Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme

Forstår ikke hvorfor jeg har Kaliummangel

Redigeret 5 januar, 2017, 14:41 i Vitaminer og mineraler
Tog til lægen for 14 dage siden, fordi jeg havde hjerterytmeforstyrrelser og hjertebanken.
Han dog blodtryk, EKG, og blodprøver.
Ved blodtryk og EKG så alt normalt ud, men det viste sig jeg havde for lidt Kalium og salt i blodet.
Han bad mig bare om at spise nogle bananer hver dag, og så vente i nogle uger med at få målt mit Kalium tal igen. Er samtidig blevet henvist til en hjertespecialist med henblik på at få en monitor med hjem som skal måle mit hjerte i et par døgn.
Det skal jeg først om to uger.

Jeg har lagt min kost helt om, og jeg æder virkelig mange bananer som en anden abe, og masser af æbler, melon og pære hver dag. Dog har jeg stadig hjerterytmeforstyrrelser, trykken på brystet og hjertebanken næsten hver dag.
Selvfølgelig ikke når jeg ér hos lægen.

Jeg begriber ikke hvorfor jeg har Kaliummangel, og hvorfor min kostændring ikke hjælper på symptomerne, men nærmest tværtimod syntes jeg at have fået det værre, og samtidig blevet meget afkræftet og træt.

Jeg er meget lille og spinkel, og tænker om jeg spiser for lidt, eller måske har en sygdom som gør jeg har Kaliummangel. Mangel på kalium skyldes jo oftes sygdom af anden art, dieré, voldsom opkastning, vanddrivende medicin osv. Jeg har ikke kastet op i flere år, og har heller ikke dieré, og har aldrig i mit liv fået vanddrivende medicin. Sidst jeg så meget som rørte en pille, var for et halv år siden da jeg tog en enkelt hovedpinepille.

Er der nogen derude som kender til Kaliummangel, eller måske har fået hjerterytmeforstyrrelser af Kaliummangel? Jeg føler mig lidt alene og intetvidende.
«1

Kommentarer

  • Hej Alaska

    Ja, jeg kender til kaliummangel, og som du vil se, er der en anden her i debatten, der for tiden har dette problem i voldsom grad.

    For mit vedkommende skyldes det formodentlig, at jeg får blodtryksmedicin, herunder vanddrivende medicin.

    Min erfaring er, at kaliumtallet normalt hurtigt retter sig, når man sørger for at kompensere for manglen. Hvis det går for langsomt, kan du bare tage kaliumtilskud. Men du skal lige være opmærksom på, at kaliumtallet jo heller ikke må ligge for højt. Det er også farligt.

    Min tidligere læge rådede mig også til at spise æbler, drikke æblejuice og spise lidt bananer. Hun nægtede at udskrive kaleorid, som det lægeordinerede kaliumtilskud hedder. Men det var helt umuligt at kompensere for manglen via maden, så derfor gik jeg og købte mig fattig i kalium fra helsekosten.

    Min nuværende læge udskriver kaleorid som en selvfølge.

    Hvad er dit kalium-tal?

    Jeg har ganske vist været meget plaget af hjerteproblemer, men det er ikke min fornemmelse, at disse problemer i særlig grad stammer fra kalium-manglen. For sagen er, at jeg mærker kaliummangel, så snart tallet kommer under grænsen for det normale, dvs. under 3,5. Jeg mærker tørst og ekstra træthed, hvilket jeg er meget på vagt over for. Hvis kaliumtallet når ned på 3,1, får jeg især mentale problemer, dvs. at jeg bliver senil-agtig, og det er virkelig frygteligt, så jeg er meget på vagt.

    Jeg vil tro, at det er individuelt, hvilke problemer man får, men det er min fornemmelse, at hjerteproblemer først kommer, når tallet når længere ned.

    Derimod har jeg haft hjerteproblemer i forbindelse med andre mangeltilstande, især jern, men muligvis også magnesium.

    Jeg har altid spist sundt og varieret, men har desværre haft en meget alvorlig og langvarig og længe uopdaget jernmangel. I den periode havde jeg meget voldsomme hjerterytmeforstyrrelser, som desværre ikke blev taget alvorligt af hjertespecialisten.

    Og jeg vil tro, at jeg også kan have haft magnesiummangel, fordi blodtryksmedicinen foruden kalium også uddriver andre vigtige stoffer, blandt andet magnesium og Q10.

    Det er rigtigt, at kaliummangel kan give hjerteproblemer. Men det kan andre mangler også, altså mangel på jern, magnesium og vistnok også D-vitamin og i hvert fald mangel på Q10.

    Hvis jeg var dig, ville jeg også finde det vigtigt at vide, hvorfra kaliummanglen stammer. Jeg ville muligvis tage kalium som tilskud. Selv om det selvfølgelig er bedst, hvis man kan få sine næringsstoffer fra maden, så synes jeg, at man i en sygdomssituation er tryggest ved at vide, at man får den mængde kalium, der er nødvendig for at rette op på problemet, og ikke hverken for lidt eller for meget.

    Men derudover tror jeg, at det er vigtigt, at du også tænker på, om du kan have andre mangler. Disse mineraler indgår i et kompliceret samspil med hinanden, og når du af en eller anden årsag har kaliummangel, er det sandsynligt, at du også har andre mangler.

    I hvert fald ville jeg, hvis jeg var dig, bede lægen tjekke for alle de mangler, som lægen kan tjekke for. Jeg ville tage en god vitaminpille hver dag og derudover i hvert fald tilskud af magnesium og hjerte- mirakelmidlet Q10.

    Jeg blev i foråret behandlet for mine hjerterytmeforstyrrelser ved et operativt indgreb (radiofrekvensablation). Lægerne siger selvfølgelig, at de ikke ved, hvad problemet er kommet af, men jeg er overbevist om, at i hvert fald en af årsagerne er alvorlig mangeltilstand (især jernmangel).

    Du vil helt sikkert få flere reaktioner på dit indlæg.

    God bedring :o)

    Kameliadamen
  • Tusind tak for svaret Kameliadamen.

    Jeg har lige som dig, også tænkt på om jeg havde andre mangler udover Kalium. Jeg spurgte min læge om det ikke kunne være smart at tjekke om jeg manglede Magnesium og jern, og det mente han ikke var nødvendigt.

    Han sagde, at det ikke havde noget med hjertet at gøre, men at det var Kalium som kan påvirke hjertet.
    Dog må jeg sige, at ud fra det jeg har læst før og det som du også beskriver, så tror jeg på at Magnesium og Jern mangel godt kan påvirke hjertet.

    Jeg vil helt bestemt insistere på at få tjekket Magnesium og Jern. Min læge er meget ung, og jeg må sige at jeg generelt ikke har de bedste erfaringer med unge læger som lige er gået ud af skolen. Min vanlige læge havde desværre ikke tid sidst jeg var der.

    Da jeg ringede til lægen for at få svar på blodprøverne, fortalte han ikke hvor i skalaen mit Kaliumunderskud befandt sig. Han virkede stresset, og jeg måtte nærmest hive alt ud af ham.
    De blodprøver han tog, var for at tjekke salt, væske, kalium, D vitamin, og stofskifte.
    Det skulle han bruge 3 glas blod til.

    Mit stofskifte var ellers normalt, hvilket jeg ikke forventede. Jeg er jo radmager som en tandstik.

    Jeg kan forstå du selv er i bedring med dine førhenværende mangler, og det er jo skønt at høre. Sidder dog og tænker hvor mærkværdigt det egentlig er, at så mange læger ikke tager patienterne alvorligt når de kommer med invaliderende symptomer.
    Du har jo taget hånd om det hele selv med hensyn til tilskud og diagnose for den sags skyld.
    Virker til at lægerne tvinger patienterne til at selvdiagnosticere sig selv, og det ender da med vi bliver så kloge på egne studier, at vi egentlig snart kun kan bruge lægerne til blodprøvetagning og operationer.
    Jeg syntes jeg falder over flere og flere indlæg hvor lægerne svigter, og de syge ender med at redde sig selv.
    Føler lidt jeg er på vej ned ad den sti selv.
    Jeg føler mig som ét stort spørgsmålstegn over at lægen i det mindste ikke viser interesse for hvorfor jeg har Kaliummangel.
    Jeg tager ingen medicin, og spiser ifølge mig selv normalt, og jeg har ikke prøvet at kaste op i flere år.

    Alt hvad jeg ved er, at jeg har uroligt hjerte, er ofte svimmel og træt, og har kaliummangel.

    Igen, tusind tak for dit svar, og må sygdommene holde sig fra dig fra nu af.
    Rigtig god dag.
  • Jeg er obs på, at tråden er et par år gammel, men synes alligevel jeg vil komme med lidt input.

    "Indtag af alkohol, kaffe, te, salt, vanddrivende medicin, p-piller, tetracycliner og hjertemedicin hæmmer kroppens udnyttelse af magnesium, og et stort indtag af sukker og sodavand, specielt cola, dræner ligeledes kroppens reserver."
    Fundet her: http://www.madforlivet.com/bloggen/420- ... neral.html

    Jeg er selv pt igang med, at finde ud af en balance mellem kalium og magnesium.
    De blodprøver jeg har fået taget i tidens løb viser, at jeg ikke mangler kalium, derfor er jeg gået ud fra, at mit problem var magnesiummangel, da man (bl.a. iflg. min zoneterapeut) ikke kan udnytte sit kalium hvis man mangler magnesium.

    Jeg har det meste af mit liv kæmpet med muskelspændinger, især omkring nakke og skuldre.

    For mit eget vedkommende kan jeg få en mistanke om, at det er fordi jeg siden jeg var barn har været alt for glad for søde sager.

    I årenes løb har jeg haft 3 forsk. praktiserende læger (de 2 første gik på pension, så ikke noget med doktorshopping ;)), jeg har været hos flere akupunktører, zoneterapeuter, fysioterapeuter, en enkelt fysiurg p.g.a. muskelspændinger.
    De to første læger har jeg haft kontaktet et par gange p.g.a. perioder med massiv træthed, følelse af udmattethed. Begge læger sørgede for, at jeg fik taget blodprøver, som ikke viste noget forkert og i mellemtiden var jeg kommet ind i en god periode.

    Ingen af disse har nogensinde nævnt et ord om magnesium.

    Sidste år kontaktede jeg min 3., og ret nye, praktiserende læge p.g.a. forstoppelse, som ikke kunne afhjælpes med seriøst fiberrig kost, sveskegrød o.l.
    Jeg har været hos hende nogle gange i denne forbindelse og hver gang har konklusionen været, at jeg selv skal finde ud af hvad det er jeg ikke kan tåle.

    Ikke et eneste ord om, at det måske kan være noget jeg mangler.

    Ja, nogle madvarer forværrer forstoppelsen (mælkeprodukter og hvedemel), men selvom jeg totalt undgår disse, så består forstoppelsen.

    Zoneterapi kan sætte skub i min fordøjelse, men problemet vender hele tiden tilbage, men da jeg begyndte, at tage mere magnesium begyndte der, at komme skred i tingene.

    I en periode tog jeg saltsyrepiller for at sætte gang i fordøjelsen ( http://www.vitaviva.com/da/betaine-hcl.html ), alle mine symptomer tydede på mavesyremangel. Men efter at jeg begyndte at tage mere magnesium har jeg ikke haft brug for disse piller.

    Jeg har i lidt tid været obs på noget der hedder "cellesalte", jeg har læst en del om det og har for nylig købt både magnesium og kalium som cellesalt fra Tyskland.
    For nogle dag siden sprang jeg så ud i, at prøve det og hold da op, jeg fik det forfærdeligt, præcis som da jeg havde det allerværst for et par år siden. Heldigvis kom jeg i tanker om, at man kan opleve noget, der kaldes "førsteforværring".
    Jeg har i et par dage haft symptomer på alt for meget magnesium og alt for lidt kalium, men fordøjelsen har været i top ;), sandsynligvis p.g.a. sammenhængen med magnesium.

    Så nu prøver jeg, at spekulere mig frem til, om det er mangel af magnesium eller kalium, der er mit største problem, og jo mere jeg læser jo mere forvirret bliver jeg.

    Så vidt jeg har kunnet læse på nettet, så er det lidt kompliceret, at måle magnesium i kroppen (det fungerer ikke med en blodprøve da det allermeste findes i cellerne), og det skal gøres på en privatklinik.

    Men hold da kæft hvor ville vores liv være noget mere enkelt hvis vores læger var bedre orienteret/uddannet.
  • "Men hold da kæft hvor ville vores liv være noget mere enkelt hvis vores læger var bedre orienteret/uddannet."

    Ja, det ville være rigtig rart, men nogle gange er vi bare nødt til at tage vare på vores egen sundhed. Nogle læger har et meget forældet syn på tanken om at tage kosttilskud. Mange læger er tilhængere af sloganet om den varierede kost tilstrækkelighed, hvilket den danske presse også har forelsket sig i.

    Naturligvis skal der sund mad til, men jeg kan bare se på egen krop, at min sunde mad ikke inderholder alle de næringsstoffer som jeg kunne ønske mig. Af samme årsag tager jeg da også tilskud, heriblandt magnesium, q10 og selen.

    http://www.helse.dk/helsedebatten/categ ... ler/selen/
    http://www.sund-forskning.dk/artikler/g ... r-sygdomme

    Mvh Martin
  • Hej Trold

    Ud fra det, du skriver, kan jeg forstå, at dit helbred bekymrer dig meget, og at du bruger meget tid og energi på at finde ud af, hvad der er galt.

    Nu har du så fundet ud af, at det hjælper dig at tage tilskud af magnesium, og det er jo godt. Magnesium kan man heldigvis tage tilskud af uden at vide, om man rent faktisk mangler det, da man vanskeligt kan få for meget.

    Hvad angår blodprøver til kontrol af, om man mangler kalium og magnesium, så er det vistnok rigtigt, at man ikke altid kan stole på dem, eftersom det kun er en brøkdel af organismens kalium og magnesium, der befinder sig i blodet.

    Et sted kan man læse sig til, at kun 2 % af organismens kalium befinder sig i blodet. Men alligevel er blodprøver til kontrol af kalium-værdien meget almindelige og en vigtig rettesnor for læger. Jeg kan stort set altid mærke, når min kalium-værdi er lav, og det passer gerne med de målte værdier. Jeg får 3 kaleorid-piller (hvilket giver et kaliumtilskud på 2250 mg) dagligt, og alligevel har min kalium-værdi en tendens til at blive for lav. Det har ikke hjulpet på problemet, at jeg har kunnet skære mit vanddrivende medicin ned til halvdelen – tværtimod ser det ud til, at jeg gradvis skal have mere og mere kaliumtilskud.

    Blodprøver til undersøgelse af magnesium-niveauet kan en praktiserende læge faktisk godt tage. Min egen læge har på eget initiativ gjort det en enkelt gang, og værdien var lige lidt under det normale, selv om jeg spiser mange grønsager, meget frugt og en del mandler og nødder og desuden tager lidt tilskud.

    Men som du selv er inde på, er blodprøven måske ikke så meget værd. Du kan læse her i Lægehåndbogen, hvad der officielt siges om den blodprøve:

    https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/l ... magnesium/

    Lige for tiden er jeg ekstra træt, og jeg har en mistanke om, at mit kalium-niveau er lavt. Eftersom jeg får den blodpropforebyggende medicin Marevan, skal jeg jævnligt have taget blodprøver, og i sidste uge bad jeg om at få målt kalium også. Min læge ved godt, at jeg gerne vil have tallet oplyst. Alligevel kom der et svar, der oplyste, at mit kalium-tal er ”ok”. Jeg bliver simpelthen så træt af, at jeg hele tiden skal slås for at få et reelt svar. Jeg kan jo mærke, at kalium-værdien er for lav! Øv!

    Som jeg plejer at sige: ”Det kan godt være, at en kaliumværdi på 3,4 er ok for jer læger, som kun skal kigge på tallet. Men en sådan værdi er altså ikke ok for mig, der jo er den, der skal døje med trætheden og tørsten. De gange jeg har været indlagt på Hjerteafdelingen har lægerne i øvrigt gjort mig opmærksom på, at en kaliumværdi på 3,4 var for lav!”

    Nå, det var lige et hjertesuk ;-)

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Jeg er nu gået op på 4 Kaleorid (kaliumtilskud) om dagen.

    Første virkning: jeg kan nemmere falde i søvn. I det sidste stykke tid, har jeg trods overvældende træthed ikke kunnet falde i søvn, før efter flere timers venden og drejen i sengen.

    Min tørst er derimod ikke forsvundet, men det siger sig selv, at jeg er lidt mindre træt, når jeg ikke døjer med søvnløshed også.

    Jeg har aldrig før læst, at kaliummangel kunne føre til problemer med at falde i søvn, men det hele er jo uendelig kompliceret. Og desuden er jeg ude på et skråplan: For inden længe bliver jeg sikkert nødt til at tage 5 Kaleorid, derefter 6…

    Jeg var klar over, at man skulle have tilstrækkeligt magnesium, for at man kan optage og udnytte kalium. Men måske er problemet, at tilskuddene skal tages SAMTIDIG. Magnesium tager jeg typisk om aftenen, for jeg har hørt, at det er bedst af hensyn til nattesøvnen. Kaleorid-pillerne er jeg begyndt at tage ad to omgange, dels om morgenen og dels om aftenen.

    Herefter vil jeg tage tilskud af magnesium om morgenen også. Men der er endnu flere faktorer, der skal tages i betragtning.:

    Min sølle halve Sparkal (vanddrivende middel mod forhøjet blodtryk) skubber både kalium, magnesium, zink og Q10 ud. Så jeg skal sørge for at få tilskud af alle disse ting, hvilket jeg faktisk gør. Og man skal huske at få ekstra B6, for det er en forudsætning for, at især magnesium fungerer. B6 har ikke været nævnt i denne debattråd, mener jeg.

    Jeg fandt dette:

    http://www.mayday-info.dk/UserFiles/PDF ... mangel.pdf

    I kapitel 2, punkt 13 står:

    ”Magnesium er nødvendig for at undgå kaliummangel.”

    Jeg lægger også mærke til, at meget magnesium (85 %!) forsvinder ud af kornet, når det laves til hvidt mel, og at en stor del af magnesium mistes, når grønsager bliver frosset. Det forlyder jo ellers, at frosne grønsager skulle være lige så sunde som friske!

    Jeg vil tage forfatterens udmærkede udtryk til mig: Almindeligt hvidt mel kaldes ”forarmet mel”!

    I kapitel 6 omtales B6-vitaminet, og der står: ”Uden B6 aktiveres organismen magnesium ikke, og det transporteres ikke derhen, hvor det skal fungere.”

    Jeg får alle B-vitaminerne i min daglige vitamin pille, og derudover 2 mg B6 i en særskilt pille, Bio-selen, der indeholder zink, selen, A-vitamin, C-vitamin E-vitamin og B6.

    Nu må jeg se, om det vil hjælpe at tage magnesium-tilskud Både om morgenen og om aftenen.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Til Kameliedamen

    Du skriver at du har købt dyr helsekost fordi lægen ikke ville udskrive Kaleroid til dig - du kan bare gå på apoteket og få udleveret Kaleorid - der kræves ikke recept. Men som du selv ved, er vigtigt, ikke at få for meget Kalium!!!!!
  • Til Kameliedamen

    Du skriver at du har købt dyr helsekost fordi lægen ikke ville udskrive Kaleroid til dig - du kan bare gå på apoteket og få udleveret Kaleorid - der kræves ikke recept. Men som du selv ved, er det vigtigt, ikke at få for meget Kalium!!!!!
  • Til Kameliedamen

    Du skriver at du har købt dyr helsekost fordi lægen ikke ville udskrive Kaleroid til dig - du kan bare gå på apoteket og få udleveret Kaleorid - der kræves ikke recept. Men som du selv ved, er det vigtigt, ikke at få for meget Kalium!!!!!
  • Hej Henning

    Det er pænt af dig at skrive til mig – og det hele tre gange ;-)

    Det er rigtigt, at jeg i sin tid købte kalium-tilskud i helsekosten. Men som jeg også skrev dengang, udskriver min nuværende læge Kaleorid til mig som en selvfølge (indlæg fra 26. juni 2012)

    Det, der er mest afgørende for prisen på kaliumtilskud, er, om man kan få tilskud fra Sygesikringen til det, eller ikke. Når min tidligere læge nægtede at skrive recept på Kaleorid, så kunne jeg jo heller ikke få tilskud fra Sygesikringen. Og derfor var det nok ligegyldigt, hvor jeg købte det.

    Jeg husker det også som et problem, at jeg selv skulle dosere mit kaliumtilskud dengang. Når man ikke har forstand på det, var det umådeligt svært. Det er jo også galt at få for meget, og det var ret svært at få den daværende læge til at tage blodprøver, eftersom hun ikke tillagde kaliummanglen nogen betydning.

    I dag tager jeg hele 3 Kaleorid om dagen, og det koster ikke så meget, når Sygesikringens tilskud er trukket fra. Og min nuværende læge har ingen problemer med at give lov til blodprøver.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
Log in eller Registrér for at kommentere.