Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Mangel på d vitamin er en katastrofe

Redigeret 6 november, 2013, 11:00 i Vitaminer og mineraler
Jeg er en kvinde på 40 år, som har lidt af d vitamin mangel i flere år. Der kan læses om mange lignende problemer med mangel på d vitamin på denne blog www.d-vitamin-mangel.blogspot.com som jeg fandt i min søgen efter viden omkring emnet.

Jeg har fået indsprøjtninger mod d-vitamin-mangel de sidste 3 år og det kan med nød og næppe holde mit niveau indenfor det nederste af normalområdet.

Er der nogen her, der har lignende erfaringer og har I nogle gode fif til at få niveauet højere op?
«1

Kommentarer

  • Indstillinger
    Spis som anbefalet (sådan ca i hvert fald) og sørg for at få sollys på huden. Gerne mindst 15 min om dagen tiden afhænger dog af hvor meget hud der får sollys. Man kan sagtens gå uden sollys dagligt, da vitamin-d kan lagres i kroppen, men sollys er essentielt for at kroppen selv kan fremstille D-vitamin.

    PS. UV stråler er skidt for rigtigt meget, men er faktisk det man bruger til at fremstille D-vitamin, så solcreme blokker ret hurtigt for at man selv fremstiller D-vitamin. Brug dog stadig solcreme når det er passende du skal nok få rigeligt alligevel på sådan en strålende varm solskinsdag.

    Din læge har sikkert styr på det, men jeg vil alligevel lige nævne at der er visse tilstande man skal være særlig opmærksomme på hvis man forsat har problemer med D-vitamin. Den jeg lige kan huske er agtpågivenhed overfor nyrene fordi de er med til at synthetisere (fremstille) D-vitamin. Det er derfor meget normalt at hvis man har meget belastede nyre (tilstrækkeligt nedsat funktion) så har man også D-vitamin mangel. Det behøver ikke betyde at man har belastede nyre fordi man har D-vitamin mangel.
  • Indstillinger
    Hej

    Som en reaktion på M1chas indlæg vil jeg lige gøre opmærksom på, at vi nu går mod efterår ;o)

    Der vil ikke være noget D-vitamin at hente ud af solens stråler de næste ca. 8 måneder, i alt fald ikke her i Danmark.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Jeg har også lidt af d vitamin mangel og været temmlig sløj på grund af det ,har spist fisk og suppleret med d vitamin tilskud og nydt sommersolen, skal blive med med piller , men har nu et tal på 67, lægen synes det var flot,og jeg har det også meget bedre ,du er nok sat ind i alle bivirkninger på mangel, har de aldrig fundet ud af med dig hvad det skyldes det er godt nok lang tid:(
  • Indstillinger
    Selv om det er efterår, så er der stadig masser af sollys at tappe af. Gå en tur midt på dagen hver dag - gerne e1-1½ time - og du vil være "oplyst".
  • Indstillinger
    Mangel på D-vitamin kan skyldes blyforgiftning.

    Diagnosticering af kronisk blyforgiftning kræver brug af et kelaterende lægemiddel, hvorimod den akutte blyforgiftning let diagnosticeres ved en almindelig blodprøve.
    Akut blyforgiftning er sjælden og ses oftest ved kontakt med bly via ens erhverv f.eks. hos minearbejdere.
    Da den danske lægestand synes uvidende om diagnosticeringen af den kroniske tungmetal-forgiftning er man nødt til at konsultere privatpraktiserende læger, som har en udenlandsk efteruddannelse i test og behandling af kronisk tungmetal-forgiftning. Disse læger kalder sig orthomolekylære læger.

    Kronisk blyforgiftning diagnosticeres hyppigt hos danskere med neurologiske symptomer.
  • Indstillinger
    Øhhhhh hvor mange minearbejdere er det lige, vi har i Danmark? Bly er stort set udfacet i alt det, vi omgiver os med, da det er gammel viden, at man kan blive forgiftet af det. Men naturligvis, hvis man æder sine kobbergryder, så er der da en mulighed.
  • Indstillinger
    Selv her hen mod efterår/vinte er kroppen stadig ret effektiv til at danne D-vitamin selv om sollyset er på tilbagetog. Faktorer som tid, mængden af hud der får sollys og genetik (hvor lys huden er) spiller også ind. Det er dog selvfølelig ikke lige så sikkert man får dækket sin D-vitamin behov her i de mørke måneder.
  • Indstillinger
    Vi kan I Danmark kun danne D-vitamin i huden når UV-indexet er over 3 og når solens indgangsvinkel er stor nok. Det vil sige at fra Oktober til og med Marts måned, kan vi ikke danne D-vitamin i DK.
  • Indstillinger
    Hvor har du de tal fra? Vil mene du tager fejl.

    For mig lyder de lidt sjove, da 3 eller mere er rimelig meget. Så vidt jeg husker skal man til at overveje solcreme på 3+ (med visse forskelle selvfølgelig).

    Solens indgangsvinkel? Hvordan skulle den have nogen indflydelse?

    Kan være det her er værd at læse.
    https://www.mja.com.au/journal/2011/194 ... n-exposure

    Den konkluderer at hvis UV er under 3 og du har 11% af din krop i sollys og du er lys i hunden, så har du en rimelig chance for at få klaret dit mål for D-vitamin inden for 30 min. Hvis du havde 17% så stig muligheden for at nå målet inden for 30 min.

    Der er nogen "men" fordi undersøgelsen er fra autralien i forhold til nogen andre problemstillinger, men i forhold til at kroppen kan fremstille D-vitamin under UV 3. Så kan den godt.
  • Indstillinger
    Til Rejen 47

    Prøv lige at læs mit indlæg en gang til, inden du kommer med kommentarer.
    Du har fuldstændig misforstået det.

    Hvis du vil opdatere din viden om tungmetaller / forgiftninger af disse, så er denne hjemmeside et godt sted at starte.
    www.tungmetal.dk

    Det, som er typisk for tungmetaller, er at de aldrig nedbrydes, så blyet, fra den gang, der var bly i benzinen, cirkulerer i miljøet i al uendelighed.
    Endvidere kan blyforgiftning komme fra andre kilder.
Log in eller Registrér for at kommentere.