Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Mangler støtte til at hjælpe en Ven.

13»

Kommentarer

  • Indstillinger
    Jeg kan kun give dig ret i, at benzodiazepiner er utrolig effektive. Men du forholder dig ikke til 1) Afhængighed 2) Udvikling af tolerens og er dermed meget meget snæversynet i at patienter skal have deres "stof"

    1) Bezopiazepiner skaber fysisk afhængighed efter kun2-3 ugers brug. Hvorfor påføre patienter, der tidligere ikke har fået benzo´er en fysisk afhængighed?? Du forhold dig ikke til alle de bivirkninger, der er ved at være afhængig af det skidt. Mange patienter beskriver følelsen af at være i en "osteklokke". Endnu flere patienter mister evnen til at tænke rationelt og dermed ikke er i stand til at varetage et arbejde. Alle patienter får nedsat reaktionstiden - dvs. de kan ikke arbejde med maskiner osv. Alle patienter med nedsat resktionsevnen bør ikke føre bil, da de er yderst farlige for dem selv og ikke mindst for andre trafikanter - der har været utallige statistikker, som viser, at folk der indtager benzo´er er klar overrepræsenteret i ulykke. Faktisk burde man inddrage kørekortet midlertidigt ved samtidig behandling - og de dybt afhængige vil sige, at deres reaktionstid ikke er er hæmmet, men det er de!

    2) Når man er i behandling med benzodiazepiner, så er det sådan at man udvikler tolerens. Dvs. for at dulme angst osv, så skal der højere og højere dosis til for at opnå samme effekt. Uanset om det er Alopam, Diazepam, Alprazolam etc. Det er derfor, at det er lumsk, at være i langtidsbehandling med benzo´er. Det glemmer mange patienter og de får abstinenser, når de ikke tager deres medicin. Samtidig er der markant risiko for udvikling af misbrug, idet folk med større problemer end de selv kan klare eller ikke selv har selvdiciplin til at snakke tingene igennem med en psykolog, finder trøst og et åndehul ved indtagelse af benzo.

    Så jeg synes at du mangler meget i din fremstilling af benzobehandling og de store menneskelig omkostninger der er ved brug/misbrug af dem.

    Hvis du f.eks. tager smertebehandling, så starter man meget sjældent op med morfin/oxycodon/metadon-behandling, men forsøger sig altid middelstærke præperater kombineret med f.eks. Amitriptylin, Lyrica osv. Morfin og metadon behandling er først når alle andre muligheder er udtømt. Sådan bør det også være med benzodiazepiner - det er værd at bemærke, at det er langt mere slemt at komme ud af benzo end morfinpræperater!!!
  • Indstillinger
    Hej Laura
    Selvfølgelig kan han gå til lægen, hvis ikke han vil hjælpe findes der jo andre læger for selvfølgelig kan han få hjælp.
    Jeg har selv haft et misbrug og dem der selv spørger om hjælp kan få det og det virker bedst når de selv er klar og beder om det.


    Stærkt at du har overskud til andre.


    Kærligst mig
  • Indstillinger
    Kære laura..jeg kan se at jeres bekendt ,tager en stor del af gruppen :benzodiazepiner,som bruges til en del problematikker stadig,,
    akut afd er giver man dem til kramper..osv
    bruges også som præanæstesi middel
    både nitrazepam og pasisyn er samme stof,bare med et andet handelsnavn på det ene,,
    men der hvor i med garanti,,får hjælp med det samme,er hos KABS
    søg på KABS
    de udarbejder en handlingsplan omgående (fra man træder ind af døren)
    man får tildelt en læge /sygeplejeske/en kontaktperson/socialrådgiver/
    psykolog....mm
    ja der findtes stadig steder som værner om mennesker der ,er kørt lidt ved siden af..
    og det i kommununalt regi (før var det amterne)der drev kabs)
    men her er ihvertfald redningen hvis man selv er motiverede
    start med dette nr,og fortæl hvor han bor..
    så er i igang
    tlf:45117575
    mvh RENE-H
  • Indstillinger
    Jeg er enig i, at benzodiazepiner og stærk smertestillende medicin som hovedregel er noget.skidt. Der er imidlertid en gruppe mennesker, som har gavn af beroligende medicin. Disse mennesker HAR prøvet andre behandlingsmuligheder (SSRI, samtaler, henvisning til psykiater etc), men ender allígevel med fast benzo behandling, idet der ikke er andet alternativ , end at lægen erklærer, at han desværre ikke kan hjælpe. Han/hun kan derefter pudse sin glorie mens patienten er henvist til selvmedicinering med f.eks alkohol.
  • Indstillinger
    Kære Laura, det er godt nok en gammel tråd, men måske er du medlem endnu og ser mit svar.

    Først vil jeg nemlig rose dig så helt enormt! Tænk at du tog det ansvar lægen ikke ville tage, om som din ven ikke kunne tage, og selv lavede en nedtrapnings-plan.

    Det er fandeme flot, især er det godt set, at lægens start med minus 50% er at garantere at en patient - der bestemt ikke har brug for den slags - en rigtig dårlig oplevelse, ved at garantere han ville fejle.

    Stort set samtlige studier de seneste 5-7 år, har vist at misbrugere af morfica/opioid-baserede smertestillende midler og de fleste Benzodiazepiner, har mellem 95% og 100% chance for at komme ud af deres misbrug.

    Eksempelvis har man ca. 99% chance for at fejle, hvis man prøver at komme ud af et stort misbrug af OxyCodon præparater som OxyContin. Og det uanset metoden: Lægeovervåget, nedtrapning, gruppeterapi, intet virker. Grunden? At der ikke findes noget mere smertefuldt for krop OG sjæl, end at have abstinenser efter høj-potente Morfica.

    Jeg har prøvet abstinenserne, og det eneste man tænker på er, om man kan få piller eller hvordan man lettest begår selvmord.

    Desværre misbruges OxyContin meget, især i USA, hvilket giver en berørings-angst hos lægerne grundet mediernes entydige dækning af emnet. Det betyder manger patienter, hvis eneste måde at fungere på - grundet smerter der ikke reagerer på andre midler - begynder at have svært ved at få optimal smertedækning i hvert fald i USA. Og vi der overlever på grund af det her i landet, frygter trend'en breder sig for der findes ikke alternativer til OxyContin ved ekstreme smerter.

    Det giver patienten/misbrugeren et "high" der er helt ubeskriveligt vidunderligt, dette aftager dog i samme takt som man bliver fysisk afhængig, ca. 3-7 uger ved daglig brug.

    Abstinenser af Benzodiazepiner er nok de næst-værste der findes, og derfor er kombinationen af smertetillende og benzo'er noget utrolig svært at komme ud af.

    Men der ER efter min mening, en måde at komme ud af et misbrug af smertestillende + Benzo'er. Det man skal have sig for øje er, at en misbruger der har en fast og stabil adgang til sit foretrukne stof, i stort set alle tilfælde vil være meget velfungerende.

    Der findes MANGE læger og sygeplejersker der i "boglig forstand" er narkomaner, men i og med de ikke skal "score" deres stof, er det for det meste velfungerende og lige så egnede som en stoffri læge (hvis lægen altså ikke indtager psykofarmaka, der ændrer hans opfattelse af virkeligheden). Men er lægen eksempelvis "morfinist" som det hed engang, vil han være meget kapabel og yde lige så fint som en "clean" læge.

    Med det for øje - det her med "en fast og stabil tilgang til sit stof" - kan en læge, der virkelig VIL HJÆLPE gøre følgende.

    Først erstatter man patientens "gammeldags" Benzodiazepin(er) med Alprazolam bedre kendt som Xanax i USA.

    Xanax ER en Benzo, men er et moderne præparat der giver samme ro, fjerner angst, giver et velbefindende/evt. et egentligt "high" men som er ude af kroppen efter langt hurtigere.

    Valium (Diazepam) har eksempelvis en Plasmahalveringstid på ca. 72 timer - efter 72 timer findes der stadig halvdelen af dosen i kroppen. Xanax har en på 12 timer. Det vil sige, tages det ved sengetid, vil man have langt mindre "hangover" end ved Valium.

    Kan man erstatte alle patientens Benzo'er med Alprazolam (Xanax) - enten på en gang eller et præparat ad gangen - men stadig bibeholde doser der svarer til hvad patienten indtager nu som misbruger, vil patienten efter meget stor sansynlighed stadig ingen abstinenser have følt, men er nu nede på ET Benzo samt sit Morfica.

    Det er gennem hele forløbet vigtigt, at patienten VED man ikke tager doser eller mængder fra ham, og at det vil give ham færre bivirkninger og ingen gener, at skifte til Xanax.

    Når man er på en stabil mængde Xanax, prøver man efter et par uger at fjerne (i samarb. med patienten) en mængde Morfica. Da disse findes i mange forskellige varianter, hvor 1 mg. af et præparat kan svare til 10 mg. af et andet, tager vi her OxyContin som eksempel.

    Lad os sige pt. tager 80 mg. OC 4 X døgnet altså 320 mg/døgn (pt. vil næsten med sikkerhed indtage det ved knusning og insufflering, efter lang tids misbrug, dette LADER MAN PT. GØRE FORTSAT!) fjerner man 5 mg./døgn altså 315 mg/dg.

    Herefter er det blot at finde en "5 mg. mindre periode" pt. er komfortabel med, eks 5 mg mindre hver uge eller 14. dag.

    Xanax vil gennem hele forløbet tage de få abstinenser pt. ellers ville få.

    Når Morfica forbruget er overstået, gør man stort set det samme med Xanax, men venter nok 3 uger inden denne, nye prøvelse. Om pt. skal helt af Xanax eller stoppe ved eks 1 mg morgen + 1 mg aften gennem et år eller længere, kan der arg. for, da de trad. anti-dep midler sikkert ikke vil virke, og pt. VIL have depressioner grundet det lange misbrug og "manglen" derefter.

    Virker kun Benzo'er, bør læger efter min mening i langt højere grad have mod til at udskrive Xanax.

    Bare min mening :)
  • Indstillinger
    Er fuldstændig enig med Henrik720.
    Dejligt at møde et mere forstående og nuanceret billede end det har udviklet sig til. Ikke alle får bivirkninger, jeg gjorde ikke, og jeg har heller ikke oplevet tolerans.
Log in eller Registrér for at kommentere.