Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Svimmelhed: krystaller i ørerne - Virus på balance-nerven

2

Kommentarer

  • Indstillinger
    Jeg har læst en hel del omkring epleys manøvre, da jeg har en søster med med virus på balancenerven. Epleys manøvre er en slags øvelse - jeg har set en instruktionsvideo på http://www.sundhedslex.dk/epleys-manoevre.htm om hvordan epleys manøvre udføres. Så vidt jeg kan se er det slet ikke sikkert, at epleys manøvre virker, da ørestenene skal falde rigtigt ned. Findes der ikke operationer? Findes der nogen ricici?
  • Indstillinger
    Hej med jer.

    Jeg tror de krystaller/sten I omtaler er det der hedder BPPV.

    på: http://www.friskienfart.dk/svimmel-hvad ... svaer.aspx
    står følgende:

    Ørestenssvimmelhed (BPPV)

    Ser vi bort fra den svimmelhed, som ofte opleves, hvis man rejser sig for hurtigt, er ørestenssvimmelhed (BPPV) den hyppigste årsag til svimmel-hed. En svimmelheden som kommer meget pludseligt. Der er ikke andre symptomer, for eksempel er der ikke høreproblemer. Svimmelheden starter næsten altid om natten. Typisk vågner man, fordi man oplever en voldsom ubehagelig fornemmelse af at ”tumle rundt i rummet”, når man vender sig i sengen. Når man rejser sig fra sengen, kommer der ofte et nyt, ubehageligt og voldsomt anfald. Et anfald varer ca. 20-30 sekunder
    og provokeres af bestemte bevægelser med hovedet, mens andre bevæg-elser med hovedet typisk ikke giver svimmelhed. Anfaldene skyldes, at der er kommet kry-staller fra ørestensorganet (utriculus) ud i en af ørets tre buegange. Ørestensorganerne er sanseorganer, der fortæller os, om retningen er op eller ned. Sanseorganerne består af cel-ler med små fimrehår, der stikker op i et geleagtigt lag, dækket af en plade af små kalkkry-staller. Behandling vil ofte ske i form af manipulation, hvor hovedet drejes kraftigt bagover, samtidig med at patienten lægges ned for herefter at blive blive drejet rundt til den modsatte side – og krystallerne er tilbage i ørestenssækken, hvor de kom fra. Behandlingen kaldes ”Epley’s manøvre” efter en amerikansk ørelæge.

    Som svar på et af de sidste indlæg, så er jeg ret sikker på, at stenene ikke kan falde tilbage.

    På siden beskrives forskellige årsager til svimmelhed, som måske kan være relevante for nogle af jer.

    Håber det var til lidt hjælp.

    Hilsner fra Oktober
  • Indstillinger
    Hej, jeg håber der er bare en som kan hjælpe mig. Jeg aner snart ikke mit levende råd.
    Det startede for 3 måneder siden, jeg var på vej efter min datter. Og pludselig blev jeg helt vildt svimmel, og fik voldsom kvalme, og mit hjerte hamrede afsted. Da det stadig ikk var forsvundet efter et par dage, tog jeg til lægen. Hun tog blodprøver, og undersøgte mig. Men eftersom alt var normalt, også mine blodprøver. Konkluderede hun det var en virus. Spurgte hende hvilken virus? Og hun sagde, at der fandtes så mange. Så inden de fandt ud af hvilken en jeg havde, ville jeg være rask igen. Og der gik ca 2 mdr med svimmelhed(følelsen af man skal til at besvime). Og mere eller mindre konstant kvalme.
    Så forsvandt det. Troede jeg, der gik 14 dage. Så startede det hele forfra igen. (Det var i fredags). Tog til læge mandag, hun tog igen blodprøver og undersøgte mig. Hun har tjekket for næsten alt(sukkersyge, fordøjelses system osv osv). Og igen fik jeg svaret, det kan kun være en virus, når infektionstallet så normalt ud. Og bum, så står jeg her igen og aner ikk mit levende råd. Kan det virkelig være rigtig, at jeg måske skal bruge endnu 2 mdr på, at have det møg elendigt. Jeg orker det ikke. Lyder det på jer som om det er en Virus på balance-nerven? Eller er jeg helt galt på den?? På forhånd tak. Pribs1
  • Indstillinger
    Hej !

    Jeg lider af disse væltede ørekrystaller. Jeg gik i mange år og var svimmel det var særlig når jeg foretog en skæv kropsbevægelse,el.bøjede hovedet for og bagover.Min læge var straks klar over hvad det drejede sig om,hun gav mig en arbejdsbeskrivelse over øvelser jeg selv kunne lave, og henviste mig til øre,næse,og hals-specialist.Jeg valgte Specialisten.Først skulle jeg igennem en masse hører-prøver,dernæst selve behandlingen,der gik ud på at blive kastet fra side til side med overkroppen fra siddende stilling på briksen til at ligge på briksen med overkroppen.formålet er at få disse ørekrystaller tilbage i sit oprindelige leje,men der kan gå fra en dag til et år før de igen sidder fast,fortalte Specialisten.(Denne behandling er totalt smertefri).Der gik ca' et år for mit vedkommende.Men jeg tror de kan vælte igen
    hvis man laver vilde gymnastiske øvelser.
    Hilsen Merethe
  • Indstillinger
    Jeg har også prøvet at være meget svimmel. I mit tilfælde var det infiltrationer. Det gik helt væk, da jeg fik massage i nakke og hoved.
  • Indstillinger
    Hej Pribs :-)

    Det lyder helt afgjort som en virus på balancenerven.
    Måske skulle du blive henvist til en ørelæge eller en øre-næse-hals-specialist.

    Det er i hvert fald basisviden i den verden at kvalme og svimmelhed skyldes noget omkring øret og balanceorganet.
    Har du fået testet din hørelse?

    En virus på balancenerven er umulig at påvise, og derfor er det en nem diagnose at smide afsted. Men det er stadig vigtigt, at undersøge for diagnoser, der har de samme symptomer. Og der er nogle stykker.

    Så du må afsted til lægen og være stædig!

    Lad mig vide, hvordan det går.

    Mange hilsner fra Oktober
  • Indstillinger
    Hej, jeg har i en måned også været vildt svimmel, som nogen her beskriver, når jeg drejer hovedet, stående, liggende og jeg er ekstrem lydpåvirket, bare et bib fra en mobil og svimmelheden starter,også min egen tale kan gøre mig svimmel.
    Indtil jeg læste siden her i dag, troede jeg var ved at blive skør. Jeg har smertende ondt i nakken, sener og muskler er så ilde forkrampede efter en slem stresspriode, start marts 2010.
    Min læge kender ikke til svimmelhed ved muskelinfiltrationer i nakke mv. så jeg har indtil i dag følt mig alene med mit problem. Dog kender min akkupunktør godt denne sammenhæng.
    Jeg har fået 5 akup.beh.siden 8.dec 2010 det løsner lidt, men jeg er nødsaget til at spise kodin+pinex 4 x dagl for at undgå smerteudbrudene fra min nakke.
    Svimmelheden tar nu til. I dag været hos min læge igen og fik ham til at tage en blodprøve, jeg må have blotlagt om noget farligt er under opsejling, tænker på tilkalkning af halspulsåre el.l. men som jeg nu læser her, kan jeg se at der jo kan være mange årsager til svimmelhed. <måske disse krystaller i ørerne også kan være en mulighed, det vil jeg gå videre med til min læge. 1000 tak for historier og god bedring.

    Nogle af indslagene er 1 år gamle el mere, er der sket bedring med jeres svimmelhed og gåden og ubehagelig svimmelhed forsvundet?
    Er der nogen der har et navn på en øre,næse hals,læge, der kender til "krystaller i ørerne", så jeg ikke behøver at lede så længe og måske gå forgæves i junglen?

    Mange venlige hilsner. J
  • Indstillinger
    Jeg har øresten/krystaller og har haft det siden 2007. Jeg gik til ørelægen, hvor jeg fik reference til Epley. Gå på nettet og søg efter BPPV, Epley eller Epleys manøvre. Jeg fandt dengang den væsentligste vejledning i Ugeskrift for læger 2002 og 2004, samt noget fra rigshospitalet 2005, men også andre steder. Læs det flere gange, og spørg ørelægen om det evt. kunne hjælpe. Det er altså ret nyt.

    Lad evt. ørelægen lave den første behandling. Nu behandler jeg mig selv hvergang jeg får symptomerne, men var i begyndelsen bange hver gang og kunne bedst lide, at der var andre i huset, fordi svimmelheden er der netop, mens man laver øvelserne. Man kan gentage øvelserne et par gange, eller igen dagen efter, indtil man ikke mærker svimmeltheden mere. For mig går det væk efter 1. eller 2. gang. Nogen nævner at man skal sidde op og sove natten efter, andre siger at det ingen betydning har, men jeg gør det for en sikkerheds skyld, da jeg hader, hvis det ikke skulle virke med det samme :)

    Jeg er jublende glad for Epleys manøvre og tænker tit på den svimmelhed, som jeg havde i flere måneder, før jeg kendte til Epley.
  • Indstillinger
    Hej,

    Jeg er fysioterapeut og har gennem en årrække specialiseret mig i behandling af svimmelhed og nedsat balance, som skyldes problemer i det vestibulære system.

    Jeg skriver for at gøre opmærksom på en ny webportal som jeg har oprettet: www.svimmel.net

    Intentionen med svimmel.net er, at portalen med tiden vil blive et informationsmidtpunkt for patienter, pårørende og sundhedspersonale med interesse i svimmelhed, balance og vestibulær dysfunktion. Man vil bl.a. kunne finde generel information om kroppens balancesystemer og sygdomme, som medfører nedsat balance og svimmelhed, og der vil løbende komme information om nye forskningsresultater med relation til svimmelhed og behandling af svimmelhed og nedsat balance.

    www.svimmel.net/forum er det desuden muligt at blogge omkring samme emner. Man kan skrive nye indlæg eller kommentere eksisterende.

    Svimmel.net er nyt og under udvikling. Informtionen er således begrænset indtil videre, men jeg håber at i og andre vil få glæde af portalen efterhånden som den udvikler sig.


    Mvh Kasper Søndergaard
  • Indstillinger
    Jo det gør jeg. Da jeg netop er ved at komme mig ovenpå en svær omgang 'virus på balancenerven'. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Som jeg stort set aldrig er syg. Sidst gang jeg havde en 'svær' sygdom var en halsbetændelse i begyndelsen af 80erne.

    Heraf følger en kort beskrivelse af forløbet uden den helt igennem forbandet ensformighed som den daglige svimmelheden er. Håber det kan bruges, berolige eller i det mindste genkendes.

    Onsdag: Mild svimmelhed fra morgenstående. Dog lidt mere end det man kan opleve ved lettere dehydrering eller et højtryk på en varm sommerdag.
    Torsdag: På vej ud af hoveddøren om morgen opleves verden som gennem indersiden af en vaskemaskine under centrifugering. Eller et kæmpemæssigt puslespil som kastes op i luften og blæses ned af gaden. Ringer og melder mig syg, falder i søvn/besvimer.
    Fredag og den næste uges tid: Opkast fra den lyse morgen. Ingen appetit overhovedet. Helt vildt svimmel ved den mindste bevægelse af hovedet hele dagen.
    De næste 4 uger: Slår øjnene op. Ser loftet. Men oplever jeg stirre ned i gulvet alt imens kroppen drejer rundt som på en karrusel imens jeg falder bagover. Umuligt at koncentrere mig. Hele dagen er afbrudt af 1-2 timers behov for søvn. Meget træt.
    Er til speciallæge efter en uge der konstater at det er virus på balancenerven og jeg får udleveret bevægelsesøvelser. Får taget blodtryk og pulsen. Har på daværende tidspunkt en puls på 45 og fysisk frisk som en havørn. Normalt ville det tage 15-20min at gå til lægen. Det tager næsten en time. Ingen opkast og genvinder langsomt appetitten. Hvilket består af kogte kartofler med smør hver anden dag. Andet kan jeg få mig selv til at spise. Senere suppleres denne kongespise med vanilje is da jeg har tabt mig meget. Ligesom ens tanker i samtale tiltrods man føler sig rationel og åndsfrisk også indflueres af svimmelheden. Som har en tendens til at skride eller på anden måde at løbe af sted med en. Men kun i mindre grad.
    2 - 2½ måneder: Jeg kan igen gå længere ture uden at vælte rundt som direkte ud af et værtshus efter en meget våd aften. Dog er jeg stadig svimmel hele dagen omtrent som ombord på et langsomt gyngende supertanker men det er meget mindre end det har været. Samt kan jeg skrive dette korte indlæg. Inden længe vil jeg forsøge at cykle. Bilen venter jeg med et stykke tid endnu.

    Jeg har under hele forløbet bildt mig selv ind at ville være frisk næste morgen. Det har bare ikke været tilfældet. Så er det til trods at ens forfængelighed der måske forhindre en i at komme ud af sengen og ud på gaden i denne tilstand vigtigt at man komme ud og bevæger sig så hurtigt som muligt. For der er ellers ikke meget at more sig over. Så lad i det mindste andre gøre det. :)
Log in eller Registrér for at kommentere.