Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Irriteret tyktarm - arbejdsdygtig

Redigeret 24 januar, 2012, 19:23 i Irriteret tyktarm
Kære alle

Jeg er glad for at være faldet over dette seriøse forum, og det er rart at læse at man ikke er ene om den store udfordring som irriteret tyktarm er, selvom man ikke ønsker den for nogen andre.

Jeg er en ung kvinde på 25 år og har nu døjet med irriteret tyktarm i snart 10 år og har det i slem grad. Jeg har ikke længere gode perioder, som man jo kan have, og det er blevet ret invaliderende for mig i både mit private liv, sociale liv og arbejdsliv. På det nuværende må jeg melde mig syg på arbejde mindst hver 14. dag til x 1 ugentligt. Jeg har været gennem samtlige undersøgelser som jer andre, og min læge ved snart ikke, hvad hun skal stille op med mig, hvilket er ret frustrerende, da jeg ikke har tænkt mig at give op (til en af konsultationerne fik jeg at vide, at jeg bare skulle spise nogle flere gulerødder... :(

Jeg har endnu ikke fundet noget, der kan afhjælpe smerterne, og har virkelig prøvet mange ting. Dog er jeg glad for min varmepude, som kan hjælpe maven til slappe en smule af :) Jeg kunne godt tænke mig at høre, om nogle af jer har haft gavn af følgende: tarmskylning, akupunktur, massage, psykologkonsultationer (har selv snart tid til sidstnævnte for at få værktøjer, der kan hjælpe mig til at håndtere når jeg bliver psykisk påvirket i forbindelse med sygdommen - bekymringer, følelser af utilstrækkelighed, mangel på overskud m.m.)

Derudover kunne jeg godt tænke mig at høre, hvor invaliderende sygdommen er for jeres arbejdsliv? Jeg har p.t. 30 timer og er utrolig glad for mit job, dog kan jeg ikke holde på det pga. mit store sygefravær, og jeg overvejer at prøve at finde ud af, hvilke støtteforanstaltninger man kan søge for at kunne blive på arbejdsmarkedet, de timer man nu kan klare det. Har nogle af jer nogle erfaringer desangående?

Håber på at høre fra jer og ønsker jer alle det bedste i kampen mod vores sorte monster

Venlig hilsen
Den frustrerede
«1

Kommentarer

  • Indstillinger
    jeg har skrevet før, men kender til problemet i forgårs fik jeg zone, af min datter som er uddannet.zone sportsmasør, det var rigtig fint,men dagen efter var den gal igen,det plejer også at sætte gang i noget, så vi kørte på lægevagten i frederikssund fik af vide irriteret tyktarm ,der var ikke noget galt lørdag og søndag med normal kost helt ok, men i dag mandag er det galt igen , som reglen et på timer efter jeg har spist frokost, jeg sidder konstant med en varmedunk eller ligger det dulmer lidt, men det er mest om sommeren det er værst, jeg er godt nok ved at blive vanvittig jeg drikker valleforce ,spiser rimelig sundt , det kommer som kolik smerter,når det er der, hvad gør vi .

    m.v.h.aase
  • Indstillinger
    Hej Julie

    Jeg har ikke selv problemer med irriteret tyktarm, men har alligevel lidt erfaringer på området, fordi jeg i en årrække havde diarré, og fordi jeg har en bekendt, der tilsyneladende har irriteret tyktarm.

    Min bekendt bliver overladt til at løse problemet selv, og sådan kan jeg forstå, at situationen er for mange mennesker.

    Jeg har netop fundet noget omtale af en interessant bog:

    http://www.g.dk/bog/problemer-med-maven ... 8770700337

    Bogen kan tilsyneladende downloades fra nettet, men den kan jo også lånes på biblioteket eller købes i en ganske almindelig boghandel.

    Fra min tid med diarré ved jeg, at der er mange ting, der kan gå galt, når først der er opstået en ubalance i tarmene. Der kan være bestemte mikroorganismer, der har taget magten og skadet de bakteriekulturer, der er nødvendige for en sund tarmflora. Hos mig var der en overflod af den slags mikroorganismer, der hedder clostridier.

    Mine tarmproblemer kom i øvrigt som en følge af langvarig og længe uopdaget jernmangel. Men der kan jo være andre næringsstofmangler, f.eks. D-vitaminmangel, eller problemet kan oprindelig være opstået på grund af en antibiotika-kur for en infektion. Antibiotika kan jo ikke skelne mellem skadelige og gavnlige mikroorganismer, men slår det hele ihjel. Hvis man ikke er opmærksom på, at man efter en antibiotika-kur er nødt til at gøre noget for at genskabe en sund tarm-flora, kan man få tarmproblemer.

    Desuden vil jeg gøre opmærksom på, at der under normale og sunde forhold bliver produceret B-vitamin i tarmene. Derfor kan man nemt komme i underskud med B-vitamin, når man har haft tarmproblemer længe.

    Men altså: Mia Damhus’ bog lyder seriøs, og jeg tror, at den vil være til stor hjælp!

    Mange hilsner

    Kameliadamen

    P.S. Jeg vil lige gøre opmærksom på, at det eventuelt kan blive nødvendigt at prøve at udelade visse fødevarer, f.eks. sukker, kaffe, mælkeprodukter eller glutenholdige produkter – enten i en periode eller for resten af livet. Det er slet ikke så svært, som det lyder! Jeg har prøvet det i en tremåneders periode, men hos mig skyldtes problemet som sagt jernmangel.
  • Indstillinger
    Øv, hvor kedeligt at det påvirker dig så meget!
    Jeg har selv lidt af det i snart to år, men det er blevet bedre. Dog hæmmer det mig stadig og jeg er stadig psykisk påvirket.

    Jeg tager HUSK (i kapsel-form) - fås på apoteket, men billigere i Helsemin. Det hjælper for mig når maven går helt bananas. Det er kun knuste loppefrøskaller, så det er ikke noget der kan ødelægge noget.
    Desuden har jeg fået anbefalet japansk pebermynteoliekapsler (fås også i Helsemin), men jeg fik desværre halsbrand af dem, så jeg stoppede på dem inden jeg nåede at mærke en virkning.

    Det er jo skide svært, at få noget økonomisk kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, da Irriteret tyktarm ikke er noget der er kronisk og ikke en decideret sygdom, som f.eks. Morbus Chron. Synes du skal spørge diverse læger og evt. ringe til din kommune og spørge hvad de har af info omkring sådan noget.
  • Indstillinger
    Hej Julie.

    Ved godt det er en måned siden du oprettede tråden, men jeg skriver alligevel.

    Sig ikke dit arbejde op! Bliv hellere hel- eller deltidssygemeldt.

    Jeg vil råde dig til snarest at tage kontakt til din fagforening, og tale med dem om det her.
    Og derpå at tage kontakt til kommunen (jobcenter) og bede om et møde.
    Sig at det drejer sig om, at du har meget svært ved at fastholde dit arbejde grundet sygdom.
    TAG EN FRA FAGFORENINGEN MED SOM BISIDDER.

    Du kan få rigtig god råd og vejledning på www.k10.dk mht. mulighederne omkring flexjob m.m.

    Når det er sagt:
    Din LÆGE er ved at give op?! Hvad med specialisterne på hospitalet? Hvis ikke du går på et speciallaboratorium er der noget galt, og du skal bede om at blive henvist straks.
  • Indstillinger
    Til alle Jer med irritabel (tyk-)tarm.

    At have en funktionel sygdom betyder grunden blot, at lægen ved de undersøgelser, der er foretaget, ikke har fundet noget usædvanligt.

    Men der kan jo være undersøgelser, der ikke er gennemført. Lægerne har i mange år påstået, at jeg har irritabel tarm, det har jeg muligvis; men mit største problem er, at jeg ikke kan optage frugtsukker. Det kaldes fruktose malabsorption (FM).

    Det er en meget almindelig lidelse, som alt for sjældent diagnosticeres. Jeg har skrevet om det i denne tråd:
    viewtopic.php?t=26719&p=132145#p132145

    Prøv at læse de indlæg på side 3 i tråden, jeg har skrevet, det kunne jo være I også kunne blive hjulpet.

    Malabsorption kan medføre forskellige mangler: zink, B12, folat samt lavt niveau af tryptophan. Mangel på tryptophan/serotonin kan give mild depression.

    Hilsen Bente67
  • Indstillinger
    Hej Julie86
    når du har været til alle undersøgelser og der blev ikke konstateret noget alvorigt, så er jeg bange for at du bliver nødt til at blive din egen læge og tænke over, hvad du spiser. Du kan være intolerant over mælkeprodukter, glutten, eller histamin, eller andet. Prøv at kigge på denne side:
    http://www.histaminintolerance.dk
    Det kan godt være, at det hjælper.
    Held og lykke- Stan66
  • Indstillinger
    Tusind tak for alle jeres indlæg og gode råd :)

    Jeg har taget nogle af dem til mig, bl.a. lånte jeg "problemer med maven" på biblioteket, som gjorde mig en del klogere på kost og fordøjelsessystemet i det hele taget. Den virker meget reel og fornuftig.

    Derudover har jeg fået godt fat i min fagforening. Jeg er nu på sygedagpenge, og der bliver gjort yderligere indsats for at finde ud af, hvad mavesmerterne kan skyldes.

    Jeg har gennem en periode nu gået hos en gastroenterolog, som bl.a. gav mig HUSK og Dulcolax. Dette betød at jeg fik regelmæssig afføring hver dag, men tog ikke smerterne. Sidst jeg var der, mærkede han så på mave og ryg og konstaterede, at jeg har en lille skævvridning i ryggen, som bl.a. betyder at min ene skulder er ca. ½ cm lavere end den anden. Dette medfører at mine muskler forsøger at kompensere for denne skævhed, især mine mavemusker, og dette mente han godt kunne give smerterne. Særligt fordi, når jeg spændte mavemusklerne, kunne han slet ikke mærke ind til tarmen, fordi musklerne var så hårde, og smerterne ved spændt muskulatur svarede til dem jeg har normalt.

    Jeg fik så tid til fysioterapeut, som bekræftede ovenstående. Jeg spænder simpelthen forkert op, samtidig med at jeg ikke har særlig mange muskler i ryggen, så maven bærer det meste. Derudover trækker jeg vejret forkert, dvs. ikke ned i maven, som man skal, så muskulaturen her er helt sammentrukket, og vi skal nu arbejde på at udvide den og styrke ryggen.

    Jeg blev ret overrasket over, at dette måske kan være årsagen, og at det kan give så stærke smerter, men samtidig lyder det meget fornuftigt og logisk, og jeg håber virkelig, at det er det, for så kan der højst sandsynlig gøres noget ved det :)

    Måske vil det være sagen for nogle af jer andre også at få muskulaturen og ryggen undersøgt, da det åbenbart sagtens kan have forbindelse til mavesmerter. Jeg havde ikke selv tænkt så meget i de baner.

    Endnu en gang tak for responsen :)

    Venlige tanker
    Julie
  • Indstillinger
    Hej
    Tak for at du fortæller dit resultat. At trække vejret ordentligt, helt ned i maven, får ilt rundt i hele kroppen og en til at slappe rigtigt af. Mvh. Helle8
  • Indstillinger
    Hej,
    Jeg ved jo ikke , hvad du er undersøgt for, men de sidste 10 år , er der kommet nogle nye undersøgelsesmetoder frem, såkaldte breath tests = pusteprøver.
    Man kan undersøge for mavesår forårsaget af Helicobacter Pylori, Laktoseintolerance, Fruktose Malabsorption og bakteriel overvækst i tyndtarmen - og muligvis mere endnu
    Desværre er der stadig ikke tilstrækkeligt kendskab til metoderne, så det kan jo være din læge ikke kender til det.

    Jeg er i mange år blivet viftet af med diagnosen irritabel tyktarm, hvilket er forkert, der er ikke noget i vejen med min tyktarm, jeg kan bare ikke optage ret meget fruktose i tyndtarmen!, og bakterierne i min mave holder fest på det overskydende fruktose. Det kan man blive ret syg af. Mine tarme begyndte at bløde...

    Jeg har været syg hele livet, men de sidste 15 år har været rigtig slemme. Heldigvis kunne jeg gå på efterløn.

    Jeg håber der findes en løsning for dig.

    Hilsen
    Bente 67
  • Indstillinger
    Det er trist at høre, når andre ligeledes har haft det i mange år uden de store resultater. Hvor i landet bor du henne? For både på Århus, Hvidovre og Hillerød hospital er der efterhånden oprettet udredelsesprogrammer for folk med irriteret tyktarm, der ikke selv kan få styr på deres lidelse.

    Jeg har gennem to år været op og ned af symptomerne, men kan ikke få styr på nogle af dem. Især de psykiske virkninger er slemme. Jeg er nu under behandling på Hillerød Hospitals tarmlaboratorium, og de giver ikke op før der er opnået en varig bedring. Det er jo betryggende, når man er ramt at denne lidelse dagligt, og egentlig blot ønsker at vende hjem til et normalt liv.

    Vedr. Psykologbehandling, går jeg selv til dette. Men det er desværre tildels virkningsløst, hvis ikke man får bugt på de somatiske symptomer samtidig. Du kan jo heller ikke spise suppe med en gaffel ;) .

    Så tag evt. en snak med din læge om en henvisning til et af de hospitaler, der udreder vores lidelse. Det kan være det hjælper :) .
Log in eller Registrér for at kommentere.