Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme

Bivirkning ved brug af Mirtazapin

13»

Kommentarer

 • Jeg har nu i et år fået mirtazapin for depression og fået gradvis flere og flere smerter iryggen og knæene sovende fornemmelse i fingrene og når jeg læser i andres beskrivelser er det helt sikkert medicinens skyld så nu trapper jeg ud af den. Lad mig høre om andres erfaringer med udtrapning.vh.mona
 • Hej Mona

  Jeg synes, at det lyder godt, at du nu vil til at trappe ud af Mirtazapin. Jeg vil mene, at nedtrapningen skal foregå over mindst 6 uger. Heldigvis er det jo nemt at dele pillerne i halvdele på 7½ mg, hvis du vel at mærke får den samme slags, som jeg gør, nemlig piller på 15 mg.

  Her er psykiateren Poul Videbechs vejledning i nedtrapning:

  http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/ ... ptomer.htm

  Hvis det var mig, ville jeg lige vente lidt med at påbegynde nedtrapningen. Livet er nu engang nemmere, når foråret kommer. Men måske døjer du ikke så meget med de grå dage, som jeg gør ;o)

  Hvis din depression er helt kureret for adskillige måneder siden, og du er ved at være desperat over bivirkningerne, kan jeg godt forstå, at du vil trappe ud. Jeg vil ønske dig held og lykke.

  Men det var egentlig disse bivirkninger, jeg ville skrive om. Jeg havde helt glemt, at jeg engang i 2011 har skrevet et indlæg i denne gamle debattråd. Dengang tog jeg ikke selv Mirtazapin. Jeg brugte dengang naturmedicinen perikon forebyggende mod depression. Men det kunne jeg desværre ikke fortsætte med, grundet interaktionsproblemer. Så også jeg får Mirtazin nu og har fået det i lidt mere end et år, som du ved, Mona.

  Jeg har endda været nødt til at sætte min dosis op for nylig, da jeg var udsat for en belastning, der tærede på min modstandskraft. Så nu får jeg igen 45 mg dagligt. Men nu til bivirkningerne:

  Der er ingen tvivl om, at det er svært at holde vægten, når man tager Mirtazapin. Jeg har en god appetit og har altid været vant til at spise mig mæt – nogle gange endda stopmæt. Det irriterer mig, at jeg ikke længere kan spise, hvad jeg har lyst til. Men lige præcis hvad vægten angår, burde jeg ikke klage. Masser af mennesker er nødt til at passe på vægten, også selv om de ikke tager medicin.

  Værre er det, hvis Mirtazapin giver smerter, træthed, kramper eller sovende fornemmelser i fingrene.

  Ovenstående problemer kan jo skyldes mange ting. F.eks. står rygsmerter og træthed også som bivirkninger til Losartankalium, altså den blodtryksmedicin, som jeg – og så vidt jeg husker – også du får, Mona.

  Og smerter i knogler og muskler kan f.eks. skyldes mangel på D-vitamin.

  Sovende fornemmelser i fingrene kan skyldes, at nerven ud til fingrene bliver klemt et eller andet sted på sin vej – f.eks. i skulderen eller i håndleddet.

  Smerter i muskler og træthed kan skyldes mangel på Q10. Som jeg skrev i mit indlæg fra engang i 2011, har jeg visse antidepressive midler mistænkt for at uddrive det livsvigtige stof Q10 fra organismen. Hvis man i øvrigt har gavn af Mirtazapin, men døjer med bivirkninger som træthed og muskelsmerter, kan det måske være en god idé at tage tilskud af Q10. Det er da værd at prøve, hvis det ikke er en mulighed at trappe ud af Mirtazapin lige nu.

  Personligt har jeg døjet med rygsmerter i ca. to år. Smerterne begyndte på grund af overbelastning af ryggen (tunge løft). Dengang var det tydeligt, at det var midten af lænden, smerterne kom fra. Jeg kunne høre en tydelig skurrende lyd fra ryghvirvlerne ved bestemte bevægelser.

  Da jeg begyndte på Mirtazapin for et år siden, havde jeg stadig disse lændesmerter. I det år, der er gået, har problemet flyttet sig til højre side af lænden. Jeg hører ikke længere leddene skurre mod hinanden, og jeg opfatter nu smerterne som muskelsmerter. Det er værst om morgenen, lige når jeg er vågnet, men problemet fortager sig i løbet af dagen, for så at blive rigtig slemt, når jeg bliver træt om aftenen. Klokken 19-20 er jeg så træt og smerteplaget, at jeg ikke længere kan være oppe. Jeg går i seng meget tidligt og ligger og læser, til jeg kan falde i søvn. Når jeg ligger ned, har jeg ingen smerter.

  En kriblende eller sovende fornemmelse i fingrene har jeg også oplevet, første gang for ca. 13 år siden, da jeg havde det såkaldte karpaltunnelsyndrom (hvor en nerve bliver afklemt i håndleddet). Det gik over ved aflastning. For ca. to år siden fik jeg igen problemet, og min læge mente, at nerven denne gang blev klemt oppe ved skulderen. Hun anbefalede fysioterapi, men jeg syntes ikke det hjalp. Og i løbet af disse to år er problemet næsten forsvundet. At jeg begyndte på Mirtazapin ændrede ikke ved den sovende eller kriblende fornemmelse. Men den er nu næsten væk.

  Jeg skal lige sige, at jeg tager en ret stor dosis Q10, nemlig 200 mg dagligt. Når jeg tager så meget, er det, fordi jeg prøver at kurere mig selv for hjerteproblemer og central søvnapnø. Men hvad nu, hvis Mirtazapin smider meget af min gode Q10 ud af organismen? Jeg overvejer at gå endnu højere op i dosis. Men Q10 er ret dyrt, så jeg synes ikke, at det er en mulighed. Måske kunne jeg bare sætte dosis op til 300 mg en overgang for at afprøve, om det hjælper på træthed og smerter.

  Det er ikke en mulighed for mig at droppe Miratzapin, desværre. Og for mit vedkommende er det klart, at det er svært at gennemskue, hvad min træthed og mine smerter kommer af, da jeg jo også har søvnapnø. Søvnapnø er kendt for at give træthed, depression, højt blodtryk og hjerteproblemer.

  Men jeg kan helt klart anbefale mirakelmidlet Q10 mod smerter og træthed, også selv om midlet endnu ikke har gjort mig helt rask. Håbet er lysegrønt ;o)

  Mange hilsner

  Kameliadamen
 • Tusind tak kameliadame jeg vil prøve at tage q10 og så se om jeg kan trappe ud får 30mg daglig desværre er min søster død så jeg er ikke i balsance lige nu skal til bisættelse lørdag så skal lige finde mine ben igen. Du hører fra mig igen for alle dine råd kan jeg bruge til noget bl.a om d vitamin som jeg har taget i et år nu.kh mona
 • Hej Mona

  Hvis jeg var dig, ville jeg bestemt vente lidt med at trappe ud af Mirtazapin. Det er aldrig en god ide at påbegynde en nedtrapning, når der lige er sket noget, der er så belastende som en nær pårørendes død.

  Mange hilsner

  Kameliadamen
 • Kære kameliadamen du har helt ret skal lige fordøje sorgen desværre er man aldrig forberedt når døden banker på. Kh.mona
 • Redigeret 18 august, 2023, 09:21

  Naturlige Antidepressiva - https://restilen.dk Jeg modtog min bestilling til tiden og pillerne virker rigtig godt.

Log in eller Registrér for at kommentere.