Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Skæl? Hjælp.

Redigeret 1 august, 2014, 17:08 i Åben debat om hud og hår
Hej alle

Jeg er en dreng på 17 år som i alt den tid jeg kan huske har haft meget kræftig skæl i hovedbunden. Jeg ved ikke om det er skæl men jeg ved ikke hvad jeg ellers skulle kalde det.

Jeg har det stortset i hele hovedbunden fra enden af begge mine øjenbryn og ind mod midten over alt. Det varierer til store flader som kan ses under håret med over én cm3 i overfladen og hvis jeg begynder at pille ved det "falder det ud" i resten af mit hår i små flager. Nogle gange når jeg fjerner det kan der være sår/meget let blødning inden under.

Det klør ikke og det generer mig ikke ud over at det er pisse irriterende at skulle rende rundt med og det gør at jeg altid skal tænke over hvordan jeg sætter mit hår og at når jeg kommer indenfor og tager min cap/hat af skal jeg ud og tjekke om der nu skulle være skæl i håret så jeg kan fjerne det.

Det er mindre slemt når jeg er på ferie, ved ikke om det er temperaturen, klimaet eller vandet jeg bader i der har nogen indvirkning.
Jeg har prøvet alt der er at prøve, special shampoo, ting fra matas, apoteket osv - ingenting har nogen indvirkning.

Jeg har været til lægen med det og hun har bare foreslået forskellige shampoer og sagt at det muligvis kunne være fordi jeg ikke vaskede shampoen godt nok ud af håret. Det er ikke derfor.


Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre men det vil være rart at komme af med det én gang for alle. Hvad skal/kan jeg gøre?

Vh
M
«1

Kommentarer

  • Indstillinger
    Du skulle få en henvisning til en hudlæge og få det grundigt undersøgt.
    Har du tænkt på, når du vasker hår med en skælshampoo skal det sidde i nogle min. for at virke.
    Det kan være svamp, så skal du måske have en særlig shampoo
  • Indstillinger
    Jaja, jeg har prøvet det hele. Har også engang haft noget shampoo der svig meget i hovedbunden man skulle sidde med i 5 minutter før man måtte vaske det. Det hjalp ikke det mindste.

    Tak for svaret.
  • Indstillinger
    Ja,ja, så er der kun hudlægen tilbage. Har du også prøvet det, en specialist.
  • Indstillinger
    Hvor ofte vasker du har? Min datter har det samme problem, når hun vasker hår for ofte. Når hun får det, får hun en shampoo, der er på recept. Desværre kan jeg ikke huske, hvad den hedder, men din læge kan sikkert finde den.
    Det med hudlægen lyder som en god idé. for det kan være svamp, psoreasis, en allergisk reaktion m.v. Inden det er ordentligt undersøgt, lyder det mest af alt som en gættekonkurrence, hvad der vil hjælpe dig.
    Så se at få en henvisning :-)
  • Indstillinger
    Jeg er helt enig med Persille og Rejen - få det undersøgt ved en specialist.

    Jeg hæfter mig dog ved, at du øjensynligt bruger cap/hat når du er udendørs. Jeg foreslår helt klart, at du holder op med det og får noget luft til dit hår/din hovedbund.

    Og - så vil jeg da lige fortælle, at da jeg var ung, led jeg også meget af skæl, og ligegyldigt hvad jeg prøvede af diverse skælshampoo's, så hjalp det ikke.

    Jeg har nu de sidste nok 20 år, brugt en shampoo fra Matas, Matas Natur uden parfume - det er sådan en gullig flaske med grønt låg, og jeg har ikke haft problemet siden jeg begyndte på den shampoo. Det er i øvrigt slet ikke en skælshampoo, men en nænsom, og for mig en rigtig god shampoo, der også efterlader mit hår og min hovedbund blødt og behageligt.

    Dog - jeg skal ikke kunne sige om det er den shampoo, eller om jeg ganske enkelt er "vokset" fra at have skæl, men det forsvandt fra dag til dag efter jeg begyndte på den, og så vasker jeg ikke hår mere end 2-3 gange om ugen - mener ikke hverken hår eller hovedbund har godt af sæbevask hver dag. Det er en uskik at sæbe både krop og hår ind hver eneste dag. Fint nok lige at skylle sig, men så snavsede, at der kræves grundig daglig afsæbning, er kun de færreste i dette land.

    Men - helt klart - få det ordentligt undersøgt ved en specialist. Du kan godt forlange at få en henvisning fra din læge.
  • Indstillinger
    Jeg må nok bare prøve mig med en hudlæge/specialist.

    Mht til hyppighed af hårvask og brug af kasket og hue har det også varieret meget. Hvor der ikke var nogen forskel i mængden af skæl.

    Har i perioder vasket hår dagligt og ned til en enkelt gang i ugen og op til et par gange i ugen. Det samme gælder hårvask generelt, fra to gange om dagen til en gang om dagen, til hver anden og enkelte gange hver tredje dag.

    Cap har jeg i perioder brugt dagligt ned til slet ikke at bruge det over længere perioder osv.

    Jeg må prøve mig ved en speciallist :-) Tak for svarene alle :)
  • Indstillinger
    Hej Hamder

    Vi er nogle stykker, der kigger på Netdoktor stort set hver dag, og derfor lægger vi mærke til, at der ofte kommer spørgsmål om skæl.

    Har du prøvet at kigge i de tidligere indlæg om skæl?

    Sådan som jeg husker det, så er reaktionerne på spørgsmål om skæl som regel, at Persille anbefaler en hudlæge, og jeg anbefaler vitaminer.

    Denne gang er Persille kommet først, og det giver selvfølgelig god mening at gå til en ekspert, som også Lotte og Rejen anbefaler.

    Derfor vil jeg lade dovenskaben råde og blot give dig et link til en tidligere debattråd, hvor ”mit” råd står:

    viewtopic.php?f=43&t=18791

    Men jeg vil bede dig om noget:

    Hvis du finder en løsning – og det tror jeg, at du gør − vil du så godt skrive igen her i denne debattråd og fortælle, hvad der hjalp dig? Det kunne jo være rart for andre at vide, både for dem, der har problemer med skæl, og for dem, der forsøger at hjælpe!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Når man har prøvet vitaminer, skælshampoo o.s.v. så har man kun hudspecialisten tilbage.
    Jeg er slet ikke utilbøjelig til at tro vitaminer og mineraler kunne have en virkning. Hvis det var mig ville jeg "bruge" begge dele, for hudlægen kan forhåbentlig hjælpe hurtigere.

    Da jeg var ung havde jeg også skæl en overgang. Jeg må med skam indrømme vitaminer tænkte jeg ikke på, men vi levede sikkert af sundere fødemidler med vitaminer, jeg brugte terva tjæreshampoo. Det fjernede mine skæl.
    Der er jo meget forskel på, hvad der er for en slags skæl/svamp, så hvad der hjælper den ene, hjælper ikke den anden.
  • Indstillinger
    Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke ved, hvad det var, der hjalp mig - jeg har kun skrevet mine egne erfaringer på området. Måske det ganske enkelt skyldes, at skæl oftest rammer unge - og det forsvinder af sig selv, når man bliver ældre? Tanken har egentlig strejfet mig.

    Men - jeg er bestemt enig med Kameliadamen - hvor ville det være dejligt, om der blev meldt tilbage om dette eller hint råd havde hjulpet.

    Så kunne alle blive det klogere.
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Det kan være, at hudspecialister er dygtigere nu om dage!

    Dengang jeg søgte hudlæge for mit skælproblem var det en ren parodi. Lægen kiggede lidt i min hovedbund, og så gav han mig en sludder for en sladder, som jeg ikke kunne bruge til noget.

    Da jeg kom ud fra konsultationsværelset, stod sekretæren/sygeplejersken lidt nervøst trippende og ventede. Hun sagde: ”Mænd har jo ikke rigtig forstand på den slags. Nu skal du høre, hvad du skal gøre. Du skal købe dette tjæreprodukt på apoteket (jeg husker desværre ikke navnet), og så skal du følge brugsanvisningen nøje.”

    Tjære-shampooen stank forfærdeligt og hjalp ikke det mindste.

    Men jeg tror helt sikkert, at der findes flere forskellige typer af skæl-problemer, og det kan jo være, at denne tjære-shampoo ville hjælpe på andre former for skæl end det, jeg havde.

    Nu er jeg ivrig havedyrker, og jeg er tilhænger af det princip, at man skal give haveplanterne så gode betingelser som muligt. Så slipper man for bladlus og andet skadeligt kravl, og hvis planterne har det godt, så skygger de for ukrudtet, som derved får dårligere betingelser for at gro.

    På samme måde med håret. Giv håret (og hele organismen) god næring med masser af vitaminer og mineraler. Så kan svamp og andre mærkværdigheder ikke trives!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
Log in eller Registrér for at kommentere.