Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Knæsmerter og smertestillinde medicin

Redigeret 30 august, 2012, 06:28 i Kroniske smerter
Hej

Jeg har det sidste år haft koniske knæsmerter, efter 3 menisk operationer, hvilket min læge siger at flere af dem, er det en kendt risiko at man kan blive kronisk smertepatient, jeg har søgt og ledt efter en ortopæd kirurg som virkelig har forstand på et knæ, men har ikke haft noget held der. Jeg har været henvist til en som har speciale i aksekorrigerende knæoperationer, men det var jeg ikke kandidat til og han havde ikke andet bud end at jeg kunne henvende mig til kommunen for få nogle hjælpemidler Så derfor har jeg efterhånden brugt rigtig mange timer på min sofa uden jeg kunne fortage mig noget som helt p.g.a smerter.

Jeg har selv forsøgt at genoptræne uden held.
Den kommunal genoptræning. De opgav mig efter 3 mdr og eneste resultat var flere smerter.
Den lokale fysioterapeut som opgav mig efter 2,5 mdr.
Akupunktur uden resultat.
Jeg går nu hos en fysioterapeut som er specialiseret i knæ og hofte, hun siger at hun kan forbedre min muskulatur og måske få reduceret mine smerter, men ikke gøre mig smertefri, da jeg er blevet til kroniker

Så jeg har forsøgt en del efterhånden, hvilket kun har indtil nu resulteret i en meget slunken tegnebog.

Så derfor er jeg efterhånden accepteret at der nok kun er den løsning tilbage, at finde en fornuftig smerter dækning, men jeg syntes efterhånden, jeg har prøvet en del.

Jeg har prøvet lyrica som tager lidt af min smerter, men jeg får nogle "anfald", hvor jeg går som om jeg er meget beruset og svimmel samt lidt sløv. Dette forklarede jeg min læge, men hun syntes først det var problematisk da hun en dag så mig. Jeg fik Ibumetin sammen med Lyrica, men dem sagde min fysioterapeut at gigtmedicin måtte jeg ikke tage, da det ødelægger ens muskulatur.


Så har jeg prøvet Contalgin 10 mg, som gav mig en rigtig god smertedækning, men jeg blev så påvirket at jeg kun kunne side og savle på min sofa

Så har jeg prøvet Panodil 665mg ingen virkning, Oxycodonhydroclorid 5 mg meget lille virkning, Kodein sammen med Koffein-fenazon, næsten igen virkning, oxycontin 10 mg de har givet mig ca. 6 - 7 timer med en god smertedækning, men min læge siger at nu har hun gjort mig til morfin afhængig og vil ikke udskrive flere. Jeg vil bare gerne finde et produkt som hjælper, så jeg bare kan gøre lidt, men er selvfølgelig ikke interesseret i at blive afhængig.

Hun har nu efter så lang tid accepteret at henvise mig til et smertecenter, men det har jo lange udsigter og så er det ellers op til selv at finde et andet produkt.

Er der nogen som har en ide til hvad det kan være?? (det skal være skånsom med maven)

Er det ikke lidt langt ude at sige at hun har gjort mig afhængig af morfin efter få dages brug af 20 mg oxycontin i døgnet.

Jeg har virkelig brug for nogle indput, da jeg virkelig følger mig klemt ind i et hjørne.
«1

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej,

    Jeg kom også selv til skade med mit højre knæ for nogen år siden. Jeg var på tramadol og periodevis diclofenac og det virkede for mig. Tramadol er også vanedannede men dog ikke som hydrocodon og lign.

    Min genoptræning gjorde nas, men det gav pote efter 8 måneder, da nåede jeg et punkt hvor jeg ikke oplevede knæet som en udfordring længere. Jeg håber du kan det samme, med lidt støtte fra medicin. Men det går hurtigt tilbage igen, min muskulatur skal vedligeholdes. Bare 3 dage på sofaen koster mig en uges træning.

    Lyrica er et antiepileptikum, men kan også anvendes til behandling af neuropatiske smerter. Hvis du har ledsmerter forstår jeg ikke hvorfor at din læge udskrev lyrica, og det er også usandsynligt at du er afhængig efter få dages behandling, men ikke umuligt. I England kan kodein købes i håndkøb, men det varsles med max 3 dages behandlingstid, så der kan være noget om snakken.
  • Indstillinger
    Hej!
    Du kan snakke med din læge om at få Gabapentin, det er samme slags medicin som Lyrica men virker på en anden måde. og Diclofinac eller Diclon rapid er det samme og det er ikke godt for maven og kan medføre blodpropper, det har der stået en masse om i avisen.
  • Indstillinger
    Hej
    Jeg ved hvad smerte er og har afprøvet rigtig mange slags piller.
    Nu tager jeg kun 2 slags ved et anfald (leddegigt) nemlig Tramadol eller ren Morfin.
    Begge er noget frygtelig stads at indtage, men kan være nødvendigt for at
    kunne sove. Heldigvis bliver anfaldene sjældnere og mildere p.gr. af noget gigtmedicin.
    Men jeg skriver egentlig for at høre om noget. Mange mennesker har jo kroniske smerter som er koncentreret på et lille område fx et knæ.
    Hvorfor kan man ikke bare lægge den eller de nerver døde ? vh søren
  • Indstillinger
    Hej

    Jeg har faktisk haft næsten samme tank. Jeg spurte min læge om man ikke kunne sprøjte botox ind i knæet, så det kunne lamme nerverne på samme måde som nogen får gjort ved deres rynker. Jeg fik det svar at sådan noget kunne man ikke gøre, og at det var en helt skør ide`. Jeg fortalte bagefter min fysioterapeut om min tanker i den retning og hun kunne forttælle at der i øjeblikket var et forsøg med dette. Så helt skør er tanken altså ikke.
  • Indstillinger
    Dette her er et svar der nok passer bedst til Famens problematik.

    Jeg har selv temmelig store problemer med mine knæ, og har haft det i 14 år. Jeg har forsøgt at genoptræne uden held utallige gange, hver gang får jeg så voldsomme smerter at jeg næsten ikke kan gå. Lige nu har jeg været sygemeldt i et år, en del af knæ-problemerne går heldigvis bedre men jeg har stadig mange smerter og kan næsten ikke gå.

    Jeg er så heldig at have uddannelse og adgang til videnskabelige artikler, og eftersom ingen rigtig har kunne hjælpe ud over at lindre en smule, har jeg læst et hav af artikler og blogs. Det gjorde at jeg nu endelig har et svar, og det viser sig heldigvis at min tilstand kan fjernes i hvert fald næsten helt rimelig nemt. Bare jeg havde haft den viden for 14 år siden... Men det hjælper ikke at være bitter.

    Det interessante ved mit problem, Hoffa-legeme afklemningssyndrom, er:

    Det kan komme af forkert fodstilling, hypermobilitet -som jeg har. Men interessant for Famen er, at en anden hyppig årsag er kikkertoperation i knæet! Dette skyldes at en af de typiske indgangsporte til leddet ligger lige op ad Hoffas-legemet. Derved kan denne blive irriteret og hævet og der kan dannes arvæv langs kanten.

    Hoffa-legeme syndrom er meget smertefuldt, fordi strukturen er fuld af smerteførende nerver. Nogle eksperter er ikke blege for at kalde smerterne uudholdelige! Jeg er helt enig.

    Hoffa-legemet sidder på lilletå-siden af knæet lige ved siden af knæskals-senen, men strækker sig under denne og om på storetå-siden. Og hvorfor har man så sådan en tingest der ikke gør andet end at lave ens liv til et helvede? Jo, Hoffa-legemet har metabolisk betydning for knæets andre strukturer, det er endnu meget ny viden så man ved ikke så meget. Men forsøg viser at Hoffa-legemet har afgørende betydning for funktion og vedligeholdelse af knæskalssenen, knæleddets slimhinde og forreste knæstrækker (quadriceps femoris), især den muskel som træningsnørder kender under navnet VMO.

    Det er nemt at finde ud af om man har Hoffa-legeme afklemningssyndrom, og I kan tjekke det hjemme hvis I har en makker:

    Lig fladt på en måtte, sofa eller seng afslappet. Få makkeren til at løfte benet med det dårlige knæ en smule fra underlaget i strakt stilling. DU skal selv slappe af i benet imens. Benet holdes strakt under hele manøvren. Hold under hælen. Med den anden hånd skal makkeren tage fat om underbenets overside, lige under knæet. Mens han/hun holder imod med den ene hånd, presser hånden på underbenet nedad, så knæet overstrækkes. Giver dette smerter har man Hoffa-afklemnings syndrom. Undersøgelsesmetoden er valideret her:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22149697

    Behandling: Har man mange smerter og ikke kan træne, er den bedste behandling indsprøjtning med binyrebarkhormon direkte i Hoffa-legemet. Dette skal gøre ultralydsvejledt pga. af de mange nerver og blodkar. Sørg for at få en til det, der har prøvet det før! Dette vil typisk være læger der arbejder med professionelle sportsfolk, især håndboldspillere. Det kan være at der skal mere end en indsprøjtning til.

    Når sprøjten virker eller hvis det ikke er så slemt at man ingenting kan, er behandlingen træning. Det skal være såkaldt "closed chain" træning, dvs. øvelser hvor man har begge ben plantet solidt på jorden. Undgå træning der kræver strakte ben. Undgå typisk knætræning som fx. selvspænding, sidde på et bord og bøje/strække benet, rygbøjninger og svømning, det forværrer tilstanden da Hoffalegemet kommer i klemme.

    Det er vigtigt at man på sigt får trænet især VMO, ryg, mave og balder, da de alle har en stabiliserende og beskyttende funktion og kan hindre at problemet opstår igen.

    Behandlingen kan med fordel suppleres af en såkaldt plica-tapening. Det er et job for fysioterapeuten at stå for tapening og træningsprogram, da det er uhyre vigtigt at alle øvelser udføres korrekt.

    Som andre også har påpeget, så må man IKKE tage ipren, ibuprofen, kodymagnyl og lignende når man har Hoffalegeme afklemning. Det hindrer musklernes normale funktion og udbytte af træning, desuden skades på sigt hjerte, blodkar, mave-tarm og nyrer. Af en eller anden grund synes mange læger at det er det eneste saliggørende, men de er mere skadelige end morfinpræparater! Det har man vidst i årevis ude i den store verden. Is er langt bedre. Læg på 1-4 x dagligt i 10-15 min.

    Smertebehandling bør være paracetamol, pamol eller panodil 665 mg + fx tramadol + evt. et antiepileptika eller et af de gamle antidepressiva i lav dosis (de såkaldte tricykliske antidepressive, UNDTAGEN noritren der kan give hjerteproblemer). Binyrebarkhormonindsprøjtningen vil også virke smertereducerende ved at dæmpe irritationen.

    Og hvorfor har ingen af jeres læger så nævnt denne her mulighed? Fordi der kun er skrevet ca 50 artikler de sidste 50 år, så udover for en lille skare læger er tilstanden ukendt, selv om den garanteret ikke er spor sjælden og helt sikkert er i stigning pga øget antal kikkert-OP
  • Indstillinger
    Hej

    Puha jeg bliver helt dårlig, når jeg læser det du har skrevet, der er så mange ting der passer.
    Lige nu sider jeg og tænker på,hvordan man finder en læge som har kendskab til Hoffa. Nogen ide?

    Fame
  • Indstillinger
    Altså, det kommer jo an på hvor i landet du bor.

    Det er især håndboldsspillere der får Hoffa-legeme afklemning.

    Så en nem måde ville være, at kigge på den nærmeste professionelle håndboldklubs hjemmeside eller hjemmehørende stadion. Ofte vil det her fremgå hvilke fysioterapeuter og læger de har tilknyttet. Disse har nemlig tit en privatklinik med fast aftale med klubben. Lægerne vil oftest også have deres hovedbeskæftigelse på sygehuset, så det giver altså 2 muligheder, hvis du er lidt heldig:

    Enten at smide de ca 3000 kr det koster privat for at komme til med det samme.
    Eller få en henvisning til lægens sygehusafdeling og ham specifikt, det er i så fald gratis men man må i kø.

    Det kan være en fordel at gøre begge dele hvis man som du og jeg har det så slemt at der nok skal mere end 1 indsprøjtning til.

    Den artikel jeg linker til, nævner også operation som en mulighed, hvor man får fjernet evt. arvæv. Men her er operations-succeen kun 70% og de har kun lavet follow-up i 18 måneder, og det synes jeg er alt for lidt.

    Held og lykke med knæene!
  • Indstillinger
    Hej

    Jeg bor i det nordjyske, men har gået og overvejet om jeg skulle tage og besøge privat hospitalet Gildhøj i Brøndby, da jeg har hørt at de skulle være dygtige til knæproblematikker, men det er de jo alle når man går ind og læse på deres hjemmeside.
    Så derfor er det ikke vigtig, hvor i landet lægen holder til, men om de kan afhjælpe, mig knæproblematik.
    Nu har jeg været sygemeldt i næsten 2,5 år, så økonomien træner lidt til nogle indput, i stedet for de håndøre, som jeg modtager fra jobcentret i ny og næ.
    Derudover er jeg ved at være træt af at stå skoleret for en dårlig og inkompetent sagsbehandler, eller sagt på en anden måde, jeg vil bare gerne til at leve livet igen i stedet for kun at overleve her på min sofa.

    Jeg har også som du en forkert fodstilling og er hyper mobil i mine led. Det syntes jeg er tanke vækkende.
    Jeg har arbejde med at prøvet at løsne alt det arvæv, som jeg har ved de to indgangs steder i knæet, sammen med den fys som jeg går hos pt., dette er lykkes rimeligt på udvendig side, men på indvendig er det bare ømt og hårdt. (arvævet)

    Tusind for dine input, nu har jeg lidt at arbejde videre med.
  • Indstillinger
    Hej igen Fame (nu fik jeg dit brugernavn korrekt ind i knolden...)


    Jeg går ud fra at din fys af udstyret dig med korrigerende såler, ellers skift fys.

    Mht. smerter og arvæv, har jeg haft rigtig gode erfaringer med trykbølgebehandling, det er en fys-behandling der har eksisteret i ca. 5 år i DK (og 10 i udlandet, men sådan er det jo altid...), hvor et UL-lignende apparat udsender klikkende højfrekvente trykbølger. Det virker som skånsom dybdemassage og gør rent ud sagt sk.... ondt, men er virkelig effektivt og tager på sigt en hel del smerter og inflammation. Behandlingen er pt. endnu ikke godkendt i DK (på trods af 1000 artikler der dokumenterer effekt) det betyder at der ikke er tilskud, så det koster 500 kr pr gang. UL og laser virker til gengæld slet ikke.

    Du kan læse om det her:

    http://www.stadionfysioterapi.dk/info.asp?PageID=11

    Deres 2 tilknyttede læger reumatolog Ulrik Fredberg og radiolog Lars Bolvig, der begge er ansat på Aarhus Universitetshospital, har privatklinik derude også. Og de kan begge udføre indsprøjtningen. En privat-konsultation koster vist 3000 kr men du kan vel få en henvisning og så benytte det frie sygehusvalg til deres sygehusafdelinger...

    Kender godt det med de tomme lommer, har heldigvis en socialrådgiver der selv har ondt i knæet! -det hjælper en del :-)

    Jeg synes du skal tale med din egen læge, send ham/hende evt link til den artikel jeg linker til i mit første indlæg, den beskriver tilstanden, smerteniveau og behandling. Men din læge skal selv hente den ned, da du ikke har adgang til den og jeg må ikke lægge den ud på et offentligt forum, da jeg så vil blive sagsøgt langt ind i helvede.

    Held og lykke med det hele! Bare det var mig der "kun" havde lidt i 2½ år. Men glæder mig til at få det overstået :-)
  • Indstillinger
    Nu vil jeg også være med.
    Jeg har forsøgt at få fat i min læge i flere dage. Til morgen lykkedes det at komme igennem, - men - sekretæren spørger om hun kan hjælpe. Det kan hun ikke, og jeg er ærligtalt mopset lige nu. Jeg fik at vide, de havde meget travlt, alle læger var optaget. Jeg fik en tid om 14 dage.
    Sagen er den, at jeg har alvorlige rygproblemer og venter på operation. Jeg har ingen balance på grund af Mèniére, og de to ting forværrer hinanden synes jeg. Smerter har jeg mange af, både nat og dag.
    Men det jeg skriver om nu er, jeg har fået en lille knude på siden af og ind i det bløde område ved knæskallen, på ydersiden af mit venstre ben. Jeg kan ikke sove, fordi jeg har smerter i knæet. Det er nyt for mig. Det føles som nervesmerter, men jeg kan ikke lide, at der er kommet en lille knude.
    Nogen gange tænker jeg, at det er på grund af, at jeg dårligt nok kan gå, så knæene bliver overbelastet. (Jeg har ondt i begge ben, helt oppe fra lænden, hoften og ned i fødderne)
    Jeg skal opereres for spinalstenose for 2. gang. Det drejer sig om hele lændedelen, jeg har også spinalstenose i hele nakken.
    Musklerne svider og er irriteret, smertemedicin virker ikke. Jeg kan ikke gå på trapper lige for tiden, det gør simpelthen for ondt.
    Jeg aner ikke hvad jeg kan gøre, for at dulme smerterne og irritationen lidt.
    Jeg er mopset over, at sekretæren begynder at lege læge, hun kan jo ikke gøre noget, andet end at stille mig ind til lægen.
    De sidste dage har det været så slemt, at jeg har overvejet at bruge vagtlægen.
Log in eller Registrér for at kommentere.