare i begrænsede mængder.
  • Indstillinger
    Hvis du kigger omme bagved på en pose sukker, så står der
    100% kulhydrater, 0% fedt, 0% protein.

    Men du vil da alligevel tage voldsomt på hvis du spiste sukker hver dag. Kulhydrater bliver nemlig omdannet til fedt.
  • Indstillinger
    Hej

    Nu har Maj jo ikke skrevet noget om, hvorvidt hun ønsker at tabe sig eller for den sags skyld tage på i vægt. Hun ønsker alene at vide, om det er sundt. Og det kan man jo ikke sige noget præcist om. I sig selv mener jeg ikke, at knækbrød er særlig sundt, fordi det hverken indeholder sunde fedtsyrer eller ret mange vitaminer og mineraler. Det er jo helheden og variationen i kosten, der betyder noget, og hvis kosten i øvrigt indeholder mange sunde ting, kan knækbrød da være et udmærket supplement. Personligt foretrækker jeg dog brød, der er mere friskt, end knækbrød sædvanligvis er.

    Men jeg har en lille anekdote, som handler om vægt og knækbrød:

    For mange år siden havde vi en nabo, der var meget overvægtig. Hendes læge gav hende det råd, at hun skulle spise knækbrød.

    Da der var gået nogle måneder, viste det sig, at den gode dame ikke havde tabt sig – tværtimod! Hun havde taget på. Hverken lægen eller damen kunne forstå det. Det viste sig da, at damen havde spist masser af knækbrød UD OVER den sædvanlige rigelige kost, ikke i stedet for noget af den sædvanlige mad.

    ”Du sagde jo, at knækbrød slanker,” sagde hun anklagende til lægen.

    Jeg tror egentlig ikke, at lægen evnede at forklare hende sagens rette sammenhæng, men vi lo meget af historien dengang.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Alle

    Tak for jeres indlæg...og til det sidste: Idag da jeg havde været over og købe knækbrød suk-spiste jeg rask væk 5 stykker fordi jeg faktisk synes det smager godt uden noget - mig der normalt skal have smør på (franskbrød) , på knækbrød spiser jeg light ost.

    Men jeg kan da se på det hele at det her kan man heller ikke bare spise løs af for så sundt er det bare ikke - skønt der står 15% fiber og 100% fuldkorn...så står der også 66g kulhydrater heraf 1% sukker?

    Så jeg aner simpelt hen ikke om det jeg spiser er supersundt eller bare for meget og egentlig usundt. For der er kulhydrater og så er der kulhydrater ...??? Rugbrød skulle være sundere fordi det indeholder mere vand ?

    Sagen er at jeg vejer 71 kg og ønsker at veje 65 ...og jeg troede at ved at spise knækbrød (som jeg åbenbart ku li) ku jeg bare æde løs og det ville oveni købet være sundt ? Men det tror jeg altså ikke jeg kan apropos sidste indlæg og damen. Jeg har kun spist et stykke rugbrød med fiskefrikadelle i dag da det her knækbrød mætter så godt?

    Ja det er ikke let at blive sund. Har hørt det med Lena Hanson der mener man skal skille kosten ad osv...men helt ærlig er det holdbart?
    Jeg syns ligesom de ting hører sammen ikke hele tiden men for det meste.


    Maj
  • Indstillinger
    Hej Maj

    O.k., du vil faktisk gerne tabe dig. Jeg kan godt forstå, at du synes, at det er svært. Der gives jo så mange og ofte modstridende råd. I mange år sagde man, at det var fedt, der var værst, og nu er der altså nogle, der siger, at det er visse former for kulhydrater, man skal passe på.

    Jeg tror egentlig, at det er lidt forkert at lytte så meget efter, hvad de forskellige siger. Man kan sagtens få viden, inspiration og gode ideer fra eksperterne, men for mig ser det ud til, at det er individuelt, hvordan rådene virker på den enkelte.

    Det er vigtigt, at man sikrer sig, at man får de nødvendige næringsstoffer, altså tilstrækkeligt med sunde fedtstoffer, protein, vitaminer og mineraler. Derfor er det bedst at spise meget varieret.

    Jeg tror, at man – hvis man går og mangler et eller andet næringsstof – ofte vil have en trang til at spise meget. Det er kroppen, der forsøger at få opfyldt den mangel, der er. Jeg oplevede det, da jeg for nogle år siden manglede jern. Jeg havde de særeste spisevaner, nøjagtig ligesom man har hørt, at gravide kvinder kan have det.

    Ud over at sikre dig, at du får de nødvendige næringsstoffer – altså tilstrækkeligt med protein, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler, så synes jeg, at du skal prøve at mærke efter, hvilken form for mad, der holder sulten væk længst muligt og altså mætter bedst, uden at indeholde alt for meget energi. Jeg tror, at det er forskelligt fra person til person.

    Jeg synes ikke, at der er noget forkert i at spise knækbrød, hvis du føler, at det giver dig en god mæthedsfornemmelse i forhold til, hvor mange kalorier det indeholder. Det er jo derfor, at vi normalt spiser brød: Vi får de sunde ting fra fisk, kød, æg, frugt og grønsager, og så spiser vi samtidig noget brød, der kan give mæthed og fylde noget i maven, fordi der er fibre i.

    Det ville jo have været meget værre, hvis du havde spist kager, chips eller slik eller havde drukket sodavand.

    Jeg ved, at der er nogle, som stiller en skål frem med skrællede gulerødder eller måske en skål med lidt mandler, som de går og tager af, når sulten melder sig. De ting er også nemme at tage med i tasken, når man skal af sted. Mandler indeholder selvfølgelig mange kalorier, men der er meget værdifulde ting i, som kan være med til at give sundhed og mæthed.

    Held og lykke med det.

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    til maj 777

    der er kalorier i alt hvad vi spiser--mer eller mindre ---men hvis du lærer dig hvor mange kalorier der er i det forskellige----

    må du få 1200kalorier om dagen hvis du vil tabe dig ---og så lærer du snart hvad for mad du kan få mest af ---inden for de 1200---

    du skal drikke ca 1,5 liter vand daglig ud over alt andet væske som te -kaffe og sukker fri drikke ---hvis du holder den balance et stykke tid taber du dig
    jeg har prøvet det på egen krop---hvis du falder i den forkerte grøft en dag ---stiger du bare op på hesten igen næste dag ---og rider videre ---indtil du har nået målet ---derefter må du ikke spise løs ---men derefter holde på en stabil kost på ca 17 -18 00 daglig ---prøv det
  • Indstillinger
    Hej Solo

    Ja det med vandet det sagde min læge også ...husk at blive hmm renset godt igennem med vand fra vandhanen.

    Nu er det sådan at jeg vejer 70-71 kg og skal ned på 65 kg ...jeg kan mærke det ...føler mig tung. MEN DET ER SVÆRT hatten af for alle dem der kan tabe sig helt vildt meget, for jeg synes det er svært at tabe mig 5 kg?

    Og så er jeg jo - på opfordring af min mor - begyndt at spise knækbrød - men jeg kan med lethed spise 10 stykker fuldkornsknækbrød om dagen og det er da nok for meget ...og jeg kan altså ikke finde ud af at regne alle de her kalaroier ud. Kan ikke holde ud atskulle rende og tælle.

    Maj
  • Indstillinger
    til mai
    der er 35 kalorier i et stykke knækbrød----så ved 10 stk får du 350 kalorier --så det kan du vel godt spise --hvis du så spiser grønsager -og andre gode ting i løbet af dagen ---1æble eller pære indeholder 40 kalorier --
    det er ikke så svært at tælle det --det er mere svært at holde sig inden for de 1200 kalorier hvis man er glad for mad ---og det må jeg sige at jeg er ----så jeg kan godt have store problemer ----jeg elsker også knæk brød og groft brød ----desværre spiser jeg tit for det er hyggeligt --frem for jeg er sulten---
    så i de perioder hvor trangen rigtig river i kroppen er der svært at holde igen---
    jeg håber du finder ud af hvad der er godt for dig
    hvad med motion
Log in eller Registrér for at kommentere.