Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Hjælpe til Fordøjelsesenzymer?! Og generelt! Please!

2»

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hvis du får halsbrand af hcl pillerne, så synes jeg du skal stoppe med dem.

    Jeg har selv i mange år haft symptomer på for lidt mavesyre, sidste forår begyndte jeg, at tage hcl, så vidt jeg husker kom jeg op på 3-4 pr. måltid, á 650 mg http://www.biovea.com/cy/results.aspx?KW=betaine+hcl
    På intet tidspunkt fik jeg halsbrand.

    Men i stedet for at prøve dig frem med hcl, så bør du tænke over HVORFOR du mangler mavesyre.

    For mit eget vedkommende kom jeg efterhånden frem til, at mit problem handlede om magnesiummangel eller kaliummangel, eller måske begge dele.
    Prøv at google "magnesiummangel" og "kaliummangel".

    Begge dele indgår i fordøjelsesprocessen.

    Så er spørgsmålet, HVORFOR mangler jeg magnesium og/eller kalium?

    Det har taget mig godt og vel 4 år, at finde årsagen til mine gener.

    Svaret er, at som barn spiste jeg alt for meget slik, det har trukket mineraler ud af kroppen, så jeg kom i underskud med mineraler.

    Og helt galt gik det da jeg som voksen begyndte at bage fuldkornsbrød selv.
    Fordi, i fuldkorn findes, der fytinsyre, som nedbrydes ved bagning med surdej eller langtidshævning.
    Og jeg bagte hverken med surdej eller langtidshævning. :(

    Hver dag spiste jeg 2-4 af mine hjemmebagte boller og 1 portion havregryn. Jeg er lidt usikker på hvordan det forholder sig med havregryn, men såvidt jeg har læst indtil nu, så er der fytinsyre i de finvalsede havregryn, og de kan ikke nedbrydes, fordi den fytase der naturligt er i havregryn er nedbrudt ved varmebehandling under tilberedningen/fremstillingen.
    I de grovvalsede havregryn er der stadig fytase, som nedbryder fytinsyren, men det virker kun hvis de sættes i blød eller behandles som beskrevet ovenfor ved bagning.

    Så i stedet for, at fokusere på betaine hcl, så fokuser på hvad du spiser og drikker, og find ud af, om det er der problemet ligger.
  • Indstillinger
    Tak for dit svar, du har helt ret, hvis man kan finde årsagen så er det bedst men aner ikke hvordan..:/

    Mit magnesium er 0.89, ref. 0.71-0.91, det går jeg ud fra er okay.
    Mit kalium er 3,7, ref 3,5-4,6, men sikkert lidt højere nu, er begyndt at spise bananer nu stort set hver dag. Birde jeg tage et kalium kompleks? Ved den helst skal op på 4,2.

    Jeg får nogle gange halsbrand af pillerne men gjorde jeg også før, så racerbil ikk nok æg dem.. men er pt stoppet... OGSÅ gået gluten og mælkfri.


    Jeg er for lav i zink, men min mave får det værre af zink tilskud, får mavepine.. både af nutridan og Solaray.
  • Indstillinger
    Blodprøveresultaterne skal man nogle gange tage med et gran salt, der kan være mange årsager til, at de kan være misvisende.

    F.eks. måles niveauet i blodet, men det meste af f.eks. magnesium og kalium findes i cellerne.

    Hvis blodprøven viser tegn på kaliummangel, så har man manglet det længe i cellerne.

    Tænk på hvad du putter i munden.
    Kaffe, sukker, alkohol og tobaksrygning trækker mineraler med ud.

    Fuldkorn der ikke er behandlet så fytinen er nedbrudt hæmmer fordøjelsen, og suger mineraler til sig, så vi ikke får glæde af dem.

    Prøv at google "fytinsyre", "fytin".
    F.eks. https://scleroseforeningen.dk/netraadgivningen/fytin
    http://www.alun.dk/sund-kost/korn.html
    http://bakahemma.blogspot.dk/2010/02/de ... kalla.html

    Googl selv videre.

    Du kan også google de enkelte korntyper og kerner + fytin, f.eks. "rug+fytin", "havregryn+fytin" o.s.v.

    Prøv også at google "magnesiummangel" og "kaliummangel" og se, om der er noget der passer på dine gener.

    Jeg har selv haft god gavn af cellesalte. Det lyder som det rene hokus pokus, men prøv evt. at læse om det, f.eks. her:
    http://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=& ... 4276,d.d24
    http://www.alternativ.info/doc/guider/cellesalt.mv
    http://www.bionordic.dk/indhold/html/ab/cellesalt.html

    Det er ikke så længe siden jeg selv blev opmærksom på fytin, og jeg valgte, at lade det komme an på et forsøg.
    Det er ca. 1,5 år siden jeg fik mistanke om, at min fordøjelse ikke har godt af hvedemel, så det har jeg længe prøvet at undgå, så vidt det har været muligt.
    I stedet har jeg spist rugbrød, og knækbrød med kun rugmel.
    Mit rug-knækbrød skiftede jeg ud med rug-knækbrød bagt med surdej, og jeg fortsatte med at spise alm. rugbrød.
    Efter 7-8 dage kunne jeg mærke en tydelig forandring i min fordøjelse. Jeg kan ikke mindes, at min fordøjelse tidligere har fungeret så fint, jeg kunne mærke at den arbejdede,, på en rar og behagelig måde, og jeg kunne skære ned på div. afføringsmidler.
  • Indstillinger
    Tak for dit svar, men som skrevet, så ligger jeg fint i magnesium og inde for ref. i kalium (dog nu nok forbedret), så tror umiddelbart ikke det er der problemet ligger.. mht. fuldkorn, som jeg også skrev, så er jeg glutenfri, så jeg spiser ikke rug, havre, hvede etc., så det kan heller ikke være der mit problem ligger.....
  • Indstillinger
    Iflg. mine blodprøver var mit kaliumniveau rigtig fint.
    Alligevel havde jeg flere symptomer der tydede på kaliummangel.

    Min mor havde før foreslået mig, at prøve med et tilskud af kalium, men jeg rystede blot på hovedet, for mine blodprøver viste jo, at der ikke var nogen problemer dér.
    Til sidst valgte jeg, at prøve.

    Et par dage senere sad jeg og googlede "kaliummangel" og "magnesiummangel" igen, og da jeg læste, at et af symptomerne på magneisummangel var karpaltunnelsyndrom lurede jeg da godt nok lidt.
    For ca. 4 år siden blev jeg opereret i højre hånd for karpaltunnelsyndrom, og planen var, at venstre skulle ordnes kort tid efter. Men af uforklarlige grunde begyndte venstre hånd, at opføre sig pænt, så jeg takkede nej til op.
    I foråret 2014 begyndte venstre hånd, at gøre vanvittig ondt, en sen aften måtte jeg op på vores loftsrum for at lede efter den håndledsbeskytter, som jeg plejede at sove med for at holde hånden i en stilling hvor den ikke gjorde ondt.
    Så jeg tænkte, at jeg måtte have fat i min læge, og få sat gang i noget, så venstre hånd også kunne blive opereret.
    Men dér, mindre end en uge efter at jeg var begyndt at tage kalium gik det op for mig, at jeg ikke havde mærket noget til smerterne i min venstre hånd efter jeg var begyndt at tage kalium.

    Symptomerne på kalium- og magnesiummangel lapper flere steder over hinanden, og det er mit indtryk, at magnesium og kalium arbejder tæt sammen så jeg går ud fra, at der kan være lidt forvirring m.h.t. om "hvor" symptomerne hører hjemme.

    Det er ikke sikkert, at dine problemer stammer fra fytin, som mine gjorde, men fytin findes også i skallerne/hinderne på flere nødder og kerner.

    Som jeg skrev før, så er der også andre ting, der kan fjerne mineraler fra kroppen.

    Jeg har ikke alle svarene på disse ting, jeg har stadig ubesvarede spørgsmål.

    Det har taget mig godt og vel 4 år at nå så langt som jeg er nu, så det er noget af et detektivarbejde, og hvis jeg dengang havde haft den mindste anelse om, at det handlede om mineraler, så havde jeg nok kontaktet en biopat ell.l.

    Vores læger ved desværre ikke ret meget om disse ting, de stoler mere på blodprøvesvar end på hvad symptomerne viser.

    Når jeg ser tilbage kan jeg se, at alle de gener jeg har været til læge med, de kan henføres til mangel på magnesium og kalium.
  • Indstillinger
    Hej Gitte
    Jeg læste interesseret jeres debat for en måneds tid siden, da jeg selv har haft ufattelige problemer med min fordøjelse og konkret derfra store problemer psykisk og fysisk. Jeg har haft mange depressioner, og fra psykiatrien blot modtaget hjælp via antidepressiver. De reddede også min røv sidste år, da jeg bundede igen, men det der hjalp mig allermest, var jeg forlangte at blive henvist til en dietist på sønderborg sygehus, som arbejder med lowfodmap dieten.Vi har i det seneste år afprøve mange tiltag omkring min fordøjelse og det går kun opad og fremad. Også med psyken og mit kropslige total underskud.

    Jeg har haft forstyrret tyktarm i 20 år og prøvet bla. at leve gluten og laktosefrit uden at det hjalp totalt. Men nu hvor jeg ved at der fx. er visse fruktaner jeg ikke fordøjer i fx. løg, hvidløg, kål og æbler, er min mave startet med at arte sig meget meget anderledes og bedre. Hun gav mig det råd at prøve fordøjelsesensymerne laktase og oligase600, og de hjalp også rimeligt. MEN - det største og ultimative lettelse i min krop er at spise uden fruktaner, at spise glutenfrit og at spise mælkeprodukt-frit. Blot at spise laktosefri-produkter er ikke nok for mig. Men at køre helt uden mælkeprodukter har simpelthen lettet mit liv helt ekstremt. Det er en hel lettelse i min krop ikke at spise gluten og mælk længere. Og det er faktisk ikke særlig svært.
    Det handler for mig om at spise mange rå grøntsager (at spise en tomat, bringer min mave i ro akut - inden for 5 min hvis jeg synes at den sumper rundt og jeg med det samme bliver helt rystet indeni. ). Og så spiser jeg kogte grove ris til frokost i en salat med hvad der lige er for hånden. De er bare super gode, og nemme at tilberede. Jeg koger 2,5 dl hver mandag, og så har jeg til at lave dagens madpakke med lige ved hånden om morgenen...

    Jeg håber du kan bruge min erfaring til noget måske - og om ikke andet - så forlang at komme til en klinisk dietist!!!! Som kan følge op på din krop og din fordøjelse hele vejen igennem. Jeg kan mange gange skrevet til min på mail/sms når jeg har været panisk og min krop bare ikke har kunnet komme igennem dagen!!!

    Held og lykke - jeg håber det lykkes for dig.
    Mange hilsner
    Marianne
  • Indstillinger
    Mange tak for dit svar det vil jeg gøre :)
  • Indstillinger
    hej igen - sidste nyt fra mig og min dietist, er at man kan være alergisk overfor de proteiner der er i hvede, soja, æg, mælk og nødder. Jeg har ikke kunnet få min afføring særlig stabil indtil nu, men da jeg i dag lod helt være med at spise æg til morgenmad og så ellers spiser laktose og glutenfrit, så er min mave bare en helt anden idag!!! Der er totalt ro inde i kernen og jeg er fast i hele maveregionen på den gode måde. Dette giver akut bonus i min hjerne, og jeg har mentalt ro og fuldstændig overskud. Så det tror jeg på virker.!!!
    Jeg har aftalt at køre uden disse proteiner i 6 uger nu, og se hvad der sker.

    Skynd dig at blive henvist til en dietist, smil!!! Så har du altid en at spare med.
    Min hedder Marianna Ludnsten Johansen og er tilknyttet sygehus sønderborg.
    Hilsener Marianne
  • Indstillinger
    hvor er det godt og fantastisk for dig :D
Log in eller Registrér for at kommentere.