Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme

Rødfarvning af huden

2»

Kommentarer

  • Lidt mere om bivirkninger efter at have læst din tilføjelse om bivirkninger ved Ancozan Comp.

    Man skal ikke gå i bivirkningspanik. Medicin har en risko for en bivirkning og man skal selvfølgelig være opmærksom hvis der er noget der ikke virker rigtigt, som du er her. Apotek og læge bør informere om de vigtige bivirkninger som fx hoste ved ACE - hæmmer.

    Der er ikke ret meget medicin som ikke har en eller anden (ofte meget lille) risiko for temmelig alvorlige bevirkninger, men det skal holdes op mod den tilstand man behandler.

    Ubehandlet forhøjet blodtryk har også på sigt potentaielt for meget alvorlige konsekvenser som fx nyresvigt eller hjertesvigt.


    Bare som et eksperiment kan du jo prøve at slå panodil op for at se dens bivirkninger. De kan også være ganske alvorlige, men de alvorlige bivirkninger er meget sjældne.
  • Jeg forstår godt den dybere mening og så alligevel ikke helt, fordi jeg ikke forstår forskellen på tabletterne korrekt.
    Somme tider tænker jeg, at jeg er dum på visse områder.

    Nå, men jeg forstår da den dybere mening og kan regne ud, han må have en specialist til at hjælpe sig, hvis der skal gøres noget. Det er en "smule" indviklet at finde de rette sammensætninger og tilsyneladende har hans egen læge givet op. Jeg ved, der er prøvet flere forskellige slags.

    Det undrer mig dog hans læge giver ham to slags medicin, hvor begge kan have rødfarvning som bivirkning.

    Der, hvor det render rundt for mig er talen om de forskellige tabletter.

    Amlodipin: Calciumantagonister
    Metoprololsuccinat: β-blokker
    Ancozan Comp. Angiotensin II-antagonister og thiazider i kombination

    Så langt, så godt.

    Men så kommer ACE hæmmere ????? Nu snurrer det rundt for mig.

    Atacand og Amlodipin, er nogen af dem ACE hæmmere. ????

    Hvis da ikke du har tabt tålmodigheden.

    Ps. Burde han måske ignorere den røde farve. ?? Det ser bare ikke særlig usundt ud. Og det er faktisk ikke så godt.
  • Hej Persille

    Nu har M1cha jo svaret, men jeg vil gerne lige tilføje et par ting.

    Hvis jeg var din bekendt, ville jeg bede om en henvisning til en speciallæge, altså en hjertespecialist, med henblik på at få justeret medicinen, så han ikke længere er plaget af bivirkninger. Når han har haft denne ubehagelige bivirkning i flere år, uden at lægen har kunnet gøre noget, må det være en sag for en specialist.

    Ja, Amlodipin giver, som man kan se, ansigtsrødme hos 1-10 % af brugerne:

    http://medicin.dk/Medicin/Praeparater/4446

    Metoprololsuccinat er jo en betablokker. Den har tit mange ubehagelige bivirkninger (jeg HAR prøvet det!), men ansigtsrødme er ikke en af dem:

    http://medicin.dk/Medicin/Praeparater/3628

    Ancozan er en angiotensin II-hæmmer ligesom Atacand. Det tilhører blot en anden gruppe inden for gruppen af angiotensin II-hæmmere, nemlig den gruppe, som der må laves kopier af, og hvor originalproduktet hedder Losartankalium.

    Og når der er tale om Ancozan comp., så er det, fordi denne angiotensin II-hæmmer er kombineret med vanddrivende medicin.

    Her kan du se, at også Ancozan comb. Giver ansigtsrødme hos 1-10 %:

    http://min.medicin.dk/Medicin/Praeparater/4904

    For tiden får jeg faktisk Ancozan, men en form for Ancozan, hvor der ikke er tilsat vanddrivende medicin. Og på listen over bivirkninger til min form for Ancozan står der ikke noget om ansigtsrødme. Jeg får dog det vanddrivende middel i en tablet ved siden af, så det er vel hip som hap.

    Min erfaring siger mig, at det må være Amlodipin, der er synderen, evt. kombinationen af de tre.

    Men som sagt: Hvis jeg var din bekendt, ville jeg bede om en henvisning til en specialist – også for at give lægen et vink med en vognstang om, at denne bivirkning er voldsomt generende, og at der må gøres noget NU!

    Og jeg er sikker på, at problemet sagtens kan løses. Min generende ansigtsrødme forsvandt, lige så snart jeg skiftede til et andet produkt i stedet for calcium-blokkeren.

    Mange hilsner

    Kameliadamen

    P. S. Persille, du har tilsyneladende læst om sjældne bivirkninger, og det er jo problemet, når folk selv indberetter bivirkninger. Der vil altid være nogle, der alligevel får blodpropper, på trods af, at deres blodtryk tilsyneladende er velbehandlet. Men du kan være overbevist om, at antallet af blodpropper i hjerne og hjerte er betydeligt mindre hos folk, hvis blodtryk holdes normalt, end hos folk, hvis blodtryk er for højt.

    F.eks. var det sådan hos mig, at mit blodtryk var tårnhøjt om natten, fordi jeg lider af søvnapnø. Alle disse næstenkvælninger, der fandt sted, uden at jeg vidste af det, satte jo gang i en adrenalinproduktion, som satte blodtrykket i vejret. Og man måler jo typisk ikke blodtrykket om natten, så derfor vidste jeg ikke, at det var så højt.

    Nu tager jeg min Ancozan til natten, og når jeg indimellem måler blodtrykket om natten, så er det ikke urimeligt højt. MEN… jeg kunne jo sagtens have fået en blodprop på grund af det høje natlige blodtryk, og uden at kende sagens rette sammenhæng (altså at Ancozan var en hjælp og ikke skyldig) kunne jeg jo sagtens have indberettet Ancozan som ansvarlig for blodproppen!

    P.P.S.

    Jeg blev lige afbrudt, mens jeg skrev mit indlæg, så det har taget noget tid. Jeg har derfor ikke set, at I begge har skrevet nye indlæg i dag.
  • Det er ikke helt lige til, så kan godt forstå hvis det virker forvirrende (og jeg er ikke nødvendigvis så god til at forklare) og det er tættere på sundhedsfagligt niveau end det er på patient.

    Jeg kan ikke vide hvad der er prøvet, men jeg synes der er god grund til at få hjælp til at undersøge om ikke rødmen kan undgås. Hvis det skyldes en af de nuværende typer af medicin så burde det formentlig kunne afhjælpes (vides ikke endnu om det er medicinen).

    Lidt mere forklaring:
    Betragt navnene som dækkende over hvordan medicinen virker i kroppen, men at de alle sammen har det til fælles at de kan hjælpe med for højt blodtryk.


    Nej der er ikke nogle af de typer medicin du har skrevet han tog der er en ACE - hæmmer (det er simpelthen bare navnet på en anden type af medicin der også kan hjælpe på blodtrykket).

    ACE - hæmmer anbefales brugt før Angiotensin II-antagonister (primært af økonomiske grunde så vidt jeg lige husker på parart viden, så der er, med undtagelse af havd han måtte kunne have at bivirkninger, ikke noget galt med at han får en Angiotensin II-antagonist og ikke en ACE - hæmmer).

    De (ACE - hæmmer og angiotension II - antagonister) skal ikke bruges sammen fordi de mistænkes for i kombination at kunne have en bivirkning der ikke ønskes. Han får Angiotensin II-antagonist derfor bør den ikke kombineres ACE hæmmer.

    Som patient er det på ingen måde nødvendigt for dig at vide. Det er noget lægen primært og i en eller anden grad også apoteket bør holde øje med.
  • Hej Persille

    Noget af problemet er jo også, at navnene på de forskellige grupper tit er forskellige. Der tales f.eks. både om ACE-hæmmere og ACE-antagonister. Men det er det samme, hvad enten der står -antagonister, -hæmmere eller -blokkere.

    En god ide til at huske de forskellige typer er at forbinde dem med noget kendt.

    ACE-hæmmere er dem, man får hoste af.

    Og hvis man får hoste af ACE-hæmmere, bliver man tilbudt en angiotensin II-hæmmer, som har en lidt mere avanceret virkningsmåde end en ACE-hæmmer. Hvordan angiotensin II-hæmmere rent faktisk virker, behøver vi ikke gå rundt at huske på.

    Ingen af de nævnte (Amlodipin, Metoprolosuccinat eller Ancozan) er ACE-hæmmere.

    • Amlodipin er en calcium-blokker
    • Metoprolosuccinat er en beta-blokker
    • Ancozan er en angiotensin II-hæmmer ligesom Atacand og Amias, som du jo kender. Ancozan tilhører bare en anden gruppe inden for angiotensin-hæmmerne, end Atacand gør.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Bare for ikke at skabe forvirring.

    Ancozan: Angiotensin II-antagonist
    Ancozan Comp.: Angiotensin II-antagonist og thiazid i kombination

    Han tager Ancozan Comp. iflg hvad du skrev.
  • Tusind tak til jer begge to. Det er ikke en bekendt, men et "familiemedlem" nemlig min meget højt elskede søn. Jeg mærker tårerne presser sig på.

    Ja, det er jo ganske korrekt med de bivirkninger. Det er forskelligt fra menneske til menneske. Som nu jeg, der ikke kunne tåle bestemte kopier.
    Ingen ville tro på mig. Jeg fik rådet på hjertedebatten om at undersøge noget om hjælpestofferne. Nu ved jeg, hvad det er, jeg ikke kan tåle.
    Men fordi ingen ville tro på mig er jeg jo blevet meget skeptisk over for læger.

    Men jeg kan godt indse, det eneste jeg kan gøre er at oplyse ham om, han får to slags, som begge kan give rødme i huden. Han må til en hjertespecialist. Havde jeg dog bare været hjertespecialist, så jeg kunne gøre noget.
Log in eller Registrér for at kommentere.