Hej
Når du har fået konstateret laktoseintolerance er der ikke (ret mange) andre løsninger end at lade være med at spise/drikke laktoseholdige produkter.
Så vidt jeg ved, kan man ikke måle, hvor meget eller lidt man kan tåle.
Der findes kostplaner, du kan få, enten hos en diætist eller du kan købe dem.
Det findes netværk på på internettet, hvor du kan maile med andre, der har nøjagtigt det samme problem, som du har. Som regel er der mange gode råd - og opskrifter er der også at finde.
Vær forsigtig med medicin, mange tabletter indeholder laktose som hjælpestof. Husk at læse indlægssedlen.
Man vænner sig til det, men det er besværligt. Selv kan jeg ikke tåle kornprodukter - hvede, rug, havre, mejs og brune ris, mange slags grøntsager og frugter er også forbudt.
Jeg synes altså ikke, at det behøver at være besværligt at undvære visse madvarer. Da jeg blev syg for mange år siden, og lægerne ikke mente, at de kunne hjælpe mig, forsøgte jeg ALT for at blive rask. I en periode på 4 måneder prøvede jeg at undvære alle mælkeprodukter og alle glutenholdige produkter.
Nu viste det sig, at mit problem ikke skyldtes hverken mælk eller gluten. Og selvfølgelig er der forskel på at undvære bestemte madvarer som et forsøg i 4 måneder og så undvære dem resten af livet.
Men jeg synes altså, at det er let at følge en sådan diæt, når bare man sørger for at lave sin mad selv og aldrig køber færdigmad eller andet industriforarbejdet mad. Man køber bare de rene råvarer, som man kan tåle, og laver mad af dem.
Industriforarbejdet mad har i øvrigt aldrig gjort noget godt for nogen. Det er for let for producenten at skjule noget ”skrammel” i maden. Hvis man savner kødpålæg, hvor der jo kan være både mel og mælkeprodukter i, vil jeg anbefale, at man steger en steg til aftensmad og skærer resterne i skiver til pålæg, eller koger suppe på et stort stykke oksekød og bruger noget af det kogte kød til pålæg.
Selv om jeg nu ved, at jeg godt kan tåle både gluten og mælk, kunne jeg ikke drømme om at købe pålæg i skiver. Den slags har en alt for høj kilopris, i forhold til det pålæg, man kan lave selv. Og hvis man laver det selv, ved man, hvad der er i det!
Jeg kan godt se, at der kan være et problem, hvis man tit er på besøg andre steder og derfor er nødt til at spise den mad, andre har lavet. Men så må man jo enten tage lidt mad med hjemmefra eller nøjes med at spise udvalgte ting af det, der bliver serveret.
Det er altså slet ikke besværligt!
Mange hilsner
Kameliadamen
P.S. Nu er der måske nogle, der er nysgerrige efter at vide, hvad jeg faktisk fejlede. De fleste, der har læst mine skriverier, ved det vel i forvejen. Men til nye brugere: jeg havde alvorlig jernmangel, hvilket jo er nemt at råde bod på. Men hvis en læge nægter at undersøge én som i mit tilfælde, kan det jo være lidt svært at finde ud af, hvad man fejler (
Hej alle,
Jeg synes det er besværligt. Mit yngste barn har været på diæt i årevis, og vi måtte altid sørge for, at han havde madpakke med til alle arrangementer i børnehaven o.l.
Heldigvis voksede han sig fra problemet, men nu har det ramt mig, så nu må jeg have madpakke med, når jeg skal nogle steder.
Jeg har lavet en liste til Elisapigen og andre over fødevarer med højt indhold af laktose: http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_foodnutr ... ompId=0130
Den er ikke komplet, men på dansk.
Hilsen
Bente67
Jeg kan godt forstå, at det er besværligt at lave en speciel diæt til et barn, der jo ikke kan forstå, hvorfor han ikke må spise som andre, og som selvfølgelig går i daginstitution, og når der er alle disse børnefødselsdage! Der er desuden altid bedrevidende voksne, der mener, at børn tager skade af at undvære enten gluten eller mælk – også selv om de ikke kan tåle det!
Men jeg oplevede altså ikke en mælke- og glutenfri diæt som et problem. Når man er meget syg, er man parat til at gøre meget for at blive rask.
Men nu ved vi jo ikke, hvordan det kan være, at Laila har et problem med at skære ALT laktose væk. Folk lever jo forskelligt og oplever tingene forskelligt.
Kommentarer
Når du har fået konstateret laktoseintolerance er der ikke (ret mange) andre løsninger end at lade være med at spise/drikke laktoseholdige produkter.
Så vidt jeg ved, kan man ikke måle, hvor meget eller lidt man kan tåle.
Der findes kostplaner, du kan få, enten hos en diætist eller du kan købe dem.
Det findes netværk på på internettet, hvor du kan maile med andre, der har nøjagtigt det samme problem, som du har. Som regel er der mange gode råd - og opskrifter er der også at finde.
Man kan købe mælk og fløde og margarine med lavt laktoseindhold (i nogle Superbest'er eller se på Arla's hjemmeside), men nogen gange er selv det for meget, se evt. her:
http://www.mavespecialisten.dk/hvad-til ... intolerans
og
http://www.galaktosaemi.dk/Galak/Madlav ... index.html
Og så er der kattelemmen: Der fremstilles tabletter (kapsler) med et enzym, der kan "fordøje" laktosen for dig. Prøv at spørge dit apotek.
Vær forsigtig med medicin, mange tabletter indeholder laktose som hjælpestof. Husk at læse indlægssedlen.
Man vænner sig til det, men det er besværligt. Selv kan jeg ikke tåle kornprodukter - hvede, rug, havre, mejs og brune ris, mange slags grøntsager og frugter er også forbudt.
Hilsen
Bente67
Jeg synes altså ikke, at det behøver at være besværligt at undvære visse madvarer. Da jeg blev syg for mange år siden, og lægerne ikke mente, at de kunne hjælpe mig, forsøgte jeg ALT for at blive rask. I en periode på 4 måneder prøvede jeg at undvære alle mælkeprodukter og alle glutenholdige produkter.
Nu viste det sig, at mit problem ikke skyldtes hverken mælk eller gluten. Og selvfølgelig er der forskel på at undvære bestemte madvarer som et forsøg i 4 måneder og så undvære dem resten af livet.
Men jeg synes altså, at det er let at følge en sådan diæt, når bare man sørger for at lave sin mad selv og aldrig køber færdigmad eller andet industriforarbejdet mad. Man køber bare de rene råvarer, som man kan tåle, og laver mad af dem.
Industriforarbejdet mad har i øvrigt aldrig gjort noget godt for nogen. Det er for let for producenten at skjule noget ”skrammel” i maden. Hvis man savner kødpålæg, hvor der jo kan være både mel og mælkeprodukter i, vil jeg anbefale, at man steger en steg til aftensmad og skærer resterne i skiver til pålæg, eller koger suppe på et stort stykke oksekød og bruger noget af det kogte kød til pålæg.
Selv om jeg nu ved, at jeg godt kan tåle både gluten og mælk, kunne jeg ikke drømme om at købe pålæg i skiver. Den slags har en alt for høj kilopris, i forhold til det pålæg, man kan lave selv. Og hvis man laver det selv, ved man, hvad der er i det!
Jeg kan godt se, at der kan være et problem, hvis man tit er på besøg andre steder og derfor er nødt til at spise den mad, andre har lavet. Men så må man jo enten tage lidt mad med hjemmefra eller nøjes med at spise udvalgte ting af det, der bliver serveret.
Det er altså slet ikke besværligt!
Mange hilsner
Kameliadamen
P.S. Nu er der måske nogle, der er nysgerrige efter at vide, hvad jeg faktisk fejlede. De fleste, der har læst mine skriverier, ved det vel i forvejen. Men til nye brugere: jeg havde alvorlig jernmangel, hvilket jo er nemt at råde bod på. Men hvis en læge nægter at undersøge én som i mit tilfælde, kan det jo være lidt svært at finde ud af, hvad man fejler (
Jeg synes det er besværligt. Mit yngste barn har været på diæt i årevis, og vi måtte altid sørge for, at han havde madpakke med til alle arrangementer i børnehaven o.l.
Heldigvis voksede han sig fra problemet, men nu har det ramt mig, så nu må jeg have madpakke med, når jeg skal nogle steder.
Jeg har lavet en liste til Elisapigen og andre over fødevarer med højt indhold af laktose:
http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_foodnutr ... ompId=0130
Den er ikke komplet, men på dansk.
Hilsen
Bente67
Jeg kan godt forstå, at det er besværligt at lave en speciel diæt til et barn, der jo ikke kan forstå, hvorfor han ikke må spise som andre, og som selvfølgelig går i daginstitution, og når der er alle disse børnefødselsdage! Der er desuden altid bedrevidende voksne, der mener, at børn tager skade af at undvære enten gluten eller mælk – også selv om de ikke kan tåle det!
Men jeg oplevede altså ikke en mælke- og glutenfri diæt som et problem. Når man er meget syg, er man parat til at gøre meget for at blive rask.
Men nu ved vi jo ikke, hvordan det kan være, at Laila har et problem med at skære ALT laktose væk. Folk lever jo forskelligt og oplever tingene forskelligt.
Mange hilsner
Kameliadamen