Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Rødfarvning af huden

persille1persille1
Redigeret 11 september, 2013, 03:07 i Hjerteproblemer
Jeg er ikke helt klar over om dette hører under huden eller hjertet. Jeg vælger dog "hjertet", fordi det drejer sig om blodtryksmedicin.

Et familiemedlem får blodtryksmedicin. Så vidt vi ved er der intet galt med hjertet, det siger lægen. Men siden indtagelsen af blodtryksmedicin begyndte er huden blevet meget rød.
Forskellige slags medicin er prøvet, men intet hjælper. Huden vedbliver at være stærkt rød.
Har nogen oplevet det samme. Kunne det tænkes at grunden er noget helt andet, som er begyndt samtidig. Lægen kan ikke hjælpe, så vi ville høre om nogen skulle have kendskab til dette.
«1

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Persille

    Nu skriver du ikke noget om, hvilken (eller hvilke) slags blodtryksmedicin, vedkommende tager.

    Jeg kender en type blodtryksmedicin, der som bivirkning kan give rødme, nemlig den der kaldes calcium-antagonist eller calcium-blokker. Jeg fik det for mange år siden, og bivirkningen var meget generende.

    Men rødmen forsvandt straks, da jeg skiftede fra denne calciumantagonist til en ACE-hæmmer. Sådan som jeg forstår dig, så har vedkommende skiftet medicin, men rødmen er der stadigvæk.

    Hvis vedkommende har skiftet medicin flere gange, kan jeg godt forstå, at det kan være vanskeligt at holde styr på alle disse navne. Men for at kunne sige noget seriøst om, hvorvidt problemet kan skyldes medicinen, er det nødvendigt at vide, hvilken slags blodtryksmedicin der er tale om :o)

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej kameliadamen

    Åh, jeg er bange for han ikke har styr på det. Men jeg kan vel finde ud af om det er din nævnte medicin.
    calcium-antagonist eller calcium-blokker.

    Hvad er amlodipin. ?? Det ved jeg han har fået eller får endnu. Det er sikkert den samme "familie" han har fået hele tiden, det skulle slet ikke undre mig.

    ACE hæmmer, hvad hedder det. Vil du give mig bare et enkelt navn, så kan jeg lettere finde ud af, hvad der er hvad.
    Den røde farve er virkelig meget, meget stærk. At lægen ikke sender ham til en specialist, forstår jeg slet ikke.

    Hvor vil jeg dog håbe, der findes en anden medicin, som ikke farver ham så stærkt.
  • Indstillinger
    Jeg har lige snakket med ham. I aften, når han er hjemme, får jeg at vide hvilken medicin han får. Det er tre forskellige slags. Kig efter mig, kameliadamen. Jeg håber du kan hjælpe, for det er meget slemt.


    Mange hilsener.
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Amlodipin er en calciumblokker, også kaldet calcium-antagonist. På denne Internetside kan du se en tabel (tabel 1) med forskellige medicinnavne:

    http://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/grupper/95022

    Det ser ud til, at der er tre forskellige grupper af calciumblokkere, og det er i den midterste gruppe i tabellen, at man kan finde navnet Amlodipin. Du kan også se, at der under bivirkninger står ”rødme og varme af huden”.

    Men der er utrolig mange navne for den slags medicin. Amlodipin ser ud til at være navnet på det virksomme stof i denne gruppe, men medicin med det virksomme stof amlodipin sælges både under navnet Amlodipin og f.eks. Norvasc og sikkert mange andre navne.

    ACE-hæmmere er dem, mange får hoste af, sådan at man bliver nødt til at skifte til en angiotensin II-hæmmer som Losartankalium (eller: Atacand eller Amias, dengang vi kunne få tilskud til dem).

    På nedenstående Internetside er der en liste over de mange forskellige navne, som ACE-hæmmere kan have, f.eks. Corodil og Coversyl.

    Det, der gør dette til en jungle at finde rundt i, er de mange kopier. Derfor kan det være en god ide at fokusere på indholdsstoffet, når man skal finde ud af, hvilken slags blodtryksmedicin der er tale om.

    http://medicin.dk/Laegemiddelgrupper/grupper/96500

    Jeg skal nok kigge efter denne tråd igen, men i aften er jeg nok ikke her på Netdoktor, desværre.

    Men det kan være, at andre Netdoktorbrugere har nogle gode råd.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    persille1persille1
    Redigeret 11 september, 2013, 05:08
    Tusind tak. Det er jeg meget glad for du vil. Han er selv ved at være bekymret nu.

    Det er en jungle at finde rundt i, syntes jeg. Så jeg forstår da godt den praktiserende læge kan have svært ved det.
    Men derfor har vi jo specialisterne, der kunne vejlede bedre, og som den praktiserende læge kan henvise til.

    Hvad skulle vi dog gøre uden "netdoktor", hvor man kan få råd og vejledning. Mit liv har da ændret sig efter jeg fik hjælp.
    Dog har jeg nu problemer med mine ben. Jeg er henvist til specialist af min nye fortræffelige læge. Der er "kun" et halvt års ventetid. Så jeg kan sagtens være glad.
  • Indstillinger
    Amlodipin kan godt være grunden hvis han får det.

    For at kunne sige noget vil det være vigtigt at vide hvad han får af medicin (alt).

    Har han noget medicin kan ikke kan tåle? (som I kender til)
    Hvor længe har han haft problemet med huden?
    Begyndte han så vidt i husker på noget medicin omkring det tidspunkt hvor problemerne begyndte? (det er ok hvis I ikke kan huske det)
  • Indstillinger
    Hej begge to.

    Han får : amlodipin sandoz 5 mg
    metoprololsuccinat hexal 50 mg
    ancozan comp 50mg/12,5 mg

    Han har haft rødmen af huden i flere år, faktisk siden han begyndte på blodtryksmedicin. Jeg syntes det ser temmelig slemt ud. Jeg mener det er blevet værre.
    Men jeg er ikke helt sikker, for der kan jo også være kommet sollys til i sommer. Det er især ansigtet, jeg mener er slemt.
  • Indstillinger
    Det er en almindelig bivirkning (1-10% af dem der tager medicinen) at opleve ansigtsrødmen ved brugen at Amlodipin. Det samme gælder Ancozan Comp.

    Der er desvære ikke nogen nem måde at finde ud af om det er den ene eller begge der er skyld i problemerne andet end at afbryde behandlingen midlertidigt (i samarbejde med læge! Det behøver jo ikke være medicinen selv om det lyder som en mulighed der er værd at undersøge.)

    Der er heldigvis en del alternativer inden for blodtryksmedicin så han burde godt kunne beholde et velbehandlet blodtryk hvis han gerne vil afprøve om det er en eller begge typer medicin der er skyld i rødmen. Det er dog noget hvor jeg helt bestemt vil mene der skal indvolveres en læge.

    Som en lille note bør jeg måske sige at der er en rimelig forskel på hvad blodtryksmedicin koster så det kan godt ske at der vil være en eller anden form for omkostning forbundet med at undersøge om den blodtrykssænkende medicin er grunden til at han oplever rødmen (kommer meget anden på hans tilskud og hvad lægen har mulighed for at vælge som alternativ).
  • Indstillinger
    Tak for svaret. Han har god mulighed for selv at betale en del. Ville det eventuelt være en ide at udskifte først, måske amlodipin, med atacand.
    Hvis det så ikke hjælper så Ancozan Comp med atacand. Jeg skriver atacand, fordi det er det eneste jeg kender, jeg ikke selv blev syg af.

    Jeg er godt klar over det må blive i samarbejde med en læge, men mon ikke det burde være en specialist.
    Farven er virkelig stærk, det ser forkert ud. Jeg undrer mig over der intet er gjort. Lægen må da også være klar over de to slags kan farve huden rød. Det er værre end jeg lige fortæller, det er så slemt at jeg er bange. Men forhåbentlig med urette.

    Ps. jeg læste om bivirkninger ved Ancozan Comp

    bl. a. blodprop i hjertet, hjerneblødning/blodprop i hjernen, nu bliver jeg rigtig bange. Hvad i alverden er det dog for medicin lægen har givet ham.
  • Indstillinger
    Redigeret 10 september, 2013, 19:10
    Læste det lige igennem og er ikke sikker på om jeg blev for teknisk selv om det stadig er lidt forsimplet (men valgte at skrive det fordi der allerede var åbnet for at tale om ACE - hæmmer osv). Hvis du synes det blev det, så smid det væk som værende overflødigt fordi det endelige råd er at tale med en sundhedsfaglig der har adgang til hans journal.



    Lidt om bivikrninger:
    Bivirkninger er meget individuelle så man kan desvære ikke bare sige noget om hvad der er godt eller dårligt for andre baseret på egne erfaringer (arvelighed kan i sjældne tilfælde spille ind i en eller anden grad, men der er på ingen måde en garanti).

    Lidt om blodtryksbehandling (for ukompliceret hypertension, altså hvis der ikke er andre problemer som fx diabetes):
    Man kan behandle blodtryk med 6 ting (virkningsmekanismen, hvordan kroppen påvirkes, er forskellig, derfor forskellige navne):
    Thiazid
    ACE-hæmmer (kan give hoste) (angiotensin-II-antagonist ved ACE - hæmmer intolerance, hoste)
    Calciumantagonist

    De 3 (4) er standard'en det er lidt forskelligt hvad man bruger som førstevalg mest afhængig af hvilket område af danmark man er i (afgøres til en vis grad af noget der hedder basislisten). De anses for lige gode.

    Hvis de ikke er tilstrækkelige eller man har bivirkninger der tvinger en væk fra dem kan man også bruge de sidste 2 (der kan også være andre årsager som jeg ikke vil gå dybere ind i fordi det ville blive ret langt og uden så meget værdi.)
    ß-blokker
    α-blokker

    Det er i hvert fald hvad der er anses for mest rationelle behandlingstankegang. Den følges bestemt ikke altid.

    Blodtrykssænkende medicin giver hinanden større effekt. Det betyder at hvis du fik effekt X1 af thiazid og effekt X2 af ace-hæmmer så får du en større effekt at få både thiazid og ace-hæmmer end X1+X2. Det er rigtigt praktisk når man behandler for højt blodtryk fordi man så kan få en større effekt med mindre medicin hvorfor mange får flere slags blodtrykssænkende.
    (Basic set og lidt groft sagt en høj dosis af en type medicin giver mindre effekt end en blanding af flere typer.)

    Om sagen:
    Amlodipin: Calciumantagonister
    Metoprololsuccinat: β-blokker
    Ancozan Comp. Angiotensin II-antagonister og thiazider i kombination

    Amlodipin mistænkt
    Ancozan Comp. mistænkt

    atacand: Angiotensin II-antagonister (som normalt ikke har rødme som bivirkning.)


    Uden en journal at se i så for at få overblik er det meget svært at sige hvilke ændringer man burde lave der er flere muligeder som fx en α-blokker kunne afprøves i stedet for Amlodipin man kunne også overveje Spirix (vanddrivende). En læge er den rette at tale med her.

    PS. man kombinere normalt ikke ACe - hæmmer og Angiotensin II-antagonister.

    Til fordybning for de nysgerrige:
    http://www.irf.dk/dk/publikationer/rati ... n_2007.htm
Log in eller Registrér for at kommentere.